Ezt mondom én is, gázmotor. Ezt azonban turbinának hívni... Csak méretben a különbség mondjuk 100-200 szoros, ezért mondom hogy kutya és elefánt összehasonlítása
A spark spread-del kapcsolatban amit írsz az igaz, azonban az Alteo a közzétett anyagai szerint termelésének egy jó részét előre eladja (villanyt ad el és gázt vesz vagyis fixálja a spread-et), tehát ha most javul is a piacon spread az őket nemigen érinti. Üzleti modelljük ha jól értem, hogy ezzel fixálják a profitot vagy annak egy jó részét és ha ugyanazzal a motorral aztán többet lehet keresni a spark spread-nél mondjuk a kapacitás piacon, akkor termelés helyett zárja a pozíciót ezzel elveszítve a már bebiztosított spread-et és helyette az ennél magasabb kapacitás bevételt szedi be. Ha valaki szerint másképp működnek, akkor kérem írja le! Adataik szerint pár éve sokat kerestek a kapacitáson és kiegyenlítésen, azonban azóta a piac megváltozott: a kapacitáspiacon ők maguk is írják végig 2025-ben hogy megjelentek a nagyok és csökkentek a kapacitás árak, a kiegyenlítőn meg mint tudjuk a korábbi évekhez képest megjelentek a tárolók, amik átírták a piacot, leverték az árakat. Ráadásul Európai piacösszenyitás is jön, aminek nem tudom milyen hatása lehet.
Eddig az Alteo-nak nem volt gázturbinája, csak gázmotorjai. Valamiről bejelentésről lemaradtam volna? Persze lehet h csak elírásról van szó itt, de nagyon bántja a műszaki beállítottságom. A kettőt összekeverni az olyan mintha a kutyát és egy elefántot kevernénk össze, pedig mindkettőnek négy lába van.
Nem csak a gáz ára számít önmagában, hanem a különbség az áram és a gáz ára között. Ezt hívják spark spreadnek. Ha a gáz drágul, az erőmű költsége nő, és ez hatással van az áram árára. Az áram ára gyakran gyorsabban nő emiatt mint a gáz. Tehát a gáz bár drágább lett, de a profit így mégis nagyobb. Emellett az Alteo nem csak termel, hanem kereskedik és rendszer szabályozást is csinál. Volatilis piacon ezek a szolgáltatások nagyon drágák lesznek és ott keltkezik a magasabb pofit.
Már rég jelentkeztem, de most elég forró a helyzet. Borzasztó,
ami a világban zajlik.. az iráni konfliktus hatására a piaci szereplők tartanak
a szállítások kiesésétől, ami pánikreakciókat és az árak elszabadulását váltotta
ki. De mivel ez egy Alteo topik, így „csak” az céget érintő hatásokról írnék
röviden. Az elmúlt időszakban a TTF (irányadó európai gáztőzsde) árak napok
alatt a többszörösére emelkedtek, jelenleg 64 EUR/MWh felett is mozognak és ki
tudja hol a vége. A gázár emelkedése, ahogy az lenni szokott, közvetlenül
begyűrűzik az európai árampiacra is, ahol szintén elindult a jelentős drágulás.
Az Alteo sok területen erős, jelentős a know-how és ígéretesen építkezik. De,
ami rövidtávon is profitrobbanást okozhat a cégnél, az az energiaárak
volatilitása és brutális emelkedése. Jelenleg ez zajlik, nem tudom meddig, de
egy biztos, ez rendkívüli mértékben kedvez az Alteo működésének, gyakorlatilag
erre van „kitalálva” a cég működése. 22-ben hamarabb elindult egy részvény rally
minthogy jöttek volna a brutálisabbnál brutálisabb negyedéves profitszámok.
Kérdés, a mostani helyzetben mikor ismerik fel a szereplők a helyzetet és mikor
indul be újra a 22-eshez hasonló szituáció…
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.