Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
kicsit hogy lakaspiacozzunk is ugy gondolom a kormany latta a lakaspiacot, annyira befutotte hogy innen mar 3 szazalek elso otthonos, gyakorlatban hazasparok 2ik ingatlanvasarlasat kiadasra is kimaxolta mar nncs kinek eladni hitelt a bankszovettseg meg lehet nem nezi majd jo szemmel ha nincs megtobb kihelyezheto hitel :) erre jott az otelet nosza irany a kulteruleti ingatlan hitelezes szoktam itt olvasni a forumon hogy na most jon a bebicsaklas most jon az areses stb mint tudjatok regi oregek itt 7 eve irogatok ezt mar olvastam sokat itt a gyakorlati tapasztalat az ha lanyhul a hitelezes akkor az allam bedob ujabb konnyitest en ezt lattam evek ota mindig van uj es ujabb hitelkonnyites csak adosodjunk el tovabb
Törölt felhasználó2026. 01. 06. 18:55
ncseed oreg forumos harcos mostanaban nem ir kivancsi lennek a velemenyere erdemes volt e kitaraznia a 2 db kelenfoldi panyelkat ?
öööö hat egesz jol utananeztem az orak vilaganak mint a kiskutya a labtrolovel ha egyszer beindulok egy temaban :) az ingatlan adasvetel es ingatlanjog az kutya fasza ahhoz kepest ( bar sok tucat ingatlanadasvetelt nyomtam mar le, ezt az ujaknak irom) amit az orak vilaganak szenteltem :) az illuminator egy casio 10 eves elem idosek strapasak de nekem kicsi a kijelzoje . ez a G-Shock 2 ev alatt kpurcan elem kapacitasban de legalabb birja a strapat erre terveztek keress ra W Buffett karorajara :) jot rohogtem az oregnek milyen van :))
BUÉK, melós. Nekem Casio órám volt, illuminator, mert csak arra kellett, hogy tudjam az időt, ha sötét van, akkor is. Aztán amikor egyszer sok évvel ezelőtt lemerült az eleme, többé nem vettem bele, manapság a telefon bőven elegendő.
Törölt felhasználó2026. 01. 06. 18:36
mivel kb 4 honapja nem irkaltam ide bar neha azert vegiggorgoztem az itteni irasokat amolyan fel szemmel rapillantva. A regiek talan meg emlekeznek ra jo par oreg forumos velemenyet kikertem milyen karorat vegyek es nekik milyen is van hat irtak joparan a tipust. na vegulis vettem egy nem 500 000 ezrest hanem egy 50 000-t :DD Casio G- Shock-ot melosnak jo ez:) az a munkas ora elit pedig lesz maxi 200 000 as de az unnepi :)
Nézd Ő úgy fogalmaz, hogy a saját pénze, de valójában a Covidban a vállalkozásokba kiszórt ingyen pénzek és Széchenyi Hitel-ből magánvagyonná átkonvertált helikopterpénzek menekülnek kifelé (ja meg az mnb lopott pénze). Én nem ítélem el azt, aki élt ezzel a lehetőséggel, viszont aki emiatt Istencsászárnak és Őstehetségnek gondolja magát... hát, nagyon remélem tényleg vége lesz ennek a világnak...
Orulok h nem vagyunk bevandorlo orszag! Csak 57 000 ferdeszemu es indiai jott be! Es csak minden 40. ember bevandorlo. Nem sok ez. Mondjik egy picit az, de azert Soros a hibas
"befektetésből származó profit adómentes realizálásának" - a gazdagellenes populisták boldogok lehetnek. Tudod az van, hogy ilyen áron és ilyen gondolkodással, jobb is ha elcibálod valami offshore helyre lóvédat. A te tőkéd sem értéket, sem adóbevételt sem munkahelyet nem teremtett itthon. Hozzáteszem van még pár ilyen a világban, tehát nem találtad fel a spanyolviaszt. Azt (ha egyáltalán valóban igaz a vagyonod), hogy ilyen tőkenyereség mellett ezzel még fel is vágsz, ne haragudj, de a te erkölcsi bizonyítványod. Mondom ezt úgy, hogy (bármi is igaz abból amit írsz), vagyok nálad vagy 25-30 évvel fiatalabb.
Sokbsikert! Ez valoban jo hir. Kerlek az osszes befektetot gyozd meg erről. Jobb helyetek van Dubaiban, mint itthon! Ha esetleg meg kerhetek valamit. Ne OSP hiteles vevonek adjad el semmikepp. Csak kpre vagy piaci hitelbol vasarlonak.
Január van, újabb lakásoknál jött el az ideje a Covid óta euróban háromszorozó befektetésből származó profit adómentes realizálásának. Budapest → Dubai Ezzel tulajdonképpen mindenki megkapta, amit szeretett volna: a gazdagellenes populisták boldogok lehetnek, hiszen szerintük semmi szükség nincs a hozzánk hasonló befektetőkre, úgyhogy most végre megszabadulnak tőlünk. Mi is boldogok vagyunk, mert a Covid óta megháromszoroztuk a FIRE-alapunkat és most oda visszük a pénzünket, ahol szívesen látják. Szóval végülis mindenki elérte, amit akart, tekintsük ezt win-winnek. 😉
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link