A topic celja hogy elmeleteket osszunk meg egymast kozott arra vonatkozoan, ami az OTP _trendjet_ leirja. Arra keressuk a valaszt, hogy a kovetkezo ket-harom heten belul milyen iranyba tart az OTP, es foleg _miert_? A "miert?"-nek sok oka lehet, lehet az technikai alapu (chartelemzes) vagy fundamentalis alapu (jo hirek/rossz hirek) nagy vevo, nagy elado megjelenese a piacon, stb.
A lenyeg, hogy ebbe a topicba olyan bejegyzesek keruljenek, amik javaslatokat tesznek, es azokat ala is tamasztjak valamilyen modon az OTP arfolyam valtozasara, kozeljovoben valo alakulasara. Egyszeru megfigyeles, hogy a kozeptavu trendek kb. 30 naposak, a kerdes az hogy eszre lehet-e ezeket venni idoben? Illetve az, hogy miert alakulnak ki (pl. osztalek-rally, varatlan hir)?
Ez a topic kulonbozne a masik kettotol (az "OTP reszvenyesek ide!" illeteve a "Mennyit er az OTP?") topicoktol abban, hogy itt sem a daytrade mufajt nem szeretnenk kivesezni (ugyanis egy adott napon belul "barmi" lehet, a trendfordito napoktol eltekintve csak zajnak szamitanak), sem pedig fundamentalis alapon ertekelni az OTPt (ugyanis a konyv szerinti es a piaci ertek az nagyon elterhet egymastol). Minket az az egy dolog erdekel, hogy az OTP merre tart a kozeljovoben.
Tobbeknek is van nagyon jo elkepzelese arrol, hogy es mikent alakul az arfolyam, de ezt nem terjesztik a nyilvanossag ele, mert
1) tartanak attol, hogy a brokerek lemennek a stopjaikert; illetve hogy
2) a modelluket hasznalva majd masok is sikeresek lesznek; illetve hogy
3) a modelljuk valojaban rossz, es kesobb emiatt "nevettseg" targyava valnak (beultetes, felbeszeles);
4) stb.
1) Ugyan egy-egy illikvid napon, vagy forgalom nelkuli kisreszvenyben elofordulhat (es elo is fordul!) a "mutyi", am az OTP arfolyamat a nagybefektetoi mozgatjak. Nehany szazmillios brokeri, belfoldi, bennfentes kotes a fo trenden aligha valtoztathat (na jo: Csanyi 5200 kornyeken annak idejen bullbol bearbe vagta).
2) Ha egy modellt sokan hasznalnak, akkor annak torzito hatasa van (ha mar mindenki vett a piacon, akkor nincs aki vegyen, es az arfolyam egyetlen iranyba mehet es az pedig lefele). Abban az egyben biztos vagyok, hogy a forumot olvasok meg egyutt is csak kishalak.
3) Egy modell addig jo, amig az arfolyam azt csinalja, amit a modell leir. Ha a modell mar elter az arfolyamtol, akkor az megy a kukaba, es nezni kell helyette masikat. Modellek jonnek, modellek mennek. Lehet tobb parhuzamos modell is: ezek vonatkozhatnak kulonfele idotavra, ezek lehetnek egymasnak ellentmondok (valaki kitorest, mas letorest var). Barmi, ami egy gyufalanggal intelligensebb a teljes sotetsegnel, nos, az johet.
4) stb.
Szoval a terv az, hogy ez valamifele ok-okozati topic volna. Ez egy aktualis topic, mert en magam tudok ket egymasnak homlokegyenest ellentmondo kozeptavu modellrol. Nagyon izgalmas kerdes, hogy melyik fog valora valni? Rally indul a napokban, vagy beszakadas jon?
Akinek van barmilyen elkepzelese, modellje, az jojjon, es ossza meg velunk.
Tudod Mats mi aggaszt engem nagyon? A hetes buxon az macd. nem akarok chartot felpakolni, de azért érdemes megnézni, hogy tavaly a 3700 pontos márciusi esés végére azért itt már görbült az macd fel. Itt az irány egészen más egyenesen tart lefelé, pedig ezek a szintek nagyon ritkák! Persze még csak most kezdődött a hét....
egyébként ehhez a 3800 meg 10 héthez csak annyit szerettem volna még hozzáfűzni, hogy ha ez valóban így történne, akkor az egy elképesztően rossz indulatú manőver lenne, pláne ha utána szélen, lassan savazva történne az ereszkedés. Gyakorlatilag a molt mintázná... Kilógna a lóláb... így is kilóg, mert itt politikai megrendelésre megy a bét elértéktelenítése. Egy érték van benne, de azt úgyis tudja mindenki
miert gondoljuk hogy az ekb programjanak barmilyen hatasa lesz mo-ra? szerintem nem lesz.
1. Supermario egy ideje azon mesterkedik hogy allamkotvenyeket is vasarolhasson, ez elol ha jol tudom minden akadaly elharult - ha ennyi energiat fektet bele akkor jo esellyel ez az elsodleges cel
2. annak van szuksege erre aki a piacrol nehezen vagy sehogy sem tudja magat ertelmes kamatszintek mellett finanszirozni. Mo jelenleg 2%on all, ezt raszorulasnak nem neveznem
Ha okosak akarunk lenni, akkor azt kellene vegiggondolni hogy milyen elvek alapjan valogathat az EKB az eszkozvasarlas soran. Szigoruan maganvelemenyem hogy ket lehetoseg van: a) sogor koma jobarat kap lovet amit oda tesz legfokeppen ahova akar, ekkor a legmagasabb hozammal kecsegteto uzleteket keresi b) az kap lovet aki raszorul, ekkor a love nem megy tovabb (ezzel a tovabbiakban nem foglalkozom, ez a penz a magyar piacra szvsz nem jut el)
Tegyuk fel sogor koma jobarat oda teszi ahova akarja (nyilvan tulzok). Vajon mekkora mertekben jut ez a penz egy magyar piacra ahol nem nevezheto piacbaratnak a kornyezet, ahol a nagy cegek vagy a kormanytol fuggnek (mol, telekom) vagy eros kitettseguk van az orosz piacon (rg, otp) vagy olyan kicsik hogy 5 perc alatt felvasarolhatja oket joskapista segg utca kettobol (=tvk).
Ehhez az "eszmefuttatashoz" hozzatennem hogy tavaly osz ota (=kitiltasi botrany) latvanyosan elvaltunk a vilag tozsdeitol, szerintem nincs olyan aki akkorat bukott mint mi (talan a gorogok). Friss penz latvanyosan nincs.
Nem tudom mikor fogunk aljat, de en fordulatszeru emelkedest egyelore nem varok. Otp-t egyebkent mozgathatja bankado csokkentes felfele, orosz leminosites lefele, svajci frank hitelportfolio hatasai lefele. En ennek eredojet lefele gondolom, de merteket tippelni sem merek.
persze usd-s eszközértékben lehet erősödés, ha jön egy nagyobb visszateszt a dollárban , és mondjuk csak szerényebben ereszkedik az rv árfolyam, és lehet, hogy az 1000k-s új short-sokkot is picit a feledés homályába szeretnék tolni.....
hetesen az macd, ha jól emlékszem, mert pont olyat nem mentettem le magam nak szóval hetesen épp most nyílik el a szignáltól masszívan negatív, naposon meg nyoma nincs fordulatnak ballagnak egymás mellett az átlagok, az is masszívan negatív... enyhén ereszkedik, mintha spórolna a térrel, hogy legyen hely lefelé... ezért nem értemlll
:)
Ja,ja mármint az utolsó bekezdésre gondolok amit írtál.
Ám én emlékszem kezdő még demós tőzsdeikereskedésemre, amikor oti napon belül esett 1000 pontot!!
5000-ről, 4000-re....nem is volt az olyan rég!
Mult heten OTP elerte a prognosztizalt $12.6-os celarat (3400). Mivel az USD charton sok fontos tamasz van a kornyeken, ezert innen mindenkepp (rovidtavu) fordulatot varok. A kovetkezo 10 hetre 3800-at kellene elerni. Onnan lefordulhat, ha akar, es mehet uj melypontra 5-ik hullamban.
A rovidtavu elorejelzest kontra leirta. En meg sem kiserelem kibogozni az oras, stb. chartokat. De szerintem 3400-at NAGYON megvettek (orias zold gyertya az oras charton), es NEM fogunk arra a szintre menni a kovetkezo hetekben. Egy masik erv amellett, hogy vege az esesnek, az az, ahogyan a BUX kinez.
A BUX 17 eves trendvonalon van, az utolso eses mar gyenge volt. En innen fordulatot varok, es a honap vegere 16200-at. Ha nincs fordulat, akkor GAME OVER, es BUX -> kuka=13.000. Ezt elkepzelhetetlennek tartom, C hullam ide vagy oda.
BUX, USD, havi log-chart (a HUF log-chart ugyanezt a kepet mutatja): link
Szoval, szerintem trendfordulo kozeleg, minden teren. Az egesz elmeletnek nemileg ellentmond, hogy a csutortoki panikban 3mrd-ert nyitottak vadonatuj shortot OTP-re...
A svajci orulettel kapcsolatosan pedig az a velemenyem, hogy vegervenyesen elment a kedvem attol, hogy nevenincs brokercegekhez penzt toljak be. Egyreszt, hogy 1 millio tokebol 3millio veszteseget krealjanak (azaz -2millios egyenleget) link ?!?! Jo hogy itt megalltak, es csak 2 milliot akarnak az ugyfeltol, nem 2 milliardot. Hogy lehet ezt egyaltalan ellenorizni, hogy mennyi az annyi? Az egyebkent teljesen mindegy, hogy ez kinek a "hibaja", hogy "hatba szurt a svajci jegybank", meghogy "nem volt likviditas", "atugrodtak a stoppok" bla-bla-bla. Masreszt: DAX -300pont 1 perc alatt, aztan meg ATH onnan?! Szoval, egyelore jo itt nekem a BETen, bovliban, mocsarban.
Vagyok... vagyok... csak hát volt őrület...:D
Rövid leszek! Szinteket szándékosan nem fogok írni, mert én is meg szeretnék élni valamiből :D. A 390-es alj nem valós alj. Most azért nem, mert az csak egy spike, és felette van otika ezen hullámának valós alja. A továbbiakban pedig azért nem, mert még csak a 3/4-et csináljuk most felfele. Jönni fog hétfőn kedden egy 3/5 lefele. Meddig? Van több szintem is. Figyelni kell. Utána pár napig felfele lesz az irány, de az is elképzelhető, hogy nem látunk mást, csak lassú felkúszós oldalazást. Elképzelhető, hogy még épp hogy csak 600 fölé nézünk majd.
Két dolog zavar! Nincs egyértelmű fordulós jel felfele, és nincs vételi erő sem. Ráadásul van egy eladónk, aki nem szereti a konkurenciát, és nem hagyja a longosokat nagyon szabadulni. Lehet talán az RNE? passz... de van.
Shortokat a pánikban zártam, de már ismét abban csücsülök, mert visszanyitottam.
Dax megy felfele, mert hát a svájciak, és japók oda is tolják a zsetont... BÉT-re semmit... Dodó megy felfele, mert most mindenki abba menekül... EUR szakad pont ezért is...
EKB buli lesz hamarosan... két dolog ezzel kapcsolatosan. Az 500 mrd-os pakk a befektetőknek csalódás. És van hozzá még egy morzsa... csak a befektetésre ajánlott kategóriában fognak vásárolni... Oroszoknál leminősítés, románoknál ha így marad bankpánik.
CHF ügyhöz azon túl, hogy gigaamatőrnek mondanám (de nyilván aki tudott róla nem így vélekedik :D ), brokicégek, alapok, és sok magánember portfóliója került veszélybe... kell a cash a beszorult pozik fedezésére... okozhat eladói nyomást ez is...
Meglátjuk, de egyelőre én azt mondom, hogy 1 hónapon belül 3100-3200-as szintet megnézzük! ;-)
Most van az a rángatózós nagy volás helyzet, hogy a stopokkal is vigyázni kell, mert szedik ám a pozikat... egyes brókercégeknek most mindennél jobban kell a pénz, hogy pótolják a CHF sztori veszteségeit.
A legszebb az egészben, hogy mindenki háborog a svájci limittörlés miatt... persze, hogy ezt teszik... hiszen talán most először baromira kevesen tudtak róla, és ez most fáj nekik, hogy ők kimaradtak a buliból...
Tudom, hogy nem túl korrekt, hogy ilyet kérek mert sok információt és még több munkát tartalmaz, de nem kaphatnám meg esetleg mégis az usd-s txt-det!Szeretnék egy kicsit belebújni... persze ki ne szeretne! Természetese megértem és jogosnak tartom, ha nemet mondasz!
Vad zuhanas a heten, de a 3600-as szint (egyelore) nem esett el. Az USD chart alapjan meg tovabbi 1USD eses kene, 3400-as szintekre. De ehhez kellene egy apro lokes a nyugatrol. Olaj, rubel, HUF szakadas, vagy nagyobb eses DAX, SP-ben.
Az oras chart azt mutatja, hogy OTP nehany napon belul 4-szer (!) tesztelte a 3600-as szintet, es a penteki 3650-es zaroar is nagyon kozel van hozza. HA leer az arfolyam 3600 szintre hetfon delelott, akkor fulescsesze van az oras charton 3400-as celarral, es a 3600 el fog esni. HA 3600 szint elesik, akkor a fulescsesze (es az USD chart) celara 3400.
BUX oras chart zavaros, de azt gondolom hogy itt is kritikus lesz az elso ora hetfon: egyelore tesztelni kellene a 16.000 pontot, esetleg 15800-ig alaszurni. De ha OTP leszakad, akkor 15600 is elerheto a heten.
OTP-forecast
A lenyeg, hogy ebbe a topicba olyan bejegyzesek keruljenek, amik javaslatokat tesznek, es azokat ala is tamasztjak valamilyen modon az OTP arfolyam valtozasara, kozeljovoben valo alakulasara. Egyszeru megfigyeles, hogy a kozeptavu trendek kb. 30 naposak, a kerdes az hogy eszre lehet-e ezeket venni idoben? Illetve az, hogy miert alakulnak ki (pl. osztalek-rally, varatlan hir)?
Ez a topic kulonbozne a masik kettotol (az "OTP reszvenyesek ide!" illeteve a "Mennyit er az OTP?") topicoktol abban, hogy itt sem a daytrade mufajt nem szeretnenk kivesezni (ugyanis egy adott napon belul "barmi" lehet, a trendfordito napoktol eltekintve csak zajnak szamitanak), sem pedig fundamentalis alapon ertekelni az OTPt (ugyanis a konyv szerinti es a piaci ertek az nagyon elterhet egymastol). Minket az az egy dolog erdekel, hogy az OTP merre tart a kozeljovoben.
Tobbeknek is van nagyon jo elkepzelese arrol, hogy es mikent alakul az arfolyam, de ezt nem terjesztik a nyilvanossag ele, mert
1) tartanak attol, hogy a brokerek lemennek a stopjaikert; illetve hogy
2) a modelluket hasznalva majd masok is sikeresek lesznek; illetve hogy
3) a modelljuk valojaban rossz, es kesobb emiatt "nevettseg" targyava valnak (beultetes, felbeszeles);
4) stb.
1) Ugyan egy-egy illikvid napon, vagy forgalom nelkuli kisreszvenyben elofordulhat (es elo is fordul!) a "mutyi", am az OTP arfolyamat a nagybefektetoi mozgatjak. Nehany szazmillios brokeri, belfoldi, bennfentes kotes a fo trenden aligha valtoztathat (na jo: Csanyi 5200 kornyeken annak idejen bullbol bearbe vagta).
2) Ha egy modellt sokan hasznalnak, akkor annak torzito hatasa van (ha mar mindenki vett a piacon, akkor nincs aki vegyen, es az arfolyam egyetlen iranyba mehet es az pedig lefele). Abban az egyben biztos vagyok, hogy a forumot olvasok meg egyutt is csak kishalak.
3) Egy modell addig jo, amig az arfolyam azt csinalja, amit a modell leir. Ha a modell mar elter az arfolyamtol, akkor az megy a kukaba, es nezni kell helyette masikat. Modellek jonnek, modellek mennek. Lehet tobb parhuzamos modell is: ezek vonatkozhatnak kulonfele idotavra, ezek lehetnek egymasnak ellentmondok (valaki kitorest, mas letorest var). Barmi, ami egy gyufalanggal intelligensebb a teljes sotetsegnel, nos, az johet.
4) stb.
Szoval a terv az, hogy ez valamifele ok-okozati topic volna. Ez egy aktualis topic, mert en magam tudok ket egymasnak homlokegyenest ellentmondo kozeptavu modellrol. Nagyon izgalmas kerdes, hogy melyik fog valora valni? Rally indul a napokban, vagy beszakadas jon?
Akinek van barmilyen elkepzelese, modellje, az jojjon, es ossza meg velunk.