Elég rossz passzban van Viktor(vagy inkább a piac??:) ).De ettől függetlenül bízom benne.Lehet,hogy a kereskedés jelenlegi stílusa nem fekszik neki.Túl nagyok a fel és le ugrálások.. gondolom kiüti a stopokat.Nehéz lehet lekereskedni.Lesz majd olyan időszak ami fekszik neki és magára fog találni.Olvasgattam a vele készült interjúkat,jó gondolkodású..visszatalál a megfelelő útra.Kitartás a Plotinus részvényeseinek..;)
A részvényjegyzési macera szerintem az engedélyeztetési folyamatnak szólt (engedélyek, kibocsátási tájékoztató aktualizálás, részvényjegyzés, allokáció, stb.)
Az osztalék ennél lényegesen egyszerűbb. Ugyan 600 részvényes van, de évente egyszer azért nem lenne egy megoldhatatlan feladat (újabb USA példa, elég általános, hogy negyedévente fizetnek a cégek osztalékot)
Nagyjából egyszeri bérszámfejtés, majd utalások. (nem ez áll a háttérben)
Magyar részvények esetén TBSZ-en nincs osztalékadó,
Nyeszen van (mai napig nem értem a törvényalkotót, hogy miért).
Emiatt a Tbsz-en tartott Plotinus részvények esetében teljesen mindegy adó szempontjából, hogy árfolyamnyereséget vagy osztalékot realizál a tulajdonosa.
Hosszabb távon azért némi igazság van abban, hogy valamennyi osztalékot illene kapnia a tulajdonosnak.
Pláne, ha valaki mondjuk nyugdíj kiegészítésként tervez az osztalékkal, és nem akarja eladni a részvényt, ha bármilyen kiadást szeretne (vagy kell) eszközölni.(Amerikában ennek nagy hagyománya, és vállalati részről! komoly tisztelete van, ilyen egy jól működő tőkepiac)
Szóval az osztalék nem ördögtől való, még csak az sem igaz, hogy akkor kell fizetni,ha a menedzsment mát nem tudja elkölteni, befektetni.
A megtermelt pénz a részvényeseké, annak kisebb részének kiosztása nem okozhatna gondot egy jól működő Társaságnak. (jegybanki alapkamat+2-3% bőven elegendő lenne)
Sőt ezáltal a menedzsment nap, mint nap szembesülne azzal, hogy bizony a saját tőkének is van tőkeköltsége, amit ki kell termelnie.
Sőt, továbblépve akár lehetőséget is lehetne teremteni az osztalék újra befektetésre, vagyis a tulajdonos nyilatkozhatna arról, hogy némi diszkonttal ő inkább Plotinus részvényt kérne az osztalék fejében.
Így a tulajdonosoknak lenne választási lehetősége, hogy ha éppen pénz kell felveszik az osztalékot, ha nem részvényben kérik.
Mivel a Plotinus elég innovatív, akár még egyszer el is indulhat egy ilyen.
Ez utólag derül ki. Ha a forint gyengül mondjuk 10%-ot, és a Plotinus idén mínusz 10% hozamot ér el, akkor az árfolyam leeshet mondjuk 4000 Ft-ra. Ugyanígy megtörténhet, hogy 30% hozamot érnek el, és akkor tovább száguld az árfolyam.
Az élet szép.
PLOTINUS
Elég rossz passzban van Viktor(vagy inkább a piac??:) ).De ettől függetlenül bízom benne.Lehet,hogy a kereskedés jelenlegi stílusa nem fekszik neki.Túl nagyok a fel és le ugrálások.. gondolom kiüti a stopokat.Nehéz lehet lekereskedni.Lesz majd olyan időszak ami fekszik neki és magára fog találni.Olvasgattam a vele készült interjúkat,jó gondolkodású..visszatalál a megfelelő útra.Kitartás a Plotinus részvényeseinek..;)