Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 18. 14:48
Előzmény: #253615  Nehézkérdések

Itt a többség vett és a nagyobb rész nem is örökölt.
Visszaolvasol tökéletesen látod, hogy senkinek az élete "nem játék és mese".
Aki előadja, azt nem kell komolyan venni.
Belátható lépésekben lehet haladni. Egy családi ház vásárlás üres seggre egy lépésben, jó lokációban soha nem volt realitás még jó fizetésből sem :(
FR73 2025. 08. 18. 14:48
Előzmény: #253590  Nehézkérdések
Sorjában válaszolok.
Én X generációs.
Nem is próbálom összehasonlítani a korai Kádár időszakot a mával. De semmiképp nem gondolom, hogy ma rosszabb és nehezebb fiatal felnőttként, mint az említett régi időkben. Csak azt tudom, hogy a dédipapa 10 éve a 140 ezres nyugdíjából simán félre tudott tenni, tudta, hogyan kell.
Tanácsként csak azt tudom mondani, hogy rá kell feküdni a jelen helyzetre. Mert nincs alternatíva.
30-35 év múlva majd megkapod, hogy neked bezzeg piszok jó volt, és mosolyogni fogsz rajta, ez is így szokott lenni.
A család szerepe nagyon nagy a kapitalizmus magánvagyon világban, lehet már most készülni, hogy a gyereked majd ne üres zsebbel induljon.
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 14:47
Előzmény: #253616  Törölt felhasználó

MÉg az utolsót is mielőtt még írnátok hogy KP ra.. úgy volt KP-m hogy szabad felhasználású hitelt vettem fel előzőekben..!
Rengeteg munka küszködés vállalkozás szellem és spórlásnak megvan a gyümölcse a végén...! TEssék utánam csinálni hajrá!
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 14:46
Előzmény: #253613  Törölt felhasználó

A diplomás fiatalok akik Pesten dolgoznak és élnek azért egy szerencsés és életképes merítés
De van köztük vállalkozó is, aki elég jól keres mégse tud venni saját lakást, albérletben van ő is.
Lehet nem az önmagad fényezésével kéne foglalkoznod, hanem rájönni hogy neked a segged alá volt téve minden ami egy mai fiatalnak nincs
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 14:45
Előzmény: #253615  Nehézkérdések

az csak addig volt passzív jövedelem míg mama hotelben éltem és fősulira jártam amire kellett a pénz  bejárás messziről sok sok benzin koli ára kaja iskola stb)
Utána már abban éltem ( nem albérletben ez tény) 
Az összes többi kecót mind hitelre vettem mind!
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 14:43
Előzmény: #253612  Törölt felhasználó

Jó, de ezek közül te melyiket csináltad?
- Vettél valaha fel hitelt, hogy elindulj? Nem.
- Költöztél a Havannára? Gondolom nem.
- Szenvedtél a törlesztővel 25 évig? Nem
.
Akkor ne oszd az észt, hogy mennyire egyszerű meg jó mert nem az
Pláne ha 20 éves korodtól van passzív jövedelmed a háttérben
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 18. 14:40
Előzmény: #253606  stolz

Importálhatjuk, de szerintem ez sem így lesz, ahogy volt korábban. Benne maradunk egy ilyen 5-6% os valós inflában, kérdés a Káder SH mit mutat, de ennyi osztogatást csak nyomtatással lehet teremteni.
Ebben az is benne (én ezzel számolok), hogy a devizagyengülés előbb utóbb ismét beindul.
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 14:39
Előzmény: #253608  Nehézkérdések
"Rengeteg 20-as, 30-as Pesti ismerősöm van, mind diplomás, jól fizető munkakörökben.
Egyet sem (!) látok aki saját maga által, szülői segítség nélkül el tudna indulni."
Arról nem a társadalom, de még csak nem is a boomerek tehetnek, hogy te ennyire szerencsétlen merítésből ítéled meg a helyzetet. Valószínűleg azért tűnsz ennyire életképtelennek.
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 14:38
Előzmény: #253608  Nehézkérdések

ferdítesz sorozatosan.. tessék a Pesti külvárosi paneleket megnézni csepel havanna 20 került stb.. 50-60 m ft okért még van( nem sokáig ) 1,5 vagy 2 szobás panel. 
237 e ft os törlesztőt nem tud egy fiatal pár aki 2x6-7 száz ezret fizet kitermelni?
mikor a fiatal kolléganőm  mesélte , hogy a barátnője 500 e keres a párja 1 mft ot  mérnökként 220 e ft albérleti díjat fizetnek 200 ezret cigiznek el havonta! pedikür manikür  fodrászat és most inkább nem vesznek egy lakást mert túl rossz helyen lenne és amúgy is ő nem akar a cigiről lemondani meg  a bulikáról amire szintén több száz ezret elköltenek meg az étteremről.  Meg amúgy is  mocs-kos Orbán és hogy tudna még egy 237 e ft os törlesztőt kifizetni? ..  ezen már csak röhögni tudtam .. persze az albérletet ki tudja fizetni de a hitelt nem tudná? nevetséges..
Ja és úgy, hogy örökölt 10 mft ot a mamájától ami állampapírba van de inkább nem lép jó az albérlet! 
Utolsó gondolat : 1+2 félszobás panelba is fel lehet ám még 2 gyereket is nevelni.. van ilyen is 60-70 milláért még van ... én is egy 2 nagyszobás 51 nm es panel lakásban nöttem fel öcsémmel anyámmal és mostoha faterral  jól elvoltunk egy szobában öcsémmel.. kinek mik az igényei ... vagyis tudom mik az igények rögtön Pesti családi ház de nem akár hol Budán a fiatalnak és nem hitelre hanem ajándékba :D 
stolz
stolz 2025. 08. 18. 14:38
Előzmény: #253610  Moka_Brikka
Persze, lehet fel-le vinni a kamatokat, meg 5% deflációból 25% inflációt csinálni, de ezek a ciklusok végül annyira begyorsulnak, hogy a gazdaság összeomlik...
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 14:36
Előzmény: #253606  stolz
Te is tudod, hogy a deflaciora (de mar a felelmere is) mi lenne a receptjuk. Szemedet vesd Kinara. Brrrrrr….perregene az ekb is ezerrel. Azt meg mar lattuk, hogy korabban ez hova vezetett. 
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 14:33
Előzmény: #253605  Törölt felhasználó

Nyugi csak dőlj hátra és nézd ahogy emelkednek a lakásaidnak az árai
Az őseid voltak háborúban amikor háború volt
Szóval neked ez jár
Amit te mondasz az nem zöldség, maga a tiszta bölcsesség
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 14:32
Előzmény: #253597  Moka_Brikka

Én az elindulás részét egyáltalán nem látom.
Rengeteg 20-as, 30-as Pesti ismerősöm van, mind diplomás, jól fizető munkakörökben.
Egyet sem (!) látok aki saját maga által, szülői segítség nélkül el tudna indulni.
Egyszerűen nem jön ki a matek: kell kb 15 milla önerő egy normális lakáshoz (2 személyeshez)
500-700 ezres fizukból nagyon lassan jön össze úgy hogy közben albit fizet 200-250-ért és ennie is kell valamit.
Gyerekvállalással még bonyolultabb lesz mert oda már hely kell, akkor már nem a garzon árkategóriában vagy hanem a 90-100 milliósban. Ha meg is van az önrész, nem tudod törleszteni a hitelt mert túl sok még 30 évre is. És akkor még ott a gyerek költsége is.
.
Az meg ha valaki folyamatos áremelkedést vízionál ugyanolyan végletekben gondolkozás mintha valaki zuhanást vár.
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 14:31
Előzmény: #253605  Törölt felhasználó

Hiába na a fiataloké a jövő! ;) ÉN már egy öreg csiga vagyok a fiatalokhoz képest akik tettre készek vállalkozó szelleműek  sugárzik belőlük a tehetség ! ;-P
stolz
stolz 2025. 08. 18. 14:30
Előzmény: #253603  Second Wave
Meglátjuk mi lesz a 100 milliós panelekkel, ha EU-ban nem sokára beüt a defláció...
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 14:29
Előzmény: #253602  Nehézkérdések

a te zöldségféléid sokkal virulensebbek mint az izomkáé
abba ne hagyd, hátha ennyi zöldségterítéstől jobban alszol
szurkolok
N0MAD 2025. 08. 18. 14:27
jesszusszentséges űristen, egty délelőtt alatt tízóldalnyi hozzászólás, hát, nem igérem hogy végigolvasom, csak beleolvastam mindegyikbe.
Egy értelme volt, izom magánszáma többnyire gyakorlatilag elsülyedt reakciótlanul.
Még jó hogy ironizáltam a mennyiség törvényszerű minőségbe fordulásával, hát, nem úgy néz ki ebből lesz az enciklopédia galaktika.
Second Wave 2025. 08. 18. 14:24
Előzmény: #253589  Nehézkérdések
Konkretizálnád kérlek, hogy pontosan mennyivel volt jobb és könnyebb 
2000-ben törleszteni 
havi 55 785 Ft-ból 
egy 5 MFt-s vásárlás 
14,5 százalékos hitelét, 
mint 2025-ben 
483 000 Ft-ból törleszteni 
egy 37,9 MFt-os vásárlás (mínusz a támogatáshegyek) 
7-8 százalékos hitelét? 
Nekem úgy tűnik, hogy most 
1) jobb az ár/bér arány (kevesebb havi bért kell adni a lakásért) 
2) jobb a kamat (alacsonyabb a kamatláb) és 
3) jobb a támogatás (most van támogatás). 
Van bármi, ami 2000-ben jobb volt, mint 2025-ben?

"Ingatlan árfolyamnyereség sincs 5 év után és valszeg jobban hoz mint a TBSZ" 
Ebben tévedsz. Az ingatlan után alig van (inflációtól megtisztított) árfolyamnyereség. 
Amit te árfolyamnyereségnek vélsz, az valójában az infláció. (lásd a lentebb jelzett ár és bér arányokat, az ár konkrétan lemaradásban van....) 
Tudom, hogy nehéz elfogadni, de ezek számok, nem érzések. Az inflációt pedig jogállami helyen nem adóztatják meg, mert hülyén veszi ki magát, hogy nyereséged az valójában nincs, de adóznod kellene...
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 14:23
Előzmény: #253595  Törölt felhasználó

Apukád miatt őszinte részvétem.
Ilyet senkinek nem kívánok
.
Ettől függetlenül amit eddig írtam áll:
- Te sem otthon starttal indultál, hanem egy saját lakással, passzív jövedelemmel, amiért nem kellett dolgoznod
- Még e mellé jött egy másik Miskolci panel is, és ha tőzsdén játszottál vele akkor ott már anyagi gondok nem voltak
- Amit vettél utána az se volt drága
- Ezt az ingyen kapott vagy olcsón megvett vagyont forgatod azóta is és most már "főbérlő" szerepben tetszelegsz magadnak.
.
Ezzel semmit nem cáfoltál meg amit írtam
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 14:21
Előzmény: #253568  Törölt felhasználó
Ha vakon irsz, akkor latod is amit irsz. A vakon irast ne csukott szemmel csinald :)
-
Azt is javaslom, hogy minden harmadik ingerre irjal hozzaszolast inkabb. Neha a kevesebb tobb (hatha nalad is mukodik ez). 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek