Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Egyik cimbora felesége óvónőkent nettó 525.000,- jó magyar forint a havi fizetése. Január elsejétől kb nettó 640.000,-(szja mentesség, 40 alatti, két gyermek) forint lesz a bevétele. 📈 Esetleg még plusz béremelés? 📈 Van itt pénz kérem. Kár hogy nem a bérlőm.🙂 De még beleszállhat a jövőben egy ilyen paraméterekkel rendelkező delikvens a pókhálómba a többi vért adó önkéntessel egyetemben.🙂 Na ezért biztos sok pluszt kapok. 😃
Én a fidesz szavazóit három kategóriába osztom. Te a másodikban vagy. 1., Közvetlenül a NER-ből élők 2., Önző-szűklátókörűek 3., Menthetetlenül ostobák.
" tőkét sokkal könnyebb kivonni külföldre " "Menekülni fog a tőke az országból" "ha ellehetetlenítenek aztán mehet minden S&P 500 etf be TBSZ számlán" Szóval menekül a tőke csak az adózása marad magyarországon, mondta a közgazdász. Külön bónusz: "Menekülni fog a tőke az országból sajnos ha a mostaniak nyernek ." Nos, ezzel egyet kell értsek.
ha te így csinálod már bocsánat de nem vagy elég ügyes. MIndenki tudja a TBSZ en kell pörgetni a lovét adómentesen és évente nyitni az újabbat és újabbat és a lejárókból pedig lehet élni mert mindig lesz 1 -1 amit már adómentesen ki lehet venni. van sok FIRE így itthon is..!
Rosszul emlékszel, kamatadó 2006 óta van folyamatosan 15% és 2023-tól szochó fizetési kötelezettség (15,5%) a befektetéseid után, azaz most fizetsz 30,5%-ot... ilyen mértékű adó Közép-Európában sehol sincs. De legalább kormányozni tudnak... ja bocs, nem ide.
"Aztán ha sose adsz el lakást kizárólag veszel, akkor hogyan is kapod a plusz pénzt a csokos lakásáremelkedésből?" . Nos , csak egy példa: Egyik lakás bérlőm 20 éves. Vagyis szja mentes a fizetése. Közvetetten én kapom (szolgáltatást eladó) azt az állami juttatást, nem a szolgáltatást vásárló (bérlő). Lásd Bokros Lajos idézet.
"Elsírnád magad 0 ról hogy kellett most tavasszal is felújítanom reggel 7 től este 9-10 ig meló 3 héten keresztül ahogy csak bírod." Ez lenne a FIRE magyaros ertelmezese?
Egy dolgot felejtenek el az okosok: tőkét sokkal könnyebb
kivonni külföldre mint egy családot
kiköltöztetni.
Egy panelt is 1 hónapon belül el lehet adni simán. Többet is
utána pedig egy gombnyomás az utalás.
Menekülni fog a tőke az országból sajnos ha a mostaniak
nyernek . Ne legyen igazam megpróbálok akkor is elevickélni hasitasival
akármivel majd ez a jövő zenéje , de ha
nem megy nem kinlódok felszámolok mindent ha ellehetetlenítenek aztán mehet minden S&P 500 etf be TBSZ
számlán.
De van egy gyanúm az is be lesz szántva 2010 előtt volt
kamatadó és a befektetésekre is adó ha jól emlékszem 20 % volt a mértéke.
"azt látod, hogy a közvetlen környezetedben mások sokkal rosszabbul élnek mint te, akkor boldog vagy." . Most Te magadból indulsz ki? Én akkor vagyok boldog mikor mindenkinek jól megy. Mert ha a népnek ( pl bérlők) jól megy, Akkor az úr (pl izomman, tihamér) is gazdagodik. 👍
"ne magyarázzam mennyi iskoláztatni etetni ruházni 3 gyereket több is elmegy rá jóval " Tényleg ne magyarázd, mert amikor magyaráztad akkor 250ből éltetek öten havonta. Ha nem emlékeszel most szólok hogy ne kezdd el hogy milliókba vannak havonta a gyerekek.
Törölt felhasználó2025. 06. 16. 14:44
ha nem tisztelik a tőkét elmegy.. kérdés jó lesz e az országnak na de tényleg ez volt az utolsó!
"minimálbérrel kezdtem Pesten osztott albérletben és 10 év után jutottam kölcsönpénzből egy 28 m2-es lakásba. " 😂 Ja kérem többet kellett volna dolgozni❗ Sírni, panaszkodni mindig könnyebb.
De egy perc kétség ne legyen 15 % adót még csak csak befizetek , de ha 30 lenne tuti feketén nyomnám én is az ipart vagy beszántanám az egészet. majd akkor meglátjuk mi lesz a gazdasággal, mert nem csak én fogom így gondolni ezt. (2010 előtt tudjuk mi volt ne írjam le újra akkor ez volt! )
Az hogy dolgozok még az én privát dolgom jó?! ( ne magyarázzam mennyi iskoláztatni etetni ruházni 3 gyereket több is elmegy rá jóval talán azt is sajnálod? hogy képzett magyarok lesznek belőlük idehaza? Ha rajtam múlik akik fizetik a nyugdíjad. Jobban örül iraki gyerekeknek?- (aki majd jól megkésel) Miért baj az, hogy nem a szegénységbe születnek meg ezek a gyerekek? csak a mélyszegénységben jó ha bele születik? ) arra kapom az adókedvezményt a lakások után keményen adózok 15 éve .
virtuális nyerő csak ! Innentől kezdve nem értem miért vagytok ránk landlordokra annyira írígyek.. ;-) Persze inflával legalább ha nem többel tudjuk emelni a bérletit (Inkább a fizetés követi mint az inflát bár most hogy kinyírták az AiRBNB-t és gyengül a GDP kicsit behalt az emelkedés
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link