A kavics esetben a NEO Property értékét nagyban rontja az, hogy a facility management nyereségét megharmadolja a GKI. Megnéztem 17 generálkivitelező legutóbbi éves jelentését (4 esetében még nem volt 2024-es publikálva, így náluk a 2023-as számokat néztem), és csak egyetlen volt, amelyik veszteséges volt 2023-ban (2024-es jelentése még nincs), és annak is jobb marginjai voltak mint a NEO GKI-nak. Tehát átlagos ciklusközepi értékelést adni elég optimistának tűnik, hiszen a gyűjtés legrosszabbja lett. Maradjon mégis inkább 350 forint a NEO Property értéke, végülis az még mindig jobb mint a jelenlegi árfolyam.
Az ingatlanokról már írtam, nekem nagyon nehéz értéket találni bennük. Az egész ingatlanértékesítős tézis arra alapoz, hogy a vevő kifizet annyit, amennyibe az AKKO-nak kerültek ezek az épületek, annak ellenére, hogy kiadhatatlan, veszteséget termelő épületek. Én nem értek az ingatlanokhoz, de szerencsére nekem nem is kell értenem hozzá. Prutkaynak viszont kellene, és az elmúlt 5 év döntéseiből nem rajzolódik ki nekem a csiszolatlan gyémánt történet az ingatlanportfólió kapcsán. A Vár-Logisztika nagykanizsai ingatlana egy példa arra, amikor csiszolatlan gyémántot vett az AKKO, és kavicsot adott el harmadáron. Ha ebből indulunk ki, és a maradék ingatlanokat is harmadoljuk, akkor is ér 60 forintot részvényenként.
Ez együtt 410 forint, még az sem lenne rossz befektetés, viszont erről nehezebb belátni hogy pár év alatt el is érheti a részvényárfolyam, ha 5 év kellene hozzá, akkor az máris pusztán államkötvény szintű megtérülést jelent csak.
Ezek a számítások továbbra is a D sorozatú részvények átalakításával számoltak.
Akko fórum