Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 10. 17. 14:25
Előzmény: #95597  Boby
“ Annyit még,hogy se marci,se varga önmagában nem képes,meg nem is akarja orvosolni a problémát. Orbán bábjaik,akik a saját területükön próbálnak megfelelni orbánnak. Ez a helyzet pedig meghatározza a válastásig hátralévő időt.”
Ezeket se vitatta senki, ezért érzem úgy hogy a sima árfolyamról szóló diskurzus mögé valami szerecsenmosdatást látsz.
Senki nem mondta hogy ne lenne kaki a helyzet évtizedes csontvázzal a szekrényben, gazdasághoz nem értő egyszemélyi irányítással és bólogató mamelukokkal.
Annyiban nem értettünk egyet hogy ettol még ne tudnák tartani az árfolyamot ha igazán akarják (és nem dől össze minden is) ezen szerintem kár megsértődni.
Mint mondtam is én se erre számítottam, de ez lett. Alkalmazkodunk.
RangerHU 2025. 10. 17. 14:06
Előzmény: #95592  Boby
Ennél én bizakodóbb vagyok.
Inkább a fiskális politika további elvadulására számítok…
Pl itt a 14. Havi nyugdíj … mondjuk márciusban (választások miatt), ez uszkve 600 milliárd, 
Tisza nyer, betartja az ígéretet nyugdíjas jutatások terén nem csak időarányosan, hanem 2026 januárig visszamenően +500 milliárd (HVG)- Tisza anyagokban erre csak 390 milliárd szerepel, s mindjárt van 1000-1100 millárd kiadási oldalon ami eredetileg nem is szerepelt a 2026 költségvetésben.
Kamatterhek(adósság szolgálat) Tisza  által várt csökkenése ha jelentkezik, akkor is elnyújtva később…
S akkor a többi politikai gyöngyszemről nem is beszélve….
Moka_Brikka 2025. 10. 17. 14:02
Előzmény: #95593  N0MAD
Látod, a lenti model szerint +10%-kal lehetett volna nagyobb az infláció a jelenleginél a szimuláció szerint. Ezt a 14-15%-os inflációt szerintem nem szabad megkockáztatni. Jelenleg árstop nélkül is a hivatalos infláció 5,5% körül lenne.
-
"Kifejezetten azt gondolom hogy ez már mindenkeppen fájni fog, kormányváltással vagy anélkül. Olyan nincs hogy ne legyen ára az eddigieknek."
Szerintem jó látod. Ezt egy dolog enyhíthetné, egy újabb nagy boom a világgazdaságban, sok olcsó pénzzel (külföldön). A probléma az, hogy ebben az esetben mi is szintén újra erre az útra lépnénk. Mert ez a könnyebb út, amin csak addig lehet haladni, amíg az út el nem fogy alólunk. 
-
Az arany árát is nézve én két végletes lehetőséget látok: a QT-nak lassan vége, és ezt követően vagy iszonyat QE fog újra elindulni, vagy nagy recesszió fog jönni. Szar ügy mindkettő sajnos. Remélem sikerül kilavírozni a kettő között. 
Boby
Boby 2025. 10. 17. 14:01
Előzmény: #95593  N0MAD
"Mégha a kisker szív is a "
De nem csak kisker szív,ráadásul a kisker nem csak egy úton szív. Amúgy az a baj, hogy nem vagyok egyetemi tanár,mert akkor talán közérthetőbben és sokkal bővebben tudnám kifejteni. Amúgy nem megyek végig rajta,de onnan kell elindulni, hogy alacsony hozzáadott értékű termelés folyik az országban. A bérek vásárló értéke alacsony,de úgy alacsony, hogy annak kifizetése sok vállalat számára,sok. És innen elköszönök. Annyit még,hogy se marci,se varga önmagában nem képes,meg nem is akarja orvosolni a problémát. Orbán bábjaik,akik a saját területükön próbálnak megfelelni orbánnak. Ez a helyzet pedig meghatározza a válastásig hátralévő időt. Ciao!
FR73 2025. 10. 17. 13:57
Előzmény: #95587  N0MAD
Hasonló, mint a forma1. Közvetlenül x Ft bukta, közvetetten 10x Ft nyereség.
Tipikusan az, ahol állami érdek, hogy legyen.
RangerHU 2025. 10. 17. 13:54
Előzmény: #95594  Moka_Brikka
Lesznek benne hangzatos, elnagyolt állítások.
Gondolom s műfaji jelleg miatt.
Moka_Brikka 2025. 10. 17. 13:52
Előzmény: #95570  geza77
Köszi a linket. Most kezdtem el nézni, de jónak ígérkezik. +1
N0MAD 2025. 10. 17. 13:51
Előzmény: #95589  Boby
Oké, de ettől még lehet az euro 390 is meg 450 is.
Mégha a kisker szív is a külföldről vásárlás miatt. Nem az egyedüli szektor kakiban.
Ha inkább kamatban fizetik meg nem árfolyamveszteségben akkor ez van.
Mégha én is azt gondoltam hogy pmap lejárat kifizetései csúnyán megdobják majd az árfolyamot. Nem így lett, az van ami van.
És ez nem jelenti azt amit szerintem hallani vélsz, hogy rendbenvan a gazdaság. Kifejezetten azt gondolom hogy ez már mindenkeppen fájni fog, kormányváltással vagy anélkül. Olyan nincs hogy ne legyen ára az eddigieknek.
De nem biztos az árfolyam lesz az első megjelenési formája. Pláne hogy nem raktak bóvliba.
Boby
Boby 2025. 10. 17. 13:50
Előzmény: #95590  RangerHU
"Még egy ikerdeficit kellene és teljes lenne a boldogság"
Csak idő kérdése! Én jövő nyárra vízionáltam.
Boby
Boby 2025. 10. 17. 13:49
Előzmény: #95580  N0MAD
"Mert az én székemből nézve kurtára mindegy, a kamatszintek beállnak az elvárásokhoz, az üzleti tervek aszerint készulnek, az árak igazodnak."
A te székedből nézve lehet, hogy mindegy,lehet élni evvel is meg avval is,de ha valaki egy működő gazdaságot akar csinálni, akkor már nem mindegy. Sőt marci helyzetéből megint nem mindegy,persze az ő szempontjai megint mások,kizártnak tartom,hogy ne tudná, hogy az orbáni gazdaság,az működő képtelen,de legalábbis nem önjáró.
RangerHU 2025. 10. 17. 13:48
Előzmény: #95577  EURHUF_goes_to_haven
“Kamatszintet közelebb kellene a környező országhoz, Ft árfolyam meg oda, ahol a boltokban levő árak mutatják . De ez megint inflát szülne, szóval kényszerpálya.”
———
A jelenlegi kamatszint nincs rossz helyen, pláne, h MNB maga is úgy látja(inflációs jelentés) az árstop 1,5% lejjebb nyomta az inflációs adatot. A kkv-k részéről továbbra is magas az inflációs várakozás(8%).
A frissen kidobott államkötvények se mutatnak csökkenő kamatígéretet. 
A monetáris politikától függetlenül, ami engem is zavar, h a politika továbbra is fűti a lakossági várakozásokat a reálbér növekedés tekintetében , holott annak valójában a gazdaság egészének teljesítményét látva semmi alapja….
Még egy ikerdeficit kellene és teljes lenne a boldogság.
Boby
Boby 2025. 10. 17. 13:42
"A piacgazdasági átmenet útjára lépő országok, így Magyarország is, sűrűn alkalmazták a leértékelés eszközét, hogy időt nyerjenek gazdaságszerkezeti problémáik orvoslásához. "
Boby
Boby 2025. 10. 17. 13:40
". A csúszó árfolyamrendszer bevezetésére még 1995. márciusában, a Bokros-csomag keretein belül került sor. Az akkor újnak számító árfolyammechanizmus célja az volt, hogy a versenyképesség rontása nélkül segítse az inflációcsökkenést. Az árfolyam mint nominális horgony szerepelt a monetáris politika eszközrendszerében, a szűk csúszó sáv volt hivatott orientálni a gazdasági szereplők árfolyam, illetve inflációs várakozásait."
"Egy devizát általában azzal a céllal értékelnek le, hogy ezáltal nagyobb jövedelemhez segítsék a más devizát használó területekre exportálókat, és visszafogják az importot (mivel a leértékeléstől a honi fizetőeszközben számolva drágábbá válnak a más devizában vásárolt áruk). A leértékelés egyensúlyjavító hatásai azonban ideiglenesek."
N0MAD 2025. 10. 17. 13:11
Előzmény: #95581  N0MAD
Moka_Brikka 2025. 10. 17. 11:24
Előzmény: #95585  Moka_Brikka
"A valós közepes kockázata (20-30%, MNB júniusi Jelentés alapján) hypo esetben nagyon magasra (~50-70%) nő"
Ez az ár-bér spirál kockázatra vonatkozott.
Moka_Brikka 2025. 10. 17. 11:07
Előzmény: #95582  EURHUF_goes_to_haven
Ha 2024 novembertol egyenletesen fennmaradt volna a gyengules 450-ig es az alapkamat fokozatosan csokkent volna tovabb 4,5%-ig, akkor az MPM model alapjan ez a hipotetikus szcenario a mostani allapothoz kepest +0,3 gdp novekedest, +10% inflaciot es +6% allamadossag novekedest okozott volna 1 ev alatt. Ai szamitas, linearis modellben, fiskais modell nelkul. Tehat ez csak tampontnak jo, hogy erzekeni lehessen a hatasokat. 
-
A valós közepes kockázata (20-30%, MNB júniusi Jelentés alapján) hypo esetben nagyon magasra (~50-70%) nő, mivel a tartós dep. + laza politika gyengíti a Taylor-szabály stabilizációját (δ₂=3,081 inf.-re). Spirál beindulása ~40% eséllyel, ha bér > inf. +2 pp tartósan.
-
Akkor mi lenne a jo arfolyam es kamatszint ezeknek a tudataban?
N0MAD 2025. 10. 17. 10:33
Előzmény: #95583  EURHUF_goes_to_haven
Tehát kb tökmindegy hogy az árfolyamot kamatban vagy árfolyamban fizetik(fizetjük) meg.
Akkor meg mire itt a vallasháború az árfolyamról? Lehet(az is) szar a gazdaság 390nél meg 450él is. Kár úgy tenni hogy aki szerint jövő hónapban is 390 lesz az azt mondj hogy remek az ország gazdasága.
Értem én hogy a kereskedelem van épp farokra húzva. Ez is igaz.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 10. 17. 10:09
Apavetően szerintem jól látod. A gond akkor van a jegybanknak nincs hitelessége, mert akkor a kamat lófüttyöt se ér. Az árfolyam meg miért ilyen fontos ? Sokszor linkelték már, értékmérő a gazdaság állapotára, illetve egy enynir importfüggő ország (akár csak élelmiszer, vagy bármilyen használati cikk... a gazdasági oldalról meg erősen export orientált. Így ott meg abban érdekelt, hogy minél rosszabb legyen... 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 10. 17. 10:05
Előzmény: #95578  Moka_Brikka
Cseheknél 3,5 , lengyeleknél 4,5... ezek felett vaguynk 2% al... szóval legalább ez a szint.
Árfolyamra, meg legalább 450-475 szerintem a reális, ami lehet hogyha az adott kamatszinten lennénk akkor meg is lenne. 
Az hogy lehazudták az inflát nem segít, max rövid távon, mivel kamatokat ki kell fizetni, hitelekből kell finanszírozni a költségvetés és a jegybankkot, aminek szintén kamatai vannak. És a bizalom az egy drága dolog... QE meg olcsó drog... amire a kormány nagyon nagyon rákapott... 
N0MAD 2025. 10. 17. 09:26
Előzmény: #95579  slash
A kétszáz millaból elhiszem hogy nem látunk semmit. Abban viszont biztos vagyok hogy a hiányából látni fogunk minden fillért, mert jelentkezni fog a közszolgáltatások szinvonalában, pl a hévek takarításának szintjében.

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek