Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 2025. 09. 13. 12:11
Érvelés: vállalkozni kell, jó döntéseket kell hozni, dőlni fog a pénz. Győzz meg, hogy nincs igazam.
Nincs mit meggyőzni, mert ez a logikai konstelláció abszolút működik.
Jönnek meggyőzési próbálkozások, hogy nem, mert más lehet a kiinduló helyzet, csillagállás, stb.
Lepereg, mert a kiindulási logikai konstelláció egyszerű, mint a faék.
Ha egyetlen szóval pl átírod a fenti képletet, és csak azt veszed ki belőle, hogy "jó", akkor már borulhat a kártyavár, mert az már nem állja meg a helyét, hogy "vállalkozni kell, döntéseket kell hozni, dőlni fog a pénz".
Ilyenkor vissza kell térni az eredeti érvelőnek az első mondathoz, és megismételni.
Kevés információt adni, az ellenérvelő minden feltételezését cáfolni: az alaptézissel kapcsolatban nem szabad több információt adni, pl abszolút veszélyes megnevezni az időpontot, a vállalkozás mikéntjét, a vevőkör megszerzésének mikéntjét, a kezdőtőke megszerzésének mikéntjét, az esetleges bármilyen közbeni támogatások mikéntjét, stb, mert ezek már érvelési támpontot adhatnának a másképp gondolkodónak, hogy de hát bizony az xy típusú vállakozások azok dőltek ekkor és itt és így. Az már veszélyes terep lenne, ezért nincs konkrét infó semmiről.
Goldstein17 2025. 09. 13. 12:02
Előzmény: #256453  N0MAD
Van igazság abban amit írtál,  de a konkrét esetben én mégis inkább Laci meglátásával értek egyet, az ignorálás a legjobb válasz. Nem látom igazán mérgezőnek ezeket a gondolatokat,  nem ugy mint Charlie Kirk esetęben, ahhoz túl szánalmas az egész előadás. Inkább csak valamiféle sikertelenség kompenzációját látom ezekben a megnyilvanulásokban,  ugyanazt mantrázza állandóan, szerintem az sem segitene rajta, ha ezen a kis fórumon mindenki csodálatát elvezné, dehát tudjuk nem ez a helyzet.
N0MAD 2025. 09. 13. 12:02
Előzmény: #256456  Murdoch
Karthágót pedig végül elpusztították, ennek a jelentőségét se becsüljük alá.
FR73 2025. 09. 13. 11:59
Előzmény: #256451  Törölt felhasználó
Az érvelés az egy képesség, a fórumon vagy nagy hallgatóság előtti érvelés is az.
Mondok valamit, győzz meg, hogy nem igaz. Na ez a logika, ami első látásra győztesnek tűnik egy érvelésben.
De van benne egy bibi. Hasztalan technika. Ugyanis az ellenkezője is igaz, a másikat ezzel a technikával nem tudja meggyőzni.
Vagyis attól, hogy nekem igazam van, abból az még nem következik, hogy a te meggyőződésedet megváltoztattam.
Ezek amolyan pürrhoszi győzelmecskék csak, vagy ahogy te szoktad mondani, elszállnak mint a szellentés. 
Murdoch 2025. 09. 13. 11:49
Előzmény: #256455  N0MAD
Elcsalták a választást, csak el kéne olvasni, apróság. 
N0MAD 2025. 09. 13. 11:42
Előzmény: #256454  Murdoch
Attól hogy biden influenzásztatta a gyereket meg kampányban esetleg odahatottak médiának (ami persze elitélendő dolog) még trump változatlanul egy egocentrikus óvodás, nem sokkal jobb agyi állapotban mint biden.
Elképzelésem sincs hogy trump primitívségével szemben miért lenne ellenérv hogy biden mit csinált.
Murdoch 2025. 09. 13. 11:27
Előzmény: #256453  N0MAD
Az uralkodó trumpi kommunikációval kapcsolatban ez ugye nincs meg?
https://judiciary.house.gov/sites/evo-subsites/republicans-judiciary.house.gov/files/evo-media-document/FBI-Election-Interference-Report-FINAL--10-30-24-.pdf
Soon after the Post article was published, however, something strange happened. Almost immediately, major social media platforms, including Twitter and Facebook—the modern-day digital town square—censored the true story about Biden family influence peddling. As a consequence, millions of Americans cast their presidential vote unaware of serious, credible allegations of misconduct levied against one of the two candidates. This censorship served to benefit one candidate over the other and wrongfully affected the 2020 election.6 Today, these companies and their executives belatedly admit that their censorship was wrong.
N0MAD 2025. 09. 13. 10:53
Előzmény: #256451  Törölt felhasználó
A hasonlat jó, de sajnos nem helytálló.
Az amcsi srác pl elég sikeres volt a mantrával tábor gyűjtésben az okosabbak általi ignorálódás által nem zavartatva.
Tényleg azt javaslod hogy hagyjuk az utcán a kutyaszart eluralkodni ahelyett hogy minimális energiabefektetéssel gyakorlatilag eltüntetjük, mint ahogy az amúgy elég jó hatásfokkal meg is történt az utcákról?
Aztán lehet pislogni hogy miért trump szintű kommunikáció uralja a közbeszédet.
Szerintem ezt nem gondoltad át eléggé.
Rincewind2 2025. 09. 13. 10:50
Előzmény: #256446  N0MAD
Ja és néha a saját vérem szívtam, mert részvényes voltam abban a cégben, ahol dolgoztam.
Törölt felhasználó 2025. 09. 13. 10:48

mi a faszért szóltok hozzá?
.
ő pont ugyanolyan a játszmát játszik, mint a pár napja sajnálatos módon lelőtt amerikai fiú
.
lehetőséget ad az ő nyilatkozatára reagálni, de abban a tudatban és könyörtelenül betartott elhatározással teszi, hogy amennyiben egy picit is ellentétes az övével, akkor olyan nem fog semmiféleképpen előfordulni, hogy ő nem utasítja durván el, aztán megismétli a sajátját
.
ez amit csinál a maga számára természetes szükséglet mint a kutyának a szarás, és mindkettő eredménye: kutyaszar 
és gyártja a kutyaszart
mindig ugyan olyan a dallama, a sorok közé rejtett gondolati tartalma, néha némi szövegeltérésekkel
.
helyes kezelése is az mint a járdán lévő kutyaszaré
átlépni gondosan vagy kikerülni
semmiképpen nem beszélni hozzá
aztán az idő és a természet megoldja, eltűnik
N0MAD 2025. 09. 13. 10:46
Előzmény: #256449  N0MAD
Sőt, AdydeAdydit.
N0MAD 2025. 09. 13. 10:45
Előzmény: #256447  Goldstein17
“ Mert magam is ősmagyar volnék, s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket …”
Adydeadidit slágerrészlet.
(Asszem engem későbbi püspök keresztelt, de ez csak most ugrott be, nem igazán kóvetem a témát)
N0MAD 2025. 09. 13. 10:41
Előzmény: #256445  kuruczr77
Azért azt is megpendíteném hogy munkaERŐről beszél folyamatosan, holmi tudás fogalma belezavarna a vállalkozó kontra munkavállaló elméletébe.
Mert ha pl magánorvoshoz megy életbenmaradási céllal az egyszeri akkor se a munkaerő megvásárlásárol beszélünk hanem inkább a hiányzó szaktudás kifizeteséről, és nem biztos hogy a vevő él jobb életszínvonalon.
Namegaztán a sikertelen/ kevéssé sikeres vállakozókat se akartam megpendíteni akiknél a jó szaktudású alkalmazottai/ alvállalkozói jobban is élhetnek mert már nekem lett volna ciki ha azt nyögi ki válaszul hogy a vállalkozó csak sikeres lehet, minden más csak a reménytelenek propagandája. Meg aztán az iq hiány ugye.
Ez az iq dolog már annyira zászlóra került hogy kezdem azt hinni végigpötyógtetett egy “válaszold meg ezt a harom kérdést hogy megtudd átlagon felüli e az iq-d” spamet és elhitte :D
Goldstein17 2025. 09. 13. 10:32
Előzmény: #256445  kuruczr77
Megelőztél, engem is ez a rendszeres ismétlődés gondolkodtatott el. Miért kell ezt állandóan ismételgetni? Ennyit sikerült felfogni a világból, Marx közel 200 eves gondolatit valami Wikipédia szócikkből? Egyébként,  megelozendő a szarmazásomra tett megjegyzéseket, elarulom,  hogy az Istenhegyi Szent László plébánián keresztelt meg Mindszenty bíboros titkára.
N0MAD 2025. 09. 13. 10:31
Előzmény: #256444  Rincewind2
Ja, ezzel szoktam a szoci dogmás kizsákmányolást feldobókat visszakérdezni hogy ha részvényt vesz/kap az őt kizsákmányoló cégből akkor ki is a tőketulajdonos és ki a kizsákmányoló.
Vicces részmondatok szoktak kiesni a szókészletből :D
kuruczr77 2025. 09. 13. 10:20
Előzmény: #256437  Törölt felhasználó
Egyre jobban hiszek a ciklus elméletben. 
10-12 naponta elhangzik az IQ, család, unokatestvérek és szomszédok kiemelkedő anyagi helyzete, vásárolt munkaerő és jobb életminőség összefüggés stb...
Bízom benne aki munkaerőt vásárol nem ebben a stílusban kommunikál a vásárolt munkaerővel. Hiszen tudja és érdeke, hogy a vásárolt munkaerő is megtalálja a maga számítását, ami nem feltétlen esik egybe, sőt a legtöbbször különbözik a vállalkozóétol. Ettől függetlenül a munkavállaló is tudja, sejti, hogy a helyzet az amit felvázolsz, azonban leírva vagy akár kimondva válik valós ténnyé számára. Viszont ezt hallani/olvasni valakitől  egy névtelen fórumon két hetente, egyrészről sok lenne mindenki számára másrészről hatástalan a személytelen mivolta miatt.
Érdekes a kiváltott reakció után folyamatosan visszatérni a témához és  mantrázni. Egy vállalkozó egy "problémát" megoldani akar,  ami ha nem megy -láthatóan itt ez áll fenn- akkor ugrik új lehetőség után néz, vállalkozik, nem birkózik. Ha vkinek, pontosan egy vállalkozónak tudnia kell, hogy az energiáit feleslegesen nem pazarolja, hiszen megtanulta, hogy az pénzben, szabad időben vagy egészségben mérhető. 
Lehet, hogy a fire életvitel esetén a vállalkozó a vállalkozó-kabátját le tudja vetni?
Rincewind2 2025. 09. 13. 10:07
Előzmény: #256441  N0MAD
“ hogy jobb életminőségben él a mások munkaerejét megvásárló oldal”
Azt ugye azért már kisakkoztad hogy mások munkaerejét vásárolja meg mindenki aki szolgáltatást vesz igénybe?" 
Akkor ha jobban meggondolom részvény tulajdonosként kimondott vérszívó vagyok?
Törölt felhasználó 2025. 09. 13. 09:37
Előzmény: #256438  berlini
Aki sértődötten tagadja a kapitalizmus alapvető jellemzőit, vagy képes ezeken megsértődni, az sajnos valóban nem túl értelmes. Lehet ezen hüppögni, de nem érdemes. 😂
N0MAD 2025. 09. 13. 09:15
Előzmény: #256441  N0MAD
*magas lóról végzett
N0MAD 2025. 09. 13. 09:13
Előzmény: #256437  Törölt felhasználó
“ hogy jobb életminőségben él a mások munkaerejét megvásárló oldal”
Azt ugye azért már kisakkoztad hogy mások munkaerejét vásárolja meg mindenki aki szolgáltatást vesz igénybe?
Igen, a vércsóró is. 
Tudod az a baj a nagyképű általános tézisekkel hogy a nulladik lépésben lehet rámutatni hogy nem is általános igazságok mint ahogy az a magas végzett önfelszopás közben látszik, hanem csak kocsmacoelho szint, ami csak alulnézetből tűnik bölcsességnek.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek