Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Annyit a védelmedben elmondok, hogy ha így nézne ki a Széchenyihegy, ahogy Ferencváros én se laknék ott. Ha majd ott is ez lesz én is továbbállok, de majd nem nézek vissza. Minek? Ez a mértékű nosztalgia szerintem káros az egészségre.
Én se nagyon szoktam követni az árát, csak felmerült a kérdés. Magam részéről kv-t tiszán iszok, és már korábban is inkább barnát, vagy nádat vettem, most büntetésképpen veszek cba-ban kristályt néha :)))
Nekem nem is kell mondani, most is ott voltam a rokonnál (60+ éve lakik ott), gyerekkorom egyik legjobb epizódja. Grundszerű időszak, igaz jobbára a nyolckerben, de átjártunk a kilencbe is, az Üllői túloldalára, cigányokkal semmi baj sem volt, jó részük dolgozott. Bár már álomszerű az egész, mostanra felhúztak egy rakat nyolcemeletes újat, mintha így jobb lenne, fullasztó utcákkal. Páva utca? Motorral még jó lehet, autóval félek, hogy beszorulok. Nem lakóparkokra lett ez tervezve, persze ez fél Bp-re igaz. Anno csak átszaladtunk az Üllőin a Balaton moziba, most ehhez kilenc élet kell. Külcsín az egész, nah, mindjárt kapok Lalától.
Nem hiszed el de Én szerettem a Ferencvárost amikor sok sok éve odaköltöztünk nagyra tartottam,pedig sok cigány volt akkor. Teltek az évek egyre szarabb lett annak ellenére ,hogy újították a környéket - persze szarul - Felmentem a Naphegyre középső ferencváros legjobb részéről és azt hittem a paradicsomba kerültem. Most oda járok dolgozni Boráros Tinódi Páva egy köpedelem lett. De a többi se különb. Levegő szennyezett,zsúfoltság,kosz Borzalom.
minden ember csinálhatta, az nem tomeges? cégesen pedig neincs ijen korlát sem igaz cégtulajdonos nem lehet mindenki, de tomegesen igen fokozd még a butaságot ténykozlo magabiztos stilusban ird le mégegyszer ténykozlo stilisban hogy az ingatlan általános áremelkedés fo oka az épitoanyag áremelkedés, és tedd hozzá, hogy ez a te saját véleményed a ténykozlo stilus ugyan stilushiba, a tartalma meg netto butaság
Én most csak annyit tartok máp+ban amivel tudom az ingatlanokat fejleszteni! Párosával rendelem a fűtésre optimalizált klímákat "rezsicsökkentés" jeligére...
Tényleg vége, fura, hogy ez ilyen gyorsan bekövetkezett. De ezt nem sokan fogják megérteni, a mostani generáció nagy részének az új alma az alfa és omega, hát ez van. Nekem meg a zöldségesnél kimérték pár forintért a vastagfalú presszós pohárba a napraforgót és azt hittem ez már a luxus.
Berlini Te a zavarosban halászol mint majd mindenki ,de azért az őszinteség ami mindig egy szép erény csak annyit ér mint... Vaskapu ? Ne mán. Mindketten tudjuk egy kalap .... Annak a világnak vége amikor még ugymond élhető volt.
Kinek építenek drágán és minek ? Kutyának nem köll hiába épít drágán. Annyi a lakás mint a nyű. Netán megduplázodott az ország népessége csak titkolják.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link