globális energetikai válság és a kialakuló extrém magas alapanyag és energia árak egyértelmű bizonyítékai a fosszilis forrásoktól független, zöld energiaforrások, így többek közt a geotermia kiemelt fontosságának, sőt nélkülözhetetlenségének
Ezen a gondolaton egyébként én még tovább is mennék. Magyarország energiabiztonságában egy nagyon fontos tényező, hogy a geotermikus energiát az országhatárokon belül nyerik ki, azaz jóval kisebb mértékben függünk a globális eseményektől. Stabil, biztonságos módon biztosítható a geotermikus energia, nem Moszkvában vagy Rijadban döntik el, hogy jövő hónapban mi legyen.
Persze ez nem azt jelenti, hogy mindig olcsóbb is lesz, összeomolhat a gázpiac is, de a geotermikus szolgáltatás stabil, kiszámítható lenne, és belföldön dőlnének el a kérdések.
Ha pedig már a nemzetgazdaság áramigényét is 100%-ban elő tudnák állítani belföldön, akkor, a geotermikus hőszolgáltatás szintjére visszatérve, az már csak alkatrész-utánpótlásban szorulhatna külföldi ellátásra.
És szerintem az energiahordozók árváltozásánál fontosabb szempont az ellátásbiztonság. Az energiabiztonság. Lásd pl. sok kis falusi benzinkút, ahol nem tudsz 480 Ft-ért benzint tankolni, mert kifogyott. Ilyenkor örömmel tankolnál 650 Ft-ért is, de nincs mit tankolj. Szerintem az ellátásbiztonság, és az energiabiztonság sokkal többet ér, mint az ár. A Pannergy ezt képviseli, a biztonságot, lévén belföldi energiaforrást hasznosít (tudom, áramot is használ, ami nemzetközi hálózaton rohangál, de a felhasznált villamosenergia érték töredéke a tényleges, „rezsicsökkentés” hazugsága nélküli, Pannergy által előállított hőenergia értékéhez képest).
És itt van az, ami üvölt azért, hogy az orosz gázról való leválásnál a belföldi energiaforrásokat hasznosítók, így a geotermikus ágazat a sor elején kellene legyen. Az orosz gázról katarira való átállásnak nincs ilyen hozadéka, ugyanúgy a külföldtől függünk, mint korábban.
Kérdés, hogy Orbánék agyáig ez eljut-e. (Igen, eljut, csak az országuraló és legyaluló terveikben még nem jutottak el ehhez a szektorhoz, most kénytelenek lesznek nagyon gyorsan lépni).
PANNERGY