Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 08:58
Előzmény: #256274  Vodafonelive
de akkor minek linkelte oket? siemensnek nagyon is megvan a magahoz valo esze rafkos taktikus uzleti gondolkodasu. 
FR73 2025. 09. 11. 08:45
Előzmény: #256278  Tapasz01
Köszi, hogy leìrtad. Akkor ez a lakás ki lett maxolva, lezárod a projektet. Logikus.
Az külön projekt, hogy mi lesz a pénzzel, egyelőre állampapír, aztán még alakítható.
Tapasz01 2025. 09. 11. 08:24
Előzmény: #256209  FR73
Csakhogy egy kicsit tisztább legyen a kép: az említett lakás teljes felújítást igényel: nyílászárók mindenhol csere, a belső ajtók (plusz tok) is. Minden helyiség festés/tapétázás, burkolat cseréje. A konyha, a fürdőszoba és a WC teljes felújítás. A beépített szekrények csere. Teljes villanyvezeték csere. Klíma beszerelése min. 2 szobába. Ez az elvégzendő felújítás, ha olyanban szeretnék élni én vagy a gyerekeim, amit megszoktunk. Saját magunk nem tudunk elvégezni semmit, mert nem értünk hozzá, tehát csak mesteremberek jöhetnek szóba. Ez így alsó hangon szerintem 10 millió, ami nincs, de ha lenne, akkor sem erre a lakásra költeném, mert egyik gyerekem sem akar itt lakni. Albérlet kiadáshoz minimum a WC-t és a fürdőszobát rendbe kellene tenni, illetve a szobák burkolatát és egyéb apróbb dolgokat, ez legyen 3 millió. Kiadom havi 200 ért, 15 hónapig nem fizetek adót, így akkor leszek 0-ban (akkora jön vissza a 3 millió befektetett lóvé) a 3 millió kamatát nem számolva és azt, hogy semmi nem romlik el a lakásban, amit nekem kell megcsináltatnom (kockázat). Magamról: nem vagyok jogosult a 3% hitelre, 16 éve tőzsdézem, a „nagy” összeg nem okozna gondot, de a jelenlegi helyzetben nem fektetnék ekkora összeget részvényekbe. Termőföldem nincs, de van egy kisebb ingatlanrészem Pest megyében. Nem terveztem felélni a 60 milliót, csak a kamatot, de azt sem biztos. A kamatok elköltését közös családi utazásokra értettem. A jelenlegi terv az, hogy az eladott lakás árát egyelőre állampapírban helyezem el, és ha a gyereke(i)m jogosult(ak) lesz(nek) erre a 3%-os hitelre (és még lesz ilyen akkor), és akar venni egy olyan lakást amilyet szeretne és ott, ahol akar élni, majd beszállok az önerőbe és segítem a kamatokból. Közben, mivel az állampapírból bármikor ki lehet szállni, ha van valami jobb lehetőség, akkor az is szóba jöhet. Csak az elkövetkező 5 évre terveztem. A „gyerekeknek”, mert már elmúlt mind a kettő 18, mindenük meg van és volt, amit szerettek volna.
N0MAD 2025. 09. 11. 08:07
Információim szerint nem is az áverésen licitálás volt a megfejtés hanem előzőleg a banktól a követelés megvásárlása ingatlanfedezettel.
Aztán mire átverésre került a dolog már egy az ingatlan értékét messze meghaladó követelés virtuális fedezetével nyomkodhattad a licitgombot, aztán vagy hagytad hogy elvigye valaki és kp azonnal vagy túllicitáltál mindenkit és ingatlan.
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 06:57

a kedvenc ügyvédem kb 2015-16 körül mesélte hogy ő vett nemrég egy végrehajtásból származó lakást, keresett is rajta kb 50%-t mikor rövid időn belül eladta, de akkora macera volt, és annyi idejét energiáját elvitte, hogy soha többé nem csinál ilyet
pedig elvileg az ő számára ez nem annyira vakfoltnak számító ügylet volt
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 06:50
Előzmény: #256221  Moka_Brikka

persze nekem csak picinyke mennyiségben lévő valódi helytálló jogi ismereteim voltak, és az is csak egy szűk területre vonatkozóan
kb 13 elején kérdeztem valamit az ügyvédnőmtől, aki azt mondta erre, hogy nézzük meg mit mond erről a ptk majd levette a polcról és felolvasta
.
akkor még a régi volt érvényben, és meglátva hogy milyen vékonyka könyvecske azonnal elkértem tőle elolvasásra, mert egy ilyen terjedelmű regényt 1 nap alatt bőven fel szoktam falni
ez egy kicsit tovább tartott
és a végére érve kicsit szégyelltem is magam hogy 55 éves koromban történt ez először, és hogy soha még semmiféle bíróságig jutó ügyem nem volt még, aminek következtében semmiféle  gyakorlati tapasztalatom sem
.
sokkal inkább a gyakorlatban simán, gördülékenyen,  sikeresen lebonyolítható megoldások, és az azokhoz vezető körülmények létrehozásai izgattak, nem az elméleti és jogszerűen kikényszeríthető megoldások, és az ebben való hit
.
többek között emiatt is nagyon fontosnak éreztem hogy minden ügyfelemnek mélyen belenyúljak a privát világába, és meggyőződjek arról is,hogy miféle ember valójában a felszín alatt, mennyire bízhatok meg benne
egyszer egy középkorú ügyvéd azt mondta nekem, hogy egy ügyvédnek a legveszélyesebb ellensége a saját ügyfeléből lehet ( hogy ez mennyire igaz nem tudom,és hogyan is értette valójában azt is csak sejtem)
.
viszont én foglakozásomban hatványozottan igaz volt
2008 során kezdőként számos eset fordult elő a környezetemben, hogy a százmillió feletti ügyekben - amik leginkább Budán zajlottak - nem fizették ki a jutalékot, hanem csak nem túl finom módon kidobták azt aki joggal kérte
agy keletkezett az elsők között az a saját gyakorlati szabályom, hogy 100 millió feletti ügybe nem bonyolódok, bármilyen csábító is lenne, és bármennyire is engem védene a jog egy előálló vita esetén
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 09. 11. 06:29
Előzmény: #256255  Törölt felhasználó
Anno kérdeztem. Ha jól emlékszem nem nagyon volt kapása, mindig leírta amit linkelt és kinézett, hogy brutálisan rálicitáltak.
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 00:51
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 00:46
mivel gazdasagi forum akkor is azt mondoma Bp lakaspiacra  béka és fazék 
https://zsiday.hu/2025/08/02/alapismeretek-gazdasagpolitikusoknak/
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 00:37
erdekes az orosz ukran szekely borsodi szabolcsival kijovok gyorivel sopronival belpestivel budaival foleg nem.  mas mentaliatasok
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 00:33
vagy a pesti oroszokat akikkel osszefutt a szel?  a kis garzonomban mar vodkaztunk parszor  jo gyerekek de naluk mas a katonasag  de hagyjuk 
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 00:26
vagy tracsoljunk kispajtasomrol 9 eves korombol?  a Parlament elott tett tiszti eskut ifju hadnagykent  10 evre ra mar harcteri tapasztalattal ultunk a konyhaasztalomnal es  meselte fura volt eloszor beloni a bozotba kikuldetesen es a bokor mar nem mozgott utana. Es jon a jelentes es a szabi. Most mar szazados. 
vagy cifrabbakat?
maradok melos en csinalaom az otthonaikat  es ez valos ertekteremto munka amire buszke vagyok
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 00:14
es mindnek en csinalom az otthonat en ehhez ertek es jo vagyok benne
Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 00:11
mu ha ha
 ez kutya fasza a smasszer cimbim miket mesel hogy mi megy a dutyiba 10+ szolgalati jogviszony  utan  miket mesel a guta kerulget a hallottak utan Kozma utca  Gyorskocsi Marianosztran
 es erre a legkemenyebb haver a szoc gondozo apolo 17 eve van Hospice osztalyokon attol padlot fogok mindig heti 2 halal  este bejon a bacsi beszelgettnek penteken konyec
 tobb hallalt latott mint barki

Törölt felhasználó 2025. 09. 11. 00:05
Előzmény: #256265  Sony123
ha a fiad szeret ugyse mondja majd el a cifra reszleteket. kimel. nekem barataim es 5 Hubi utan meselnek eleget. tobbet is meint kellene mert  roho]nek a civil meghokkenesemen
Sony123 2025. 09. 11. 00:00
Előzmény: #256242  Törölt felhasználó
Azért az érdekes mikor totálkáros autóból kell kicsomagolni az embert vagy 10 emeletről leemelni egy 250 kg embert, mert az orvosok nem tudják kihozni az ajtón, de az sem ha egy két hetes hulla van házban és szagról gyanus ... és még az égő házakról nem is beszéltm!(Igazából ez a legritkább, azonban a legveszlyésebb is.)
Szerencsére nem a jellemző. 
.
Inkább a macska fel lett mászva fára, vagy a néni nem tud megmozdulni két napja, de az egyik gyakori, hogy kidőlt fa .... kocsira, háztetőre.
Törölt felhasználó 2025. 09. 10. 23:59
mint az uvegtigrisben   itt mindenki hulye?? 
inkabb iszok egy Hubit (elvegre egy tusznak lehet )
Törölt felhasználó 2025. 09. 10. 23:57
Előzmény: #256262  Törölt felhasználó
10 ev
Törölt felhasználó 2025. 09. 10. 23:57
Előzmény: #256261  Törölt felhasználó
17 millas rakoscsabai csaladi haz most 90 ? mi van?
 a szolofalum utani megyeszekhelyen a panelem amit vettem 5 ert most 37?
Törölt felhasználó 2025. 09. 10. 23:54
egy kurva bekak vagyunk a fazekban megfoztek
 10 ev alatt a 8 millas pesti panyel 60 ra?? 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek