Nem csak a gáz ára számít önmagában, hanem a különbség az áram és a gáz ára között. Ezt hívják spark spreadnek. Ha a gáz drágul, az erőmű költsége nő, és ez hatással van az áram árára. Az áram ára gyakran gyorsabban nő emiatt mint a gáz. Tehát a gáz bár drágább lett, de a profit így mégis nagyobb. Emellett az Alteo nem csak termel, hanem kereskedik és rendszer szabályozást is csinál. Volatilis piacon ezek a szolgáltatások nagyon drágák lesznek és ott keltkezik a magasabb pofit.
Már rég jelentkeztem, de most elég forró a helyzet. Borzasztó,
ami a világban zajlik.. az iráni konfliktus hatására a piaci szereplők tartanak
a szállítások kiesésétől, ami pánikreakciókat és az árak elszabadulását váltotta
ki. De mivel ez egy Alteo topik, így „csak” az céget érintő hatásokról írnék
röviden. Az elmúlt időszakban a TTF (irányadó európai gáztőzsde) árak napok
alatt a többszörösére emelkedtek, jelenleg 64 EUR/MWh felett is mozognak és ki
tudja hol a vége. A gázár emelkedése, ahogy az lenni szokott, közvetlenül
begyűrűzik az európai árampiacra is, ahol szintén elindult a jelentős drágulás.
Az Alteo sok területen erős, jelentős a know-how és ígéretesen építkezik. De,
ami rövidtávon is profitrobbanást okozhat a cégnél, az az energiaárak
volatilitása és brutális emelkedése. Jelenleg ez zajlik, nem tudom meddig, de
egy biztos, ez rendkívüli mértékben kedvez az Alteo működésének, gyakorlatilag
erre van „kitalálva” a cég működése. 22-ben hamarabb elindult egy részvény rally
minthogy jöttek volna a brutálisabbnál brutálisabb negyedéves profitszámok.
Kérdés, a mostani helyzetben mikor ismerik fel a szereplők a helyzetet és mikor
indul be újra a 22-eshez hasonló szituáció…
Az új táróló így egy hónappal hamarabb indulhat el, ami enyhén örömteli hír, amúgy ez a 75MW/150MWh támogatott beruházás része. Azaz további bejelentéseket várunk még a maradék cirka 25MW kapacitásról. Ezek a beruházások nem csak a beruházási költségen keresztül támogatottak, hanem a megtérülésben is, egy minimálisan garantált rendelkezésre állási áron keresztül.
mai Magyar Peter gödi balhes interjujaban az ÉLTEX nem valami jo kontextusokban kerül konkretan megnevezesre. Nem tudom milyen hatasa lesz/lehet ennek idövel.
A 2025-ös pénzügyi eredmények összhangban vannak korábbi előrejelzésünkkel, és nincsenek olyan gazdasági és piaci körülmények, amelyek indokolnák a modellfrissítést. Egyéves célárfolyamunk 5520 Ft, ajánlásunk pedig vétel.
Én próbáltam rákeresni erre, (AI-al is), nem talált publikus hírt, cikket erről. entsoe.eu, Picasso vonalon sem. ENTSO-E-nek HU oldalról a Mavir a tagja. Én valamilyen belső, technikai Mavir hírlevélre, vagy hasonlóra tippelnék, de tényleg csak tipp. 🤔
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.