Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 10. 19. 12:52

OTP-forecast  

A topic celja hogy elmeleteket osszunk meg egymast kozott arra vonatkozoan, ami az OTP _trendjet_ leirja. Arra keressuk a valaszt, hogy a kovetkezo ket-harom heten belul milyen iranyba tart az OTP, es foleg _miert_? A "miert?"-nek sok oka lehet, lehet az technikai alapu (chartelemzes) vagy fundamentalis alapu (jo hirek/rossz hirek) nagy vevo, nagy elado megjelenese a piacon, stb.

A lenyeg, hogy ebbe a topicba olyan bejegyzesek keruljenek, amik javaslatokat tesznek, es azokat ala is tamasztjak valamilyen modon az OTP arfolyam valtozasara, kozeljovoben valo alakulasara. Egyszeru megfigyeles, hogy a kozeptavu trendek kb. 30 naposak, a kerdes az hogy eszre lehet-e ezeket venni idoben? Illetve az, hogy miert alakulnak ki (pl. osztalek-rally, varatlan hir)?

Ez a topic kulonbozne a masik kettotol (az "OTP reszvenyesek ide!" illeteve a "Mennyit er az OTP?") topicoktol abban, hogy itt sem a daytrade mufajt nem szeretnenk kivesezni (ugyanis egy adott napon belul "barmi" lehet, a trendfordito napoktol eltekintve csak zajnak szamitanak), sem pedig fundamentalis alapon ertekelni az OTPt (ugyanis a konyv szerinti es a piaci ertek az nagyon elterhet egymastol). Minket az az egy dolog erdekel, hogy az OTP merre tart a kozeljovoben.

Tobbeknek is van nagyon jo elkepzelese arrol, hogy es mikent alakul az arfolyam, de ezt nem terjesztik a nyilvanossag ele, mert

1) tartanak attol, hogy a brokerek lemennek a stopjaikert; illetve hogy

2) a modelluket hasznalva majd masok is sikeresek lesznek; illetve hogy

3) a modelljuk valojaban rossz, es kesobb emiatt "nevettseg" targyava valnak (beultetes, felbeszeles);

4) stb.

1) Ugyan egy-egy illikvid napon, vagy forgalom nelkuli kisreszvenyben elofordulhat (es elo is fordul!) a "mutyi", am az OTP arfolyamat a nagybefektetoi mozgatjak. Nehany szazmillios brokeri, belfoldi, bennfentes kotes a fo trenden aligha valtoztathat (na jo: Csanyi 5200 kornyeken annak idejen bullbol bearbe vagta).

2) Ha egy modellt sokan hasznalnak, akkor annak torzito hatasa van (ha mar mindenki vett a piacon, akkor nincs aki vegyen, es az arfolyam egyetlen iranyba mehet es az pedig lefele). Abban az egyben biztos vagyok, hogy a forumot olvasok meg egyutt is csak kishalak.

3) Egy modell addig jo, amig az arfolyam azt csinalja, amit a modell leir. Ha a modell mar elter az arfolyamtol, akkor az megy a kukaba, es nezni kell helyette masikat. Modellek jonnek, modellek mennek. Lehet tobb parhuzamos modell is: ezek vonatkozhatnak kulonfele idotavra, ezek lehetnek egymasnak ellentmondok (valaki kitorest, mas letorest var). Barmi, ami egy gyufalanggal intelligensebb a teljes sotetsegnel, nos, az johet.

4) stb.

Szoval a terv az, hogy ez valamifele ok-okozati topic volna. Ez egy aktualis topic, mert en magam tudok ket egymasnak homlokegyenest ellentmondo kozeptavu modellrol. Nagyon izgalmas kerdes, hogy melyik fog valora valni? Rally indul a napokban, vagy beszakadas jon?

Akinek van barmilyen elkepzelese, modellje, az jojjon, es ossza meg velunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 01. 05. 22:12
Előzmény: #239  Törölt felhasználó
Tegyunk egy probat kozosen.

1) Hozzavalok:

-MNB honlaprol USD arfolyam link
-bet.hu oldalrol historikus OTP arfolyam link
-EXCEL (barmilyen ingyenes tablazatkezelo, openoffice, stb.)

2) Excelben egymas melle rakod az OTP arfolyamat es az MNB USD arfolyamat, es kiszamolod belole a dollarositott napi min, max, zaroarakat. Kulon figyelsz arra, hogy
a) bet.hu honlapon OTP arfolyamaba nincs belepitve a reszvenyfelosztas. Tehat az elso par evnyi cellaban szereplo adatokat le kell 10-zel osztani (es mondjuk ROUND() fuggvennyel kerekiteni. (2002 marcius 4-en volt a reszvenysplit, ott latsz egy 20.000->2000 ugrast); ES
b) 2001-10-31, 2002-5-8 es 2002-5-9 napokon az MNB nem jegyzett USD arfolyamot (viszont OTP-vel volt kereskedes), szoval ezt a harom napot ki kell dobni, kulonben el fog az egesz tablazatod "csuszni". Vagy megadhatsz "fiktiv" USD arfolyamot, pl az egy nappal korabbit.

3) Ha ez megvan, akkor kijelolod a dollarositott cellakat, es beszurod egy ures .txt fileba, mondjuk OTP-USD.txt

4) Amibrokerben betoltod az OTP-USD.txt filet, es figyelsz arra, hogy az oszlop-szeparator az most tab (nem pedig szokoz, mint a portfolio.hu letolteskor).

5) Ha elkeszult, kozzeteszed mindannyiunk oromere :-).
Törölt felhasználó 2015. 01. 05. 21:24
Előzmény: #219  Törölt felhasználó
Mats Megmondom őszintén nagyon érdekel az otp usd-s változata! Szeretnék egy kis segítséget kérni tőled, hogy hogyan is kezdjek hozzá.Szeretném én is legyártani ezt a grafikont és a jelenértékest is reprodukálnám, de megmondom őszintén lövésem sincs, hogy hogyan is kellene ezeket a módosított chartokat előállítani az amiban! Egyáltalán van mód az ingyenes verzióban ilyesmire?
Kontraindikator
Kontraindikator 2015. 01. 05. 17:54
Előzmény: #236  OTPBankar
Így van! Én trader vagyok! Azon belül is anno dt, ma már swing. Ha magas laszti van, akkor dt is lecsapok, de h1 alatt már ritkán lépek.
A befektetés szép dolog. Nincs velem bajom, kivéve azt, hogy jelen pillanatban kis országunk kevésbé alkalmas ilyen jellegű befektetésekre.
Továbbra is úgy gondolom, hogy OTP-be lesz a 3600-3700-as szintnél jóval kedvezőbb beszálló, valamint azt is gondolom, hogy a mai banki kamatok mellett aki innen otp-be fektet 5 éves időtávban szépen kenterbe veri majd a kamatokat is. A gondom ezzel inkább az, hogy sok idő telik el úgy, hogy nem dolgozik az ember pénze. Márpedig a befektető is trader, csak idézőjelesen nagy tf-en vesz bele instrumentumokba nem a legjobb helyen. Míg a befektető egy 10%-os emelkedésből max 10%-ot tud megfogni, addig egy trader akár 20-at is. Na én azt a 10%-ot már pedig bent nem hagyom a biliben... ;-)
Törölt felhasználó 2015. 01. 05. 17:46
Előzmény: #234  OTPBankar
még szerencse h. "Go long JOSZEZON" :))
OTPBankar 2015. 01. 05. 17:43
Előzmény: #235  Kontraindikator
Te ezek szerint trader vagy én befektető. A vállalat vezetése, értéke a lényeg, nem a csökkenő háromszög satöbbi. Ezt csak meg kéne tanulni mondjuk 1 év alatt és ha ez lenne a lényege a dolognak akkor mindenki milliárdos lenne az emelkedő háromszögből meg minden hasonlóból...
Kontraindikator
Kontraindikator 2015. 01. 05. 17:41
Előzmény: #234  OTPBankar
"...Csak az zavar hogy pomperjék itt egész nap nyomják a shortos dumájukat nagy egyetértésben úgy, hogy másik oldalról meg sem közelítik..."

