Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 06. 05. 22:18
Előzmény: #898  berlini
#900
4855 :-)
Törölt felhasználó 2013. 06. 05. 22:10
Előzmény: #898  berlini
#899
azért napi 90 ezer-brokidíj nem olyan rossz:) más egy hónapban nem keres ennyit sajnos
berlini
berlini 2013. 06. 05. 20:20
Előzmény: #897  pomperj
#898
Ma reggel meguntam az öt napos folyamatos esést. Tök mindegy, hogy külföld fel vagy le ment ez esett.
Ez évi nyereségem fele odaveszett, de eladtam 4823 Ft-on minden OTP-t.
Erre mintegy vezényszóra felment 4900 fölé.
Berágtam és életemben először shortot nyitottam (2000db-ot 4903Ft-os átlagáron). Realizáltam du. 4 óra után átlag 4955Ft-on.
Mini nyereség, de legalább nyereség.
pomperj
pomperj 2013. 06. 03. 15:18
Előzmény: #893  pomperj
#897
Naprol napra nyilvanvalobb, hogy a reszvenypiacot a kotvenypiac osszezuhanasa veszelyezteti elsosorban, es egyidejuleg rovidtavu/atmeneti megmegmenteset is az hozhatja. Az egesz egyensuly egy szalmaszalon mulik.

OTP arfolyama a kovetkezo evben ennek a folyamatnak a kimenetetol jobban fugg, mint barmilyen fundamentumtol, amik egyebkent –plane ha Csanyi letesz gyenge bankok akviziciojarol- inkabb pozitiv volna.

1)A hosszu amerikai allamkotvenyek (TLT) arfolyama osszezuhanoban van. Es vele esnek a junk kotvenyek (HYG), az inflaciokoveto (TIP) kotvenyek pedig 122-rol 117-ig estek maris. Japan masolja az amerikai peldat, az ECB pedig azzal szembesul, hogy az euro bund ,bobl, eurex es a long gilt is top korul lehet, es akar hamarosan elkezdodhet az instabilitas.

Mindenesetre az Eu 1-1.5 ev kesesben van ebben a folyamatban is USA-hoz kepest.
A kotveny arfolyam a felfele emelkedo-szukulo ek formabol szinte minden amerikai fajtanal beszakadasban van, lefele. 2012 nyaran volt legalacsonyabb a 10 eves Treasury kamatszint 1.5% korul, most 2% fele jar, es az utolso honapban alatt sokat emelkedett. A junk kotvenyek arfolyama 5.2% korul volt 3 hete a melyponton, de ott is 30 bps emelkedes van.

A dolognak 2 fo kovetkezmenye lehet a magyar piacra.

a)Az MNB kamatvagasi sorozata beleszalad a mar szembe mozgo kotvenypiacba. Vagy hamarosan abba kell hagyni a kamatcsokkentest (es ezzel a monetaris gazdasagelenkitesnek vege !), es meg kell forditani az iranyt, vagy a piac a Forint zuhano arfolyaman keresztul hamarosan megerteti az Eltolcsy hivokkel, hogy hol a hatar. Azt gyanitom, az utolso par nap HUF/EUR arfolyammozgasa mar errol szolhat.

b) Az SPY nem igazan szokott emelkedni a kamatemelkedes idoszakaban. Mas reszveny se. Epp forditva. A FED nem veletlenul csepegteti a “tapering” kifejezest, es ugyan oriasi a hatalma, de a kotvenypiaccal nem tud szembe menni , szinte semeddig es semmifele trukkel: bizony, kamatot fog emelni. Meg hamarosan masok is, es ennek egykettore meglesz min. 30%-os arfolyam - lenyomasi hatasa a reszvenypiacra, marmint jo esetben. Rossz esetben tobb.

OTP meg a 2.0 koruli betajaval ezzel nem fog szembe menni. Az az elkepzeles, hogy OTP emelkedese egy kis korrekcio utan majd folytatodik, konnyeden a kotvenypiaci oldalrol leket kaphat.

2)Namost, az okos es a sok penz innentol menekulni kezd, kifele a jo dragan, 2012 ota 140 korul megvett kozep- es hosszutavu kotvenyekbol. Eloszor nyilvan az USA-ban, de aztan az EU-ban is. De…hova?

Mostanaban van par dolog, ami olcso, meg olyan is, ami olcsonak latszik.

a)Ha az amerikai kamatlab indul meg eloszor, akkor az EUR/USD arfolyam erzi meg eloszor. 2009 ota egy szeles savban, 1.50-1.20 arfolyam hatarok kozott csinalt A-B-C-D-E format, oldalazo- szukulo savban. EUR mintha mostanaban hamarabb gyengulne, mar 2013-ban nem birt visszaemelkedni 1.50 kozelebe, hanem mar 1.37 –nel visszafordult lefele. Ha atszakad az 1.26 szint is, akkor elso lepesben 1.18, aztan meg 1.0 is konnyeden osszejon.

Szoval ilyen helyzetben nem tartanek szivesen se EUR-t, se cable-t, de meg CHF-et se, ha USD-t is lehet.

b)A hosszabb befekteteseket kereso penz a meg mindig alulertekelt EM piacok fele, BRIC (de ezek kozott is foleg Shanghai) fele kereshet helyet es hozamot.
Ebben a savban OTP se lehetne rossz celpont, bar a regioban legkevesbe dijazott HU gazdasagpolitika miatt atlag alatti lesz a vonzereje. Meg az is belefer, hogy az olcso ingatlanok es a nemesfemek is profitalnak ebbol a trendbol. Nem okvetlenul a Koruton.

Szoval, ha a kotvenypiac beomlasa megvalosul, OTP alighanem kevesebbet er.
pomperj
pomperj 2013. 06. 02. 09:54
Előzmény: #894  zk2010
#896
Azsia sulya a globalis piacokban nagyjabol annyi, mint NYSE. Szoval, nem olyan konnyu elrantani oket, van sajat vevokoruk, momentumuk, azdasagpolitikajuk.

Es ahogy egeszen maskeppen mozgott Azsia 2009 ota, mint NYSE, nevezetesen tobbsegeben oldalazo-lefele-iranyu savban korrigaltak az piacok es csak par honapja latszanak a bull erosebb jelei Azsiaban (mint NIKKEI volt, es mint Shanghai, India most is),

(mikozben FED a QE sorozatokkal probalta elenkiteni az USA gazdasagat...am a penz csekely aranyban elenkitett, viszont nagyreszt atment likvid reszvenyekbe, kotvenyekbe)

szoval, azt gondolom, a kovetkezo 5 evben is nagyreszt maskeppen fognak mozogni.

Ettol persze marad a napi szintu korrelacio, de a hosszabbtavu mar egeszen ellentetes lehet.

Tehat, ha medvet varsz NYSE-n, attol meg lathatsz bikat Shanghaiban.

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 05. 31. 09:49
Előzmény: #860  Törölt felhasználó
#895
Az OTP feltunoen jol tartja magat az utobbi 2 hetben. Bar szinte minden mas inveszticios kategoria, kotvenyek, arany, stb, instabilitast mutat es majus eleje ota veszit ertekebol, az SPY es OTP is felfele nyomulonak, es meg mindig meggyozonek latszik. A nagy kerdes persze az, vajon meddig?

A lefele vezeto uton az amerikai hosszutavu allamkotvenyek (TLT) vezetik a sort, -8% majus eleje ota. A nemesfem kategoria esese szorosan mogotte jar (GLD) -6% korul. Az ingatlan alapok, REIT (VNQ) hasonlokepp -6%-nal jarnak. A junk bond kategoria (HYG) van a sor vegen, csak -2% korul. SPY meg kellemes pluszban van.

Hasonlo a helyzet, lefele menet van Japanban, de errol mar irtam elozoleg. Europa, mely a legkevesbe szaladt bele a QE maniaba, OTP-vel egyutt egeszen jol tartja magat. Igaz, Europa indexe 2009 ota lemaradt az USA reszvenypiacahoz kepest ugy 35%-al (tehat ennyi plusz hozamot produkalt a FED QE sorozata, vagyis legalabb ennyivel tulertekelt a piac ahhoz kepest, ami QE nelkul lehetne),

szoval, az a teny, hogy “kiszivargott”, hogy a FED “gondolkodik” esetleg a QE “jovobeli lassitasan”, az maris hideg veritekkel boritja el a NYSE piaci szereploit, megiscsak mutat valamit.

A maganvelemenyem az, hogy SPY is tul van a csucspontjan, ami majus 23-an volt, szinte eszrevetelenul, es igen sok ido fog eltelni addig, amig 1660 felett latjuk majd ujra; am a tulnyomo tobbseg nagyon optimista es azt varja, hogy megdol hamarosan az 1687-es csucs is. Ja, es OTP is.

Mi lehet a QE3 leallitasanak fo kovetkezmenye? A multbeli tapasztalat talan iranyt mutat.
A QE3 program legnagyobb nyertese SPY volt, TLT kis vesztes, GLD nagy vesztes.
Amikor 2009 korul NEM volt QE, akkor meg TLT volt a nagy nyertes, GLD szereny pluszt mutatott, SPY pedig kisse esett.

Talan a japan piac majus eleje ota mutatott teljesitmenye is pelda erteku lehet. Aprilisban a japan 10 eves kotveny 0.5-0.6% hozama meg stabilnak latszott. Aztan elesen felfele fordult, es 0.9% fole is benezett, ami persze itt erdektelenul aprocskanak tunhet. Csakhogy ettol a japan kotveny arak estek, es japan kotvenye szinte mindenkinek van, aki szamit. Es ha sokan kenyszerulnek arra, hogy japan kotvenyt likvidaljanak, vagy a likviditas vesztest, mert tartan akarjak, mashonnan kell potolni, akkor valamit megiscsak el kell adni elobb vagy utobb.

Egyedul masirozik SPY, es egyedul masirozik OTP. A verseny lefele szerintem mar megkezdodott. OTP fundamentumai jok, az akvizicios pszihologia meg rossz, dehat mindig a csucson szoktak bevasarolni. Szo szerint is.

zk2010 2013. 05. 30. 21:44
Előzmény: #893  pomperj
#894
Mit gondolsz, mennyire fogja az azsiai piacokat magaval huzni SPY, ha lefele fordul?
pomperj
pomperj 2013. 05. 30. 10:43
Előzmény: #878  pomperj
#893
1) Tovabbra is Japanra koncentralodik minden figyelem Azsiaban. Hirtelen vilagossa valt, hogy az a cel, amit a Japan kormany minden eszkoz es a BOJ penze bevetesevel el akar erni, nevezetesen a 2% inflaciot, nos, ossze fogja omlasztani a japan allamkotveny piacot; es akkor minden hiaba, senki nem vesz tobbe japan kotvenyt, rajuk szakadhat a finanszirozhatatlansag.

A 10 eves japan allamkotveny 2 honapja meg 0.5% kamaton forgott, am a japan QE hatasara 0.7% fole emelkedett, az arfolyama meg ennek megfeleloen lezuhant. Ez a korrekcio egyenlore csak 146-rol 141-re vitte le az arat, az arfolyam a 2011 evi szintre esett, es rengeteg kotvenytulajdonos ragadt be.

Japannak szuksege van arra, hogy az emberek kotvenyt vegyenek. Es arra is, hogy a gazdasag elenkuljon, az emberek vasaroljanak, ahhoz meg 2% inflacio kellene. Csakhogy ez a konfliktusba kerult celrendszer elbizonytalanitja a japan embereket; a bizonytalansag legerosebb jele a NIKKEI vad mozgasa, es ennek hatasara konnyen lehet, hogy a japan gazdasagpolitika realitasa vegletesen megkerdojelezodik.

NIKKEI onmagaban nezve par napos, 14100 koruli oldalazas utan megint esesre all. Nyilvanvalonak latszik, hogy eloszor 12000 szintnel van eselye annak, hogy a korrekcio lelassul, a buborek leeresztes stabilizacioba fordul at.

Ha a Japan kotvenyarak visszaemelkednek, akkor a NIKKEI tovabb zuhanhat. Vagy forditva. Egyenlore nehany honapig is okosabbnak latom beken hagyni Japant.

2) Shanghai majus eleje ota megint stabilan emelkedik, es ha a fraktalis hasonlo lesz az elozo nagy 1-2 hullamhoz, akkor ez meg 6-9 honapig is eltarthat. Most nagyon biztato formaban, lepcsofok-szeruen lepdel felfele, mintha Elliott (3)-ban, a legszebb rallyban lenne. Ebben a tempoban a Composite Index a mostani 2300 szintrol 2 het mulva eri a 2450-es, az utolso 4 eves csucsanak rezisztencia szintjet. Ha azon attor, akkor a mindenkori csucs, 6500 fele haladva semmi sem all az utjaban. Oriasi a potencialis nyereseg eselye.

A Hongkong-i Hang-Seng Index is megerositi ezt a bika kozeptavu kilatast, bar talan kissebb meg a lendulete.

3)Korea, Taiwan es Singapore egyenlore tovabb emeszti a kozelmult mini-bull rallijat. Ausztralia is konszolidalja az eles esest.

4)India meg mindig eleg messze van a stabil kormany es biztosabb gazdasagpolitika fele, hiszen meg egy ev van hatra a valasztasokig.

De azert tovabbra is igaz, hogy meg csak a lakossag 30%-anak van bankszamlaja, es a bankrendszer legalabb akkor fejlodes elott all, mint…tan semi mas. Tehat HDB es IBN, meg EPI tovabbra is a kedvencem akkor is, ha rengeteg a nehezseg. Nifty most is felfele halad, lendulete csokkenonek latszik.

A valasztasok utan viszont (vagyis inkabb elotte 1-3 honappal) az IT es ciklikus cegeket is jo vetelnek gondolom, tehat erdemes lassankent azokat is elkezdeni megfigyelni.
berlini
berlini 2013. 05. 29. 20:18
Előzmény: #880  berlini
#892
Korrekció megvolt!
(Vagy csak elkezdődött?)
Biztató volt, hogy nem lihegte túl ebben Európát.
Holnap viszont alapból jönnie kell a minusz 120Ft-nak az osztalék miatt.
Janku 2013. 05. 29. 07:23
Előzmény: #890  Törölt felhasználó
#891
Koszi, akkor 12-ig lassu emelkedes, utana megabull :)
Törölt felhasználó 2013. 05. 29. 06:17
Előzmény: #888  Janku
#890
12 óra után.
link
Törölt felhasználó 2013. 05. 29. 06:15
Törölt hozzászólás
#889
Janku 2013. 05. 29. 05:52
Előzmény: #887  Törölt felhasználó
#888
Jo reggelt!

Hanykor van ma dontes Brusszelben?
Törölt felhasználó 2013. 05. 28. 23:30
Előzmény: #886  andrasone
#887
Ez nem túl jó hír részedről. Kívánom hozd vissza! Jó éjt!
andrasone
andrasone 2013. 05. 28. 23:24
Előzmény: #885  Törölt felhasználó
#886
Tapasztalat. Elveszítettem én itt már elég pénzt ahoz, hogy valamennyit ki is vegyek a játékból. Jó éjszakát! Neked is sok sikert! :)
Törölt felhasználó 2013. 05. 28. 23:22
Előzmény: #884  andrasone
#885
Ügyes vagy, jól csinálod, épp ezért ne hivatkozz negatív bef.tanácsokra, járd a bevállt saját utad! Jó éjt és további sikeres kereskedést!
andrasone
andrasone 2013. 05. 28. 23:12
Előzmény: #882  Törölt felhasználó
#884
3700, 3900, 4150, és boom vettem 4900-ért is :)))

Biztos vagyok benne hogy jót akart, de én nem szeretem amikor befolyásolni próbálnak, ... szeretem a döntéseket én magam meghozni! :) Mert ha rosszul döntök, akkor legalább csak magamat fogom hibáztatni ...
Törölt felhasználó 2013. 05. 28. 22:56
Előzmény: #881  andrasone
#883
Mint kiderült, jól tetted, de ezt sem ő,sem te nem tudhattad előre!
Törölt felhasználó 2013. 05. 28. 22:39
Előzmény: #881  andrasone
#882
Nem biztos,hogy rosszat akart. Mennyiért vetted?
andrasone
andrasone 2013. 05. 28. 21:51
Előzmény: #880  berlini
#881
:) Befektetési tanácsadó mondja nekem 4900-nál adjam el a részvényeimet mert korrekció lesz itthon is és külföldön is... ..Én egy jót mosolyogtam és nem adtam el semmit.... (és még mindig tartom)

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek