Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 22. 16:51
Előzmény: #250609  hunball2

1. nyugalom, 2. nyugalom, 3. nyugalom!
Először is, mivel vettél és már a körön belül vagy, így nem biztos, hogy azon kell fájjon a fejed, hogy kimaradsz belőle. Csak 10%-ot rakj a vételáradra, ráadásul olyan ingatlanban vagy amit szerettél volna ... ja.
Mivel boldog, boldogtalanra ráesik a pénz, itt kő kövön nem marad kínálat. Márpedig a léc ami alá be kell férni szűkös, akárhogy is nézem, ahol van fizetőképes kereslet, ott kibaszott hamar elfogy.
Leírtam, hogy mi miért nem lépünk. Most a kiszemeltből van 5 hirdetés, ebből kettő olyan amire azt mondom .com képek alapján, hogy megveszem.
Az ilyen hirdetések száma a mínusz végtelenhez fog korrigálni.
Tudom minden csak nézőpont kérdése, itt annak kell nagyon résen lennie, aki valóban az elsőt veszi.
slash
slash 2025. 07. 22. 16:43
Azért azt nem felejtsd hogy Pmap kamat tizmilliokat kaptál az államtól.  Ez ilyen. Egyszer hopp máskor szopó.
hunball2 2025. 07. 22. 16:38
Előzmény: #250616  hubi2
Mindkettő nullázható. Ügyvédünk van 0.25%-kal, duplázba 0.5%. A végtörlesztés a baj,.meg hogy ki csinálja az egészet.
hunball2 2025. 07. 22. 16:36
Előzmény: #250612  Freszelés
Üres szöveg ez. Aki jó időben vehetett fel CSOK-ot, az kurva nagyot kaszált. Elég sokan voltak ilyenek. 
hubi2 2025. 07. 22. 16:35
Oda-vissza 4-4% vagyonszerzési illeték (talán az egyik nullázható), meg kétszer 1-3% az ügyvédnek, illetve valahonnan pénzt is kell szerezni a végtörlesztés idejére. Drágább lenne a leves, mint a hús.
Törölt felhasználó 2025. 07. 22. 16:35
Előzmény: #250599  Andy01

ugyanazt a lakás különböző  árakon tudja eleadni a különböző  minőségű játszmákra képes értékesítő
.
egy időszakban kb 8-10 ember dogozott nekem évekig, úgy 2014-17 között, időnkét kicsit cserélődtek
egy kiváló volt köztök, akkor kb 35 éves volt előtte kb 10 évig autónepper volt
különleges piaci körülmények voltak, belső kerületekben, ő már kb 4 éve ingatlanozott, több cégnél is megfordult, nagyon széles ügyfélköre volt
egyszer valahol a Pannónia utcá és a Pozsonyi között közel a körúthoz egy kb 60 nm-es fúll  újítandót bauhauszt eladott egy stabilan meglevő felújítós emberének és azt mondta neki, hogy ürítse ki, takarítsa ki adjon neki 15 rongyot amit elvisz a földhivatali beépített emberhez, hogy kb 1 hét alatt be legyen jegyezve a tulajdonjoga, és azonnal eladja 30%-al magasabb áron úgy hogy szja se keletkezzen
.
az ember előtt már sokszor bizonyított, az hallgatott rá, és megtörtént
 már az első eladásnál tudta hogy melyik újabb felújítósára fogja tudni másodszorra is rásózni
ő tényleg fel is újította
.
amikor kész lett kb 2 hónap múlva, meghívott egy sörre, és azt mondta hogy most már olyan drágán kell eladni amihez ő kevés,  így én kellek, legyek szíves eladni, nem kér a jutalékból, csak renoméja ne romoljon el az embere szemében
csináltam egy frappáns kamu hirdetést, és kb két-három hát alatt eladtam a kívánt áron a kb 10. jelentkezőnek
.
kicsivel korábban is volt egy közös ügyünk, az övé volt a vevő, az enyém a megbízás, és hosszas alkudozás után kb 20 milliós nagyságrendű ügyben úgy 600 ezres különbségnél megrekedt az ügy
nem maradt más, csak amit a legvégső esetben alkalmaztunk, behívtuk mindkét házaspárt az irodába, leültettük őket egymással szembe őket, és szépen irányítva a beszélgetést kb egy óra alatt megfeleztük a távolságot, és ott befeszült mindenki
ekkor az jött hogy ő a saját ügyfeleivel átvonult a másik szobába, és helyben maradtam az enyéimmel, és folyt tovább a kiscsoportos befolyásolás
.
kb 20 perc múlva kész voltam, meggyőztem az eladóakat hogy engedjék el azt a 300 ezret, és átmentem értük a másik szobába, már nevetgéltek, és visszajöttek velem és leültek
egyszerre szólalt meg a két férj mint ügyvivő, és mindegyik kijelentette: elfogadjuk
pillanatra senki sem értette mi történik, egy pár másodperc  dermedt csend, aztán kitört a nevetés
én lengettettem az árból a teljes difit, a fiú meg fölemeltette az ajánlatot a teljes különbséggel
aztán már nem emlékszem mennyi lett a vége de lett üzlet
szóval ügyes volt ő is de tisztában volt a korlátaival is
hunball2 2025. 07. 22. 16:34
Előzmény: #250611  Second Wave
Visszaszállt ő azonnal a lakáspiacra, újépítésűt vettek. Amúgy azt nem.hiszem, hogy az áremelkedés teljesen kompenzálná az alacsonyabb törlesztőt. A piaci logika szerint kisebbnek kellene lennie a különbségnek.
berlini
berlini 2025. 07. 22. 16:29
Előzmény: #250611  Second Wave
ott a pont.
Freszelés 2025. 07. 22. 16:29
keveseknek jon ki tokeletesre a lepes.
fizesd be a torlesztoket es ne kavarj feleslegesen. a nyugalom sokat er...
Second Wave 2025. 07. 22. 16:22
Szerinted a gonosz boszorka mennyit tett volna rá az árra, ha meghallja ezt a 3%-os akciós hitelt?
Ha nem hiszed, vigyél neki egy doboz sütit és kérdezz rá, nem bánja, hogy egy éve odaadta a kecót?
Nem lesz őszinte a mosolya...
Tibi123 2025. 07. 22. 16:04
Előzmény: #250602  hunball2

Amit én látok, nem lesz elég normális lakás eladó, úgyhogy jöhetnek a licitek és az elmebeteg árak. Ami lesz jó lakás, azt pillanatok alatt elviszik, szóval most megint az ingatlanosok kegyét kell keresni, akiknél először látszódik a portéka. Lehet alternatív megoldást kell választani és feldobni az ingatlanosnak, hogy ha felhajt neked egy kéglit, akkor megrendelsz tőle egy a lakáspiacot bemutató tanulmány 1m forintért, amire neked most égető szükséged van, írjon egy oldalt vagy másolja ki valahonnan vagy irassa meg a chat gpt-vel :) azaz lefordítva az okosság nyelvére, kap tőled is jutalékot. 
Amik lakások lesznek, a legutolsó mocskot is 1,5m / m2 árra felviszik, de a jó állapotúakat is és várják a balekot. Ez lenne a logikus eladói magatartás azokban a lokációkban, ahol most is magas árak vannak, de próbálkozni bárhol lehet. Elég sok balek fog jönni, tehát akinek van valami eladnivaló mocska, amit eddig az állapota vagy a lokációja miatt nem tudott rásózni egy palimadárra, annak most kell próbálkoznia. Lehet jó ideig ez lesz az utolsó lehetőség.
Csak amire nem gondol senki, ha az 50m2 panyel árát vagy legyen 53 az egy tipikus méret lesz 79,5m vagy kis engedménnyel 75m, akkor én is ha eladnék családi házat mondjuk, azt mondanám a q szádat adom oda 120-140m-ért, amennyi most, hanem adjál érte kb 160-170m az ára vagy takarodj, aztán vagy megegyezünk 150m + megveszed a 22 éves ignisemet 15 millióért :) vagy nincs üzlet.
Én most nagyon kíváncsi leszek, de azon kívül, hogy 2 rokoni ingatlant követek, amiből vagy lesz valami vagy nem, de úgy néz ki se a nejem se én nem leszünk jogosultak a 3%-ra. A nejem a TB dolgon csúszik el én meg a tulajdoni hányadon. 
Egy ilyen szűk kínálatra rászabadítani ezt, teljes idiotizmus, de a qrmány szavazatokat remél, úgyhogy őket ebben az osztogatásban semmi nem fogja megállítani.
hunball2 2025. 07. 22. 16:01
Az a szopó, hogy honnan szerzek olyan embert, aki megveszi tőlünk hitelestől, ahhoz, hogy visszavehessük. Mindenféle szerződésmódosítási meg illeték ügy is kisebb lenne, mint a nyereség. Csak gyakorlatilag kurva nehéz lenne megcsinálni.
.
Nem lehet mindig jól járni, de mondjuk mi se CSOK-ot nem kaptunk,se ezt, azért elég bosszantó, hogy pont most volt kb. egy év,.amikor mindenből ki voltunk zárva. Kurvára jól lehet tervezni ebben az országban.
hunball2 2025. 07. 22. 15:58
Előzmény: #250604  Freszelés
Havonta 80 ezer Ft kulonbseg, 20 évvel számolva. Nem elhanyagolható. Nominálisan több mint 10 millió különbség a visszafizetett összegben.
riskmanagementisnice 2025. 07. 22. 15:56
Előzmény: #250606  Freszelés
Igen, ezt írtam én is.
Az egyik azt mondja magának, hogy én csak nem fizetem be ezt a pár tízezret, mert mindenki más is így csinálja, vagy én csak veszek kiadásra lakást (ugyan nem lehet törvényileg), de mindenki más is így csinálja, a másik meg azt mondja magában, hogy más is ezt csinálná a helyemben.
De közben ezekből az önigazolásokból jut oda a társadalom, ahol van.
És mindenki csak a saját dolgait tudja rendben tartani, de abból épül a társadalom..
Freszelés 2025. 07. 22. 15:50
Előzmény: #250603  riskmanagementisnice
A becstelen ember nem azért nem lop tiborczhoz hasonlóan milliárdokat mert ő nem akkora gazember, hanem csak nincs meg a lehetősége rá.
riskmanagementisnice 2025. 07. 22. 15:50
Előzmény: #250594  Pistike12
"Mar hogyne lenne erkolcsi alap kiakadni azon, hogy 1000+ milliardot lop el a miniszterelnok veje az adoforintokbol?"
Ha a saját szinteden Te tisztességesen adózól és betartod a törvényeket, akkor van.
Ha nem adózol, vagy nem tartod be a törvényeket, akkor nincs, mert csak azért lopsz kevesebbet, mert ehhez férsz hozzá, mert morálisan nem viselkedsz másképp.
Freszelés 2025. 07. 22. 15:48
Előzmény: #250602  hunball2
A 6% és 3% önmagában semmit sem jelent. Havi 10-20ezer forintért azt a hajcihőt, ami ezzel jár nem vállalnám be. Személy szerint még sokkal többért sem. Nyilván van az az összeg, amiért meg igen - de ez nem az a nagyságrend lesz.
Mérlegeld hogy mennyi intéznivalót jelent ez, a kockázatokat és hogy a végén mit nyerhetsz.
Egyébként meg nem lehet mindig a legjobban járni. Szerintem fizesd azt amid van és kész. A legegyszerűbb a bevételt növelni: morzsolgasd a főnök golyóit, hogy emeljen vagy egyszerűen menj el máshova dolgozni több pénzért ha van rá lehetőséged. Ha nincs, akkor meg szerezz olyan tudást, műveld magad. De ez az én utam.
riskmanagementisnice 2025. 07. 22. 15:46
Előzmény: #250598  Pistike12
Fú, hát ez a pár hsz elég érdekesre sikeredett.
Én elítélem Matolcsyt, Tiborczot, de azokat is, akik nem fizetnek adót lakáskiadás után, meg azokat, akik olyan pénzből vesznek kiadásra lakást, amiből nem lehet.
Vagy hol kezdődik az a határ, ameddig még ér lopni?
Nem lehetne, hogy se 500.000-et, se 500.000.000 milliót, se 500 milliárdot ne lehessen?
Tudod mit védek én? Egy normális társadalmat, ahol minden megérti, hogy elvenni a közösből nem ér, akkor sem, ha jóskapista vagyok meg akkor sem ha tiborczpista.
Semmi bajom a lakáskiadókkal, sőt.
Azzal van bajom, hogy ennyire természetesnek veszi valaki, hogy hát igen, törvénytelen, de ilyen ez. Hát szerintem meg nem ilyen, mert ez vezet el a tiborczokhoz.
hunball2 2025. 07. 22. 15:42
Ötleteket kérek. Ezt a kurva 3%-os hitelt addig módosították, míg már mi is beleférünk. Tünk volna, ha egy kicsit később vesszük ezt fel. Na most mégis mi a faszt csináljunk? Hitelkiváltás nem lehetséges. De mi van, ha eladjuk valakinek, és visszavesszük? Kurva bonyolult, végig kell számolni a költségeket és lehetőségeket. Hogyan lehetne megcsinálni? A 6% és 3% elég nagy különbség. 
Andy01 2025. 07. 22. 15:37
Előzmény: #250595  HPPapa
Nem, a minosegi ingatlanok a varosokban, tengerkozelben NEM olcsok. Tavolabb, kis falvakban mar igen, ott mas arak vannak. De ott munkat nem talasz. A nepessegnovekedest a munkaero bevandorlasa okozza: tobb orszagbol, mindenfelol, a turizmus, a szallodaipar munkaeroigenye oriasi. Fanasztikus kedvezmenyek vannak a betelepuloknek a tanulas, kepzes teren is, a helyi lakosok szamara. Az egeszsegugyi ellatas egyedullalloan kituno meg europai viszonylatban is, pl Fr.orszaggal meg osszehasonlitani sem lehet. Igen sok magyar dolgozik itt is, mindenhol.  Jol erzik magukat, nyugodt a legkor, biztonsagos minden, kituno az elelmiszer es nem draga. A lakasberles hosszutavon alacsonyabb aron van, mint Budapesten, minosegi, biztonsagos torvenyek szabalyozzak ugy berloi, mint berbeadoi oldalon.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek