Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2024. 03. 12. 12:36
Előzmény: #218258  Pistike12
Tudomanyoskodo ostoba bekepzelt fasz. Nem hottem h bokrost le lehet gyozni, de sikerult. 
"elsősorban az exportpiacaink gyengélkedése miatt van, ami egy olyan exogén tényező, ami tőlünk független. Úgy fogalmazott, hogy a külpiacaink olyan mértékben remegtek meg, hogy ez a magyar gazdaságra is kihat."
Exogen? Idiota
Pistike12 2024. 03. 12. 12:36
Előzmény: #218258  Pistike12
Tudomanyoskodo ostoba bekepzelt fasz. Nem hottem h bokrost le lehet gyozni, de sikerult. 
"elsősorban az exportpiacaink gyengélkedése miatt van, ami egy olyan exogén tényező, ami tőlünk független. Úgy fogalmazott, hogy a külpiacaink olyan mértékben remegtek meg, hogy ez a magyar gazdaságra is kihat."
Exogen? Idiota
Pistike12 2024. 03. 12. 12:32
Hajfeju okostojas  v. 1112.0:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240312/nagy-marton-kimondta-nem-realitas-a-4-szazalekos-gdp-novekedes-674417
"lehet úgy finomhangolni a költségvetést, hogy ne kelljen megszorításokat alkalmazni"
"az export és a növekedés nagyobb probléma, elismerte továbbá, hogy AZ IDEI 4 SZÁZALÉKOS GDP-BŐVÜLÉS NEM REALITÁS.Szerinte ennek az elsődleges oka a külpiacaink gazdasági szenvedése, ez pedig a magyar gazdaságra is kihat."
Oh macika, hat nem kellene eltakarodnod picsaba... A zsenink.... 
Stg 2024. 03. 12. 12:16
Előzmény: #218256  berlini
Ja, arra nem is számoltam hogy nem a saját pénzük.
Csak azért az üzemköltségük, biztos 1-2 % és ha több az infla mint a maradék 4 hosszútávon a fórumon sokat emlegetett reálértéken akkor szegényednének.
Vagy reálértéken pénzt veszítenének.
Ugye éhez az állam nem tesz hozzá?
Ez az említett 6% a most piacilag elérhető?
Mondjuk ahogy én látom inkább 7, de az mindegy az az 1%.
berlini
berlini 2024. 03. 12. 11:59
Előzmény: #218252  Stg
Én sem aggódok a bankok miatt.
Most sem és később sem fizetnek majd a 10 ezer milliárdnyi folyószámlapénz után érezhető kamatot, persze hogy megéri nekik 6%-ra kihelyezni.
FR73 2024. 03. 12. 11:34
Előzmény: #218253  Pistike12
Ezt jól írod, de mintha 2022 végétől megdrágult volna az államnak a forrásszerzés. Nem viccből szigorítottak a babavárón, és jött be a csok mínusz. ZHP program, 3+3 nyalánkságok pedig végképp felejtősek lettek.
Pistike12 2024. 03. 12. 11:24
Előzmény: #218252  Stg
Lasd a lenti valaszom. 
A forrasoldal az allam es az MNB volt, a koltseg pedig az adofizetoke, mert fix hiteleken volt a QE illetve allam oldalan kamattamogatottak voltak az ados fele a FIX hitelek.  A bank ZERO kockazatot futott, csak a fedezetnel van kockazata vmennyi:) A kancsaszemu es hajfeju kvazi egyszintu bankrendszert csinalt, ahol a banki nyereseg fix volt egy termeken es forras oldali kockazat sem volt. 
Pistike12 2024. 03. 12. 11:19
Előzmény: #218251  Pistike12
Ja es jelzem a kocsog Gyurcsany fele megszoritas es visszaeses siman megvan, csak az emberek 90%a olyan suttyo h szamolni sem tud...
Csak jelzem ujra. Otp 1000mrd MBH 300mrd nyereseg:) :) ugy hogy nem volt hitelezes tavaly:) :) :) :) :) 
Ezen azert celszeru lenne gondolkozni a nagyerdemunek,hogy valojaban az a kamatstop egy politikai termek volte... Illetve amikor a chfet atvaltattak a bankokkal, akkor hogy alakult a banki nyereseg? :) 
Segitek: NEM A BANKOK FIZETIK MOST A REVESZT, MERT A NER KEZEBEN VANNAK, HANEM MI:) 
Kizarolag banki erdek volt a, lakasarak megtartasa is a fedezetek miatt...
Es extraprofitjuk lett adofizetoi pénzből, ugy hogy nem hiteleztek, tehat nem mukodtek csak takareklangon:) 
Stg 2024. 03. 12. 11:12
Előzmény: #218248  berlini
Szerinted akkor a pénzintézetek nem fognak jól járni valahogy?
A világ eddigi folyásából kiindulva nehezen tudom elképzelni, hogy ne bíznának valami forgatókönyvben, ha azt ígérik, a 18. évben is csak 6%forintkamatot kérnek.
Én is úgy látom innen, nem rossz ez a lehetőség a hitelfelvevőnek, de ahogy fentebb írtam szerintem jól meg fogja érni valahogy a bankoknak is 
Ebben van tapasztalatuk.
Pistike12 2024. 03. 12. 11:10
Előzmény: #218246  FR73
Agyon is szidom a Fideszt, mert
1.Piaci alapon csak fix hiteleim vannak, nem erint a kamatstop, mert nem vagyok hülye. 
2. A kamatstop arat ennek ellenere en fizetem mert magas az infla es nagy a koltsegvetesi hiany
3. Kimondottan aresest vartam, erre szamoltam, azert kotottem mar 18-19ben fix hiteleket, es hagytam a kpt, mert tudtam, hogy idovel magas infla lesz a QE miatt
4. Es ebbol akartam vasarolni a rovidnyaku zsirafoktol... 
Ehelyett jottek a tolvajok es kimentik a balfekeket, az ingatlan arakat magasan tartjak a piacot nem beengedve, igy az ujabb ciklusnal olyan magasrol indulnak az arak, hogy most valoban ingatlalufi lesz annak minden karos hatasaval egyutt a kovetkezo 10 evben... 
Miert tennem ra az eletem ha megvan kotvenyben a toketartozas? Addig tartom amig van arbitrazs. Ez egy rendszerhiba, amit Marcikaek okoztak csak kussolnak. 
Ja es az infla igy mind kotveny oldalon mind fix hitel oldalon nekem dolgozik. 
Es hidd el a nagyok ezt ugy hivtak NEMZETI KOTVENY PROGRAM:) :) :) 
Fontos a NEMZETI szo a sok marhanak, aki most fizeti az arbitrazst a NEMZETI:) Bajnokoknak:) 
N0MAD 2024. 03. 12. 11:02
Előzmény: #218247  berlini
KIhagytad hogy a lakást bérlő 430on vette az eurót és 370nél adta el az még jobban alátámasztja a mondanivalódat.
Mert az úgy megy hogy aki nem azt csinálta amit én javasoltam akkor a létezős legrosszabb opciókat futotta, más nem lehet.
FR73 2024. 03. 12. 11:00
Előzmény: #218247  berlini
2019-ben nevetséges hitelkamatok voltak, ne hasonlítsuk 2023-24-gyel.
2020-ban a Covid elején néhány emberben meghűlhetett azért a vér (főleg akik átélték 2008-13-at), és azt csak utólag tudtuk meg, hogy korlátlan pénznyomtatással fogják kezelni a helyzetet.
2022-re azért kiderült, hogy ez a korlátlan ingyenhitelezés nem működik, mert akkora infációt gerjesztett, ami nemcsak a holdról, de a galaxis bármely pontjáról jól látszik.
Azóta maszatolás van és imádkozás, hogy a helyzet oldódjon meg magától, de stimulus az nincs.
berlini
berlini 2024. 03. 12. 10:53
Előzmény: #218246  FR73
ne hasonlitsd össze a szerencsétlen devizahiteles konstrukciót egy 20 évre lefixált 6%-os kamatos hitellel.
Utóbbinál 20 év múlva a havi törlesztőből egy kiló kenyeret lehet majd már csak venni, előbbinél pedig egyik évről a másikra megnőtt a 10 milliós tőketartozás 15 millióra és kamatemelkedés miatt is a törlesztő a háromszorosára.
berlini
berlini 2024. 03. 12. 10:49
Előzmény: #218243  FR73
Érdekes ez a visszatérő motivum.
Az állampapir ami többet hoz mint az infláció és az ingatlan ami bizony csúfosan leszerepel és reálértékben csökken.
Miután az ingatlanadásvétel nem hasonlitható össze egy napi gyakorisággal végrehajtható tőzsdei művelettel, igy szerintem még  egy évet is kiragadni önbecsapás.
Igen, idén akinek van PMÁPja tavalyelőttről az jobban jár, ha a tőkét bent tartja, de a kamatokkal már neki is gondja lehet. Mert azt ujrabefektetni már messze 19% alatt tudja most.
2019 tavaszától folytatom ezt a kilátástalannak tűnő vitát.
Akkoriban az ingatlanoktól eltanácsolók megörültek a MÁP+ -nak, ami 3,5%-os induló kamattal és 5 éves tartás esetében 5%-os átlagos kamatot igért. (Miután az 5 év nyáron jár le szinte senki sem tartja már, igy maradjunk a 3,5%-os kamatnál) Az elcsalt infláció 2019-2021 között is 5% feletti volt. Különösen annak, aki halgatott a hozzáértőkre és lakásbérletben töltötte ezt a pár évet abban a reményben hogy a 2016-19 -es lakásár rally visszafordul és később olcsóbban vehet lakást az állampapirból és kamataiból.
A végeredményt láttuk.
2019 óta a keresett lokációkban az ingatlanárak minimum duplázódtak. A MÁP+ -osok azóta ugrálnak egyik papirból a másikba mindig bukva a visszaváltási költséget. Közben Budapesten duplázódtak a bérleti árak is. (merthogy a lakhatási költségek garantáltan a hivatalos infláció de az állampapirhozamok felett növekedtek az elmúlt években és valszeg idén is)
Végre úgy tűnik, hogy a dolog rendbejöhet.
Tavaly már majdnem az inflációt hozta az állampapir és idén meg jövő első félévben annál többet.
Tehát az aki 2019 óta bérletben él és állampapirban tartja a pénzét végre nem szenved veszteséget. Nem romlik a poziciója, ha a cél továbbra is egy lakás vétele.
De az ingatlnpiac idei alakulását még nem tudhatjuk.
Még az is előfordulhat, hogy a vevő ott áll a rakat pénzzel jövőre, amit már végre igatlanvételre forditana de  az ingatlapiacon közben ujra beindult a rakéta.
FR73 2024. 03. 12. 10:30
Előzmény: #218244  Pistike12
Még annyit, hogy a Kiyoshaki féle ponzi sémát a piaci azért néha-néha helyre szokta tenni. Már helyretette volna, ha az általad anyonszidott fidesz nem sapkázta volna meg a kamatokat. A helyedben nem szidnám őket, hanem minden nap agyoncsókolnám a vezetők képeit, mert sokat köszönhetsz nekik.
Persze lehet bízni mindenben is, de az, hogy te 9% jegybanki kamat mellett majd 6%-ra kapsz hitelt, és ez a modell még legalább 10+ évig így is marad, arra azért egy élet munkáját nem biztos, hogy érdemes rátenni.
2008 után néhányan megégették magukat már ezzel a ponzi sémás játékkal.
FR73 2024. 03. 12. 10:15
Előzmény: #218244  Pistike12
Miért alapfelállás egy ingatlan topikban, hogy valaki ingatlant akar venni? (Akarhat bérelni és eladni is).
Miért irreleváns, hogy van másik befektetés?
Miért alapeset, hogy egy magánszemély hitelképes ingatlan vásárláshoz? 
Pistike12 2024. 03. 12. 10:12
Előzmény: #218243  FR73
Tovabbra sem tudsz azzal meggyozni egy ingatlanos topikban, hogy massal tobbet lehet keresni.
A valaki ingatlant akar venni,  alapfelallas nalam egy in.gatlan topikban. Ebbol a szemszogbol teljes mertekben irrelevans, hogy van mas alternativ befektetes. Max annyiban, ha a teljes vetelar rendelkezesre all akkor lehet arbitrazsolni... 
De vhogy ez az arbitrazs itt nem nagyon jon elo, hisz mindjart mas lenne a fekvese a nagy realesesnek is...
Mert a nagy pmap hozama allna szemben= a 80%nyi toke hozamaval+az ingatlan nominal aremelkedesevel+eves berleti dij bevetelevel-hitelkoltseg. 
1 osztalyos mateknal is 15,4%+4%+5%-8%=16,4% kontra 18%
Hatalmas az elony:) :) :) :) 
FR73 2024. 03. 12. 10:02
Előzmény: #218231  Pistike12
"Es azert nem erte meg venni ingatlant, mert sokkal magasabb volt az infla, m8nt az ár növekedés. "
Pontosan, ráadásul volt olyan alternatív hozam (16%), amivel az inflát majdnem le tudtad fedezni.
Azt, hogy most megéri-e megvenni, az majd egy év múlva kiderül. Megjegyzem, jelen pillanatban éves 19,1% alternatív hozam versenyez már az ingatlan árakkal, tehát igyekezni kell, 1,5% havi áremelkedési ütemet tartani kellene egy teljes éven át az ingatlanáraknak.
wantuu 2024. 03. 12. 10:00
Előzmény: #218241  DAXHU
Igen, ez így van, csak benéztem hogy melyik hozzászólásomra reagáltál. :)
DAXHU 2024. 03. 12. 09:59
Előzmény: #218238  wantuu
Aki eddig nem adózott a bérleti díj bevétel után és ezután adóznia kell, az be fogja építeni az adó mértékének legalább egy részét a díjba. Lásd chipsadó, kiskeradó stb.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek