Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem tudom hogy a célja a zaj, mert akkor jól működik, vagy pedig csak a mennyiség törvényszerű minőségbe fordulasának híve marx dialektikus materializmusának alapján :D
ez egy kezdetleges IA-vel felszerelt irórobot, egy rossz magyar helyesirás szótárral. De hagyjunk neki időt. Amilyen ütemben a Vezér leépül, nemsokára eléri annak szinvonalát. Később büszkén mondhatjuk majd, hogy mi voltunk az első tesztelői. Minden válaszunkkal okosodik majd. Én ezért is vigyázok arra, hogy használhatattlan válaszokat adjak neki. :)
Minap egy pénzügyi csoportban
megkérdezte a csoport adminisztrátora a tagok véleményét az OTTHON Start
3,0%-os hitelről. Egy kósza gondolatom volt erről amit ott nem tudtam leírni, visszadobta valami vagy valaki, de azért nem tartom magamban leírom ide: Nincs erős véleményem,
viszont nekem most a szabályok kialakítása időszakában úgy tűnt, mintha a bankok
fontolgatnák, hogy 10,0 %-os önerővel a vélhetően nagy volumenű lakáshitelt kihelyezése
mekkora a kockázattal jár. Like ha greed, unlinke ha fear.
Szerintem tollbamondják neki a témákat, aztán csak be kell indulni, jöhetnek az előre megírt sémák, és szétoffol bármit. Ha elakad, azonnal témát vált. Közgazdász ennyi tényt nem fog szándékosan manipulálni, erre a politikus vagy politológus végzettségű képes. Én utöbbira tippelek Van egy csipetnyi valóság és sok-sok kamu a profiljában.
Egy írásnál a tartalmi részt figyelem és értékelem, de baszki ha már "muszály" akkor legalább legyen már "muszáj"... Biztos néha magam is elírok néhány dolgot, de ez nem elírás, így csak zsigerből lehet írni...
Értem, akkor a 11 év az nem "pár év", de a 13-14 év az már "pár évnek" számít. - Ez ilyen. Válságban alacsonyabb árak, magasabb kamatok, mániában magas árak, alacsonyabb kamatok. De szerintem 2012-2013 között sem volt +10% a lakásvásárlási célú jelzáloghitelek kamata, szerintem inkább 8-9% körül lehetett, mivel az alapkamat már akkor is csökkenő pályán volt.
2014 áprilisában ~4 körüli volt a lakáshitelünk kamat emlékeim szerint. Alapkamat akkor már 3% alatt volt!
Törölt felhasználó2025. 08. 17. 19:23
ezt bemásolom zárszónak egy kommentelő írta : Oké, ez egy vagy két dimenziója ennek a kérdésnek. De gondoljuk meg a következőket. 1. Én bármerre jártam eddig a világban, lakhatás csak drágábban volt, mint itthon. Nyilván az olyan metropoliszokról beszélni sem érdemes, mint London, Párizs vagy Berlin. De Varsóban, Pozsonyban és Moszkvában is drágábbak a lakások. Kínában, Thaiföld eldugott kisvárosaiban is drágább a lakás. A szarrá bombázott Damaszkuszban és Aleppóban is drágább egy lakás, mint nálunk. Tudomásul kell vennünk, higy hazánk (sok egyéb szempontból is) mesterségesen le van értékelve. Szerintem ezt a lemaradást hozzuk most be. 2. A keresletet és ebből fakadóan az árakat nem csak a belső fogyasztás hajtja. 20 évvel ezelőtt vásároltam egy lakást Óbudán egy új építésű társasházban. A 17 lakásból 9-nek külföldi (nagyrészt izraeli) tulajdonosa volt. Nekik ez a pénz akkor is bagó volt, és a folyamat gyorsul - a nyugaton helikopterről szórt lóvé keresi a helyét és bizony nem kis részben ingatlanban találja meg a helyét, például nálunk. A nyugat-magyarországi faluban, ahol most lakom, minden harmadik ház német, osztrák vagy holland kézben van. Ismétlem, nekik az itteni árak röhejesen alacsonyak. 3. Mit tudna tenni egy bármilyen kormány? Mindig mindenki elégedetlenkedik, de soha senki sem mond más megoldást. Tudomásul kell venni, hogy a magyar egy szélsőségesen individualista nép, mindenki saját ingatlant akar. Oké, ehhez kell egy olyan hitel megoldás, ami kizárja az ügyeskedőket, a befektetőket és azokat, akik nem fognak tudni törleszteni. Ez tulajdonképpen a mostani 3%-os hitel! Ki tud jobbat? Építsen az állam eg újabb Havanna lakótelepet valahol? Azzal is bajotok lesz! Újítsa fel az elnéptelenedő zalai falvakat? Nem megy oda senki? 4. Tudom, a megfejtés az, hogy “legyen nagyobb a fizetésem”. Ezért viszont nagyon kevesen hajlandóak tenni. Akikkel eddig beszéltem, mindenki azt mondta, hogy úgy legyen nagyobb a fizetése, hogy ő nem változtat semmit. Tehát nem akarja magát tovább képezni, nem akar jobban (hatékonyabban) dolgozni, nem akar korábban kelni, nem akar egészségesebben élni. Csak legyen nagyobb a fizetése, mondjuk a duplája. És ha ez nem megy, akkor rohadjon meg a kormány, bárki is van hatalmon - ez megy amióta élek, és az bizony már több, mint fél évszázad.
Törölt felhasználó2025. 08. 17. 19:12
Amúgy azt jól kapisgálja aki ezt a hitelt felveszi muszály lesz a Fideszre szavaznia..! Ebben viszont van ráció! Ezért megy ennyire a hitel ellen a kampány pedig ez egy kiválló lehetőség a fiatalnak a kitörésre.. nyugat EU ban ilyen előnyt piaci hitelhez képest a fiatal nem kap.
Törölt felhasználó2025. 08. 17. 19:02
Ez nagyon kemény ! Szanyi Tibor visszatért "bankszakértőként" : 3%-os lakáshitel: segítség vagy új devizahitel-csapda? https://www.youtube.com/watch?v=9CCQFbqL1-s&ab_channel=KlikkTV Jókat nevettem rajta miket hordott itt össze ezerrel megy a kampány.. Köszi Tibor lesz így biztos albérlőm nekem dolgozik ő is ! ;-) viccet félretéve azt mondja nem adható el a lakás nem?? 5 év elidegenítési terhelési tilalom van eladható egész egysezrűen nem igaz csúsztat. Másik kb 10 éve van CSOK hitel és csok plus hitel 3 % os kamatra.. akkor az miért volt fenntgartható ez miért nem fenntartható? Annak idején mondtak ilyet fenntarthatatlan? Nem emlékszem durvul a kampány. Akkor a CSOK hitelem is fix 3 % om változhat? Viccel ez az ember? Egy esetben változhat ha államcsőd lenne akkor lehetne ezekbe a szerződésekbe bele nyúlni! Csak mondom...! még a Meggyesi sem törölte el vissza menőleg csak megszűntette a hitelt vissza menőleg a kamat támogatást rendszer váltáskor tudták megtenni, hogy eltörölték.. Ezt egy jogállamba államcsőd nélkül kizárt, hogy megteszik. (Poloska Péter meg tudnád tenni te ezt elhiszed? ) Ugyanez a kampány ment a PMAP ellen is béke kölcsön vagy mi sose kapod vissza a pénzt ilyen kamatokat kizárt, hogy vissza fizetnétnek lenyulja a fidesz a pénzed.. mi lett? Mindenki tudja. Nevetséges az egész de tényleg.. Simán fenntartható még adókedvezményekkel is ha beindul jövőre a gazdaság és a kamatok is optimális esetben elkezdenek csökkenni.. A fenntartható alatt azt értem több évig akár 4 évig is lesz ilyen hitel nem azt, hogy visszamenőleg eltörlik a kamat kedvezményt! Illetve deviza hitelhez hasonlítgatja a történetet nevetséges az egész ...
Hogy miért nem rettegünk? Hogy a jövedelmeket az új kormány jobban megadóztatja? Lehet. De első menetben elég lesz, hogy a meglévő adóbevételeket nem lopják szét és beindul újra az uniós támogatás, ugyancsak szétlopás nélkül. Ha ezek után hiányzik még pénz egészségügyre, oktatásra, akkor szivesen adózom többet. Mitől vagyunk időnként optimisták? Mert téged olvasunk. Ha a NERnek már csak erre futja, akkor jövőre talán véget ér.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link