2050-re 8.8M magyar lesz, ennek a 4/5-e nagyvárosban akar majd élni. A vidék hanyatlása sajnos már elkezdődött. Az ingatlanárakat "mesterségesen tartják fenn" azzal, hogy gyakorlatilag nem épülnek új lakások. Budapesten 1950-70 közötti, háborús sittre épült budai salétromos, aluvezetékes romokat adnak 1,6-2M nm áron. Továbbra is az a mindset, hogy ingatlant tulajdonolni KELL, emellett bérlakásokat 1970 óta nem építettek érdemleges mennyiségben. Fogyatkozó népesség mellett is fent szeretnék tartani az ingatlanárakat. Hozzá kell tenni, a szutyok lakások egymásra dobálása egyre drágábban nem élinkíti a gazdaságot, ellenben hitelbe veretik vele a fiatalokat a fél életükre.
Jesszus, mekkorát amatőrködtünk itt az elmúlt napokban! Én legalábbis mindenképp!! Itt a magyarázat... . Szárnyalás 2024 végén: Rekordnövekedés, Emelkedő Volumenek és Lendület 2025-re! . A Csoport erős hajrával zárta a 2024. évet: Az utolsó negyedévben a kulcsfontosságú volumenek minden idők legmagasabb szintjére robbantak, fenntartva
az egész évre jellemző jelentős éves növekedést (a pénzügyi termékközvetítés volumene 17%-kal, a hálózati jutalékbevétel pedig 24%-kal nőtt), miközben
negyedéves szinten is növekedett (+14%, illetve +16%). . 2024. negyedik negyedévében a közvetített hitelek
volumene rekord szintet ért el 291,0 milliárd forinttal,
13,7%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, és 17,1%-
kal 2023. negyedik negyedévéhez képest. . A Csoport franchise ingatlanhálózata 2024. utolsó
negyedévében 4,5 milliárd forint jutalékkal minden
eddiginél magasabb értéket ért el (+24,2% éves szinten és
+16,2% 2024. harmadik negyedévéhez képest). . A saját iroda szegmens negyedéves jutalékbevétele
503 millió forintot tett ki, ami 28,4%-os növekedést
jelent az előző negyedévhez képest és 1,4%-os
növekedést éves szinten. . https://dunahouse.com/files/ckfinder/files/DHG_2024Q4_Negyedeves_meroszamok_20250108.pdf ; . Az osztalék első felére a magyarázat már meg is van! . A másik részénél az osztaléknak pedig azt tudjuk, hogy jelentős bevétel (5,1 Mrd Ft) várható az ingatlanértékesítésből. S mivel már azt is tudjuk, hogy a Forest Hill értékesítése lezárult, ezért ebből következik, hogy ez teljesült is. . S mivel akvizícióról semmi hír nem jött eddig, ezért a piac elkezdte ezt is beárazni az osztalékba. . Plusz ráadásként mivel a hírek szerint az ingatlanpiac élénkülése, illetve a hitelek számának növekedése várható, ezért a jövőbeli (2025) kilátások is ígéretesek.
Szerintem is jól látod ,és aki nem tud ingatlant venni,de van pénze ,az most így próbálja kivenni a részét az ingatlanpiac várható meneteléséből, ami ilyen formában itt is lecsapódhat. Én tavaly szarul jöttem ki a papírból ,de utána elkezdtem visszavenni ,és az átlagos ~780 forintos bekerülési áram ,az most köszöni szépen jól van 😄, remélem az osztalék is busás lesz és akkor van egy jó long pozim.
Inkább ilyen "jókor jó helyen" papírnak érzem most a DH-t. Van egy jó nagy kiáramló PMÁP kamat amit sokan szeretnének ingatlanba tenni vagy legalább egy jó osztalékfizető papírt keresni mert nehéz visszatérni a valóságba 20%-os kamatszint után. Az ingatlanvásárlás azért nem olyan egyszerű, sőt kockázatos és bonyolult folyamat de a DH-val lehet ebből a piacból részesülni. Emellett azon ritka cégek közé tartozik a BÉT-en ami a politika látókörén kívül esik és egészen konzisztens, jó menedzsmenttel rendelkezik. És ami kiemelkedővé teszi, hogy a magyar operáció mellett jelentős a külföldi operáció is. Utóbbi szerintem pont, hogy egy kicsit csapda is mert hajlamosak lehetünk a magyar híreket egy az egyben a DH-ra vetíteni, hogy ha szárnyal az ingatlanpiac itthon akkor szárnyal a DH overall, miközben ez csak a magyar operációra hathat. Szóval szerintem jó papír de én 1300-nál kiszálltam, mert szerintem túlszaladt (de gratula azoknak, akik akár csak a nap végét megvárták mert szépet ment). És akkor még bele se vettem a képbe azt, hogy az osztalék mértékének valójában nem kellene befolyásolnia az árfolyamot.
Ühüm, azt hiszem érteni vélem mi lehet a háttérben... Ezek alapján a teória a következő lehet: Nem lesz akvizició, az ingatlaneladásokból megugró bevételek (a DH 5,1 milliárd forint (12,4 millió euró) bevételt várt a küszöbönálló ingatlaneladásokból) és így az is mehet az osztalékalapba. Továbbá az alaptevékenységből származó bevételek is erős emelkedést mutathatnak, aminek a nyereségének szokásos 47%-át fogják kifizetni. Tehát az osztalék az én okoskodásom alapján: 1; A DH a tisztított core adózott eredmény 1 770 – 2 340 millió Ft közötti
sávjának felső felébe várja az éves eredményt, azaz ennek a 47%-a. (alaposztalék) 2; Az ingalaneladásból származó adózott eredmény, mivel nem lesz akvizició, tovább növel(het)i a várható osztalékot. (rendkívüli osztalék) . Köszönöm a cikket!
DUNAHOUSE részvény