Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
exmnbs1 2016. 12. 02. 18:19
Előzmény: #11298  upgrayeddAKS
Nem egészen
A várról irtam
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 02. 18:13
Előzmény: #11297  Törölt felhasználó
porhintés... de ha nem, akkor nem lehetne pár évre visszamenőleg is bevezetni? mint mondjuk a 98%-os adót a végkielégítésekre, stb. :)

amúgy 2001 körül volt már ilyesmi, akkor kb. 400e-ig vissza lehetett igényelni az szja-ból a lakáshitel-törlesztést bizonyos feltételek mellett... az brutális volt...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 02. 18:08
Előzmény: #11295  exmnbs1
valamikor néztem egy önkoris bérlakás-összehasonlítást... ahogy várható, a nyóckerben volt a legtöbb ilyen, de minden kerületben ált. 30% körüli volt a lebontandóak / lakhatatlanok aránya
szóval az a helyzet, hogy ezeket a lakásokat a "bérlők" lelakták, az önkorik meg nem költöttek rá... (nyilván nem a gnómtóni-féle ingatlanpaamákról van itt szó, azok jó minőségű ingatlanok kb. mind...)
úgyhogy ahol sok az önkoris bérlakás (a "Nem piaci bérleti dijakkal" kitételedből gondolom, hogy ilyen bérlakásokra gondoltál), ott sok az erősen felújítandó, stb.
amúgy elképesztő, milyen sok a rossz állapotú ingatlan egészen a centrumokban is... arányaiban biztos nem sok, csak a szám elég magas...
Törölt felhasználó 2016. 12. 02. 18:06
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 02. 18:01
Előzmény: #11276  fatihszultan
Teljesen jónak tűnik Tatabánya. Lecsekkoltam pár kérót, és tényleg kedvezőek relatíve. Milyen ott az albérleti piac? A 60e-t ex has írtad a másik hsz.-ben, vagy az ott kb. a medián/átlag? (Még az is lehet, hogy jövőre belevágok... még egy év adó nélkül :) mondjuk az is igaz, hogy semmi helyismeretem nincs ott...)
exmnbs1 2016. 12. 02. 17:35
Előzmény: #11292  Törölt felhasználó
Nem beszélve arrol hogy a lakások zöme bérlakás.
Nem piaci bérleti dijakkal
gyula1971
gyula1971 2016. 12. 02. 16:35
Előzmény: #11291  xmann
Igen a vidéki városokat még elkerülte az ár robbanás eddig.
Törölt felhasználó 2016. 12. 02. 16:05
Előzmény: #11288  xmann
szerintem te fordítva fogod azt a valamit

tudod, nem azért nőttek duplájára az árak mert meglódultak a bérek

amiről te beszélsz, az egy normális piaci társadalmi folyamat lenne

de itt nem ez történt

airbnb
kamat

és vége a lakásárnak, zuhanni fog
de már most is komoly alku van a túlárazáshoz képest
kb 20 százalékkal lőnek az eladási ér fölé
van, aki leengedi, mások meg nem adják el ennyi
Törölt felhasználó 2016. 12. 02. 16:01
Előzmény: #11281  xmann
tavaly 670 ezerért vettem a Várban lakást 2. emelet utcai
eladtam többért miután felújítottam
1 millió messze volt sajnos

2 millió hehe
biztos ott akar lakni, ahol dolgozik
minek?
sztahanovista?
80 nm 160 millió
értem
csupa elavult lakás kivéve az anjou

ezek olyan szép mesék
xmann 2016. 12. 02. 13:59
Előzmény: #11290  jocinet
A vidéki nagyvarosokkal kapcsolatban igazad lehet de az helyismeretet igényel, nekem meg nincs

En egyébként azt látom hogy az ujepitesuek most is jóval drágábbak mint a használt. De ha nem akkor természetesen azt vedd!!! :)
jocinet 2016. 12. 02. 13:49
"de újépítést nem vennék, mert az elmúlt évek után újépítésűből hiány alakult ki, és ez felvitte az árakat"
Ezt nem értem. Jelenleg ugyanis a használt már drágább sok helyen az ugyanabban az utcában 1 év múlva elkészülő újépítésűnél, tehát nyilván az újépítést kell venni.

Budapesten milyen profilú cégek hoznak újabb munkahelyeket a következő években, mit látsz?

Azt gondolom, hogy a vidéki városokban laknak a következő évek munkabéremeléseinek nyertesei, így nem Budapestről fog szólni a következő 3 év, Budapesten a nagy emelkedés után ugyan esést én sem várok, de itt Budapesten már nagyon szelektíven lehet csak venni, hiszen egy csomó helyen 100%-os áremelkedés volt az elmúlt 3 évben Budapesten.
exmnbs1 2016. 12. 02. 13:35
Előzmény: #11279  Törölt felhasználó
Gábor Aron
xmann 2016. 12. 02. 13:33
Előzmény: #11285  Törölt felhasználó
De érteni vélem mit kérdezel. Az országos adatok azt mutatják és mutatták hogy országosan nőnek a bérek, tehát lesz egy árfolyamemelkedés lakásárban is.

Namost az, hogy ez hol következik be nyilván attól függ, hogy hol van munkahely, hova költöznek a népek. Nyilván hiába emelkedtek a bérek, a legtöbb faluban nem mentek fel az árak, mert a vásárlóerő nem ott csapódott le hanem a nagyvárosokban, ui. a dolgozók felköltöztek. Nem a faluban akartak lakást venni.
xmann 2016. 12. 02. 13:30
Előzmény: #11285  Törölt felhasználó
én is ezt akartam kérdezni
xmann 2016. 12. 02. 13:30
Előzmény: #11282  Törölt felhasználó
Hát ez sem igaz, a versenyszférában ugyanis hamarabb kezdődött meg a REÁLbérbővülés, a közszférában 2013-ig kb nominálisan sem nagyon mentek fel a bérek, ott komoly REÁLbércsökkenés volt. Többek között emiatt is voltak a mélyben a lakásárak. 2013-tól elkezdte emelni a közszféra béreit is a kormány.

Tudom hogy valamiért itt a statisztikákra mint az ördög művére tekint mindenki, de azért érdemes megnézni őket.

2008-ban pl. a versenyszférában 119 ezer, a közszférában 130 ezer volt a nettó átlag. 2012-re a közszféra ugyanott maradt, miközben a magánszféra felment 150 ezerre. Majd 2015-re 172-144 lett az arány:

link
Törölt felhasználó 2016. 12. 02. 13:26
Előzmény: #11284  xmann
ennyire érthetetlenül fogalmaztam volna?
xmann 2016. 12. 02. 13:25
Előzmény: #11283  Törölt felhasználó
szerintem elég konkrét választ adtam kerületre és városra lebontva. Mondjak utca-házszámot?
Törölt felhasználó 2016. 12. 02. 13:24
nincs abban logikai bukfenc, hogy országos elkent-szétkent (szerintem kamu) ksh, index adatokkal érvelsz, ingatlan konkrét kérdésre pedig jössz a lokális kártyával?
Törölt felhasználó 2016. 12. 02. 13:23
Előzmény: #11260  xmann
Legfeljebb a nyugdíjaknál és az közalkalmazottaknál volt reálnövekedés. A versenyszféra zsugorodik és hanyatlik.
Statisztikákat nem olvasok.
xmann 2016. 12. 02. 13:17
Előzmény: #11274  jocinet
Az ingatlanpiacon a fő tényezők mindig lokálisak, ismerni kell a helyzetet. Ahol van munkahely vagy esetleg munkahelybővülés lesz + ahova befelé költöznek az emberek nem kifelé, ott kell venni.

Ebből a szempontból BP továbbra is jó, de újépítést nem vennék, mert az elmúlt évek után újépítésűből hiány alakult ki, és ez felvitte az árakat. Szintén nem vennék Rákosrettentőn, mert onnan is jönnek vissza az emberek. XIII, XIV, III, XI, XXII, IX, IV, szerintem jók. Nyilván itt már le kell menni olyan szintre hogy melyik utca jó, melyik nem, tájolás, társasház állapota stb, tehát nincs általános szabály, de a fentiek kerületi szinten is irányadóak.

Például biztos vagyok benne hogy a budai várban ahol már most is 1 milliós árak vannak fel fogunk menni 2 millióra, ui. az összes korrupt, pénzzel kitömött minisztériumot felköltöztetik oda, és annyira szűk a kínálat hogy ha pár minisztériumi jómunkásember vásárolni fog, márpedig fog, akkor egekbe mennek az árak.

Ez fel fogja húzni a Váralja területét is persze. De ez csak egy példa volt.

vidéki városokat nem ismerem annyira, ha pl. Tbánya munkaerőpiacilag jó helyzetben van, akkor tudok benne hinni, de Győr vagy kecskemét szinte tutinak tűnik

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek