Jó Fretek, parasztság az amiket te szoktál írni! :D
Én arra utaltam, hogy a nem megújuló lobbisták ott tesznek keresztbe, ahol tudnak.
A fúrásokhoz, erőművek kivitelezéséhez pénz kell: hitel, vagy pályázati támogatás, ennek megszerzésében biztos akadályokra lehet számítani.
Ez így van.
A PE-nek, és más hasonló cégeknek nagy harcokat kell még megvívniuk a fosszilis lobbistákkal.
Ez ugyan olyan mint a maffia, csak ez legális, de nem különbözik.
Viszont ha pl. a pályázatot jól elkészítik, akkor azt csak időben lehet hátráltatni. Jó lenne tudni, hogy egyáltalán jelenleg van-e beadott pályázatuk, mert erről a jelentésben nem tettek említést.
Úgy ahogy a bankok válsága begyűrűzött hozzánk is az USA-ból, úgy előbb utóbb a zöldenergia kiemelt támogatása is be fog gyűrűzni.
Nálunk két dolog akadályozza jelenleg -ahogy én látom- a Pannergy felfutását:
- a restrikciós, pénzvisszafogásos válságkezelés miatt nehéz a beruházási támogatásokhoz hozzájutni. Ebbe beletartozik az is, hogy megkezdett projektekkel nem lehet pályázni.
- a gázlobbi kézben tartja a kormánypártokat, tehát ahol lehet lassítják az alternatív energiaforrások térnyerését.
Időnként elengednek egy pár zöldenergiás szólamot, de a kulisszák mögött keményen védik a hagyományos energiaszolgáltatók érdekeit. Ahhoz hogy a gáz lobbi piacot veszítsen, és ténylegesen betörjön a piacra pl a geotermikus energia, fel kell menni a gáz árának, vagy gázhiány kell a piacon.
Mindekettőnek van esélye. De jelenleg inkább beszállunk két gázvezeték építésbe is, minthogy deklaráltan a geotermikus energia támogatására állnánk át. Minden sikeres geotermikus projekt sérti a gázosok profitérdekeit.
A Pannergynek meg kell találni a rést a pajzson. Aki PE részvényt vett nem daytrade-re vette.
Soká lesz az még, szerintem ők sem tudják. :(
Az a nevetséges, hogy tényleg itt van két vadiúj fúró, és a bürokrácia, és egyéb szarakodás miatt nem kezdenek vele semmit.
Közben mindenféle uniós, és világméretű szinten a politikusok nagyokat bólogatnak a környezetbarát energiakinyerés támogatásának szükségességére.
PANNERGY