Ezt el kell fogadni! Vannak vérshortos és vérlongos beállítottságú traderek. Nagyon kevesen képesek két irányban kereskedni. Én is sokáig szívtam azzal, hogy csak a shortot kerestem, és próbáltam mindenbe az esést belelátni. A saját káromon megtanultam, hogy igen bizony, az esésben is van emelkedés, és bizony van a short trendben is szép emelkedés. Abban viszont nehéz lenne Pomperj-t megcáfolni, hogy az utóbbi 1-1.5 évben ne neki lett volna igaza hosszabb távon.
Halkan hozzáteszem, hogy 3811-ről azaz év végi felmutyit kihasználtam shortnyitásra... ;-)
OTPBankar 2015. 01. 05. 17:31
Előzmény: #232  Kontraindikator
Egyetértek veled. Csak az zavar hogy pomperjék itt egész nap nyomják a shortos dumájukat nagy egyetértésben úgy, hogy másik oldalról meg sem közelítik. Ha meg beüt egy emelkedés, eltűnnek véletlen.
Kontraindikator
Kontraindikator 2015. 01. 05. 17:27
Ez így szép munka, jó észrevétel... ;-)
Kontraindikator
Kontraindikator 2015. 01. 05. 17:26
Előzmény: #230  OTPBankar
"...csak ne befolyásold ennyire a kicsiket..."
Én megfordítanám! Akit ilyenekkel befolyásolni lehet, az ne tőzsdézzen! ;-)
Ezek a fórumok nem arra valók (legalább is remélem hogy csak kevesen használják arra!) hogy megnézzük, hogy xy aki ír valamit és mondjuk az átlagnál többször talál irányt, akkor azt kövessük. Soha senki nem fog tudni sikerrel kereskedni más stratégiájával MERT:
- nem ugyanakkora fedezeti tőkével rendelkeznek,
- nem ugyanakkora a pszichés tűrőképességük,
- nem tudja konkrétan mire nyitott a másik pozit, csak azt látja, hogy nyitott,
- nem egyforma időtávban gondolkoznak,
- stb...
A lényeg, hogy mindenki igyekezzen saját magának kidolgozni egy sikeres kereskedési rendszert. A SAJÁT kereteinek megfelelően.
Én (már ha valakinek feltűnt egyáltalán :D ) ritkán írok. Ennek egyik oka, hogy nem ismeritek az én fent említett kereteimet, ezért nem írok vételi és eladási ajánlásokat. Nem szeretnék senkit magammal rántani. Én tényleg fedezek, nyitok zárok pikk pakk... ezt nem tudom elmagyarázni jobban, mint, hogy nagy TF irány, kis TF fedezőpakkok. A chartjaim is ennek megfelelően kezelem. Szimplán TA!
OTPBankar! Azt írod, hogy más ne befolyásolja a kicsiket. Két észrevétel. Ha egy shortos javaslatra írod ezt, akkor a kicsiket longba ülteted, tehát megzavarod őket, és befolyásolod.
A másik, hogy mindennemű elemzés ilyen értelemben befolyásolás, ergo akkor ne írjon senki... amúgy is... beszéljünk inkább a zenéről... ;-)
OTPBankar 2015. 01. 05. 17:05
Előzmény: #224  Törölt felhasználó
Olvasd el mások otis fórumban december 31 vagy 30.-ai írásomat
OTPBankar 2015. 01. 05. 17:05
Előzmény: #226  pomperj
Fundamentumokat sosem nézed csak a technikát, nem is kereskedsz elvileg OTP-vel..... innentől meg hagyjuk már hogy mit gondolsz, csak ne befolyásold ennyire a kicsiket
Törölt felhasználó 2015. 01. 04. 23:30
Előzmény: #223  OTPBankar
Csináltam egy jobbat Bankár, az előző tényleg elég pasla volt!

link
tberki 2015. 01. 04. 22:18
Kedves mindenki! Mindenekelott buek a regi-uj kollegaknak es spekulans disznoknak. ;)

Nagyon jo az usd chart! Nem is gondoltam erre eddig, koszonet az otletert Janos.

Kicsit vitatkozhatok Matsmath? Szerintem korai lenne a 3850es stoploss. Rsi, macd jol nez ki, bb szerint mehetnenk fel meg kicsit(oldalazhatunk is ameg lejon) legalabb ma20ig. Annak erintese utan en is inkabb lefele varnam.
pomperj
pomperj 2015. 01. 04. 22:18
Az a szaggatott vonalas csatorna remek!
A charton minden a 12.6 USD szintre mutat: a ket support vonal szint is, es a csatorna is (!).

Meg a vegen eltalaljuk a bear aljat;-),
ami egyebkent mostani arfolyamon 3270Ft.
Dehat, az nyilvan veletlen lesz.

Good luck.
pomperj
pomperj 2015. 01. 04. 22:07
1)"titeket ki fizet most nem azért?"

Jol megleptel;-)
Ha megnezed matsmath chartjat, akkor semmi mast nem mondhatsz: AZ UTOLSO 2 EVBEN ABSZOLUT IGAZATOK VOLT a BEAR ALLASPONTTAL.

Minden mas csak az erzelmeid megnyilvanulasa.

2)"Olyan messze álltok a befektetőtől mint Makó Jeruzsálemtől! "

A befektetes celja a penz keresese, es semmi mas. Nem celja, hogy igazam legyen.
De ha jol mered fel, hogy merre megy a piac, akkor azert sokkal konnyebb a cel elerese.

3)"Sokan (helytelenül) fórum alapján is kereskednek, ne vezessétek meg őket."

Egyetertunk: a forum "zajos" informacioszerzo hely, rengeteg az ostobasag, es senki ne kereskedjen annak alapjan.
De, ha valaki megis olyan bolond volt hogy megtette, amiota en bear allasponton vagyok, (2013. majus ota), hogy shortban volt, akkor mostanra nagyjabol +56%-al van tobb penze. USD-ben.
Szoval, visszaterve, akkor most ki vezet meg kit? ;-)

Good luck.
Törölt felhasználó 2015. 01. 04. 21:31
Buék!

Nem gondolom hogy bárkit is védenem kéne. ...de a helyzet az h az érdemi hozzászólók akik nem csak "felfel"... vagy "lele" alaptalan hozzászólásokat irkálnak, szóval rajtuk kívül talán még 6-8 személy sincs aki hozzászól ehhez a fórumhoz. Szóval vannak itt még jó páran, akik a többséghez képest kétségtelenül tudnak azért valamit Kontra vagy Maci vagy épp Halis ö pl többször áll LONGba de nem feltelenül gondolnám hogy fizetet csak ezt gondolja, vagy látja; de ha mindenki lefelé várja akkor sem gondolom hogy a "kicsik" veszteségére törekednének, ha egyáltalán van aki fórum szerint kereskedik. Lehet naiv vagyok.:)
Majd ha fordul az irány szerintem többen fogják fel várni, indoklásokkal. Még akár Pomperj is:)

Törölt felhasználó 2015. 01. 04. 20:53
Megtisztelsz, hogy belekeversz egy olyan társaságba, amiből egyébként bőven kilógok... de hogy megnyugtassalak engem nem fizet senki, én a saját káromon tanulom a dolgokat... és eddig komolyan azt hittem, hogy segítek azzal, ha szinte nulla értelmező szöveggel megpróbálok kihámozni valami előre mutatót... és távolról sem állítom ,hogy igazam van , de apám ide ezen a két emberen kívül senki semmi konstruktívat fel nem tesz... Én komolyan azt várom, hogy valaki rakjon ide olyan elképzelést, ami cáfol valamit. Ne írjon hozzá semmit, csak legyen benn valami ötlet...
OTPBankar 2015. 01. 04. 20:43
Előzmény: #222  Törölt felhasználó
Mathsmaths és mikkmakk pomperjjel együtt: titeket ki fizet most nem azért? Mióta itt vagytok csak az esést mondjátok és egy idő után megkopik a szavatok ahogy a mondás tartja...
Csak negatívumokat néztek (pozitívumok is vannak, otp részvényesek ide topikban nemrég leírtam.)
Olyan messze álltok a befektetőtől mint Makó Jeruzsálemtől!
Ilyen technikára alapozzátok ami hányszor nem jön be...
Amikor így elvagytok egymással (már ha nem egy profil vagytok mindannyian) az olyan, mint amikor kormánypárti képviselő kérdez a Parlamentben a minisztertől..
Sokan (helytelenül) fórum alapján is kereskednek, ne vezessétek meg őket.
Törölt felhasználó 2015. 01. 04. 17:20
Remek ez az usd-s ábra! Nem is tudom, hogy berakjam-e az enyémet... ez bux és csak firka az rsi-t figyelgettem és a dátumokat végén.

Mood. értékelés 2015.03.06.
SP értékelés 2015.03.20
Fitch május 20, de ez már az alakzat szempontjából most úgy látom nem is annyira érdekes.

Szóval csak annyi, hogy az ábra szerint márc. 20 körül elvileg ill. az ábra szerint talán olyan 20 körülről indul fel az rsi

link
eurocent 2015. 01. 04. 17:15
Ilyet találtam: Pink Sheet:OTPGF
Otp Bank Ltd Sponsored GDR Representing 1/2 shares Reg S (Hungary)

Topik gazda

Matsmath
Matsmath
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek