Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 16:01

lám lám 
nemcsak a szabózsófi nyert nagyot a digitális harctéren
hanem maga a vastagbél is
.
együtt kezdtek ma a magyar péterrel
a vastagbél fészbukján ,ár 2 ezernél is több a lájk
a magyarén 21 ezer felett a lájkok
.
nagy digitális győzelem ez ma a klepzokrata vagtagbélnek ráadásul idegenben
dejó deszép
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 15:29
Előzmény: #261158  Murdoch

nagyon köszönöm a nekem címzett szöveged
elteszem a helyére
a többi szöveged mellé a kukába
.
tudom nem róható fel neked
hiszen nem vagy botanikus
Murdoch 2025. 11. 15. 15:23
Előzmény: #261155  Törölt felhasználó
Ilyen számok áttekintésében az a jó, hogy nem kell hozzá különösebben izmos agytevékenység.
Azért én megnéztem a Tisza gazdaságpolitikáját, egyelőre arról van szó legfőképp, hogy kivezetnék a külföldi vállalatoknak adott adókedvezményeket. Ezzel nyilván padlóra küldik az itthoni német autóipart meg a kínai cégeket. Azt viszont nem láttam, hogy erre mi a tervezett reakció az általuk helyesebbnek vélt munkahelyteremtés kapcsán, gondolom majd választások után közlik.
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 15:19

ezmiaz???
.
hiábavaló lett volna az amerikai kleptokratikus matarialista repülő cirkusz a héten amerikában?
meg az azt követő szájonát történő fingeregetés?
.
mára meg már alig látszik a törpe felcsuti vastagbél a magyar péter árnyékában?
.
mi lesz ebből fityiszakollakók, mi?
na mi?
de most komolyan, mi?
berlini
berlini 2025. 11. 15. 15:08
Előzmény: #261152  FatFIRE
Nem mindig up to date a harcosok klubbja fejtágitója.
Az hogy ki éri el az SMR tömegtermelési szintet még nyitott.
https://energy.sustainability-directory.com/question/which-countries-are-leading-in-smr-development/
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 15:06
Előzmény: #261154  Törölt felhasználó

és 24 ezer lájk a magyar péter fészbukján 56 perc alatt
és
1ezer 900 lájk az orbánén 54 perc alatt
élőzés nuku
.
deszép dejó deszép dejó
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 14:56

mindeközben
.
„Nem mindegy?” – válaszolta arra a kérdésre, hogy egy évre vagy korlátlan időre szól-e a szankciók alóli mentesség.
valamint 
Miközben dpk-zik, kormánypártiságáról ad interjúkat, Szabó Zsófi 14 ezer követőt elvesztett az Instagramján
és.ebben a pillanatban
10,9 nézője van a magyar péter élőzésének győrből
és 10 ezrek vannak nála az utcán
míg
orbán zárt körben fingot ereget a száján keresztül zárt körben a kleptokratikus materializmusáról ugyanott
.
deszép, dejó,d eszép, dejó
Placi82 2025. 11. 15. 14:42
Előzmény: #261152  FatFIRE
Show része volt. Bár mondjuk ez ta 0- 3% közötti fix kamatok korlátlan összegű osztogatasat már tényleg speciel abba hagyhatak már végre, mert  már sok sok éve van ez a Széchenyi, Széchenyi plusz, etc mikor és kozepvallakozasoknak a hitelek, turisztikanak  is hitelek, szintén fix 3% on, a lakosságnak is a multban bár feltételekkel gyerek vállalás, most már az se kell. Nincs ezzel baj, csak sokan arbitalasra használják,  3%kontra 7%pmap, régen volt 19.5% is. Szerintem sok  cegtulaj, aki már nem hatékonyság növelés re törekszik hanem ingyen kamatozasu pénzből finaszirozza a céget, meg palyazat az valahogy elketyeg, a nem piaci kamatozasu olcsó pénzt meg fekteti az ingatlan piacon vagy arbital.
 300 milliot egy kis cég is fel tud már kapni hitelbe, az semmi se szinte, simán abszolvalja. . Ha csak a mostani kamat arbitalata esetén  4%ot vesszük alapul az évente 300*0.04=12 millió talált pénz, amikor 19% volt, akkor meg 15%*300=45miliio Ft /adott év. 
De a bátrabbja, ugyesebbje lakásokat vett belőle, már pár éve  szépen, hisz 3% on refinaszirozni az maga a Kánaán, hisz a bérleti díj, már ki is termeli azt a 3%ot. De tisztán piaci kamatozasu hitelnel kb most az olyan 7-8% lenne karcsú lenne a bruttó 3%hozam/ lakas/ev. Talán az ingatlan piac fűtó kerozinja is elfogyna. De megertem, én makro gazdasági szempontból az egészet. Csak egyszer a távoli jövőben az állam által lenyelt kamatswapok evek óta a jegybanki bukó osszegyulik es ki kell majd fizetni, a most elhatatolt veszteséget.... Ki kellene számolni mennyi ez évente de olyan 2-3000millliard/evente saccolom a keletkező és gyulo mínuszt...... Na akkor jól jön az USA korlátlan vedopajzsa, lehivhato dollar likviditas ....tényleg to the moon... Never ending story lett a magyar  ingatlan piac, hol 3%,hol a pmapok kamatai és  tőkekiaramlas, hol a cegeshitelekbol lakások vétele , hol pedig 3%fix lakashitel majdnem mindenkinek, csok, babavaro, etc.... És mind kommulalatan  együtt... Hát nem semmi... 
Mindeközben a 10Y Bond Hungary  7.07% kamatozasu. Ismétlem 7.07% 
Legutoljára Kádár János adott 3%os fix forintalapu  lakasvasarlasi  támogatásokat, a népnek.... 
Bar nem abból keletkezett a Kadari adósság, hanem a Fekete János féle  "barba trükkök" miatt, de ez egy másik mese. 
FatFIRE 2025. 11. 15. 13:42
Előzmény: #261150  tihamer
"az hogy tovább használhatjuk az orosz gázt és olajat, meg majd egyszer valamikor (in a galaxy far far away) veszünk kis moduláris atomerőműveket (ha majd lesznek)"
Amerikai SMR még a látóhatáron sincs. Az oroszok és a kínaiak vezetnek ezen a téren.
tihamer
tihamer 2025. 11. 15. 13:21
Előzmény: #261150  tihamer
tihamer
tihamer 2025. 11. 15. 13:21

📈❓📉https://zsiday.hu/2025/11/09/penzugyi-vedopajzs/
pkondacs1 2025. 11. 15. 12:49
Előzmény: #261126  Törölt felhasználó
Hát persze, hogy az, mert az EU-ra támaszkodva és magyarország átvételével korlátlanul tudja terjeszteni az oroszok által amúgy széjjel támogatott illiberális propagandát. De ezt csak annak köszönheti, hogy az EU-ban vagyunk és sajnos az EU rendszere ezt elnézi. Ha pl. Szerbia szintjén állnánk (EU-n és NATO-n kívül), akkor egy nulla tényező lenne nemzetközileg. 
Placi82 2025. 11. 15. 12:13
Előzmény: #261123  Törölt felhasználó
Segíteni akartam. Fejből nyomtam . OTEK az utóbbi időben tényleg sűrűn változott 2021 ben 2023 oktobeèben,  és 24 ben. Sőt már nem is OTÈK neki hívják, hanem talán TÈKA vagy ilyesmi. En nem googlizok, fejből mondok dolgokat, és néha napján tévedek...
Bánom hogy segíteni akartam , bár az is igaz , hogy egy Berlininek ,egy Murdochnak, vagy egy Spillernek utánanéztem volna és szántam volna rá pár perc googlizast, de te nem èrsz  annyit, sőt semmenyit se.,azt mondtam amit anno olvastam,sok évvel ezelőtt ,emlékeztem ,max 10 cm és annak is feltételei vannak.valoszinu 2021 elotti ..Van ez így , én néha fejből tévedek , lexikális tudasommal, filozofiatol abrazolo geometriaiqig,  analizistol, integralszamitason, valoszinusegszamitason at ,mechanika,statikai, makro és mikro oökonomia , egyetemes történelem, monetáris kozgazdasagtanhoz és római joghoz se kell Google. 
Ahhoz képest hogy , egy te  viszont egy kis szemtelen  ingatlanugynok voltál,  elég kétes erkölcsi érzékkel, ahhoz képest  igencsak nagy az arcod!! Szemelyeskedesed ,nemcsak felém ,hanem a fórum kb minden tagjához kritikán aluli, és fortelem.olvasni is"bő nyállal",meg hasonló proli proszto megnyilvanulasod.. ....
Te 10 polcal lejjebb vagy mint amihez képest te kepest képzeld  magad. Gondolom az élet iskolájban tanult ,ostobák magabiztossággal osztod itt az èszt, de kérlek ,ne oszd, mert neked nincs mit osztani,  ....vèn korod ellenere se.....
Dunning-Kruger effektusban szenvedsz te nagy Google huszár. Mi lenne veled nélküle..??:))

Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 11:57
Előzmény: #261145  J0hnnyEnglish

a harmincad években meghalt a nagyapám egyik nővére gyereke nem lévén a nagyapám is örökölt agy falatnyit a szántóiból, vagy 6-8 oldalnyi irat volt a hagyatéki leltár és a többi irat ami a hagyatéki eljárás során keletkezett
vékül egy kataszteri számon nyilvántartott darabról az a véghatározat született,hogy ilyen számon nyivántartott szántó nem létezik a valóságban
.
azt úgy kell elképzelni, hogy egy 10 ezer lelket számláló falunak a nem tenyérnyi határában, leginkább fejből tudták hogy kinek hol van a szántója határa
az adásvételi szerződéseket - 9 darabot őrzök 1921 és 41 közötti ügyletekről, egyik sem tartalmaz területmértéket, mindegyiket a járási székhelyi jogász végzettségű aktuális jegyző készítette és írta alá
.
a falu belterületén lévő telkek - ott is nem csak házas telkek vannak a mai napig hanem szántók is - mindenhol a közösen fejből ismert határok voltak az elfogadottak és még talán ma is ez a jellemző
.
 gond akkor van ha valaki valamiért kihív egy földmérőt, mert vitába keveredett a szomszéddal
joggal, vagy anélkül
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 11:39
Előzmény: #261137  Törölt felhasználó

folyt volt a dolognak egy tapasztalatbővítő haszna is
.
dél körül fejeződött be a betonozás, a sávalap alján volt egy talpkoszorú vasalás, a vele együtt készült szigetelést hordó 5 cm vastag aljzatbeton alatt egy kavicsterítés, a betonban pedig egy 20x20-as 4-es drótháló
a betonminőségre nem emlékszem, de nem volt különösebben túlzó az biztos
másnap nem zajlott munka a helyszínen hanem hanem ment fejtörés a hogyantovábbról, kihívtam a munkagépes csapat főnökét is, hogy szerinte mikor lehet ráküldeni egy soktonnás homlokrakodót a maga kb 2-3 köbméteres kanalával, hogy bontsa tovább a gödröt a hegy felé, és hordja ki a földet a teherautókra az utcára
.
mindenki vonogatta a vállát, senki nem látott még ilyet, végül engem sürgetett az idő, és volt egy megbízható, nagyon sokáig zsaluzó ácsként dogozó nem fiatal ácsom, Pakson is dolgozott annak idején, meg éveket Ausztriában autópálya híd zsaluzásokon,, milliónyi betonozást látott már, és az ő véleménye szerint a következő napon rámehet a gép
.
így is lett a nem egészen 48 órás betonon kb 2 órát forgolódott a soktonnás homlokrakodó, semmiféle kárt nem tett a nem egészen két napos betonban
persze kicsit azért izgultam közben végig
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 11. 15. 11:32
Előzmény: #261142  Törölt felhasználó

"szinte mindennapos eset volt akkoriban"
Pont arra akartam utalni, hogy azt gondolod régen a műholdas bemérés nélkül sok volt a gond... szerintem nem lehet kevesebb :) a kitűzés ára viszont félelmetesen horrorisztikus lett.
Murdoch 2025. 11. 15. 11:20
Előzmény: #261139  FR73
Pontosan, ezen amúgy azért lehet aggódni. + A környéken is látom már az ilyen-olyan kínai üzletláncokat, az autókról nem is beszélve. De mi a fenét tudsz hosszabb távon csinálni, amikor pölö a ritkaföldfém bányászat/feldolgozás is szinte kizárólagos kínai monopólium. Keményen vissza tudnak ütni, ha erősködik az EU. Ez nagyon el lett kefélve, többek közt ezért köpködök a globalizmusra is, ez bizonyony túlzott lazaság volt.
Moka_Brikka 2025. 11. 15. 11:18
Előzmény: #261140  Capi
Ezt mar rendezte az elet. Elbirtokoltad. 
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 10:51
Előzmény: #261136  J0hnnyEnglish

egy lőveri családi ház építést vezettem a kilencvenes évek közepén, és kb a felénél tartott ahogy nyomta a betonpumpa az anyagot az egybeöltött és vasalt alapba és aljzatbetonba a gödör alján, amikor futva nagyon zaklatott állapotban jött a műszaki ellenőr, hogy most volt a szomszéd az önkormányzatnál, és másfél méterrel arrébb kell vinni a házat, mert nem ott van a kerítés ahol a telekhatár, de fejezzük be  így, és még majd  hozzábetonozunk
.
ő tűzte ki az épület helyet a telken
.
a hegy felé kellett vinni az egészet, így lett egy tágas stabil betonplacc a talajszinten lévő pinceajtó elé, a tulajdonos nem bánta
.
szinte mindennapos eset volt akkoriban
Capi
Capi 2025. 11. 15. 10:48
Előzmény: #261139  FR73
Kína, Vietnam, Thaiföld és úgy komplett Ázisa lekörözi az EU-t, USA-t. De ez csak azért mert qrva nagy a jólét és erős a szakszervezet. Ez aztán lehet előny vagy hátrány de a termelékenység miatt inkább hátrány. Nézzük meg 50 év múlva, hogy mi lesz ennek az eredménye.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek