ne feledd guda hogy a brókerségüknek köszönhetően lesz várhatóan 1.2 Milliárdos nyereségük a határidősön...(megnézném melyik hasonló kapitalizációjú papír tette ezt) ha ugyanolyan tranzakciókat csinálsz mint a nagyok akkor abból nagy gond nem lehet. vezetőségből pár embernek szerintem túlmisztifikált a brókeri múltja a kisbüfik, így a te szemedben is.
én most inkább a pannunionra koncentrálnék. hirtelen minden bennfentes elkezdte 102huf/db áron venni a társaság részvényeit.
Emlékeztetnék mindenkit hogy 95% PE 3% SZ.B. tulajdon mellett a maradék 2% kisbüfis részt most Czabán Nándor kezdte el folyamatosan csipegetni... már csak 450k rv. van "közkézen"... vmi készülődik.... csak jönnénk már rá hogy mi...
Szerintem az semmit nem fog jelenteni.
Itt csak az mozdítana valamit, ha nyögnének a szentlőrinci projekt állásáról.
De én továbbra is azt sejtem, hogy ezek jól visszatartják a híreket, és csak akkor nyomnak valamit ha az az érdekük. :(
Nem tudnak kimosakodni a brókerségből?
"ez egy tőzsdére vezetett cég
ők inenn jutnak forráshoz
nekik ez a fontos"
Ez részben igaz csak, a PE is számít külső forrásokra - hitel és támogatás (mindkét forrás nagyságrendekkel olcsóbb mint a saját tőke). Ez növeli a cégértéket és ezáltal a részvények értékét is;
"csak nem 15 évig akarsz ülni benne
már maga a megtérülési idő is
szab egy időintervallumot a nyereségesé válásra
amit kiülni baromság"
Minden ésszerű beruházásnak van valamekkora megtérülési ideje, és ez erőművek esetében bizony sokszor 10 év körüli időtáv. Ez nem azt jelenti, hogy a részvényen csak ezután lehet nyerni, mivel a tőzsde - szerencsére - előre áraz.
Egyébként a fenti megállapítások nem PE specifikusak, hanem minden egyes projektre, vagy tőzsdei cégre igazak. Még a napelemgyártókra, napenergiára építő erőművekre is. A különbség a kettő között annyi, hogy Mo. adottságai alapján geotermikus energia termelésére kiemelkedően alkalmas, míg napenergia hasznosítására csak korlátozottan.
napelemmel menjél már tudod hova... ha annyira megérné akkor a rétsági napelemgyár miért csődölt be? megjegyzem genesis meg pont ilyen technikai cuccost akar gyártani... másrészről ha egy kicsit is tudod a PE nem csak áramot hanem távhőt is akar szolgáltatni, az erőművek pedig 6-7 év alatt megtérülnek, ami már önmagában okés. mondjuk pont neked magyarázzam?
Hi Roubi!
Köszi a választ.
Azzal egyetértek, hogy az önkormányzatok és a fogyasztók egy része is nehéz helyzetben van jelenleg. De ez az én olvasatom szerint nem jelenti azt, hogy a projektnek ne lenne létalapja.
1) Ez a projekt nem 1-1,5 éves időtávra szól, hanem 15+ évre. Ennyi ideig gyakorlatilag nyersanyag költség nélkül termeli az hőt és/vagy villamos en-t, ami összességében - kezdeti beruházással együtt - az önkormányzatok számára olcsóbb energiát biztosít, mint az egyéb források (pl. akár a gáz);
2) Persze az távhőszolgáltató cégek és vill. en. elosztók kintlévősége jelenleg - a válság és a növekvő gázárak hatására - magasabb mint korábban, de attól azért nem tartok, hogy ez tömeges bedőlésekhez vezetne energiaszolgáltatói oldalról. Végső soron az emberek mindig is fizetni fognak az energiáért, legfeljebb az állam majd kisegíti őket, ilyen-olyan támogatásokkal. De az energiára mindig szükség lesz, főleg a helyben termelt megújuló (alapanyag költség nélküli) energiákra;
3) Drága? Hát igen, fajlagosan HUF/MW alapon nyilván drágább mint mondjuk egy gázerőmű, vagy egy CHP, de azért 25 év alatt elég jó kis megtérülést lehet elérni azzal, hogy a beruházás után szinte (jó karbantartást, meg üzemeltetést leszámítva) ingyen termeli az energiát.
Fentiek alapján még standalone alapon is van létalapja egy-egy ilyen geotermikus blokknak, ha meg az EU-s támogatásokat is idevesszük, akkor aztán tényleg bika üzlet.
Higgyétek el nem unná meg, a lényeg, hogy provokálhasson! Inkább akkor visszakoznak ha többen határozottan, - de nem az ő szintjükön kommunikálva, - rendreutasítják őket.
A 15 mínusz jó ötlet, érdemes Kovinak felvetni a Gépházban.
PANNERGY