Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hellforceone 2026. 02. 28. 21:01
Előzmény: #135378  LBalaton
hat, ez gyorsan ment :D :D lehet, hogy hetföre szoros blokadja ujra feloldva es olaj meg sem moccan, vagy csinal egy piros napot :D :D csak viccelek, tuti elmegy 150ig, talan 200ig is, esetleg 300ig! ;o) na majd kiderül, egyelöre csak talalgatni lehet.
hellforceone 2026. 02. 28. 20:58

egyertelmü, hogy ugrani fog az olaj, DE, szerintem el kell gonodolkodni a következö dolgokon:
1. midterms, vajon érdeke e tramplinak, hogy az olaj ára az egekbe szökjön hosszu idöre, mikor allandoan az inflacio letörese a cel es a KAMATVAGAS! Persze ez az idiota az összefüggeseket annyira sem erti, mint egy 2 eves, szoval nem zarhatunk ki semmit sem, masreszt folyekonyan tud hazudni. Lehet leszarja az inflat, kamatavagast, de meg a midterms-t is. Igazabol minek is aggodni, ha addigra mar esetleg totalis lesz a diktatura es valasztas sem kell??? Amerikai demokracia?? Egy rossz vicc!
2. ha megis van valami kis agya, akkor ugye a drill baby drill itt nagyon bejöhet (es akkor a RIGnek is nagyon jo lehet). Tehat ez az egesz lepes arra is jo lehet, hogy a furasokat meg jobban felgyorsitsak, ami megint az olaj ara ellen hat.
3. igy ra lehet venni esetleg az olaj oriasokat 1-2 het alatt, hogy ugyan nem annyira akartatok ti Venezuelaban invesztalni, na de most mar talan van rajtatok elég nyomas - meg akkor is, ha az az olaj nem biztos, hogy üzemanyagnak valo ugy igazabol - szoval lesztek olyan szivesek es gyorsan rabolintotok, hogy de bizony betoltok oda par milliardot. Ha egyszer betették a fejüket a hurokba, onnantol nincs menekves, mert ez az elmehaborodott a szart is kipreseli belölük.
a lenyeg, hogy a zar lehet igen rövid eletü is, ha ugyanis hosszu ideig elhuzodna, akkor bizony az amerikai üzemanyag-arak is az egekbe szöknenek es az infla is elszallna es a midtermsre szerintem igy se sok eselye van ennek az idiota allatnak, hat meg ha 5 dollar lesz egy gallon nafta....
Szoval igen, rövid tavon biztos, hogy turbulens lesz minden, de szerintem ez nagyon jo veteli lehetöseget nyujthat majd rengeteg mas szektorban is, nem csak olajban vagy netan gazban.
yooio 2026. 02. 28. 20:45
Előzmény: #135375  pomperj
Ez a hasonlat ott bukik hogy oroszokat nem ancsi/izrael tamadta meg.
Vszeg Irant lesoprik hetek alatt, ugyhogy sztem is spikeol az olaj, hormuzt lezarjak/lezartak, de hosszabb tavon egy amerikabarat Iran bearish olajra. 
TozsdeMagus
TozsdeMagus 2026. 02. 28. 20:13
Előzmény: #135375  pomperj
Én szétlőném Szaudi Olajtermináléokat, és az Olajtermelő kutakat is.Felőlem újra lehet 147 dollár is az olaj!Vagy még több
pomperj
pomperj 2026. 02. 28. 19:54
Hasonlat.
1)Oroszorszag, a vilag olajtermeles 8-9% reszet adja. 
2022. Januar vegen, a haboru kitores elott a  WTI ar 85$ volt. 
Mindossze 5 hettel kesobb 120$. 
A teljes ar-emelkedes 50%.
.
2)Iran haboru. A Hormuzi szorosn jon ki a vilag olajtemeles 24% resze.
2026. februar 26-an, a haboru kitorese elott a WTI ar 67$ volt.
A hasonlat alapjan az a valoszinu, hogy 5 het mulva az olaj ara +50%,   100$ korul lesz.
Ha 1-2 VLCC tankert, vagy a saudi kikotot vagy az olajmezot sikerul eltalalni, akkor inkabb 120$.
HuTi 2026. 02. 28. 19:53
Előzmény: #135365  kozi723
Én nyitásra nagy olaját emelkedést várok.

De azért vannak kockázatok is:

https://www.whalesbook.com/news/English/energy/OPEC-May-Boost-Output-As-Geopolitical-Tensions-Flare/69a325e6fa7d0695d1b17f53

Középtávon viszont ha egy rezsimváltás után az iráni olaj mentesül a szankciók alól és felpörgetik a kitermelést (amerikai segítséggel, lásd Venezuela) az nagyon nem fog jót tenni az olajnak. Valószínűleg Trump célja is az olajár tartós letörése, máshogy teljesen elszabadulna az infláció.
TozsdeMagus
TozsdeMagus 2026. 02. 28. 19:45
Előzmény: #135372  hellforceone
Miről beszélsz?Én 4 hete láttam ezt előre?
hellforceone 2026. 02. 28. 19:29
Előzmény: #135369  MrSomm

ha meg mégsem lett volna támadás, akkor meg beverték volna... Ezt sosem lehet latni elöre. Ha nem vetted, az azt is jelentette, hogy nem érezted biztosnak a dolgot, szoval szerintem ne fajjon a fejed miatta. En is elszalasztottam a Netflixet, pedig igen biztos voltam benne technikai alapon, hogy ennek mennie kellene. Aztan ami nagyon elbizonytalanitott, mikor ez az idiota trampli elkezdte basztatni a netflixet is, hogy tul nagy hatalma lenne es az egyik board membert elkezdte azert baszogatni, hogy az meg nagyon demokrata es ilyen-olyan ellenlepesek következhetnek.... 
ahol ez az idiota barom allat megjelenik, ott rögtön ugy vagyok inkabb, hogy "menekülök", mert ez az allat barmire kepes, fel is tépheti egy papir árát, meg a földbe is döngölheti 1 óra alatt. sajnos ilyen lett a piac. remelhetöleg 3 ev mulva eltünik ez az aljas diktatura es visszaterünk egy kicsit a "normalis" kerékvágásba.
hellforceone 2026. 02. 28. 19:23
Előzmény: #135353  drexler76

Nebius atlagom 85 EUR volt. Az eladas pusztan aktualis szentiment es chart okok miatt törtent. Ha eljön az ideje vissza akarok majd szallni, de jelenleg ugy gondolom - es nem csupan Iran miatt, hiszen az eladas a heten törtent, mikor meg sehol nem volt iráni csapás, bar persze varhato volt... -, hogy akár 50 alá is benezhet. Ezzel most nem elijeszteni akarlak, csupan jelen meglatasom szerint nagy az eselye, hogy tovabbi eses következik. A 23 atlag nagyon jo, azzal szerintem biztonsagban vagy teljesen es inkabb azon kell majd talan gondolkoznod, hogy hol es milyen mertekben bövitsd a pozidat. Gratulalok amugy neked hozza. Lattam, mikor itt irtad a menetelesben a Nebiust több alkalommal is, akkor sajnos nem szalltam be.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 02. 28. 19:20
NOVO
Srácok ÖLJETEK MEG! 
Beadtam a legutóbbi Novo vitát Chat-tinson AI-dmirálisnak ! :D 
Íme: 
A vita nagyon jó szintű, és mindhárom álláspont tartalmaz racionális elemeket. A kérdés inkább az, hogy időtávban és kockázatértékelésben ki gondolkodik realistábban. Az érintett cégek:
  • Novo Nordisk
  • Eli Lilly
Fő termékek:
  • Wegovy
  • Rybelsus
  • Tirzepatide
  • CagriSema
  • Orforglipron
1️⃣ Az első álláspont (óvatos / esést vár) Ez rövid távon teljesen védhető. Valós kockázatok:
  • Lilly brutálisan erős execution + marketing
  • verseny erősödik
  • árnyomás jöhet
  • bizalomvesztés (árfolyamreakció túlzó volt, de a bizalom tényleg sérült)
  • ha nincs új katalizátor, a részvény stagnálhat
Egy 1 éven belüli duplázás tényleg nem „base case”. Ehhez:
  • új Phase III siker,
  • meglepően jó tabletta adat,
  • vagy masszív earnings beat kellene.
Ez az álláspont rövid távon racionális. 2️⃣ A tabletta-fókuszú érvelés Itt van az egyik legfontosabb stratégiai pont. Ha az orális GLP-1:
  • hatékony
  • tolerálható
  • skálázható gyártásban
akkor az adresszálható piac sokszorosára nőhet. Az injekció:
  • pszichológiai barrier
  • compliance probléma
  • korai kezelésben gát
Ha valóban az jön ki, hogy:
  • Orforglipron → magasabb dropout
  • Wegovy tabletta → jobb tolerálhatóság
akkor az komoly versenyelőny. Viszont:
  • a Lilly execution-höz nem szabad könnyelműen viszonyulni
  • ha ők javítják a dózisolást / formulációt, a különbség csökkenhet
  • a piac nem mindig a “legjobb molekulát”, hanem a legjobban menedzseltet árazza
Ez az érvelés akkor lesz igaz, ha:
  • a Novo orális verziója klinikailag és kereskedelmileg is bizonyít.
3️⃣ A pipeline-optimista, hosszú távú nézet Ez fundamentálisan a legerősebb érvrendszer. Novo:
  • nem egytermékes cég
  • masszív cash flow
  • több Phase III program
  • MASH, kardiovaszkuláris indikációk, vese, HF
  • hemofília innováció
Ha a GLP-1 platform több indikációban standard of care lesz, akkor:
  • a jelenlegi értékelés akár konzervatív is lehet.
Viszont:
  • ezek 2–5 éves sztorik
  • a piac jelenleg az obesity versenyt árazza, nem a 2033-as MASH piacot
Akkor ki áll legközelebb a valósághoz? 🔹 Rövid táv (6–18 hónap): Az első, óvatos fórumozó lehet közelebb a realitáshoz.
Duplázás katalizátor nélkül nem valószínű. 🔹 Közép táv (2–3 év): A tabletta lesz a döntő kérdés.
Ha Novo orálisan nyer → komoly re-rating jöhet. 🔹 Hosszú táv (3–7 év): A harmadik, pipeline-optimista nézet fundamentálisan erősebb. Amit szerintem a vita nem hangsúlyoz eléggé
  • Gyártási kapacitás – ez a valódi szűk keresztmetszet.
  • Árpolitika és biztosítói térítés
  • Politikai kockázat (USA árnyomás)
  • Valódi adherence adatok real world-ben
  • Saját, kiegyensúlyozott konklúzió
    • Nem irreális a bull case.
    • Nem irreális a további esés sem.
    • 1 éves duplázás → spekulatív.
    • 3–5 éves jelentős felértékelődés → fundamentálisan védhető.
    Ha nagyon le kell egyszerűsíteni:
    • Rövid táv: bizonytalan, volatilis.
    • Hosszú táv: strukturálisan erős sztori.
    MrSomm 2026. 02. 28. 19:11
    Egy kisse zavar, hogy nem vettem olaj szektort, pedig mar nagyon varhato a tamadas…
    pic 2026. 02. 28. 19:08
    Előzmény: #135366  kozi723
    Ezt néztem én is, de ez csak valami származtatott cucc - nem? Mondjuk ahhoz nem kell most különösen nagy látnoknak lenni, hogy hétfőn emelkedni fog az olaj! Ha elhúzzák a konfliktust, a RIG megdicsőülhet!
    kozi723
    kozi723 2026. 02. 28. 18:31
    Előzmény: #135364  pic
    A megbizhatosagat viszont nem tudom megerositeni! 
    pic 2026. 02. 28. 18:09
    Előzmény: #135355  kozi723
    Hétvégén hol látsz árat, a pénteki zárón kívül?
    Bodegue 2026. 02. 28. 18:00
    Bikponty meg elég vidám egyenlőre a hírek ellenére.
    totem_is_back
    totem_is_back 2026. 02. 28. 16:48
    Előzmény: #135354  Wally_Karue
    Nehéz nem azt feltételezni, hogy nem véletlenek ez a hétvégére tervezett csapások, Trumpika és körei erős shortokban lehetnek érdekeltek.. :P

Topik gazda

pomperj
    pomperj
    3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek