Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
greenman76
greenman76 2025. 08. 18. 09:54
Előzmény: #253437  mr_bob
Ha nem arra találták ki, akkor határozzák meg úgy a feltételeket, hogy ne élhessen vele bárki, csak egy célzott réteg...
Láthatóan itt szó sincs ilyesmiről.
A kapitalizmus nem egy jótét intézmény...
FR73 2025. 08. 18. 09:43
Előzmény: #253431  Moka_Brikka
A legújabb reprodukciós ráta 1,27. Nem kell magyarázni. Nem hiába indult el az irányított migráció sem idehaza, inkább a filippinók jöjjenek alapon.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 09:42
Előzmény: #253434  Freszelés
Jó analógia.
mr_bob
mr_bob 2025. 08. 18. 09:42
Előzmény: #253429  greenman76
van különbség a vagyonelemek között. akarsz venni 100 bitcoint vagy éppen valami részvényt? csak nyugodtan, a magyar társadalom nagyját nem érinti. ellenben, ha az újonnan épülő ingatlanok felét trezorként felvásárolják az igenis érinti az embereket, a környékbeli üzleteket, az ebből adódó adóbevételt, stb. jó lenne megérteni, hogy az ingatlan egy nagyon speciális jószág, amit nem arra találtak ki, hogy a felső 1-10% felvásárolja őket és üresen álljanak a jó lokációkban.
greenman76
greenman76 2025. 08. 18. 09:34
Előzmény: #253430  FR73
Az hamvába halt ötlet volt, 1-15 skálán határoztak meg egy értéket és nagyon "tudományos" volt..
Ha jól emlékszem, a II. kerületi Fenyves utca a 15. szinten szerepelt, a vele párhuzamos  kb ugyanolyan utca meg a 8. -on.
Aki ismeri mindkettőt, tudta, egyik sem volt reális...
slash
slash 2025. 08. 18. 09:32
Előzmény: #253430  FR73
Többször leírtam már. Nem lehet ingatlanadót központilag bevezetni és kivetni. Ezért kiadják önkormányzati hatáskörbe. A helyi önkori polgármester ha nem tompítja le a számokat akkor a nép büntet a fülkében és mehet a balettbe ugrálni a köv. választás után.  HR-ben is ez van.  Többet árt mint használ. Ráadásul ha kivetnék az albérlőknek lakbéremelés is esélyes. Ez nem Svájc meg Amerika. 
Freszelés 2025. 08. 18. 09:30
Előzmény: #253431  Moka_Brikka
illetve a lakhatási válság olyan, mint a "nincs jó munkaerő" problémája, amit a cégek szoktak előadni.
Nincs jó munkaerő valóban... aki ügyes, okos, agilis (böá) és cserébe aprópénzért dolgozik. Na ilyen tényleg nincs sok. :D
Freszelés 2025. 08. 18. 09:29
Előzmény: #253432  Freszelés
(csak azt bátorkodtam leírni, hogy lehet úgy belerúgni a piacba, hogy *talán* arra menjen egy pici része amerre szeretnénk, de persze könnyen lehet kétszer akkora bajt okozni máshol, mint amennyi "jót" tettünk. Azt hiszem ezért is vagyunk ott ahol vagyok)
Freszelés 2025. 08. 18. 09:25
Egyébként igazad van, én se csípem hogy századjára is megadóztatnak.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 09:24
Előzmény: #253427  Freszelés
Szerintem nem kell ezt túl gondolni. Igazi lakhatási válság csak a felkapott lokációkban van. Ha valaki a jó lokációban szeretne élni, az igenis fizesse meg az árát, ha valaki top lokációban, az meg pláne pengessen.
-
Ha nem lett volna ez a rengeteg kamattámogatás, akkor nem lett volna ilyen szintű általános árszint növekedés. Főleg, hogy 2021q4-től volt a zöld hitel, most meg ez a 3%-os hitel lehetőség. Ezek a kevés támasztott feltétel miatt túl széles körűek. Ez már el lett szúrva keményen. Szerintem egyedül a csok+ volt egy jó vonal, mert annak tényleg lenne társadalmi haszna is, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy növekedjen a születési szám, és annál legalább a támogatásért cserébe mindenképpen új gyermek születését kell vállalni.
-
Csak hát ehhez komplex megoldások kellenének, mert arra a problémára még nem született megoldás, hogy régen a rosszabb körülmények között is tudták potyogtatni a gyerekeket, viszont a jólét növekedésével párhuzamosan a születendő gyermekek száma folyamatosan csökken. Én nem tudok olyan országról, ahol ezt a jólét növekedése és a születésszám csökkenése korreláció problémáját meg tudták volna oldani. 
FR73 2025. 08. 18. 09:21
Volt rá kísérlet 2006-10 között, ami aztán gyorsan el is bukott.
Jelenleg nincs napirenden, és nem is várható.
Álmodozni szoktak róla, mindenféle adószámítási ötletekkel, nis, azt lehet.
greenman76
greenman76 2025. 08. 18. 09:11
Az ingatlanadóról az jut eszembe: büntessük akinek van, (hiszen az csak ügyeskedés, tisztességtelen úton lehetséges) csak azért mert van....
A büntetés általában valamilyen rossz cselekedet következménye. 
Ingatlanokat birtokolni ezek szerint az..??
Ilyen erővel adóztassunk meg mindent a lehető legnagyobb mértékben ahol a vagyon fellelhető.
Ne vagyonosodj, inkább ne legyen semmid, az üdvözítő, és már vissza is léptünk kb 50 évet...
Freszelés 2025. 08. 18. 08:41
ja tudom, hogy eu meg jogállam (egyiket se csípem, de ezzel nem azt mondom hogy a diktatúrát szeretem, bár ha én lennék a teJhatalom, akkor higyje el nekem mindenki hogy csodálatos reggelre éberdnénk már holnap. persze előtte lenne egy kis "purge". :D )
Freszelés 2025. 08. 18. 08:38
há' én meg tudom oldani könnyen a lakhatási válságot.
Külföldi? nem tulajdonolhat vagy vásárláskor 100%-os extra adót kell befizetnie a költségvetésbe.
Külföldi tulajdonos? Évi 5% ingatlanadó ha nem lakik benne
Üres lakás, állandó lakó nélkül (függetlenül az állapottól)? 2% ingatlanadó
Lepusztult, lakhatatlan lakás? Lásd előző
Lakáskiadás? Aki lebukik a zsebbe fizetéssel: méretes bünti (mittudomén, ingatlan árának 10 százaléka, börtönbe én nem rakok senkit, hogy ott utána az adófizetőknek kerüljön pénzbe megint)
Első lakás? 0% adó ingatlanadó
Második lakás? 2% ingatlanadó
Harmadik lakás? 4%.
A mintát azt hiszem még izom is összerakja ezután.
Sok érdek sérülne? Miazhogy... :D
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 08:27
Előzmény: #253423  mega70
Usa-bol kiindulva egy ilyen altalanos ingatlanado egyenes ut lesz a szegregaciohoz es a tarsadalmi megosztottsag novelesehez.
-
Ezek az adok altalaban ugy kerulnek bevezetesre, hogy csak a gazdagokat erintik eloszor, aztan szepen kiszelesedik, es pont a kozeposztaly meg a kisember szivja meg a vegen. A magyar tortenelembol kiindulva raadasul ezert a plusz adoert nem kapnank majd lenyegeben semmi plusz kozszolgaltatast, hanem ez is elkoltest nyerne a szokasos hatekonytalan, vagy korrupt modon. 
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 08. 18. 08:17
Előzmény: #253424  Tony_Stark
A szimpla kínálati bővítés nem tudom mennyire orvosolná a lakhatási válságot. Fizetőképes kereslet mindig lesz. A nagyobb kínálatból fakadó reális árazás meg továbbra is mágnesként vonzaná a külföldi tőkét a magyar piacra. Szóval jó kérdés mivel lehetne ezt a leginkább orvosolni. 
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 08. 18. 08:09
Előzmény: #253423  mega70
Legalább nem állna annyi ingatlan üresen talán. Rájuk is lehetne akár extra adóterhet róni. :) Főleg a nagy külföldi ingatlanmágnásokra, akik 10-esével vásárolják fel. De alapvetően ez a hitel is kicsit arra ösztönöz, hogy a befektetők kezdjenek kicsit kitárazni, a magyarok pedig lakáshoz jussanak. Csökken az albérleti hozam csúcson a piac. Szóval van ennek előnye is, csak sokan a keresleti oldali növekedést meg a költségvetési terheket említik... :)
mega70 2025. 08. 18. 06:54
3%-os hitel a csoki máz, jön az INGATLAN ADÓ területi besorolással ,négyzetméter alapú elszámolással 2026 választás után.
slash
slash 2025. 08. 18. 05:43
Tessék:
Budapest Zombiland a kelenföldi 80-100 millás panelek árnyékában! 
Egész Budapest elveszett. 
Mondjuk az hogy a Újbudán is ez van az spec meglepett. 
https://rtl.hu/hirado/2025/08/17/kelenfold-halaleset-ferfi-meghalt-vita-dulakodas-rendorseg
kuruczr77 2025. 08. 17. 23:58
Előzmény: #253404  Törölt felhasználó
Aki a hitel megnevezése alapján valóban az első lakását veszi és életvitelszerűen benne fog lakni évekig az nyugodtan teheti az "x"-et valós meggyőződésének megfelelően, nem pedig félelemből!
És jól látod, akinek sok lakása van és csak az van az pedig örüljön, hogy eddig szerencséje volt és kezdjen el realizálni, ebben a kitűnő helyzetben. Lesz még újra jó beszállási pont elmondásod alapján is- olcsóbb új lakások a berobbanó építések miatt és kedvező piaci kamatok. Ha pedig a migránsoknak kell kiadni, amit nem szeretnél, akkor meg már a zsebedben van a tőke és kereshetsz más befektetési célpontot pl. Nyelviskola a migránsoknak. Alkalmazkodj a helyzethez, ne várd el, hogy más alkalmazkodjon hozzád. Nem érdemes a fiatalokkal hosszú távon szembe menni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek