Sok helyre tud menni a pénz, nem kötelező neki amerikai tőzsdén jegyzett részvényekbe. A VWCE típusú indexek is eléggé Amerika túlsúlyosak lettek, van minek "rebalanszolódnia" kicsit.
Két hete és két hónapja is azt lehetett olvasni (nem csak itt), hogy a vámok be vannak árazva. Aztán tegnap zárás után kiderült, hogy részben volt csak beárazva, viszont voltak olyan szereplők, akik addig nem léptek, amíg nem lett a dolog írásba foglalva. Meg tudom érteni őket, mert Trump kiszámíthatatlan, lehetett volna blöff is, abból kiindulva, ahogy Mexikót és Kanadát kezelte az egy hónapos csúsztatással. Tegnap viszont új valóság kezdődött.
Teljesen igazad van, nagy szakadasnak kene jonnie. DE! Miert? Kevesebb penz lesz a rendszerben? NEM! Szamit hogy 30 vagy 80 a P/E? NEM! A szakadas akkor jon, ha tobb lesz az elado mint a vevo. De a sok trillio dollar helyet keres. Esetleg egy USA polgarhaboru. Vagy egy Kina -> Tajvan. De penz akkor sem lesz kevesebb. Habar sok bedolo hitel, leirt asset tud csokkenteni, az igaz.
Én is azt érzem, hogy még mindig nem hiszik el az emberek, hogy ez tényleg történik, majd visszalép belőle. Eddig ahogyan látom a hírekben sem Kína sem az EU nem hátrál meg és beleállnak a vámháborúba. Meg is értem a bully nem fog leállni, ha megkapja amit akar, megy tovább amíg mindent meg nem kap. Csak tudnám mit szeretne Trump, talán a VilágCsászár címet?
Nem számolod egy kicsit alul? Csak az EU autók voltak 58 mrd dollár (2023) és jelen pillanatban arra megy 45%. Kína 101.6 mrd dollár (2023), arra megy 59%. Biztosan vissza fog esni sokkal az USA import is közben, de szerintem nagyobb értékről van itt szó
Ez azért elég bátor kijelentés. Fogalmunk sincs a vámok hatásairól, persze ki lehet matekozni ezt-azt, de hogy ez hogyan fog mondjuk a következő pár évben abból a szempontból kihatni az amerikai tőzsdére, ha a baráti országok egy lépést tesznek hátra, mielőtt valamit vesznek onnan? Meg amúgy is, Trump pont az a fajta, aki egyszer bejelent valamit és akkor az tuti úgy van 😀 Hopium-ot érzek még mindig pár embernél, pedig ha valami, akkor a tegnapi nap új kilátásba kellett volna helyezze a dolgokat. Ja és mi lesz majd ezekre a vámokra a hatása a másik oldal részéről? Az is be van már árazva, tuti?
Dax futi lejött 21.8k környékére. Flat C hullám kontextus értelmezési határa kb. 21.6K környéke. D1 konvergencia szépen elsült. Nekem kontextus és szentiment alapján az ármozgás eddig inkább a 2024. augusztusától indult emelkedés 4. hullámának tűnik. Bár potenciálisan jó helyen van a fordulathoz, de én fordulós jelet még nem látok. Meglátjuk, hogy ki tud-e épülni egy jó bázist, vagy folytatódik az esés. - 21.6k alatti, de főleg 21.3K (fib ret. 0.5) alatti napos záró esetén előrébb lehet venni azt a szcenáriót, hogy valószínűleg a mozgás egy nagyobb trendszintű korrektív mozgás része. Szerintem amúgy a ciklus záróhulláma még nincs készen, és több ilyen 4-5 zárórész van még belőle vissza. - Meglátjuk mi lesz. Az biztos, hogy a sok bizonytalanság nemcsak érződik, hanem egyértelműen látszódik a chartokon. Bár az én tézisem eddig is az volt, hogy a magasabb trendszintek rendkívül negatív szentiment mellett fogják az ideális fib. exp. zónákat elérni.
Na azért annyira ne fossuk össze magunkat. Ez a vámemelés kb 3-400 mrd dollár nagyságrend. Kb mintha egy 2-3%os ÁFA emelést csináltak volna, csak aránytalanul a világ többi részére háritják. Lesz egy temporary emelkedés az inflában, a hosszú kamatok viszont már most csökkentek, mert a ktgvetési hiány hosszú távon csökkenni fog.
Simán lehet ma egy nagyobb felpattanás, de lesz még hiszti később is, mert részben jönnek majd a válaszintézkedések, részben meg kell szívatni a túl bátor dip buyereket is, részben meg a valahogy jelezni kell a piacnak a neheztelését. És persze mindez a legkedvezőbb széljárás, mert simán benne van a recesszió és egy kisebb globális zuhanás lehetősége is.
Szerintem nincs itt semmi látnivaló! Ma is simán megveszik a nyitó árakat. Ez már rég nem bika(medve) piac, ez már csak egy szarrá manipulált (pl:Tesla stb stb) érték nélküli, csak árakat és neveket tartalmazó, fundás értékeket távolról sem ismerő belterjes pénzgyár. További emelkedést várok!
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.