Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 13:51
Előzmény: #253577  Nehézkérdések
Igen, erre mondom, hogy teljesen fogalmatlan vagy. A nagy arányú munkanélküliség és a magas infláció a te nézőpontod szerint könnyűvé tette a lakásvásárlást. 😂 Volt akkor olyan barátnőm, akinek mindkét testvére egy-egy idős asszonnyal kötött eltartási szerződést, mert ennek fejében lehetett egy-egy szobájuk hímzett terítőkkel, még a század elejéről származó bútorokkal, szóval nagyon jó volt akkoriban.
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 13:50
Előzmény: #253573  Vodafonelive

Pont ezaz. Minigarzon
Nem családi ház, nem két-három vagy négyszobás lakás
Minigarzon
Hogy lesz 3 gyereked a minigarzonban?
Hogy mész ki a kertbe?
Hogy nyújtod ki a kezed teljes szélességben anélkül hogy falba ütköznél?
.
Én csak arról beszéltem hogy egy erős szabályozással meg lehetne oldani hogy 28 évesen ne a minigarzon (vagy a semmi) legyen az elérhető a fiataloknak, hanem az ami a pár generációval ezelőttieknek, mondjuk egy nagy lakás vagy egy ház.
Próbáld meg felvetni egy boomernek hogy neki fiatalon nem családi házat kellett volna vennie, hanem minigarzont és rögtön a torkodnak ugrik, hogy neki az annó járt, mert az ősei a háborúban vagy mittomén.
Ettől függetlenül szép munka
Second Wave 2025. 08. 18. 13:45
Előzmény: #253554  Nehézkérdések
Nyilvánvalóan szándékosan ferdíted :-) 
Ez leginkább akkor látszott, amikor azzal példálóztál, hogy ha az osztalék és az árfolyamnyereség után adózni kell, akkor a lakáskiadás után miért nem. (!)
Ugyebár az állításoddal szemben az osztalék és az árfolyamnyereség után tbsz-en 0% az adó, a lakáskiadás pedig nem adómentes, hanem 15% SZJA terheli + a kiadott lakások többsége után van önkori által kivetett építményadó.
Érted, hogy az érvelésed mennyire fonák?
Pár számadat: 
2000-ben vettem az első lakásomat, 5 milla volt. Akkoriban az átlagbér volt nettó 55 785,- Ft. Ja, nem naponta. Havonta! 
Most ugyanabban a csepeli házban ez a garzon 37,9 MFt. A nettó átlagbér most 483 000,- Ft havonta. 
Lakás arány, 37,9 / 5 = 7,58.
Bér arány: 483/55,785 = 8,65. 
Tehát a bér JOBBAN nőtt, mint a lakásár....
Önerő és támogatás:
2000-ben ehhez a vásárláshoz SEMMI támogatás nem járt. 
2025-ben nem vagyok túl járatos, de munkáshitel, diákhitel, babaváró, tejfakasztó vissza nem térítendő + elengedős, csok + zöldítő stb-k járnak. 
.
Kamat: 
2000-ben a hitelem 14,5% kamattal indult. 
A mai lakhatási válságban a hitel mennyi, 7-8% körül lehet..
..
Szar az élet
Nincsen pénzed
Tönkrebasznak ezek a húszas évek
Szar az élet
Nincsen pénzed
Tönkrebasznak ezek a húszas évek
 Belenéznek beleszólnak
Mutatom a középsőujjam a hatalomnak
Piros volt a paradicsom nem sárga
Magyarország előre megy nem hátra
Kiskirályok boruljon a sakktábla
Égő gyufát dobtatok a szalmára.

..Lehet szénné (esetleg szarrá) adóztatással resetelni, de a játék végén úgyis annak lesz vagyona, aki ügyesebb (vállalkozó), és/vagy többet és jobban dolgozik, mint a többi és/vagy hajlandó lemondani / elhalasztani a jóléti költéseit (tücsök vagy hangya).
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 13:42
Előzmény: #253570  Törölt felhasználó

Nem szeretnék ingyenlakást.
Normális lakáspiacról beszéltem
Megfelelő kínálattal.
Ahol nem mindenki lehet jelen (pl. külföldiek, cégek)
És a spekulációt lefojtják hogy normális árak legyenek.
.
Ebbe mi a kommunizmus? :D
Én őseim is harcoltak a háborúkban
Tőlük is vettek el dolgokat a kommunisták.
De az ilyen elmés beírásoknál elfelejted, hogy én is beszéltem akkor élő rokonokkal, akik elmesélték hogyan kaptak/vettek lakásokat.
Sőt azt is tudom a rendszerváltáskor ki, hogyan és mennyiért vett lakásokat.
És jóval könnyebb volt és olcsóbb mint most.
És a kisemberek (ha így jobban tetszik) számára sokkal jobb körülmények uralkodtak.
A 90-es években pl. reálértékben végig zuhantak az árak
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 13:42
Előzmény: #253536  FR73
Ezt en is igy latom. Nehez a sok a csabito tenyezo mellett, de mindent egyszerre nem lehet. Ezt el kell fogadni. 
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 13:39
Előzmény: #253569  Tibi123

Pár éve filóztam mi legyen? Hogy tudnám segíteni a legjobban a gyerekeim?
Ha most milliókat bele tolok babakötvénybe vagy ha inkább elindítok egy egy lakást hitelre ( 20 % önerő és 80 % hitel) így indítottam el ezért is 2 őt még..  az utóbbi két évben.. 3 at akartam, de sajnos a harmadikról én is "kiárazódtam) annyi önerőm nem volt azaz volt , csak az utolsót már csak úgy tudtam megszerezni ( felújítandót ) 30 millióért 22 kerben tudjátok , hogy KP ra vettem meg.. ha nem kell KP ra még jutott volna még egy lakás önerejére.. Nekem sem jön össze minden.
Na a lényeg a terv az az mire felnőnek már lesz egy majdnem kifizetett lakásuk.. persze foglalatoskodni kell vele lakókkal macera , de ezzel tudom elősegíteni az ő boldogulásukat is ha vállalom az extra terhet.
számolgattam excelben , hogy mi érné meg jobban állampapír vagy lakás és magasan a lakás jött ki győztesen úgy, hogy úgyis kell nekik majd lakás.
Ha lehetne még 3 % ért is a feleség nevére behúznék egyet de sajnos nem tudok 2 db 50 % os tulajdona van ami kizár így ez nem játszik már.
Babakötvény igen infla +3 % jó lesz tanulásra de csak havi 10 e ft  ig tehát évi 120 e ft ig van még egy extra +10 % amit az állam hozzá ad a befizetésre . ÉN ennyit teszek csak babakötvényben 120 e ft x3 gyerek pár milla így is lesz talán egy fősulira elég lesz reméljük. (Ha nem veszik fel államiba) 
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 08. 18. 13:36
Előzmény: #253573  Vodafonelive
És itt nem telesírva kértem a fórumon 1-2 tanácsot is amikor az ingatlant vettem. Sokan mondták esélytelen lesz (2020 év vége - 2021 tavasza).
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 08. 18. 13:35
Előzmény: #253542  Nehézkérdések
Én megcsináltam 4 éve, 28. születésnapom előtt, vidékről Budapestre, szobát bérelve, spórolva, csok helyett diákhitelt vettem fel “önerőre” és vettem Budapesten egy minigarzont. Amit más is írt, tényleg megtehetnék a fiatalok de a FOMO és a mindent megveszünknek élnek, amit valamennyire jogosnak gondolok de ha nincs önmegtartás nincs gyarapodás.
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 13:34
Előzmény: #253562  Törölt felhasználó

Nekem meg volt egy felmenőm akire karddal támadtak egy középkori csatában.
Jó hogy a felmenőid háborús élményeit egyenes párhuzamba állítod azzal, hogy neked mért járt az olcsó lakásvásárlás lehetősége annó a mostani fiatalok meg fogják be a pofájukat mert az őseidre lőttek a háborúban :D
Boomer logic. Minden jár de csak nekem, mert körülmények.
Azt is meséld el hogy rád ki lőtt miközben olcsón vettél lakásokat :D
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 13:31
Előzmény: #253567  Nehézkérdések

nagyon fiatal vagy nagyon fiatal...  Ha itt pukk lesz ( és kint  ) akkor te sem fogsz lakást venni barátocskám.
Mert NEM LESZ MUNKÁD HITELKÉPESSÉGED
Nem vagyok annyira öreg ( 42 éves ) de én is megéltem és 2009 ben kezdtem eldolgozni. Megéltem az akkori nagy gazdasági válságot mikor kígyózó sorok voltak a munkaügyi központokba Borsodba mikor friss diplomásként csak utcaseprő tudtam volna lenni .. Pestre kellett feljönnöm asszisztensnek 120 e ft  nettóért dolgozni  de nehogy azt hidd , hogy ez is könnyen jött össze kb 200 ! helyre adtam be voltam vagy 10-15  interjún és 3-4 kör után vettek fel az első munkahelyemre...!
Neked nagy valószínűséggel mert ennyire életrevaló vagy nem is lesz munkád nem lesz miből venni lakást és hitelt felvenni . Azon leszel elfoglalva, hogy a nagy munkanélküliséget valahogy túléld és ne halj éhen! Ha vissza jön a 2008-2009 es PUKK! 
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 13:30
Előzmény: #253548  Nehézkérdések
"Én egyáltalán nem vagyok kommunista."
Szóval nem vagy komcsi, de ekézed a kapitalizmust és ingyenlakást szeretnél az államtól...
Nem sokat tudsz a világról sem, amikor az előző generációkat emlegeted. A dédapáim az I. világháborúban harcoltak, a nagyapáim a II. világháborúban, a szüleimtől pedig még gyermekkorukban mindent elvettek a kommunisták, akiknek a rendszere 40 éven át megnyomorította az országot. Tényleg milyen könnyű volt. Amikor én kezdtem a felnőtt éveimet, akkor jött a rendszerváltás, óriási munkanélküliség, brutális infláció, az új lakások pedig az átlagfizetés arányában kétszer annyiba kerültek, mint manapság. Veled ellentétben mégsem panaszkodtam soha. 😊
Tibi123 2025. 08. 18. 13:27
Előzmény: #253553  Törölt felhasználó

ok és az oled tv-t is a havi 400e-ből spróroltad össze? :) na mindegy, nem érdekel a helyzeted annyira, hogy erről most sokat beszélgessünk. A te dolgod, de mindenkinek csak egy élete van. Majd 80 évesen nézel szomorúan, hogy mennyi mindenből kimaradtál és számolgathatod a pénzedet, de nekem meg ott lesznek az élmények és a pénzre se panaszkodom, ezt most ne úgy vedd.
Mi minden évben legalább 2 európai várost megnézünk. Mivel van a kertben nyáron fémvázas medence, annyira a vízparta nálunk senki nem vágyik. Korábban 3, de volt hogy 4 várost is megnéztünk évente, de jött az infláció... Ha diák bérlőim voltak és elmentek nyáron, akkor meg volt, hogy 1 hétre beköltöztünk Pestre és bejártuk a múzeumokat meg a látnivalókat, mert Pesten is sok látnivaló van.
A babakötvény meg infla +3% kamatot ad. Forintban szerintem nincs jobb, kockázatmentesnek mondható befektetés.  Mondjuk a holdnál vannak jó forint alapok, aktívan kezeltek, pl a Zsiday alapja, de oda meg pont nem lehet berakni pénzt, -10% -t levesz berakáskor egy ideje. Most majd másik holdos alapkezelőt kell nézzek, de eddig csak a Zsiday-t követtem, a többieket nem ismerem.
Persze értem én, hogy az infláció megeszi, ezt szokták jellemzően mondani, akik alig vagy egyáltalán nem raknak félre a babakötvénybe, de persze értelmes forint bef alternatívát senki nem tud mondani. Olyasmi jöhetett volna szóba, mondjuk 10 éve, hogy veszek lakást és akkor mostanában eladni és ez tényleg többet hozott volna, de ez van, abból kell főzni, ami van. 
Lakás már van nekik, kp-ra lesz szükségük az egyetem alatt és az életkezdésnél és a fontos dolog, hogy amikor 18 éves lett és lesz, akkor átadom neki és a részemről befejeztem a direkt anyagi támogatást. Kivéve a kégli rezsijét, azt fizetem még úgy is, hogy most az egyik szoba ki van adva, de ha dolgozni kezdenek, akkor a rezsi az övék lesz. Már ha, maradnak és nem mennek külföldre. Nyilván adok utána is, ha veszünk pólókat mondjuk, vesz nekik is a nejem, ő tudja a méreteket, ilyesmi, de direktben pénzt már nem tervezek nekik adni többet.
Sok családban meg akkor megy a fejvakarás, ezt láttam a főleg diák bérlőimnél, hogy a szüleik igencsak húzzák a fogukat és komoly teher minden családban, amikor a gyerek egyetemre megy. Nálunk fordítva van, az egyetem előtti időszakban gyűjtöttem össze neki az életindításhoz szükséges összeget és utána már csak a saját nyugdíjunkra koncentrálhatunk. 
Tényleg, havi 400e-ből hogyan fogod az egyetemi időszak alatt kifizetni a költségeket? vagy vegyenek fel diákhitel, mint megoldás?
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 13:26
Előzmény: #253564  Moka_Brikka

egy v betű maradt le belőle amúgy vette akart lenni az ette..;)
 csak vakon írok gyorsgépírásban így vannak elütések. 
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 13:25
Előzmény: #253558  Moka_Brikka

Valóban az előny nagy segítség
De én még mindig csak arra akartam rávilágítani, hogy a mai fiataloknak kb semmi olyan segítségük nincs mint a pár generációval ezelőttieknek. Lakásokat legutóbb 2012 körül érte meg igazán venni (akinek volt rá pénze), majdnem 15 évvel ezelőtt.
Aki most 25 éves, akkor még kiskorú volt.
A rendszerváltás előtt az emberek meg kifejezetten sok lakást kaptak nagyon olcsón.
A jó feltételek egyre inkább eltűnnek, most van piaci hitel meg vállalhatsz 9 gyereket csokkal.
.
SP500 meglátásaimban meg legfeljebb annyiban tévedtek hogy hol lesz a vége és mikor
Ha jól értem a hozzászólásaidat, akkor te is úgy gondolod hogy wave 5-ben vagyunk csak még az A-ban
Nekem mindegy hogy 1 év múlva ér-e véget vagy 1,5 a vége ugyanaz lesz mint a lakáspiacon.
Pukk és viszlát
Akkor majd megint lehet jól lakásokat venni csak térdig leszünk a bedőlt hitelesekben, mert ahelyett hogy állami segítség lett volna  lakáspiacon, Otthon start meg csok van
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 13:23
Előzmény: #253564  Moka_Brikka
ezt a  mondatot nem tudom hogy hoztam össze bocsi.. kicsit pihenek visszavonulok a lényeget értettétek.. 
FR73 2025. 08. 18. 13:21
Előzmény: #253550  Tibi123
A 3%-os törlesztője fix, vagyis bármekkora béremelésnél már inflálódik.
Itt az elején van szívás, idővel enyhül a nyomás.
Minél fiatalabb valaki, annál jobb a helyzete, ha bele tud vágni.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 13:21
Előzmény: #253531  Törölt felhasználó
“ míg  meg nem ette nemrég a lakását”
-
A magyaros gasztronomia ujitasa. Nem kenyerre kell jeligere :)
FR73 2025. 08. 18. 13:16
Előzmény: #253560  FR73
És nem vettem autót, nem jártam koncertre, és rendkívül basic szinten kempingben nyaraltam egy picit.
Étterembe is azután tettem be a lábam, amikor már volt lakásom, meghagytam az "egyszer élünk" életformát másoknak.
Mellette figyeltem, hogy a bazi nagy inflációtól védve legyen a pénzem, amíg gyűjtök, ne értéktelenedjen el.
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 13:15

na végre
hiányzott már valaki aki elmagyarázza újra, hogy a mai fiatal generációnak olyan nehéz hogy soha még olyan nehéz nem volt még egyetlen generációnak sem
.
a nagyapám kicsivel a 23. születésnapja előtt 1919 februárban ért haza 1öbb mint egy évnyi kalandtúra árán az orosz hadifogságból
annak köszönhetően ahogy mondogatni szokta: "amikor kitört a revolúció, a vörösök kinyitották a lágerkapukat"
csont és bőr volt, tetves, és maláriás
.
a fia, az apám a 25. születésnapján 1945 májusában az (1944 novemberi sebesülése következtében ) az 1945 nyáron kiállított katonaorvosi dokumentum szerint 90%-as nyomorék volt, 48 nyarán került műtőasztalra, és 51-ben már tudott egyedül, segítség  járni, akkor lett 75%-as hadirokkant, és 53-ban már tudott irodai munkát vállalni
.
igen egy mai 25 éves generációjánál nehezebb sors még soha semelyik korábbi generációnak  nem jutott
greenman76
greenman76 2025. 08. 18. 13:10
Ő nem politikus volt, építész...
Kapcsolatokat az ember mindenhol építi, nem érdekből, haverságból, barátságból. 
Több befolyásos haverom van gimiből, az egyetemről, akkor Ők se beszéljenek velem, én se hívjam Őket...??
Az átlagember akkor sem vett még ott lakást amikor már ki volt plakátolva a felújítás és elkezdték túrni az utcákat... 
Csak megsúgom neked, nem akkor volt a legkönnyebb lakást venni a keresetekhez viszonyítva..
2014 körül "fillérekért" lehetett V. kerületi lakásokhoz jutni.
A házunkban akkor 18,9 M -ért adtak el egy 70 nm -es 3 szobás -t, ás 29.9 M -ért egy full lepukkantat 140 nm -est.
Árultam az enyémet is, 13 -ért a kutyának sem kellett....
Na akkor kellett volna ott lakást venni.
A lehetőség sokszor adott mindenki számára, csak azt észre is kell tudni venni....
Önkritika: a panelben sajnos nem láttam fantáziát....

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek