Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
es mielott meg beindul a susmus, nem ajendekba kapom mi svabok vagyunk nekem profitot kell termelnem minyimum allamkotveny kamat felett kulonben nincs toke. Ok ilyenek ettol lettem nem aranyifju hanem éhes es szorgalmas.Ne csesztessetek oket a nevelesi modszereik alapjan. Mindenki azt csinal amit akar.
Faterom most lett nyugger varja az elso nyugdijat.3 hete szivatja a tb de meg nem jott level hogy mennyit kap majd. Eleg komolyan monitorozom a videki ingatlanpiacot honapok ota. Elkezdodik naluk a portfolio atrendezes, eladas, dugig vannak ingatlannal. Haz nyaralok kereskedelmi ingatlanok. Erre keszultem tudatosan evek ota, ha egyszer nagy vagyon lesz ram bizva es jol csinaljam es ne herdaljam el ebben itt ti sokat segitettek.Koszi mindenkinek. De amugy tanacstalan vagyok a jovovel kapcsolatban.
Ja, van bennem kétség bőven.. Nem is nagyon tetszik az ötlet a nejemnek sem... Néhány éve valamit akartunk nézni a Pólusba, meg kicsit szétnézni mint lehetőség, a Tesco parkolójában álltunk meg. Van mellette jobbra néhány újszerű ház, kb 10-12 C típusú ogre ment be egyetlen házba.. Akkor az asszony szólt, hogy már pont eleget látott, így akkor offoltuk...:-) Most sem lett jobb és szebb, csak eljátszottam a gondolattal, mit csinálnék, ha egy 40 nm -es kijönne 50-55 M magasságában... A repcsi nem zavar az Őrsnél, vagy eltúlzom...??
évtizedes távlatban a lakáspiac fő meghatározó személyisége és a hatása túl fogja élni őt ha a hatalma jövőre elillanna formailag, az is hatással lenne és annak a domborulatnak a léte is befolyással bírhat és ezeknek a fotóknak is hatása lehet az adott ember közel jövőjére, és így közvetetten a lakásárakra ennyi elég?
ncseeden gondolkodtam oke hogy kitarazott 4 kelenfoldi panyelkabol kettot de jar a feje 2 ujepitesube beszallni. Ez csak morfondirozas a reszerol de azert elgondolkodtato. A 11 kert jo helynek tartom egyik rokonom mernok gyerek a Villanyi uton vett 2014 ben 12 millaert 52 nm et most meg lehet nezni az ottani tegla arakat. Jol csinalta. Mondjuk szarra tolta a csalad ugy konnyu
"A tippem az, hogy ideiglenesen megugrik az ingatlanok ára, aztán
tekintettel a csökkenö bérleti díjakra és a demográfiai folyamatokra
stagnálás vagy akár árcsökkenés jön." A csok óta a fidesz rendszeresen önti a pénzt a kínálati oldalra és mostanra tényleg abszurd szintet ért el a mánia. Ettől függetlenül ne becsüld le a fidesz leleményességét :) Nem fogják hagyni, hogy lefele menjenek az ingatlanárak és a besöpört népszerűségre is szükségük van.
15 ker? ugyan, sok a slepp a szlömösodő hitvany ember, lusta troger piti bunozok, ertem en hogy kiadasra nezed es ez nem erzelmi dontes. de akkor is 15-be? Magyarorszag legnivosabb lokaciojaban elsz ekkora fiaskot szerintem te nem fogsz meglepni a lokacio a minden mert a berlok minosege a donto. Ugyis tudod
A hasznalti jog is ertek, megha nem is onallo vagyoni erteku jog a jelen esetben. Sokkal tobbet er egy lakas kizarolgaos kerthasznalattal, mint egy lakas, aminek a kertjet barmelyik tulajdonos jogosult hasznalni.
es azert ne legyek tul szorosszivu a 16-17 keruletetet azert csak osszekotottek igy-ugy. jobban A kerszturi ut kozepen csinaltak egy elagazast a 16 fele. 2 honapja volt reggel egy szep nagy csat is. Az uj kozlekedesi lapmpat meg talan nem szokta meg Rakosmente lakossaga. A masik a cinkotai utnal is megcsinaltak a feluljarot. Azert van valozas mivel ket laki videki vagyok latom az orszag masik felen szinte nincs beruhazas azert bp megicsak Bp
1 hete néztem, ha jól emlékszem hajszállal volt 1.5 M/nm alatt a 45 nm körüli. Engem a Bayern projektjéből inkább a XV. érdekelne. Na nem a fullos hely miatt, de legalább remélem olcsó lesz és nincs repcsi mint az Árkádnál... Döbbenet magasan kínálják ott a panelokat mint eladás, mind pedig kiadás szempontjából. Amennyiben paneláron kínálnák az új ketreceket nem lenne az annyira rossz...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link