Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Jól csinálod, gratula👍 Igy fog mégjobban elszakadni a felső decilis a többi 9-tol, akik előbb utóbb bérelni fognak tovább gazdagítva a felső decilist, vagyis minket.
Szerinted mennyi lesz jövőre, vagy teszem fel másképp lesz-e érdemi reálbér emelkedés jövőre ? Budán az újaknál már 2millás a nm ár, én nem hiszek abban, hogy Budán el tudjuk érni az 1 milliós valós panel nm árat, ez már azt jelentené. Nem véletlen mondtam neked, hogy sok eladó erre nagyon ráharap, simán lehet, hogy januárban beemelnek 10-15%-ot, de 2024Q2-re így közel nullára fog redukálódni a tranzakciószám, majd májusban visszamegyünk oda ahol most tartottunk.
"Nagy Márton szigorúbb kamatplafon bevezetését kérte a bankoktól. A Bankszövetséggel való újbóli egyeztetést követően Nagy Márton minisztériuma bejelentette, hogy november 2-től 11,5%-ra csökken az önkéntes kamatplafon mértéke a vállalkozói forgóeszközök esetében." Elvtarsak. Mimagyarok, nemzettestvereim, putyinmackok. Holnaptol a kanat 11% a kifli 8ft. Tegnaptol ninja hitel a kocaknak, akiknek 3 koll fialni. Az orszaghatarnal megall a hideg igy kevesebb gaz kell. Mimagyarock Szoboszlaival az elen bevetjuk a magyar idoszamitast. Itt nem lakas meg pmap kell, hanem euro es chf...
Törölt felhasználó2023. 10. 26. 17:43
pistike meg már nem is ír mert szerintem 10+ kávéval remegve, magában mormogva túrázza végig a panelokat és intézi a papírokat 😀 ez egy akkora csapda, hogy nem emberi, azoknak a part szélén álló irigykedőknek akik nem tudtak 2016-2019 között beugrani és venni sajátot vagy kiadásra! - Az érintettek köre marginális és sokkal nagyobb vállalás az előző konktrukcióhoz képest - hitelkamat az annyi mint 2 éve volt bárki számára olcsóbb ingatlanokra - a totál elengedett összeg meg nem számottevően több
Olvasom a hozzászólásokat.. Számomra az az érthetetlen, hogy az elmúlt évek megmutatták, hogy ez a CSOK programa visszájára sült el. Aki az elején beszállt, még időben kapcsolt vagy jó időben volt jó helyen, az óriásit tudott kaszálni az egészen. Alacsony kamatok, gyors áremelkedés, pénzromlás, a törlesztők teljesen elinflálódtak, fix kamattal vicc amiket fizetünk. Mi mostani 40esek, akik jó időben voltunk, amikor az egész indult, már három lakásunk van, vettem volna a negyediket, csak bedőlt a piac, úgyhogy most a pénz PMÁP-ban kamatozik. Több, velem egykorú barát / ismerős vagy épp munkatárs hasonlóan vitte végig a dolgot, aki bevállalósabb volt, már 5 lakása is van.. Rokonságban is kivétel nélkül 2-3 lakások vannak (jó, van ahol szülői támogatással) Közben meg a mai 20 vége, 30-asok meg teljesen esélytelenek, hogy lakáshoz jussanak, amit a kormány tovább fűt. Ha nem is lesz 15 % emelkedés, attól még ilyen árak mellett 5 is sok... Nem panaszkodom ezek a tények, ha a kormány továbbra is viszi ezt a vonalat, akkor mi meg továbbra is meglovagoljuk a dolgot. Szerintem tudatosan csinálják, nekik kis körben jó biznisz ez, a lakosságra meg tesznek magasról.
Ma jött ki az MNB lakásárindex https://statisztika.mnb.hu/publikacios-temak/arak_-arfolyamok/lakasarak/tajekoztato---mnb-lakasarindex 2023 II. negyedév előző évhez mérve Budapesten: - reál: bukó (sok, nem számoltam ki) - nominál: 4.9% nyerő. Vidék nagyon más tészta. Ez egyébként egybeesik a Pistike jóslatával (legalábbis Budapesten) Hogy ebből lesz e 15% nominál emelkedés? Budapesten nem látom lehetetlennek.
én úgy hallottam, hogy a kormány már húzza fel a katonai szülő sátrakat annyira beindult minden egyszerre a CSOK-ból kimaradni nem akaró házas nők és a CSOK+ azonnal felmarkolni akaró házas nők egyszerre kaptak spontán megtermékenyítést és már látható, hogy tömeges szülés dömpingeket nem fogják bírni a kórházak kapacítása, rengeteg koreai szülésorvost importál az országba a kormány akik a katonai szülősátrakat fogják irányítani! Így mindenkinek világos lehet a háborús helyzet elrendelése is, egyszerűen Orbán Viktor akkor géniusz, hogy ezt előre látta, azért rendelte el!
Ezt neked kell mérlegelned, sok mindentől függ. Én inkább eladtam az ilyen - vagy még inkább jobb - állapotút. Ha üres akkor rakd fel comra azt nézd meg van-e kapás az általad elképzelt árszinten. Írd majd meg ide. Az első 2-3 hétben kiderül, ha addig nincs 10 érdeklődő aki eljön megnézni akkor messze jársz a valós pijaci ártól.
Az eladott lakások mindössze 6-8%-a felújítandó állapotú volt........ Gyakorlatilag senkit nem érdekel! (vagy nagyon nyomott áron lehet értékesíteni) -- Tehát nem az a kérdés, hogy érdemes e felújítani, hanem az, hogy találsz e megbízható szakembert.......
Van egy XIII kerületi 75m2 lakásom, amit fel kéne újítani! Nem tudom, hogy megéri vagy sem? ( Ablakokat már kicseréltem, de kéne festés, parkettázás, és némi villanyszerelés. ) Nagyon jó parkolási lehetőség, első emeleti, erkélyes, és erősen gondolkodom, hogy hogyan tovább?
Tedd hozzá az élveszületések száma gyakorlatilag változatlan az utóbbi 13 évben....... 1990-hez képest, pedig a 70%-ára csökkent!!!!!!!! -- Annak ellenére, hogy soha nem voltak (és nem is lesznek) ennyire kedvező családtámogatási (otthonteremtési) feltételek.
tivadar, te gyógyszerre ittál? De most komolyan... Azt kéne megérteni hogy olyan szinten leesett a tranzakciószám hogy igazán nem is látja senki mi zajlik a pijacon. A DH meg egyéb riportok csak félrevezetnek, mindenki azt olvassa ki belőlük amit ki akar olvasni.Tisztán látszik hogy rengeteg ingatlan eladhatatlan jelen piaci környezetben akkor is ha a 'statisztika' nem mutat óriási áresést nm árak alapján. Szerintem már nominálisan is jelentős árcsökkenés van ha tényleg el akar valaki valamit adni, reál értelemben meg brutál bukó. Mondjuk volt honnan esni. Ha 2025-ben kifutnak az állampapírok magas kamatai ESETLEG lesz valami élénkülés emiatt, de én nem várom a 2024-es inflát olyan alacsonyra mint a kormány szóval lehet marad tovább ott a pénz. **** Jó dolog az albi bevétel, de ahhoz hogy igazán ütős hozam jöjjön ki kell a jó beszálló is! A mostani árszintek minden csak nem jó beszálló... NAGYON NEM! *** Én a két felújítandóból kiszáltam anno, nem bántam meg. Ha úgy állnak a csillagok veszek megint, ha nem akkor nem. Nagyon nem stresszelek ezen, ezért se sűrűn kommentelek mostanában...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link