Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Ezzel 2025-re magasabb lesz egy kezdő pedagógus bére, egy kezdő orvosénál...akkor meg majd elkezdenek azok nyihogni...ebbül hiperinfláció lesz, drága gyermekeim...hamarosan 1000 lesz a márka! :D
és így igazából 140%-os lesz a béremelés...nos, ha egy tanár kezdőként nettó 500k-t fog keresni, akkor gondolhatjuk, hogy más szakmákban mi lesz az elvárás...vae victis, akarom mondani vae forint! Elkezdem megemelni az inflációs prognózisaimat...
Na még egyszer. Tehát úgy valósul meg a 10%, hogy a 120%-ot emelik 10%-al. Ha pedig utána számolunk, akkor 2025-re a következő évek 10%-os feltételezett garantált bérminimum emelésével számolva 296*1,1*1,1*1,2*1,75= 752k vagyis 2025-re br 752k lesz egy kedő pedagógus bére, ami 500k nettó.
Igazából nem értem hogyan jön ki a 10%. Mert ez a 10% azt feltételezi, hogy nem kerül kiegészítésre a 2023-as garantált bérminimumra a tanárok bére, mert akkor helyes csak a 10%.
Ezt én máshogy értelmezem. Ma 260+32 a legalapabb bér, mert a garantált bérminimumra kell felhozni az alacsonyabb béreket. 2023-tól a garantált bérminimum 296,400 ft és erre jön a 32%-os ágazati bérpótlék. Vagyis eddig 312k bruttóról 391248 ft lesz a bruttó. Vagyis 207.000 ft helyett 260.190 ft lesz a nettó, ami több mint 25%-os béremelés...
Napelemes vagyok, így érintett. Szerencsére 10 éve tettem fel, így már megtérült. Vegyesek a gondolataim. 1. Az EU egy barom ezzel az előírással, hiszen egy déli országban még ok ( ott a téli termelés is igen magas), de egy északi országban teljesen más a helyzet, így nem is lehet egy kalap alá venni őket. 2. Mondhatják, hogy igazságtalan, hogy a hálózatukat használom ingyen, ugyanakkor a kötelezően előírt zöld energia részét a lakosság saját költségén megtermelte, nem nekik kellett fejleszteni. 3. Mielőtt szétverek valamit, tervet kellene kovácsolni. 4. Nyilvánvalóan nem fogok több százezer Ft költséget okozni magamnak akkumulátor miatt vagy bojler miatt.
Aránylag friss napelemesként kicsit elgondolkodtam ma a mostani helyzetről és a változtatásokról. Ahogy az eddigieket nézem, még így is előnyös lesz a havi szaldó, mert úgysem elektronyos a téli fűtésem, csak rásegítek, nyáron meg a klíma miatt pörögni fog az áram. Igazából az a gáz, hogy ezt a éves-havi szaldó változtatást hirtelen csinálják meg. Azt nem merem kiszámolni, hogy valaha meg fog-e térülni a rendszerem, de némi biztonságérzetet ad a környezetvédelem illúzióját, és további játékteret, főleg, ha még jobban emelkedni fog az áram ára. Hosszútávon az erőforrások kimerítésével idő kérdése volt, hogy meddig tart az olcsó energia kánaánja mindenhol Európában. Viszont a narratívákban sehol sem olvastam az igazi okot. Ez a változtatás egy sima sarcolás, mert nincsen pénz. Amiatt nem volt szerencsés most bevezetni, mert az MVM számlázása és az ügyfélszolg egyébként is szét van esve a rezsicsökis változtatások miatt. Erre most még a nyakukba kapják az éves szaldók zárását januárra és a havi szaldó számlázásának igényét. Igazából az MVM-ben dolgozókat sajnálom, mert velük tolnak ki. Inkább csak nyáron kellett volna ezt megváltoztatni. Ebből csak az látszik, hogy a kormány egy félanalfabéta idióta hülyék gyülekezete, és hétről-hétre ennek megfelelő döntéseket hoznak minden kérdésben. Minden alá van rendelve a korlátlan hatalmon maradásnak és a maffiaszerű, rendszerszintű lopásnak.
Tehát szummázuk. Van egy EU bajnok inflációnk, egy energetikai kitettségünk, egy pária állapot a szövetségeseink között, felfüggesztett támogatási pénzek, egy elszállt árfolyam, egy negatív közhangulat, mind polgári (kivándorlás) mind gazdasági (válogass csak a sokszűnő adókból ;) ) . A költségvetés egy gyerek szinező szintjén van és már MOST látható hogy adókat akarnak emelni. A napelemesekkel kitoltak, azokkal akik lakást újítottak szintén. A család támogatással válogazás nélkül mindenkivel kitoltak, mert gyakorlatilak 1:1 ben beépült az árakba, az építő ipari árak ugyancsak elszálltak, mindemellett van egy elöregedő társadalom, egy erősen tömegében aluképzett munkaerőnk, de így akarjuk kanyarban előzni ausztriát és mindenkit is. Minimálbérben először romániát kéne utolérni... Mezőgazdaság ugyancsak lecsó... Turizmusban válogathatsz kinek a csebét tömöd. Hírközlésnél a hatalom náluk van. Kommunikációs cégből 1 már van de szeretnének még 1 et (Digi és Voda), a kis magyar élelmiszer láncokat, akik se árban , se minőségben nem hogy versenyben nem voltak, de inkább senki nem megy oda támogatják, a multit meg űzik. Bankok detto. Egyedül a MOL burjánzik, tudjuk is jól miért. Építő ipar papita, Mészáros, vagy Vő, vagy sajátláb... És akkor még nem történt semmi komoly direktben az ország ellen ... mi van, ha fog ? https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221216/kesz-vege-uj-adok-johetnek-magyarorszagon-585626
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)