Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A maradék 44 évem és 50 napomat a jég hátán is leélem de ha nem az se baj. Ez a világ a pusztulásra érik,ez a végcél. Amúgy szerintem nem lesz itt semmi max az Otp nemsokára ismét 20 ezer és egy szar lakás 50 millió. Berlini jól mondta ,hogy ezek nem állnak le mert lételemük egy olyan kasztszerű közösség létrehozása ahol az Ő gyerekeik gyerekei a nemzet magja és ezeket kiválasztotti ( vagyonossá tett ) poziciójának védelme érdekében a nemzet pénzén további vagyoni és támogatási elönyök max. kihasználásával jobb és jobb pozicióba hozni. Ehhez pedig ott a jogi,törvénykezési eszköz a kezükben
“… nagyon az elején vagyunk, valahol a Lehman Brothers idején, és az igazi begyűrűzés és mélypont úgy 3-5 év múlva lesz...” . És erősen lefelé mutató kockázatokkal. . Gondolj bele, 2007-ben csak egy bank dőlt be… és mi lett a vége. Most pedig egy kib@szott háború van mellettünk egy atomhatalom részvételével.
Túlnépesedett a föld. Túlzott igényű emberekkel. Ezért fog élpusztulni
Törölt felhasználó2022. 03. 20. 11:18
Szétlőtték Európa legnagyobb acélgyárát Mariupolban. Építkezés, autó acél nélkül? Még csak most kezdődik, nagyon az elején vagyunk, valahol a Lehman Brothers idején, és az igazi begyűrűzés és mélypont úgy 3-5 év múlva lesz. El fognak tűnni a daruk.
"En 98as boomban vettem eloszor ingatlant, ami ott is even belul duplazott.." Én is akkor vettem, csak Kanizsán 3 év kellett a duplázáshoz annakidején. Ja és akkor is Fidesz kormány volt. ☝️😃👆
Erről beszélek. Talán még az ingatlan tőkenyereség bezavarhat a képletbe, de én ebben a következő 5-6 évben nem bízok. Kelleni fog a pénz megélhetésre. Úgyhogy nekem is marad a pmáp. A héten bezsákoltam egy jó nagy adagot. Jövő héten lejár a még nagyobb adag máp+-om (2 év), amit szintén átrakok inflációkövető, kamatadó mentes prémium magyar állampapírba.✔️ Úgyhogy jöhetnek a 6,6 és a további 10, 12, 15 ? százalékos hozamok.
Az a helyzet irtam lightosra fogtam mindent, nem vagyok mar ugy benne az ingatlanos nyuzsgesben. Maniakat nem szeretem tozsden sem. En akkor mar hatterbe szorulok. Tapasztalataimra tudok hagyatkozni
szerintem van néhol igazsága, de nekem inkább úgy tűnt, hogy kevés a tranzakció. illetve az irreális eladói túlárazás fáj neki, amiből szintén nem lesz tranzakció. ezért bíztatta a videó végén ez eladókat eladásra, a vevőket meg vételre. sok az eszkimó, kevés a fóka. nem tudom hány ingatlanos hagyta ott a szakmát az elmúlt két évben, de a ksh számok alapján 2020 III. negyedév és 2021 III. negyedév között felezés volt: https://www.ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0037.html - a családtámogatások megmaradása egy dolog, de ha nem növelik őket, akkor azok csak az árak szinten tartására lesznek elegek. arról nem beszélve, hogy már rég beépültek az árakba, sok helyen 1-nél nagyobb szorzóval is. - röviden azt mondanám, hogy a totálisan hitelre épülő világgazdaságban elkezdett drágulni a hitel, aminek biztosan lesz egy negatív hatása az elmúlt évekhez képest. kérdés, hogy ezt tudja- akarja-e helyi viszonylatban felülírni a kormány a következő időszakban? jövő tavasszal már okosabbak leszünk.
Igen. En 2008ban epitettem, ezt most 6-8pesti panelra valthatnam le, de nem adjuk le a szintet. Majd ha muszaj lesz. Mi ugy dontottunk nejemmel, hogy megtartjuk a hazat, ha a gyerekek kirepulnek, jo ez nekunk. Ket szoba felszabadul, ennyi a valtozas, azt kibirjuk. Ha nekik kell segitseg, akkor lepunk csak max
Ez nálunk is így volt. Most viszont már tudunk mozdulni, 40 felett se gáz, sőt... Egyébként ez volt az egyik legfontosabb oka, hogy nem ugrottunk bele drága ingatlanba meg CSOK-ba. Az eddigi jólétnek egészen bizonyosan vége.
A sikertől mindig hangos a fanfár, és ez torzít. Azt hallod, hogy az ingatlan és részvény általában nyerő. Na pl van MOL részvényem, amit 11 éve vettem, és nem nyerő, vagy csak az osztalék miatt egy picit. Egy 1990-ben vett komlói lakás se volt nyerő. Van amikor a bankbetét vagy állampapír a helyes döntés. Én friss pénzt EUR alapon teszek részvénybe és ETF-be, de a portfóliót nem rendezem át, mert összességében elég jól hoz. Nem optimalizálok, cserébe nem idegeskedek, nekem ez a win. Van 3 saját ingatlan, egyikben lakunk, egy gyerekkel. Bármikor át tudom váltani 2 ingatlanra, egy nekünk öregkorra, egy a gyereknek életkezdésre, és ez bőven jó így.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link