Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Alexander_Greybeard 2021. 05. 30. 11:36
Előzmény: #44416  JeGeMeLOV
Ezzel a témával az az egyik legnagyobb baj, hogy leegyszerűsítik, pedig rohadtul bonyolult. A másik az, hogy az egész világon úgy nagyjából 100 igazi szakértője van. Ha utána akarsz járni, akkor Jeffrey P. Snider (Alhambra) az, akit ajánlani tudok első körben. Van egy Making Sense nevű showja (spotify+youtube). Eurodollar, repo és csupa jó dolog, eddig kb. nettó 50 órában. Ő az, aki érthetően el tudja magyarázni a dolgokat és történelmi keretet is tud hozzájuk adni. A téma legnagyobb szakértője viszont valószínűleg Pozsár Zoltán. FED-ben ez volt a szakterülete, ő próbálta elmagyarázni ott az embereknek, hogyan is működnek a pénzpiacok a gyakorlatban. Manapság Credit Suisse-nél managing director. Az ő publikációi nagyon szakmaiak de az interjúi elég jól érthetőek. Bankokról általánosságban pedig Dr. Richard Werner a te embered. Jó szórakozást! :)
szieszta 2021. 05. 30. 11:32

Én sem vagyok ennek a szakértője, de úgy gondolom, hogy mikor nyomták a pénzt a piacra, akkor is már attól rettegtek, hogy mi lesz, mikor ez leáll, illetve ki kell vonni azt.
A pénzpumpával valójában a lufit fújták léghajóvá. A piac meg annyira hozzászokott, hogy amint csak lassítani akarták, rögtön zuhanórepülésbe kezdett.
Talán nem is lett volna gond, ha nem folytonosan csinálták volna, hanem csak egy kis doppingként. Hatása a gazdasági növekedésre minimális volt, csak éppen szinten tudták azt tartani, viszont az egyes szektoroknál hihetetlen lufit fújtak. Az egyik éppen a részvénypiac, a másik az ingatlan, de visszanézve a világbajnok a kriptopiac. Pontosan azok az ágazatok, melyek értéket nem teremtenek, csak forog bennük a pénz.
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2021. 05. 30. 11:20
Előzmény: #44417  Zsh9999
Tökéletes. Vagy emelkedik, vagy esik, vagy általános korrekció, vagy általános rally, vagy forint erősödik, vagy az euró. Valami lesz, majd utólag kiderül ki volt a próféta.
Zsh9999 2021. 05. 30. 11:08
A lényeg hogy minden korrekciozni fog, bebukod a penzed hacsak nem ulsz cashben ami termeszetesen nem Ft...... ja de az is lehet hogy nem.
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2021. 05. 30. 10:15
Előzmény: #44413  kajli_man
Valaki el tudja magyarázni ezt a repo inverz repo témá úgy, hogy egy 10 éves gyerek is megértse?
Mert egy éve azon ment a rettegés, hogy pénzt nyomtak a piacra, most meg azon, hogy kivonják. Nekem ez nem áll össze, de nincs is hozzá pénzügyi ismeretem, szóval... :(
new1 2021. 05. 30. 10:15
Előzmény: #44410  bankos
https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Budapest
ingatlant hosszú távra veszel . most 2021 ben indulsz.lesz biztos egy szolid le kör . mennyi, ennek megbecslésére nem vállalkozom. 20 év múlva huf-ban pluszban szállsz ki + bérleti díj mint bevétel ( ennek adózása változhat) .  mínusz karbantartási költségek . gettóban ne vegyél.
plusz info bécs ( egész ausztria )
https://www.immopreise.at/Wien/Wohnung/Eigentum
kajli_man
kajli_man 2021. 05. 30. 09:47
Előzmény: #44413  kajli_man
kajli_man
kajli_man 2021. 05. 30. 09:47
Előzmény: #44404  Törölt felhasználó
https://fred.stlouisfed.org/data/RRPONTTLD.txt ;
Na még egy utolsó link, elég szépen látszik a trend
bimborablo
bimborablo 2021. 05. 29. 20:59
“érdemes még ingatlant venni? “
Attól függ mennyi pénzed van :) 
-Ha nincs saját ingatlan, és hosszútávon élnél benne akkor szerintem igen.
-Ha van saját ingatlan + 40-60m, most nem vennék.
-Ha van saját ingatlan +100 vagy több millió akkor úgy vennék, hogy maradjon cash bőven.
- Úgy nem vennék, hogy már van saját és minden pénzt arra költöm.
Ez persze csak egy vélemény, és nagyon függ attól is milyen gyorsan jön össze legközelebb az a sokszor 10millió amit ingatlanra áldoz az ember. És ugye nem mindegy hol veszed és milyet. Nem egyszerű kérdés ez - valahol olvastam olyan véleményt is, hogy ingatlant még buborékban is érdemes venni csak a megtérülési idő hossza változik.
Törölt felhasználó 2021. 05. 29. 20:28
Szerintem most mindenbuborék van.
Beleértve az ingatlant is.
Ha inflációs időszak jön, akkor nem rossz befektetés.
Ha viszont nem az jön, akkor viszont veszíteni fogsz vele. És az is kérdés ingatlannál, hogy egy túlkínálatos piacon egyáltalán meg tudsz-e tőle szabadulni, és mennyi idő alatt.
János sokszor írt róla szakszerűen, érdemes visszaolvasni.
bankos
bankos 2021. 05. 29. 20:08
Előzmény: #44409  Törölt felhasználó
Hogy látjátok érdemes még ingatlant venni? Vagy az is nagyon csúcspont, ill. túl drágák már..? 
Törölt felhasználó 2021. 05. 29. 19:36
Előzmény: #44405  frossnag
Igazából nincs ilyen. Az USA piacok szerintem 2,5x-esen túlértékeltek történelmi nézőpontból.
Amíg ez nem árazódik ki, nem nagyon gondolkodom buy&hold-ban.
LBalaton
LBalaton 2021. 05. 29. 19:22
Előzmény: #44399  pomperj
Köszönöm!
Rendesen megindultak a nyersanyagok,stb.
kajli_man
kajli_man 2021. 05. 29. 19:06
A 100% cash kellően contrarian 😉
kajli_man
kajli_man 2021. 05. 29. 19:04
Köszönöm a linkeket!
frossnag 2021. 05. 29. 19:04
És milyen történéshez/forduláshoz kötöd azt, hogy újra elkezdj részvényekbe fektetni?
Törölt felhasználó 2021. 05. 29. 18:44
Előzmény: #44403  kajli_man
Nem akarom magam ismételni. Kb. 1-1,5 éve folyamatosan írogatom.Ha szeretsz olvasni, mondjuk pl. olvasd el ezt, és rájössz, hogy a történelem ismétli magát.
https://www.bis.org/publ/bppdf/bispap21e.pdf
Idézett cikk nagyjából objektív, de a bubble economy témakörben könyveket is írtak.
https://www.amazon.com/Bubble-Economy-Extraordinary-Speculative-Dramatic/dp/9793780126
Befektetési szempontból 100% cashben ülök pár napja, egy olyan időszakban, amikor mindenki más az inflációtól retteg. És nem HUF-ban van a pénzem, abban kb. a havi fizetés van csak. Ez meg a magyar gazda(g)ságról alkotott véleményemet tükrözi.De Magyarországon még csak egy USA válság sem kell, hogy baj legyen. Épp elég, hogy az alapanyagárak emelkednek - egy olyan országban, ahol importra szorulunk belőlük, és az ország autóipari összeszerelő üzemként működik, egy olyan iparágra építve, mely gyökeresen átalakul...  Megfordítva: eddig azért ment a szekér, mert az alapanyagárak estek, ami igencsak lejtős pálya olyan országnak, amely szegény ásványkincsekben.
kajli_man
kajli_man 2021. 05. 29. 17:50
Előzmény: #44402  Törölt felhasználó
Az utolsó mondatodra nem tudom a választ, sajnos kezdő vagyok még a tőzsde/befektetések terén. Ha nagyon mondanom kellene valamit, akkor általános lassulást várnék az emelkedő kamatszint miatt, de ennél jobban nem tudom megfogalmazni a dolgot. A te válaszod viszont érdekelne, hogy milyen (világ)gazdaságot vársz a mostani évtizedre? (ha külön kitérnél esetleg a magyar gazdaságra azt is megköszönném)
Törölt felhasználó 2021. 05. 29. 17:23
Előzmény: #44401  kajli_man
Igen, sok igazság van abban, amit mondasz.
Arra mindenesetre jó - ha igaz az elmélet, ha nem- hogy bond eladásokat generáljon a piacon, ami lefele nyomja az árukat, és felfele a hozamokat. Tehát a RRP önmagában felfele nyomja a hozamokat.
Végső soron a piaci szereplők nem hülyék. A fed funds rate elvesztette a jelentőségét, mert soha nem fogják emelni. A hozamgörbe hosszú oldala lett a valódi, de facto "kamatláb".
Vagyis ami zajlik, az már egy "kamatemelési ciklus", amiről tudjuk, hogy mit okoz egy hosszú (40 éves) pénzügyi lazaság után.
kajli_man
kajli_man 2021. 05. 29. 16:53
Előzmény: #44400  kajli_man
Illetve még azt is el tudom képzelni, hogy a FED elkezdte jelezni a piacnak, hogy tessék készülni a tapering-re. Ugye a FED egy ideje azt kommunikálja, hogy szólni fog ELŐRE, mielőtt csökkenti majd a QE mértékét, vagy éppen kamatot emel. A FED azt is tudja, hogy az emberek lassan több időt töltenek a FED/FOMC statementek grammatikai elemzésével, mint a tőzsdei cégek fundamentumainak vizsgálatával.
Ahogy nem tudom elképzelni az "előre szólást": jövő hónaptól csökkentjük a havi 120B asset purchase-t 80B-ra, mert ennek pánik, selloff és korrekció a vége, amit nem akarnak.
Ahogy el tudom képzelni az "előre szólást": elkezdenek cselekedni (pl.: reverse repo) úgy, hogy annak "hawkish" üzenete legyen. Mivel tudják, hogy mindenki az ő kezüket figyeli, ezért nagy dobra nem verik a dolgot. Hagyják, hogy piac magától jöjjön rá a "titokra", és tegye magáévá a gondolatot (okosabb vagyok, mint a többiek tudat, a FED előtt járok egy lépéssel tudat). Ezután pár hónapra ténylegesen bejelentik például a 120B -> 80B vágást, ami már nem éri teljes meglepetésként a piacot. Kisebb eladási hullám itt is lehet, de aki nagyon figyelt az már hetek/hónapok óta sejthette a lépést és cselekedhetett, ha akart. Pszichológia és (tömeg)manipuláció az egész szerintem.
Természetesen lehet, hogy túlgondolom az egészet, de talán lehet valóságalapja a gondolatmenetnek.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek