Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 2025. 09. 06. 12:06
Előzmény: #255838  Törölt felhasználó
Én kezdettől valami ilyesmiben gondolkoztam, a feleségem viszont inkább a saját lakhatásunkra gondolt és azt mondta, hogy én úgysem tudnám elviselni, ha valaki más lakna fölöttünk így akkor csak a "hátsó lakás" kiadásában gondolkodtunk. Én akkor ezt ráhagytam, eltelt néhány év, elszórakozgattunk néhány építésszel és végül a feleségem állt elő azzal az ötlettel, hogy kár lenne veszni hagyni az értékes padlásteret. Így ez végül tényleg inkább egy ingatlanbefektetés lesz, de amúgy is azt terveztük, hogy Brüsszel után egy kicsit vándorlunk Európában és az USA-ban egy egy helyen néhány hónapot eltöltve. Erre ideálisnak tűnik a ház ilyen módon történő kialakítása, ekkor már a saját lakásunkat is kiadhatjuk, ha a gyerekek nem laknak otthon. Ha addig megszűnik a budapesti moratórium a rövid távú kiadással kapcsolatban, akkor kiváló hozammal tud majd működni és ehhez már amúgy is megvan a tudásunk. Ha nem, akkor marad a hosszútávú kiadás, a környéken nagyon keresettek az ingatlanok.
Goldstein17 2025. 09. 06. 11:47
Előzmény: #255847  Törölt felhasználó
Ez nagyjából így van, konkrét példával is tudom szemléltetni. 2014-ben vettem egy Belső-Erzsébetvárosi lakást 16 millióért, teljeskörű felújítás után (ami kiterjedt a a nyilászárók restaurálására, egyedi gyártású 250 cm magas állóradiátorok beszerelésére, sok dologra ami nem tekinthető átlagosnak), bebútorozva került 25 millióba. A válság kezdetén kezdték hirdetni 33 millióért, ami akkor egy kicsit sok volt érte, szóval én féláron vettem meg ahhoz képest néhány évvel később. 2022 novemberében adtam el 130 millóért. A két ár, a 33 és a 16, a legjobb és legrosszabb ár lehetett néhány év távlatában.
kuruczr77 2025. 09. 06. 11:20
Előzmény: #255849  _Gabor_
Zsiday szerint: reáliák, nyersanyag, részvényt venni vagy most hitelt felvenni, amit szintén elinflálnak a kormányok Hosszú kötvények elinflálodnak és vele az államadósság.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250905/zsiday-viktor-kozeledik-a-vilag-liz-truss-pillanata-784342
Pistike12 2025. 09. 06. 11:15
Előzmény: #255845  Murdoch
Hogyne lenne ertelme, de nem a chatgptnek es tarsainak... Netto szemfenyvesztes
Second Wave 2025. 09. 06. 11:13
Röviden: nem. Ki fognak rabolni, 10 év múlva nézheted, hogy az elértéktelenedő kötvényeidért mit kapsz. Hosszabban: 
Zsiday arra is figyelmeztetett, hogy a hozamok már most több évtizedes csúcson járnak az államadósság finanszírozásában. Szerinte két út áll az államok előtt: vagy megszorításokat vezetnek be, ami könnyen kormányválságokhoz vezethet, vagy valamilyen módon „kifosztják” a kötvénybefektetőket. A kiút kérdéses, Zsiday szerint azonban jöhet egy „globális Liz Truss-pillanat”. (Itt arra utalt, hogy amikor 2022 őszén a brit kormány fedezet nélkül akart sok pénzt elkölteni, a piacok ezt nem fogadták el, és végül a jegybanknak kellett beavatkoznia.) 
[…] 
Zsiday szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a következő tíz évben újabb krízishelyzet alakul ki. Ilyenkor a jegybankok rögzíthetik a kötvényhozamokat. „A fiskális végjáték az lesz, hogy az államok lezárják a hozamgörbéket, és elinflálják az adósságukat” – fogalmazott. Tehát szerinte a gazdaságpolitikusoknak nem lesz már lehetőségük, mint elinflálni a mostani adósságot.
Bolton01 2025. 09. 06. 10:59
Előzmény: #255852  _Gabor_

Milyen helyzet más?
Szerintem ott csúszhat el a dolog többek között, hogy ha a 2008 utáni időszakot nézed, minden alkalommal "megmentették" a szitut, és nem csak itthon. Nem csak az ingatlanpiacon... Kevesek érdeke hogy itt nagy bezuhanás legyen, és ha ez mégis előállna, nem biztos hogy lelkileg elég erős lennél belépni (ez persze egyéni)
Amikor a Covid beütött, tisztán emlékszem, volt pár hónap, amikor lehetett volna pár nagyon jó vételt csinálni (nézegettem konkrét budapesti lakásokat), de a hatalmas bizonytalanságban (amit lehet csak én éreztem hatalmasnak...) nem mertem lépni. Aztán volt egy másik, kisebb ilyen para, amikor a háború kitört illetve rezsiárak elszabadultak. 
Én felezésre, de még 20-30%os nominális visszaesésre se igazán számítok a frekventált részeken, de persze bármilyen szituáció előfordulhat. Kérdés hogy akkor pont az ingatlanvásárlás fog-e eszedbe jutni? Felismered-e majd a pillanatot?
DavidCamp 2025. 09. 06. 10:34
Ez kb. olyan mint az 5ös lotto szamok. Senki sem tudja. Csak tippelgetunk. A magyar ingatlanpiacban meg mindig van ero felfelé. Én nem csinálnám ezt.
FR73 2025. 09. 06. 10:27
Előzmény: #255852  _Gabor_
Mindig más volt a helyzet.
Szerinted pl mennyi idő alatt lehet megemelni a 3%-os hitel nm ár plafont és max árát? Egy nap alatt sikerülhet bármikor törvényt módosítani?
_Gabor_ 2025. 09. 06. 10:24
Előzmény: #255850  FR73
de most nem más a helyzet, hol csúszhat el?
_Gabor_ 2025. 09. 06. 10:23
Még haszon is van rajta, 
Prémium Magyar Állampapír 2035/I12025.04.236,50 %
10 éven belül talán csak lesz egy nagy korrekció. Akkor van szívás, ha 10 év múlva Euró lesz és a kamat 3% alatti.
FR73 2025. 09. 06. 10:22
Ez a mesterterv az elmúlt években mindig kudarcot vallott.
_Gabor_ 2025. 09. 06. 10:19
Mi a véleményetek arról, hogy családon belül eladni ingatlant, 50M Ft-ért, betenni Állampapírba, majd ha nagy korrekció lesz, akkor venni ingatlant? Szerintetek nem az idei év lesz a csúcs, amikor aki csak teheti ingatlant vesz, ki tudja mit hoz a jövő, majd mivel elfogytak a vevők jelentős korrekció várható. Ez nem az a pillanat, üveghangig húzzák a tőzsdét, mindenki erről beszél, senki sem akar lemaradni, majd jó beborul az egész? 
Törölt felhasználó 2025. 09. 06. 10:14
Előzmény: #255845  Murdoch

nagyon se nagyon véreddé vált a fityiszrajongói örök bölcsesség
.
"nem baj hogy lop a fityisz, mert korábban mások is loptak"
.
és esz a kapitális okosságot bármilyen témára adaptálni tudod
veregesd meg a válladat helyettem is, nagyon büszke vagyok a nagy eszedre
Törölt felhasználó 2025. 09. 06. 10:08
Előzmény: #255843  Bolton01

10+ éves távlatban már keveset számít, hogy mennyire optimális pillanatban teszed
talán még az is fontosabb, hogy minél előbb
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 06. 10:07
Előzmény: #255842  tihamer
Ld. Uk-ban a banki cash felvetnel napi limitet vezettek a penzmosas jegyeben. 
Murdoch 2025. 09. 06. 10:01
Előzmény: #255841  Pistike12
Jaj, hagyd már ezt a bullshitet, teljesen nevetséges. Az egész jóléti világ egy lufi, a kriptótol a panelig, turizmus, techszektor különösen, de nagyjából minden. Túl lett tolva, 2008-as, covidos, meg úgy általában a pénznyomtatás. Már nem tudnak leállni, különben kampec. Mert akkor nem lehet megélni majd a rántotta készítő YT videókból, tanácsadásból, a szolgáltatói szektor nagy része menne a kukába. Ha most valamelyik yenki politikus csinál a v@lagáról egy kriptót, akkor az egy héten belül többet érne, mint a MOL. Megjegyzem nem véletlenül rántják össze az AI-t a kínaiak tízezred annyiból. De ettől még az AI-nak van értelme, csak nem a magadfajtának, akinek a téma csukott könyv. Te gondolom napi 12 órában értéket teremtesz, hogyne. 
Bolton01 2025. 09. 06. 09:59
Előzmény: #255839  Törölt felhasználó

"Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba" , ez sokszor igaz.
Jelenleg Budapest újra elhúzott árban a vidéktől, remélem az arányok (ha csak időszakosan is) fél/egy éven belül javulnak.
A spekára vett vidéki panelen is jövőre tervezem elpattintani, ha nem jön valami közbe. Nagy a dilemmám, de valószínűleg budapesti lakás lesz belőle (bár a külföld vonal sincs elvetve teljesen)
Bolton01 2025. 09. 06. 09:54
Előzmény: #255842  tihamer

Amilyen egyszerűen hangzik, legalább annyira bonyolult a megfelelő lokációban, a megfelelő ingatlantípust, megfelelő áron kiválasztani, és utána megfelelően hasznosítani.
Mindezek közül a lokáció amit nem lehet elégszer aláhúzni. 
Újabban ezért is merült fel bennem a (hasznosított) vidéki ingatlanok budapesti ingatlanra konvertálása. Ami kulcsfontosságú lehet, az az átszállás időzítése és kivitelezése részemről.
tihamer
tihamer 2025. 09. 06. 09:33
"Az elmúlt évtizedek példájából a görög adósságválság idején volt példa hasonló tőkekorlátozásra, emellett Izlandon a 2009-es bankválság idején volt példa a korona árfolyamának rögzítésére és a tőkemozgás korlátozására.
.
A megoldás az lehet, hogy minden fejlett országban egyszerre rögzítik majd a hozamgörbéket a nem nagyon távoli jövőben, a következő 10 évben- vetítette előre Zsiday Viktor. 
.
Szerinte a gazdaságpolitikusok kénytelenek lesznek elinflálni a jelenlegi adósságterhet."
.
Marad a jó öreg valós infláció álló  ingatlanbefektetés.
Pistike12 2025. 09. 06. 09:11
Előzmény: #255840  Pistike12
"több MI-cégnél, hogy a hagyományos vagy megújuló energia helyett a nukleáris energiát használnák (nem kicsit képmutató, hogy ilyenkor a zéró emisszióval érvelnek). A lényeg, hogy az energiaellátás közel sincs biztosítva, és ha sikerül is, az jóval drágább lesz a jelenleginél."
Ebbol is latszik a teljes szociopata igazi kepmutato hozzaallasa ennek a szektornak. Igaz tulertekelt ribanc szektor🙂
Es ha az uj google kereso felhasznalja a hoszivattyukra es e autokra szant energiat, akkor mi leszba kibaszott fókakkal es balnakkal? 🙂

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek