Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
greenman76
greenman76 csütörtök, 13:12
Előzmény: #266559  Phylaxa
Egy technikumba az informatika oktatás általában értelmezhetetlen, sokszor a diák már többet tud, mint a tanár…
Ennek egyszerű az oka: aki jól felkészült és folyamatosan képzi magát az nem megy el tanárnak, 3x -os pénzért elmegy a versenyszférába, így csak az “alja” marad.
Tisztelet a kivételnek, mert van, de kevés…
Phylaxa csütörtök, 12:43
Előzmény: #266555  N0MAD
Technikumban egy 11-es diák írta nekem (beszélni nem mert), hogy "a 10 éves kínai gyerekek a youtube-ról tanulnak programozni. Ez az egész informatika oktatás ami nálunk megy, hülyeség."

A kérdésemre, miszerint ő miért nem tanult meg a Youtube-ról programozni, hiszen már 17 éves, nem kaptam választ.

Igen, valóban a tanárnak kell a problémamegoldásra nevelnie a diákokat. Ehhez pedig kommunikációra van szükség. Csakis így alakulhat ki az összefüggésben gondolkodás.
greenman76
greenman76 csütörtök, 12:41
Ez azért érdekes, mert kb 20-30 évvel ezelőt sem volt túl nagy interaktivitás egy tanóra keretében, mégis a diákok sokkal nagyobb tudással indultak el onnan az életbe.  Biztos csak a tanár lenne ezért a hibás és nem az a kurva nagy liberalizmus ami átmosta ezt az időszakot...??
Goldstein17 csütörtök, 12:30
Persze, bekapcsolod a Spetrum tévét elsőben, nyolcadikban pedig kikapcsolod. Nem kell tanár se, ő inkább bukfencezzen az osztályteremben és próbáljon egy kis vidámságot csempészni az osztályba. Az iskola elnevezésre a továbbiakban nincs szükség, legyen inkább cirkusz!
kkv14 csütörtök, 12:26
Előzmény: #266553  Tipikus
Három mondat ,három hiba!
1 .De nagyon is van- nem csak nálunk
2. Van iskola, van tanár, van megfelelő fizetésük . 
3.  Kevés gyerek születik, mégis kinek kellene felnevelni őket? Szüleik hova lesznek?
N0MAD csütörtök, 12:07
Előzmény: #266554  Phylaxa
nem szakértem, de amit a tanár előad az ami felesleges mert mehetne videóról. A legszórakoztatóbb tanár vagy akár szinész előadásában.
A tanár ott lenne hasznos hogy interaktív dolgokat csináljon és a diákokat beszéltesse, aktivizálja, alkalmaztassa, kijavítsa-átlendítse.
A tanár ír a táblára aztán néha feleletválasztós tesztet irat után meg csodálkozunk hogy sokezer óra oktatás után a végzett nem tud megszólalni idegen nyelven, de a többi tárgyban is hasonló mélységűek az alkalmazható ismeretei. 
kivéve ha az iskolrendszer időrabló tevékenysége ellenére másutt fel nem szed valami tudást.
szerintem.
Phylaxa csütörtök, 11:09
Előzmény: #266553  Tipikus
Szerintem:

1. Ugyanolyan demográfiai recesszió van mint az egész kontinensen.
2. Az iskolában egyre több diák szeretne beszélgetni, csak nincs kivel.
3. Az internet (mobiltelefon) csak pörög és nem céltudatosan, hanem unaloműzésből.

A diákok egyre nagyobb részének  a fejlődése kizárólag biológiai és a végén egy papírral próbálkoznak kilépni a való világba. Kevés.
Tipikus csütörtök, 10:11
Előzmény: #266548  kkv14
Nincs demográfiai válsághelyzet.
Oktatási válsághelyzet van.
Vannak gyerekek csak nincs aki felnevelje őket. :(
terelemel csütörtök, 08:59
Előzmény: #266536  macisajt

Mert a gyerek sok-sok 10M kiadas, emiatt (orok eletre) elmaradt befektetes, hozamok, emellett (orok eletre) lemarado karrier, tanulmanyok, uj lehetosegek, stb
Ezt (legalabb reszben) kompenazlja a tarsadalom.
Mert gyerek nelkul nem letezik jovo, es aki gyereket vallal az vallalja a fentieket a kozos joert.
Elkepeszto, hogy a babavaro, csok, 13 + 14 havi nyuggeraj, ingyen utazas + tb nyuggereknek, tamogatott lakashitel, tamogatott vallakozoi hitel, stb orszagban pont a dolgozo gyereket vallalok tamogatasan rugoztok. Majd ha az OSSZES fenti meg lesz szuntetve, es akkor is gond van, lehet elovenni ezt, ez az abszolut utolso dolog. De akkor is elobb ingatlando (2. lakastol) elobb.
N0MAD szerda, 21:46
Előzmény: #266550  N0MAD
bocsánat, "különlegeseket"
mint a speciális hadművelet. 
N0MAD szerda, 21:45
Előzmény: #266549  Bandita
nem szoktunk egy véleményen lenni a nyuggerrel, de azért ami tény az tény: Egy szóval nem mondta működő döntéseket kell hozni. Csak drasztikusakat.
Drasztikus méretű rablás és hazaárulás ment? Akkormeg? 
Naugye.
Bandita szerda, 21:08
Előzmény: #266548  kkv14
És ezek a különleges döntések működtek az elmúlt években az imádott fideszed alatt?
Nem, ellenkezőleg. 
kkv14 szerda, 20:41
Előzmény: #266537  greenman76
Válságban különleges döntéseket kell hozni! Magyarországon demográfiai válság van! 
Bandita szerda, 20:39
Előzmény: #266537  greenman76
Az utolsó gondolatodra utaltam a korábbi szöszenetemmel. 
Lehet feljebb is tőlem a br700e, de valahol határt kell húzni, vagy sávosan. 
Ha egyáltalán kell ez.
Szerintem más kell, de mind1.
DaGi szerda, 20:37
Variációk ugyanazon hónapra:
- https://tudastar.ingatlan.com/hirek/megtorpant-a-lakaspiaci-kereslet-juniusban-mikozben-folyamatosan-no-az-elado-ingatlanok-szama/
- https://www.zenga.hu/hello-otthon/megallt-a-lakasarak-szaguldasa-jelentos-fordulatot-hozott-a-masodik-negyedev-cmr1oltzajk6307vvl9ss20ab 
- https://dh.hu/juniusban-jelentosen-felporgott-a-lakaspiaci-forgalom
Vodafonelive
Vodafonelive szerda, 20:35
Előzmény: #266543  Second Wave
A diákhitel 1 az egyetlen magas, a többi alacsony és 0%-osak. Személyi kölcsönért kérnek jelzálogot? Csak ezt az opciót nézegettem, mert más opcióm szerintem nem lehet, pláne, hogy van jelzálogom. Amúgy nem hitelkiváltás hanem ingatlanrész vásárlásra gondoltam de nem befektetési jelleggel. A válsághelyzetet most átéltem, ha nem biztosítottam volna be magam rosszabbul jártam volna (elverni nem vertem el a lóvét).
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szerda, 20:15
Előzmény: #266541  Vodafonelive
A 0százalékos az ingyenpénz! Előtörleszteni csak akkor, ha egymagadra a te anyagi helyzetedben van 1- 2 milla vésztartalék. Szóval a lényeg, hogy túl ne válald magad, erdemi összeg nem múlik rajta. 
Second Wave szerda, 19:44
Előzmény: #266542  Vodafonelive
Ha ez a terv, akkor a döntés előtt irány egy hitelügynök. Ebben akkor látok fantáziát, ha arról szól a történet, hogy a magas kamatú hiteleidet kiváltod alacsonyabbal. Csak ott is észnél kell lenni, mert a Diákhitel kvázi fedezetlen (személyi) hitel, amivel kiváltanád, az meg jelzálogfedezetű. A különbséget akkor érzi az ember, ha beüt egy személyes válsághelyzet (munkanélküliség, eü probléma).
Vodafonelive
Vodafonelive szerda, 18:46
Előzmény: #266540  Second Wave
És ha azt a szempontot is figyelembe vesszük, hogy hitelképes legyek akkor mennyire ad a bank 4 hitel mellé egy ötödiket, mint 2 hitel mellé egy harmadikat ha van “puffer” eladósítani magam mondjuk a nettó fizetés 50%-ra? Pl. szabadfelhasználású hitelnél?
Vodafonelive
Vodafonelive szerda, 18:43
Előzmény: #266539  J0hnnyEnglish
Ez az összeg (2M) anno az ingatlanba ment, ebből 5 év alatt kifizettem 1,5M forintot és maradt 550e. A diákhitel2 ami még 2 millió az azóta változatlan 0% de eddig minden évben emeltek a befizetésen, hogy mihamarabb kifusson (ennél a sohavégetnemérőset értem), anno arra azt mondták, hogy a Fidesz 2/3-al tud rajta változtatni, más kérdés a Tisza ezen fog-e, pláne úgy, hogy MP-nek volt köze a diákhitelhez.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek