Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Legkésőbb 2024 január hóban érkező legelső oszti után látni fogjuk, hogy mennyit vont le a szolgáltató :) Szerintem az van, hogy szépen nyomon követhető, hogy Magyarországon adózó vásárolta az adott részvényt, NYSE-n, vagy sem. Ha Magyarországi, akkor a KBC Magyarországi fiókja úgy lecsapja a 30+5%-ot, ahogy nem szégyelli.
Na ,hogy kicsit én is növeljem a zavart,a Nav-nál is előfordul,hogy ugyan azon kérdésre annyi féle válasz lesz,ahány Nav-os kollégát megkérdez az ember!Ez a sztori igaz adószakértőkkel is sajnos.
Én úgy értelmezem az eddig olvasottakat, hogy külön kell választani az osztalékot, kamatot amit a vállalat fizet neked és az árfolyamnyereséget amit egy közvetítőn (brókeren) keresztűl szerzel. Az osztalékot és a kamatot eddig is úgy kaptuk meg az usából, hogy az adót már levonták belőle és itthon csak be kellett vallani, más dolgod nem volt vele. Ha megszünik az egyezmény, idehaza is le kell adózni majd utána. Az árfolyamnyereséget ott szerzel, ahol a brókered van. Szerintem, ha az MNB intézménykeresőlyében engedélyezve van a bróker, akkor ETÜ-nek minősül. https://intezmenykereso.mnb.hu/
Hogy kicsit növeljem a zavart. Én úgy tudom, hogy nem is az instrumentum, nem is a bróker székhelye, hanem egyes esetekben az számít, melyik tőzsdén vásárolták az értékpapírt. Legvégül úgyis az fog számítani, amit a NAV mond, nem pedig a "szerintem"-ek.
lehet, hogy félreértek valamit, de nem az adott instrumentum határozza meg az (extra)adózást, nem pedig a bróker? túl könnyű lenne így kijátszani a rendszert, nem?
köszi a választ. akkor valami új után kell nézni a kockázatmentes usd befektetéseknek, bár sajnos nem nagyon találtam eddig használható alternatíváját a corporate bondoknak. Valakinek esetleg ötlet?
" Az Szja tv. definíciója alapján ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősül az ügylet, ha azt olyan pénzügyi eszközre kötik, amelyet „bármely EGT-államban vagy egyébként olyan államban működő pénzpiacon tevékenységet folytató befektetési szolgáltatóval, vagy befektetési szolgáltató közreműködésével kötöttek, amely állammal Magyarországnak van a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye”.
Ellenőrzött tőkepiaci ügylet esetén alkalmazhatók kedvezőbb adózási szabályok, mint pl. nyereség és veszteség összevonása, vagy pl. adókiegyenlítés az előző 2 év esetleges veszteségével, nem terheli EHO.
Az eddigi értékelések/vélemények alapján leginkább az osztalékos cégeket fogja súlytani az egyezmény nélküliség. Bár azt továbbra sem tudom, hogy mit fog jelenteni a mindennapokban az, hogy az amerikai piacon való kereskedés nem minősül majd ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek. Ennek a következményét még nem láttam leírva sehol. . Úgy hogy én leginkább az osztalékos papíroktól fogok az év során megszabadulni, a többit valószínűleg meg fogom tartani. Arra nem igazán számítok, hogy lesz újabb egyezmény, nem gondolnám, hogy kormányunk számára kicsit is fontos lenne a hazai kisbefektetők sorsa, szóval érdemes már most felkészülni az egyezmény nélküli időkre.
Value Investing