Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 22:46
Előzmény: #1237  zk2010
#1240
Előre bocsátom: tetszett a hozzászólásod a másik OTP topikban. Nem véletlen hogy Berlini is arra válaszolt. Ez részéről is elismerés.

Mindkét kérdésed abból indul ki, hogy az intézkedés célja a bankok megszerzése. Persze. Ez is lehet cél, sőt bizonyos mértékben biztosan az is. Én azonban arról írtam, hogy anélkül is előidézhetik a bankrendszer csődjét, hogy ezt akarnák. Egyszerűen már nem tudják hol a határ és nem hiszik el a bankoknak, vagy a PSZÁF-nak az erre vonatkozó figyelmeztetést, hiszen korábban mindent kifizettek a tulajdonosok.

Ettől függetlenül megpróbálok válaszolni a két kérdésedre.

1. Eddig is hőbörgött az EU, vagy akár legerősebb Németország és ott szívatta Magyarországot, ahol csak tudta. Érdekelte ez a Fideszt? Nem. Még jól is jött a belföldi népszerűség terén, hogy sok kérdésben kétségtelenül és tényszerűen igazságtalanul, kettős mércét alkalmazva bánnak velünk.

Ha az Orbán nyilatkozatból indulunk ki, és a fő cél a külföldi bankok megszerzése, akkor az OTP eleve nem célpont. Nagyon jól jön, hogy nem célzottan adott bankokat kell szívatni (az valóban EU jogba ütközne), hanem lehet az egész bankrendszert, mert az OTP sokkal többet kibír, mint a külföldi érdekeltségek.

2. Ha a pillanatnyi állapotból indulunk ki akkor naná, hogy a jobban teljesítő OTP megszerzése a jobb fogás. De visszakérdezek: Mire kell(enek) a Kormánynak bank(ok)? Nyilván nem arra, hogy ugyanazt csinálják, mint az elmúlt pár évben. Ha pedig alapvetően megváltozik a megszerzendő bank stratégiája, tőkehelyzete, kapcsolata az állammal, akkor már nem feltétlenül a most legjobban teljesítő bank a fő célpont, hanem esetleg a legolcsóbb komoly infrastruktúrával rendelkező. Mi az amit az OTP megszerzésével meg lehetne csinálni, de kellő akarat és az állami eszköztár ellenére, egy másik nagy bank alapjain, azt átalakítva nem?

Még mindig úgy gondolod, hogy az OTP fő célpont?
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 22:42
Törölt hozzászólás
#1239
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 22:37
Előzmény: #1229  Törölt felhasználó
#1238
Ez szép volt.. "Segbe"? Hátulról?
Tökös srác vagy.. És az asszonyt vered ha ellent mond?
Kár hogy a jeles diplomával IQ-t nem osztottak. Talán azt is felfognád, amiről a "kollégák" beszélnek.
zk2010 2013. 07. 18. 22:18
Előzmény: #1228  Törölt felhasználó
#1237
Koszonom a hozzaszolasod.
Minden lenyeges elemevel egyetertek.

Kiveve egyet. Es ez masoknak is fontos lehet.

"amíg az OTP-t célzottan meg nem puccsolják (amolyan orosz módra), addig az OTP a sokszorosát kibírja, mint a külföldi tulajdonú bankok, tehát nem az OTP lesz az első domino"

Nos, ezzel NEM ertek egyet.
Jatszuk azt, hogy neked kell eldonteni, melyik bankot legkonnyebb megszerezni. Valaszolj ehhez ket kerdesre:

1)Valasztanad-e inkabb az Ausztria/Olaszorszag/Nemetorszag teljes gazdasagi es politikai sulyaval vedett, az EU altal is hatarozott lepest kiprovokalo kulfoldi bank megrogyasztasat es nyilt allamositasanak/megszerzesenek kockazatat,
(ebbe beleertve az EU hatarozott kiallasat, es netan Hu/EU felfuggeszteset?)

vagy valasztanad-e inkabb a noname/diffuz, de foleg kulonfele orszagok befektetesi alapjai+magyar kisbefektetok altal tulajdonolt, erdemben alig vedett OTP megszerzeset? Mekkora valoszinuseggel valasztanad az elso/masodik alternativat?

2) Melyik bankot erdemesebb megszerezni? Amelyik a hatralevo par het/honap alatt kepes lehet a vagyona jelentos reszenek kimentesere, es egyebkent is pocsek allapotban van,
vagy amelyik a legjobb allapotban van, es sokkal kevesbe kepes kimenteni/eltuntetni a vagyon jelentos reszet?

Ha a 2 kerdesre adott valaszod becsuletesen megadod magadnak, es az netan ugyanabba az iranyba mutatna, akkor bizonyara megerted, miert kellett torolnom OTP-t a szamomra erdekes temak kozul.

Good luck.
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 22:14
Előzmény: #1221  p-b
#1236
Tisztában voltak a bankok a kockázatokkal, de úgy gondolták, hogy a magyar viszonyok mellett a társadalommal mindent meg lehet csinálni. Remélem elszámították magukat!
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 22:10
Előzmény: #1230  p-b
#1235
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 21:49
Előzmény: #1212  pomperj
#1234
1) Én bevallom nem élem meg ezeket a folyamatokat tragédiaként. Különösen hogy Tízezrek menekülnek el az országból, mert elvették minden tulajdonukat, de ezek után életük végéig vonnák le a bankok, vagy behajtók a sarzsit a fennmaradt adósságuk után. Ezrek lettek öngyilkosok, családokat szakítottak ketté (sok családtól elvették a gyerekét is).

2) Egyetértek, és az energia szolgáltatóknál is hasonló a módszer. A többszöri bankkonszolidáció után gyakorlatilag ingyen játszották át az adófizetők pénzéből feltőkésített bankokat a multiknak. Az energia szolgáltatóknál profit garanciát építettek a szerződésekbe. Nem fogok sírni, ha eltakarították Őket!
Itt a demokrácia vége és be fog köszönni a szörnyű diktatúra (ezt elfelejtetted leírni)!
3) Itt már az orosz szisztémát lengeti be a Kolléga! Hát bizony nem tartom kizártnak, hogy újgazdag honfitársaink nem makulátlan erkölcsös üzletemberek, akik tudásukból, szorgalmukból és tehetségükből lettek évek alatt szinte a semmiről többszőrös milliárdosok. Én magam részéről ha Felcsuti Péter, vagy Csányi, Gyurcsány, Koka, Bajnai stb. ellen büntető eljárást fognak kezdeményezni ezt melegen üdvözölni fogom.

Az utolsó gondolattal kivételesen egyet értek, OTP esetén egy jó ideig longot én sem nyitok!
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 21:29
Előzmény: #1213  Törölt felhasználó
#1233
A kolléga úr megadta a honlapja elérhetőségét menjetek fel, ha ennyire adtok a véleményére!

Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 21:26
Előzmény: #1221  p-b
#1232
Hogy nem vették észre azt erősen kétlem. Hogy miért engedték mégis? Ki tudja. De pomperj-nak igaza van, OV szvait komolyan kell venni. Nekem úgy tűnik akkor fordult vele a világ mikor az IMF-el nem tudtak megegyezni. És ennek a videónak a mögöttes tartalmán érdemes elgondolkoni. link
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 21:21
Előzmény: #1228  Törölt felhasználó
#1231
"De a jogállamiság minimumát nem ártana betartani. A végtörlesztés túlment ezen a határon. Az önkormányzati hitelek állami átvállalásának megsarcolása is túlment volna. Ha most forint hitelt csinálnak a deviza hitelekből az pláne túlmegy. De még csak nem is ez a legnagyobb gond."

A végtörlesztésről leírtam, hogy rossz konstrukció, de ha már a jogállamiságról van szó, az nem jogállami jogrend, amely adott esetben több százezer háztartást nem véd meg, mert olyan spekulatív terméket tukmáltak a családokra, amely megfelelő hatósági ellenőrzés mellett hosszú évekig korlátlanul nem lehetett volna megtenni.

Hibás szemléletnek tartom, hogy úgy értékeljek intézkedéseket, hogy az előzményeket és a nemzetközi szabályozási normákat nem veszem figyelembe.

Kizárt dolognak, hogy egy bankot is bedöntenének, tekintettel arra, hogy mindenhol meg van képezve a céltartalék, és a háttérben ott vannak a multinacionális anyacégek.

Az anyabankoknál nem fog elszakadni a cérna, mert ha az egyik leányuk bedől a többi leánytól és anyacégtől is menekülni fognak a befektetők.

Javaslom várjuk meg a szabályozási terveket, mert addig csak fantáziálunk. A Horvátoknál a felvételi árfolyamon kell a bírósági döntés szerint figyelembe venni és levonni a már befizetett részleteket. Bárkivel fogadok akár nagyobb összegben is, hogy egy nagyobb bank sem távozik Horvátországból és egy multi sem fog bedőlni!
p-b 2013. 07. 18. 21:19
Előzmény: #1212  pomperj
#1230
Félelmetes, de nem elképzelhetetlen forgatókönyv.
Talán az eu-nak nem fordítanak teljesen hátat, hisz onnan jön az ingyenpénz és az exportcégek és exportunk is jelentős hányadban oda kötődik. Nélkülük nem lenne munició a további szabadságharcukhoz sem. Az otp megmarad sztem, de a takszövök jelentősen gyengíteni fogják a szignifikációs poziját a hazai piacon. pl. kötelezően átterelhetik pl. közalkalmazottakat, közintézményeket, önkorikat, stb. a takszövökhöz. HA ismét megnyerik a választást bármi, (amit most még el sem tudunk képzelni) megtörténhet a köv. 4 évükben.

Egyébként sajnálom, ha befejezed a további puplikálásokat, mivel azon kevesek közé tartozol, amik szívesen olvastam.
Jó egészséget és további jó setupokat kívánok, s azért örömmel fogadnánk, ha meggondolnád magad és valamikor folytatnád a írást.
Üdv.
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 20:47
Előzmény: #1222  Törölt felhasználó
#1229
Jó segbe kéne billenteni hátulról állampolgári jogon, amire sajnálom, hogy keríthetünk sort.

Nekem te nem mond meg, hogy hova menjek te buhernyák!
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 20:31
Előzmény: #1212  pomperj
#1228
Nagyon sajnálom, hogy elmész. Tanultam tőled. Elsősorban szemlélet terén. Képes vagy távlatokban is nézni az eseményeket.

Sajnos amit leírtál az valóban az egyik nem kis valószínűségű lehetőség. Hátborzongató. Bár abban Berlinivel értek egyet, hogy amíg az OTP-t célzottan meg nem puccsolják (amolyan orosz módra), addig az OTP a sokszorosát kibírja, mint a külföldi tulajdonú bankok, tehát nem az OTP lesz az első dominó a bedőlési sorban.

Azzal még bizonyos mértékben egyet is értek, hogy a Kormány sarcolja a bankokat. Tévhit, hogy a bankok a kedvezőtlen kormánypolitika miatt álltak volna át vegetálásra. Már a válság elején behúzták a kéziféket, amikor nem ez a vezetés volt hatalmon. Valóban talicskával tolják ki a pénz az anyabanki források kifizetésére. Manager nyelven deleveraging, meg a hitel/betét arány egészséges szintre csökkentése, de valójában pénzkitalicskázás és lassú végelszámolás. Ha a Kormány a kivitelre kerülő pénz egy részét visszahozatja adó és kényszerű tőkeemelés formájában, hát tegye.

De a jogállamiság minimumát nem ártana betartani. A végtörlesztés túlment ezen a határon. Az önkormányzati hitelek állami átvállalásának megsarcolása is túlment volna. Ha most forint hitelt csinálnak a deviza hitelekből az pláne túlmegy. De még csak nem is ez a legnagyobb gond.

A legnagyobb probléma, hogy beláthatatlan, meddig folyik a bankszívatás és milyen mértékű lesz. Elszaladt a ló a fiúkkal és nem zárható ki hogy bedöntenek pár bankot. Márpedig ha elindul a dominó, akkor kevés vigaszt nyújt, hogy az OTP dől el utoljára. Attól még el fog dőlni. A tűzzel játszanak és egyre inkább elhiszik magukról ezt anélkül tehetik meg, hogy magukra gyújtanák a házat. Pedig előbb-utóbb mindannyian bent égünk abban a házban, ha tovább próbálkoznak.

Az MNB márciusi adatai szerint a háztartások devizahitel állománya bruttó 4060 milliárd, a PSZÁF áprilisi idősora szerint 4044 milliárd. Ebből a jelzálog típusú hitel 3614 milliárd. Túlnyomó része CHF alapú. Egy 180 HUF/CHF árfolyam rögzítés 25 %-os azonnali leírást jelentene. EUR-ban csak 15 %. Attól függően, hogy csak a jelzálog típusú hitelekre vonatkozik-e, vagy az összes devizahitelre, ez 830-930 milliárd veszteség. De ott van még a már törlesztett 1600-1800 milliárd Ft tőke és kamat, amin még 300-350 milliárd lenne a veszteség, ha annak is vissza kellene adni a 180 HUF/CHF és 250/ HUF/EUR feletti részét. Szóba jöhet még a kamat egy részének visszaadása, mivel magasabb állomány után számolták. Ez nagyjából 1200-1400 milliárd Ft-ra számolva úgy 240-280 milliárd Ft. Tehát akár 1500 milliárd Ft feletti veszteségről is szó lehet. Ennyit már nem fognak berakni a tulajdonosok. Ezzel simán be lehet dönteni a bankrendszert. Szerintem 800 milliárddal is. Tippem szerint valahol évi 300-500 milliárdnál szakadhat el az anyabankoknál a cérna.

Az árfolyamrögzítés egyenes következménye a forintra váltás. 4000 milliárd Ft átváltása a piacon beláthatatlan forintgyengítő hatással járna. De ha az MNB adná a devizát a devizatartalékból, az is durván apasztaná a tartalékot. Nehéz megjósolni, hogy milyen hatása lenne a forint árfolyamára és az állampapír piacra.

Sajnos nem zárható ki, hogy a fiúk még ezt az őrültséget is meglépik.

Ha meg csak a nem fizető adósokra vonatkozna, az felhívás lenne valamennyi adós számára a fizetés beszüntetésére. Ráadásul bő 100 ezer nem fizető jelzálogadós szelektív megsegítése akkora csalódottságot keltene az ebből kimaradó rendesen fizető másik 400 ezerben és abban a 200-300 ezerben, akinek nem jelzálog típusú devizahitele van, (hanem például gépjárműhitele) ami politikailag tűnik vállalhatatlannak a választás előtt.

Egyenlőre nem látom, hogyan jöhetne ki ebből a helyzetből a Kormány úgy, hogy ne okozna gazdasági katasztrófát, vagy ne rontaná nagyban a népszerűségét.

Ekkora politikai kockázat mellett megértek bárkit, aki hosszú időre hanyagolja az OTP-t, illetve a magyar tőzsdét.
p-b 2013. 07. 18. 19:51
Előzmény: törölt hozzászólás
#1227
Hát benne van a pakliban egy kisebb pattincs. 4550 környékére mutat a hosszútávú up tr. vonal, alatta 4440 környékén pedig a horizontális support. Mindkettő támasz erős, de többször tesztelte, magyarán gyengítve is vannak ezáltal ezek a szintek már. Melyből a letörésnek is legalább akkora az esélye, mind TA, mind a hírek alapján következtethető profitgyengülés miatt. Egy ék formációban halad, és még így sem tudott újabb lok. csúcsot elérni. Két gap-et hagyott maga mögött. A jenkik sp/dji duplatop gyanúja is benne van a levegőben. Szóval picit több az érv sztem középtávú lefelé iránynak, mint fölfelé. Ettől a trend még emelkedő maradhat sokáig, mivel egy korrekcióban vagyunk, tehát egy rövidtávú akár 3-5%-os emelkedés még simán benne lehet...........
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 19:20
Törölt hozzászólás
#1226
p-b 2013. 07. 18. 19:11
Előzmény: #1224  p-b
#1225
No ezt elqrtam:)
Ezt akartam linkelni....bocsesz:)
link
p-b 2013. 07. 18. 19:09
Előzmény: #1221  p-b
#1224
Hogy valami érdemi otp közeli dolog is legyen a topikban, mert sajnos nagyon elkanyarodott a politika/ történelem irányába ez a szebb napokat is megélt , általam is szívesen olvasott topik.
Így néz ki madártávlatból a napos log charton az otp....
link

Off:
Amúgy pedig kell egy kis bankgyengítés/dev.hiteles megmentés v.5 a kampányhoz nem utolsósorban a tak.szövök combosításához.
On

Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 19:01
Előzmény: #1222  Törölt felhasználó
#1223
Azért van olyan, hgy az embernek van ideje fórumozni munkaidőben. Van olyan, hogy túlórázik. hagyjuk már ezt.
Törölt felhasználó 2013. 07. 18. 18:54
Előzmény: #1219  Törölt felhasználó
#1222
Állampolgári és adófizetői jogon?!

Ballagj át egy bankba dolgozni, ha már ezzel példálózol, és ha majd marad időd és lehetőséged fórumozni munkaidőben, akkor egy szót sem fogok szólni. Ellenben a főnökeid ott is fognak, mivel nem ezért fizetnek. Egy jeles diplomával ezt illene tudni felfogni.
p-b 2013. 07. 18. 18:48
Előzmény: #1220  Törölt felhasználó
#1221
Sajna biza ez egy igen rossz termék volt. Az a szomorú, hogy ezt nem vette észre/szabályozta sem a kibocsájtó, sem az ügyfél, sem a felügyelet, sem a tv. alkotók.
Erre a több tízéves chfhuf , ill. jpyhuf short pozikra stoploss-t sem lehetett tenni, ezáltal átment szerencsejáték kategóriába, mely történetnek mára már mindenki (ki jobban, ki kevésbé) aktív részese, ill. szenvedő alanya lett. Lehetett volna rosszabb is, ha a válság pár évvel később üti fel a fejét, talán bankok bukása és akár államcsőd is bekövetkezhetett volna:(

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek