Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ez egyszerű, nézd meg, hogy hány 2+ szobás - gondolom budapesti - panel adható ki 200-250-ért. A kétszobás panelek mondjuk a XIII-ban, csak gyorsan ránézve, úgy látom, inkább a 60-70-es ársáv. Innentől ez egészen más káposzta.
Kissé félrement a cikk, mert a befektetési, kiadási céllal vett lakások átlagára szerintem nem 100 millió forint. Legalábbis szerintem, hangsúlyozom, mert nincs rálátásom a piacra, csak feltételezem. Szóval az egész matekot kissé reálisabb számokkal újra kéne számolni, mondjuk megveszi a hősünk 40-50 millióért a szétrohadt panyelt és keres bele 200-250e forintért bérlőt. Közben meg arról ábrándozik, hogy felmegy a lakás ára 100 millióra. Ez az üzleti terv. Ha lehetséges akkor az adót is elkerüli és persze felújítással, üresjárattal nem számol, lehet nem is tudja, hogy egy lakás igényli a felújítást, meg hogy nem egymás kezébe adják a kilincset a bérlők, ja meg hát rosszhiszemű bérlők is léteznek, de természetesen az ő képességeivel el fogja ezeket a bérlőket kerülni. Ilyesmi szokott az átlag lenni. Ahogy én látom, mert ebben a kategóriában adok ki én is, 2 szobás kégli, de tégla lakás és 200e körül már erősen fogyni kezd a levegő és a bérlői érdeklődés. Én is ráemeltem, mert légkondit és teljes felújítást kapott a kégli több millió forintért, de mióta 2-vel kezdődik a bérleti díj, erősen csökkent az érdeklődés. Szerencsére találtam hosszú távra bérlőt, mert még így is az átlagár alatt igyekszem maradni, de én legalábbis észrevettem hogy 200e az már fáj a bérlőknek. A korábbi években a 160,180e esetében viszont szinte egymás kezébe adták a kilincset, de most már nincs így. A beszállási ár és a kiadási ár is nagyon fontos dolgok, ha vesszük az előbbi számokat 200-250e kiadás, 40-50m panyel, akkor a 2 szélső érték 4,8 -7,5% bruttóban. Ehhez jön a lakás árnövekedése, amit képtelenség előre megmondani, hogy mennyi lesz. A jövedelmektől nem szokott nagy mértékben elszakadni a lakásár, mert elfogy a vásárlóerő előbb utóbb, persze ezek nem gyors folyamatok. Nem tudom mennyire merész a feltételezés, hogy adót fizet, az -15% lenne és bizony a brutális összegű felújításokkal is lehet nyugodtan számolni, ha hosszú távban gondolkodik valaki és nem ezermester. Csak egy példa, kádcsere, jó minőségű, középáras lengyel kád, 350e, végül ők nyertek, mert ebben a snitt elszállítás is benne volt, de volt ajánlatom 1,2m-ra is :) és nem, nem arannyal bevont kádat hoztak volna, de csak a bejárás lett volna 50e forint, hogy a szagembör szemrevételezi a munkát. Egy sima középkategóriás kádcsere, némi burkoló munkával kiegészítve. Szerintem a mostani őrületben sok korábbi vevő elpattintotta a kéglit egy csillogó szemű befektetőnek, valami brutális áron, mert most kifizették. Később már bizonytalan, hogy kifizetik-e. Szerintem már most is késő talán palimadarat fogni a brutális árakra, talán saját lakhatásra megveszi valaki.
nem arról van szó, hogy az ingatlanpiac eseményei real-time (teljesen) átláthatatlanok? Nem olyan mint a tőzsde, vagy az államkötvénypiac, vagy a devizapiac, ahol szinte teljes transzparencia van. A lakáspiacon a tőzsdéhez (stb) képest elenyésző a tranzakciószám és csak hónapok múlva jelennek meg ilyen-olyan kitudja micélból készült, kitudja milyen minőségű összegzések, elemzések, amelyek így nincsenek köszönő viszonyban a valósággal, vagy nagy késéssel, nagy hibahatárokkal követik a történéseket (már ha egyáltalán)? Ugyanakkor a piac egyes szereplői teljesen meg vannak győződve arról, hogy ők tudják a tutit, a többiek meg a balekok/buták/stb, miközben könnyen megpróbálhatják fals kommunkációval manipulálni a piacot?
Bocs, de a valóság téged az ingatlanpiacon soha sem érdekelt. Egyszer jósoltunk mindketten áresést. A Covid elején. Akkor is tévedtél (igaz én is pesszimistának bizonyultam)
KI? Én biztos voltam abban, hogy találsz olyan cikket, ami jól eső gondolatokat ébreszt benned. Én meg amilyen szemét vagyok megemlitenék ehhez pár dolgot: - a HVG sem dolgozik végleges statisztikákból, de ebben a speciális esetben nem is léteznek ezek még egy évvel később sem. - becsléseket tesz több cég is. Pld. DH is. DH barométer cikkeket ad ki havonta egyszer 12. és 15. között.A saját közvetitéseik alapján saját bevallásuk szerint jó megközelitéssel tiipelik meg a valóságot. Mit irnak ők erről? Márciusról: https://newdhapi03.dh.hu/api/getFile/f8eb764847c2c5578803ac69e0e94dfd?_gl=1*17qspvc*_gcl_au*MTYyNTI1MTUxMS4xNzQ3Mjk0Njgz Bp.: befektetési célú vétel 2025 márc.: 45%, 2024 márc.: 31% befektetői eladás: 2025 márc.: 37%, 2024 márc.: 38% Áprilisról: https://newdhapi03.dh.hu/api/getFile/c3ddc5d96c574fa6dffd77115c7e5e60?_gl=1*4h3dwa*_gcl_au*MTYyNTI1MTUxMS4xNzQ3Mjk0Njgz Bp.: befektetési célú vétel 2025 ápr.: 43%, 2024 ápr.: 32% befektetői eladás: 2025 ápr..: 40%, 2024 ápr.: 38%
teljesen érthető kínosan érint téged hogy egyesek realizálják azt a hozamot az ingatlanpiacról, amit azok az évek termeltek nekik, amelyévek alatt te lakhatási és jövedelmi szegénységbe majd gazdasági kényszermigrációs lakásbérletbe kerültél részvétem fel a fejjel
-Az ingatlanok, illetve a tulajdonosok adatait végrehajtók, valamint földhivatali ügyintézők bocsátották rendelkezésre A jogügyletek végrehajtásához szükséges hamis iratokat elkészítő és ellenjegyző két ügyvéd letartóztatását az illetékes járásbíróság elrendelte. Később egy harmadik ügyvédet is kihallgattak a nyomozók gyanúsítottként. Ingatlant csaltak el gyilkossággal
Ingatlanosok meredek érdeklődés csökkenést tapasztalnak egy 2025. május végi szavazás alapján. Kérdés: Mennyire változott a konkrét ingatlankeresők száma az első negyedévhez képest (turistákat ne vegyétek bele)? Szavazatok száma: 182 db. Szavazatok megoszlása: 59%: Első negyedévhez képest kevesebb, mint a felére esett vissz 28%: Első negyedévhez képest kb. 25-30%-al esett vissza 7%: Első negyedévhez képest kicsit megemelkedett 3%: Első negyedévhez képest nagymértékben nőtt 2%: Első negyedévhez képest alig esett vissza 1%: Első negyedévhez képest stagnált
"De leginkább az van, hogy ábrándozni lehet. Még talán az ingatlan komon is lehet nézelődni, klikkelgetni, túristáskodásra is vetemednek egyesek" Ház eladási emlékeim szerint a túristák (álmodozó) száma messze meghaladta a komoly érdeklődők számát. Ők is benne vannak a 11%-ban. Pontosabb képet kaphattak volna a kérdezők, ha rákérdeznek, hogy a vételhez a pénzügyi erő (önerő + hitel) mikor ál elő. 1 hónap múlva vagy 1 éven belül, vagy hosszabb távon.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link