A lényeg: . "Fentiek alapján a DH Group Nyrt. egy darab „A” sorozatú törzsrészvényre (ISIN
azonosító: HU0000177613) 21,96 Ft, azaz huszonegy forint kilencvenhat fillér
bruttó osztalékelőleget fizet 2025. december 12. napjától az osztalékra jogosult
részvényesek részére." . "Az „A” sorozatú törzsrészvények vonatkozásában az osztalékelőleg kifizetésének feltételei: 2025. december 1. napja az utolsó kereskedési nap a BÉT-en (E-9 munkanap), amikor még
osztalékelőlegre jogosító „A” sorozatú törzsrészvénnyel lehet kereskedni.
Osztalékelőlegre az a részvényes jogosult, akinek a részvények az osztalékelőleg-fizetés fordulónapján
(E-7 munkanap, 2025. december 3.) a tulajdonában vannak." . ÉS . "Az Igazgatóság tájékoztatja a Részvényeseket, hogy abban a nem várt esetben, ha a 2025. évi beszámolót
elfogadó közgyűlés nem állapít meg osztalékot vagy az osztalékelőleg összegénél kevesebb osztalékról
dönt, akkor az osztalékelőleget kapó részvényesnek az osztalékelőleget részben vagy egészben vissza
kell fizetnie a Társaság részére a Ptk. 3:263. § (3) bekezdése alapján. Ilyen esetben osztalékelőleg
visszafizetésre akkor is az osztalékelőleg kedvezményezettje vagy átvevője köteles, ha időközben már
eladta a részvényt." . de erre sztem 0 az esély.
Osztalék és osztalékelőleg témához: néztem már ezt, és beszéltem korábban ügyvéd ismerőssel is erről. Ha nem vagyok nagyon szakszerű, a könyvelő/adószakértő/ügyvéd olvasóktól előre elnézést kérek. . A szabályozás (Ptk., számviteli tv.) alapján vagy osztalékot lehet fizetni vagy osztalékelőleget. Osztalékfizetésről évente csak 1x lehet dönteni az előző, lezárt üzleti év adózott eredménye terhére, az auditált éves beszámoló alapján. Ezen kívül év közben csak közbenső mérleg alapján dönthetsz egy újabb kifizetésről, a mérlegből látod, hogy van rá fedezet, és ilyenkor csak osztalékelőleget fizethetsz ki az adott év várható eredménye terhére. (Lehetne akár negyedévente is o.előleget fizetni, de ehhez baromi stabil és egyenletes cash flow kellene, és minden negyedévhez kellene egy új közbenső mérleg + közgyűlés, ami nagyon bonyolult és költséges lenne. USA-ban sok cég negyedévente fizet osztalékot, de ott más a szabályozás és a kultúra.) . A Ptk. nem tiltja meg azt sem, hogy ütemezve fizesd ki a megszavazott osztalékot, több részletben, de akkor 1 döntés van a rendelkezésre álló teljes összegről az éves közgyűlésen, pl. azt mondod, hogy 1000 Ft a teljes osztalék, amiből 500 Ft osztalékot fizetsz júliusban, és a másik 500 Ft osztalékot decemberben. Ez is működhetne, és működik is... aki megnézi a DH 06.23. osztalékos közleményét, látható, hogy a közgyűlés a "dolgozói részvényekre" a teljes osztalékot megszavazta tavasszal, de csak negyedéves ütemezéssel, részletekben fizetik ki: "A „B” sorozatú dolgozói részvényekre (ISIN: HU0000136288) eső bruttó 124.345.000 Ft, osztalék kifizetésére 4 egyenlő részletben, negyedévente, a negyedév utolsó munkanapjától kezdődően (E nap) kerül sor, az alábbiak szerint: 2025. június 30. napjától 2025. szeptember 30. napjától 2025. december 31. napjától 2026. március 31. napjától" . Tehát a lényeg, hogy a törzsrészvényekre (nekünk) 2025 tavasszal megszavazott a közgyűlés br. ~22 Ft osztalékot, a 2024. év eredménye alapján és annak terhére. És most a 2025. év várható eredménye alapján és ennek terhére lesz kifizetve a br. ~22 Ft osztalékelőleg. Ha 2026. tavasszal minden oké, akkor ez az o.előleg is végleges 2025-ös osztalékká válik (számviteli, jogi dolog), és 2025. év terhére kapunk megint/még rendes osztalékot nyáron, és 2026. év végén a 2026. év terhére, közbenső mérleg + közgyűlés után megint osztalékelőleget. Szerintem is 0 esélye van annak, hogy az o.előleget visszaköveteljék, ehhez van a közbenső mérleg és konzervatívan szoktak o.előleget fizetni. . Szerintem így néz ki, bejelentették, hogy átállnak évi kétszeri kifizetésre, hogy ezt jogilag és technikailag hogyan oldják meg a törzsrészvényeknél, az nekem tulajdonképpen mindegy. :) . Én így értelmezem az osztalék/előleg témát, de ha valaki ért hozzá és máshogyan tudja, lehet korrigálni. Vagy meg lehet kérdezni Schilling Dánielt (bef. kapcsolattartó), vagy a következő közgyűlésen megkérni a vezetőket, hogy magyarázzák el laikus kisrészvényeseknek is érhetően. :)
Lehet én értettem félre valamit, de az éves rendes közgyűlés előterjesztésében azt írták, hogy a 2024-es év utáni osztalékot két részletben tervezik kifizetni. Ennek az összege kb. 42Ft részvényenként. Ehhez képest a rendes közgyűlésen 21Ft kifizetéséről határoztak, most pedig 21Ft osztalékelőleget! terveznek fizetni. Nem szakértőként kérdezem, hogyan lehet egy lezárt pénzügyi év után osztalékelőleget fizetni? Az előleg szó feltételezi, hogy az előtt fizetik, amihez kapcsolódik. A mostani kifizetés a 2025-ös eredmény után fizetendő osztalék előlege? Ez azért lenne aggályos, mert az osztalékelőleget - bár erre a reális esély szinte nulla, de - a cég akár vissza is fizettetheti a jogszabályok szerint.
6/2025. (11.28.). sz. közgyűlési határozat
A Közgyűlés 135.178.600 db "igen", 0 db "nem" és 0 db "tartózkodik" szavazattal elhatározza mindösszesen 750.000.000
Ft, azaz hétszázötvenmillió forint összegű osztalékelőleg kifizetéséről a részvényesek részére, amelyből a dolgozói
részvényekre jutó összeg 0 Ft, míg a törzsrészvényekre jutó összeg 750.000.000 Ft (részvényenként 21,81 Ft). Az Alapszabály
18.3. pontja szerinti a dolgozói részvényekre vonatkozó 6%-os Maximum Osztalékelsőbbségi Összege kifizetésére a 2026.
évi rendes közgyűlésen kerül sor, ezért a jelen határozat szerinti osztalékelőleg nem érinti a dolgozói részvényekre a 2025.
évre fizetendő osztalék mértékét. A legtöbb embert szerintem ez az információ érdekli a közgyűlési határozatokból.
DUNAHOUSE részvény