Szvsz az osztalékkal kapcsolatosan változni fog a vezetés véleménye: túl nagy a szabad cash összege, illetve cash termelő képesség a cégben, ami nagy kísértés. És tegyük hozzá, hogy nem csak számukra, de harmadik fél számára is.
Ez sajnos így van:-( bàr elég nehéz lenne megmagyarázni, hogy most amikor nincsenek új projektek, és áll a cash a cégnél akkor miért nem ad osztalékot, vagy miért nem indít kötelező srvt
10,8%-kal nő a cég értéke, mert 5%-kal emelkedik az árbevétele? (És akkor az inflációs költségnövekedést még nem is vettük figyelembe.) Az elemző pedig nem PE, hanem EBITDA alapon értékel.
Kb. 200 millió eredményt hoz az emelés. 10-es P/E-vel az 2 mrd cégérték. A kintlévő 18m db részvényre vetítve az 111 Ft részvényenként, + az előző értékelés óta eltelt vagyonnövekedés. A 120 Ft-os céláremelés indokolt és korrekt.
Tavaly 5,7%-os hatósági áremelésre 26Ft-ot emelkedett a célár, 1046-ról 1072-re. Most 7,1 illetve 3%-os áremelés (átlagban ez legyen kb. 5%) ismét 25Ft körüli célár emelést indokolna önmagában, azaz 1106-ról 1130Ft környékére, de ezt a szektortársak árazásának változása még mindkét irányba eltérítheti. 1222 már soknak tűnik.
A hatósági árak emelése és az mellett, hogy a piac is változik, szerintem két kimenetel lehet elemzésben: 1, Kb.1-2 % kellene emelni a célárat , ha nem nyúl a modellhez. 7 vagy máshol 3 % a hatósági áron, de ez nem érinti az Audit. Összesen nem taksálom 2-3% fölé az áremelkedést összforgalomban, gondolom Audival hosszú távú a szerződés. 2., Most jó alkalom van, hogy átvizsgálja a modellt. Arra nem vállalkozom, hogy megnézzem az OTP modellben részt cégek árfolyam alakulását, de akkor új elmélet jöhet. Szerintem első és célár 1222.
Kibogarászom ide a cikk text only lényegét, annak aki nem kattintott a linkre (első ár szeptember 30-ig, második októbertől): Szentlőrinc: 3654 HUF/GJ 3654 HUF/GJ 0% Miskolc GHeoThermal Ltd: 2515 HUF/GJ 2695 HUF/GJ 7,1% (alulról) Kuala: 2515 HUF/GJ 2695 HUF/GJ 7,1% (alulról) Arrabona Concession Ltd: 3108 HUF/GJ 3204 HUF/GJ 3 % (alulról) Forrás: http://www.thinkgeoenergy.com/pannergy-kicks-off-geothermal-district-heating-season-and-shares-new-prices-in-hungary/ (by Ati19) Egyébként Magyar Közlöny 161-es szám, de azt nem bogarásztam át.
Csak egy gondolat. Szerintem választási kampányba beleillet volna ha Mvm megveszi a Pannyt . Lehetett volna fényezni az állami apparátust. Így hogy válosztások utánra hagyják így már be jöhet a képbe ML. Remélem csak gondolat is marad. Jobban szeretném ha idei év nyereségét kifizetnék mint oszti ,majd Mvm vinné is.
PANNERGY