Pl Anglia 3 szavazókör, németország 5 szavazókör. . Londonban 8500 ember szavazot ennek ellenére is. Összevetve az én szavazókörömben 450 fő. és 2 szvazókör volt egy 2000-es falura. Értem én hogy Angliában nem lehet minden kistelepülésre tenni szavazófülkét na de hogy 200.000 emberre jut 3 míg a 15.000-es Ballassagyarmatra volt 16! szavazókör azért az túlzás már.
Ez azért erős megfogalmazás, de mindenképp igaz hogy messzemenőkig megkönnyítette a rá szavazó táborok szavazását és semmit nem tesz a rá nem szavazók lehetőségeinek bővítésén amik már a megnövekedett szám miatt is szükséges lenne ( magyarországon kb 1000 főre jut egy szavazóhely. Egyes országokban ez 10-20-30 ezer főnként van ami abszurd mégha ott lenne 5-10 urna is ( márpedig ha jól tudom mind Németországban mind angliában hasonló az arány ).
Csak szintén mellékszáll de a népszámlálás során úgy néz ki jóval kevesebben vagyunk mint amennyit vártak a szakemberek. azaz mégtöbben vannak kint külföldön mint amennyire becsülik őket. És itt százezres méretről beszélünk. persze pontos adatok meg feldolgozás majd talán 1 év múlva lesz. De a visszaérkezett adatok száma már azt mutatja hogy úgy 9,3 millióan vagyunk idehaza szemben a KSH szerinti 9,68 millióval. persze ezen emberek nem most "tűntek el" egyik napról a másikra hanem valószinűleg ennyire alábecsüljük az EU-ban dolgozó és élő magyarok számát.
Ismét jó példát hoztál, az osztrák árak magasabbak mint a magyar árak 90%-ban. Ki hitte volna...csak kár,.hogy ott 3900€ a bruttó átlagbér, itthon még 1250€, 410-es árfolyamon számolva. De hagyjuk is,.ez a vita parttalan, te azt hiszed, hogy itthon könnyebb az élet, legyen szó minimálbéresről, vagy nyugdijjasról. Én ezt kétlem. Brutális, hogy milyen szegénység van főleg vidéken. De szerinted ez így van rendjén, illetve hogy erről a szegénységről a szankciók, meg a háború,meg a 14-15 évvel ezelőtti gazdasági helyzet,meg az akkor hatalmon lévők tehetnek még mindig. A gond az, hogy 12 év alatt a jelenlegi hatalomnak sokkal több lehetősége lett volna arra, hogy minden társadalmi réteg jobban éljen, annyi (ingyen) pénzből gazdálkodhattak, amiből más kormányok együttesen sem, mégis egy ilyen sérülékeny gazdaságot, és ilyen többpolusú társadalmat sikerült létrehozniuk.
" Egyébként unokaöcsém mondta, aki orvosigazgató a megyei kórházban, hogy például egyre többen jönnek vissza Angliából, mert az a pár-százezer forint, amivel ott kint most többet keresnek, nem kompenzálja a kinti költségeket és azt, hogy a családtól távol kell lenni, stb." . Természetesen vannak ilyenek. Anekdota szerűen én is tudok bármilyen példát hozni. A statisztika szerint viszont a valóság inkább ez: . https://index.hu/kulfold/2022/11/02/anglia-wales-magyarok-letelepedes/ . "Mint ismert, az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Akik eddig törvényesen, életvitelszerűen telepedtek le a szigetországban, továbbra is maradhattak, és megtarthatták jogosultságaikat, de ehhez határozatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kellett folyamodniuk. A brit belügyminisztérium adataiból kiderült, hogy közülük közel 170 ezer a magyar állampolgár – írja az MTI." . Csak említés képpen ez a szám 2021 végén 150.000 volt. minden bizonnyal vannak viszatérők is. Ennyi emberből be is baszna ha nem lennének ezrével visszatérők. A gond az hogy a kimenők száma még a visszatérők ellenére is növekszik. Tehát még most is többen mennek ki mint jönnek vissza. A fenti "már inkább jönnek vissza a magyarok mert látják hogy kint se tökéletes minden" szöveget 2015 óta hallgatom de sose volt több kiragadott példáknál. a számok minden évben kivándorlást mutatnak nem fordulatot. . Az a "párszázezer" különbsaég meg épp Anglia esetében inkább fél milliós. A magyar nettó átlagbér kb 300-350 ezer forint ( 800 eur ). Az angol 2600 euró ( 1 millió forint ). Ez nettó 600.000 forint különbség. És de kompenzálja a költségeket. Megtakarítása a kinti átlagbéresnek annyi lehet mint itthon majdnem egy normális fizu. Az érzelmi dolgok az megint egy másik téma ez igaz bár ilyenkor szeretik felhozni amikor meg a magyar politikai közegrl bezélünk akkor egyből az megy hogy csakis a pénz miatt mennek csak a magyarok. Mindkét esetben vannak érzelmi oldala is.
Persze igazad van.A héten kinn voltam Pozsonyban a karàcsonyi vàsàron 20%al drágább minden mint itt.Az étterem,a kàvé,a vonatjegy az üdítő.. na jó talàn a forralt bor nem.Pedig ott 20% az àfa.
A garantált bérminimumot nemcsak a diplomások kapják, hanem a Munka Törvénykönyve, illetve az erre vonatkozó kormányrendelet
kimondja, hogy a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve
középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott
munkavállaló számára minimálbérként garantált bérminimum jár. A
kötelezettség ráadásul akkor is érvényesül, ha a munkaköri feladatok egy
részére vonatkozóan teljesül ez az előírás. Egyébként a szakmunkák nagy része most sokkal jobban fizet még néhány diplomás minimálbérénél is. Persze, sok mindenben jobbak, de sok mindenben rosszabbak a posztkommunista országok, éppen ezért nem lehet egyoldalúan, egy-egy mutatóval példálózva összehasonlítgatni bennünket. És azt is figyelembe kell venni, hogy például nyugaton a nyugdíjak adóznak, nem nettóban kapják. Egyébként unokaöcsém mondta, aki orvosigazgató a megyei kórházban, hogy például egyre többen jönnek vissza Angliából, mert az a pár-százezer forint, amivel ott kint most többet keresnek, nem kompenzálja a kinti költségeket és azt, hogy a családtól távol kell lenni, stb.
Tévedsz már megint! Havonta egyszer, hétvégén in Österreich vagyok in Bad Blumau, a Hotel Rognerben, és látom, hogy mi van az osztrák üzletekben, de anyai ágú nagypapám Németországba kitelepített rokonaival is napi kapcsolatot tartok, posztgraduális képzésen Belgiumban voltam, és munkahelyemről jártam a világot. Igaz, az utolsó pár évben csak Ausztriában, Angliában, Olaszországban, Spanyolországban és Németországban jártam, főként rokonlátogatóban és kirándulási céllal. Ezért tudom, hogy a sok, megtévesztő, nyugati országok üzleteinek állítólagos polcairól készített, leértékelt, gyenge minőségű étolajár, Pick szalámiár (ami nem Téli Szalámi), stb. milyen távol áll a valóságtól. Ha Ausztriában bemegyek egy Intersparba, de akár Billába is, az áruk kilencven százaléka jóval magasabb áron van, mint nálunk. De ez így is van rendjén, csak akkor kamuszövegekkel nem kellene például - megtévesztően - összehasonlítgatni a Pick Original ungarische Salami árát a Pick Wintewurst Salami árával. :)
És abbban azért az illetőnek igaza van hogy almát almához nézzünk. Nálunk van garantált diplomás bérminimum is. Most nézzük akkor azt a román minimálbérhez? Akkor perssze hogy egy magyar diplomás jobban fog keresni mint egy román földmunkás :). . Átlagbért átlagbérhez, minimálbért minimálbérhez diplomás bért diplomás bérhez vethetsz össze. . Illetve mondhatod hogy Igen igazad van DE ..... Szíved joga elmondani hogy mire nem figyelt az illető illetve te mit emelnél ki ami fontosabb ( pl oké a minimálbér pl kissebb de az egészségügyi ellátás amit kap jobb vagy hogy hosszabb a munkanélküliségi pótlék ( nem az csak példa kart lenni ), alacsonyabb az adója a bruttó bérnek így nettóba többet kap ( ezt se tudom igaz-e megint csak példa ).
Köszönöm a magyar nemzetes cikket épp elolvastam nem kellett volna belinkelni az egészet ( épp nézegettem az adott táblát és jeleztem is mi a nagyon kérdéses benne nekem ).Pontosan illik a példámra ugyanis az illető nem elfelejtette hanem nem ismerte ezeket az adatokat. Akkor manipulált volna ha idézet volna a te általad belinkelt magyarnemzetes cikkből és csak ezt teszi be: ."Az Európai Unió statisztikai hivatalának friss adatai szerint a 2022. januártól 542 euróra emelkedő magyar minimálbér továbbra is az egyik legalacsonyabb a 21 ország közül: megelőzzük Romániát, Lettországot és Bulgáriát." . és kihagyná pl az ezutáni mondatot ami a: . "A minimálbér bruttó összegének összehasonlítása ugyanakkor önmagában nem mutat valós képet a legkisebb keresetűek tényleges jövedelmi helyzetéről." . Ugye mennyire megváltoztatja a mondandót?
Nem szeretnék azonnal visszavágni, de éppen az itt fórumozók közül említette meg valaki talán tegnap, hogy már Románia is megelőz bennünket a minimálbérben. Azt azonban "elfelejtette" odaírni, hogy Romániában, Lengyelországban, Szlovákiában, stb. nincs garantált bérminimum, és azt is, hogy vásárlóerő-paritásban minimálbérért, illetve garantált bérminimumért dolgozó magyar munkavállaló kézhez kapott
nettó fizetése nagyjából annyit ér – az adott ország sajátosságait is
figyelembe véve –, mint egy portugál, görög, horvát vagy máltai
minimálbéresé, és alig marad el az Egyesült Államokban érvényes
szövetségi minimálbér vásárlóerejétől. És azt sem említette, hogy az alább belinkelt EUSTAT adataiból az is kiderül, hogy az Európai Unióban a legmagasabb luxemburgi minimálbér (bruttó 2257
euró) közel hétszerese a legalacsonyabb bolgár összegnek (bruttó 332,3
euró). Ezzel szemben vásárlóerőben mindössze háromszor nagyobb a
luxemburgi legkisebb bér a bolgár minimálbérnél. Szóval a többiek sem törekednek az objektív, manipulációmentes hozzászólásokra. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/EARN_MW_CUR__custom_2957413/bookmark/table?lang=en&bookmarkId=e45dd9e5-2d31-4521-a7e0-922fdc1f05a1
Már megint ezzel a garantált bérminimummal jössz. A minimálbér-minimálbért hasonlítgassuk már össze. Azt a bért, amit a végzettség nélküliek kapnak itthon, vagy kint. Magyar nemzet cikk...ohh szűzanyám...hagyjuk is. Te biztosan nem nagyon voltál mostanában külföldön, főleg nem külföldi boltban. Nem fogom végigsorolni, hogy az elmúlt 4 évben mely országokban jártunk portugáliától ciprusig, de megsúgom, hogy imádom pásztázni a külföldi boltok polcain a termékeket és áraikat. A telefonom tele van minden ország áraival, blokkjaival. Elárulom, hogy amit kint láttam, szinte mindenhol, az lehangoló volt magyar szemmel. A magyar bérekhez képest kint minden kevesebbe kerül. Igaz ez a minimálbérekre is. Hiszen a kinti bérekhez képest is arányaiban is több terméket lehet vásárolni mint az itthoni bérekből. Arról nem is beszéljünk, és a pénteki hozzászólásomat nem fogom újra megismételni, de nem tudom hogy lehet a 45%-os élelmiszer infláció mellett bármit is előzni vásáelóértéken, mikor a környező országokban fele ekkora emelkedés sincs, illetve az Áfa is alacsonyabb mint itthon, ami a fogyasztást "bünteti" és az is tudvalevő tény, hogy itthon a legkisebb keresetűek (minimápbéres, nyugdíjas) a bevételének 40%-át minimum kajára költi. Továbbra is alternatív valóságban élsz, de ez nem is fog megváltozni, amíg az agymosó médiumokról le nem jössz.
Az mondjuk engem is érdekelne hogy sikerült nominális 19%-os emelésből 24%-os vásárrlóparitásos emelkedést elérni mert még a hivatalos infláció is 2021-ben is 5,1 % volt és akkor 2022 első félévét nem is nézzük ahol már közelítettünk az árstoppok ellenére a 10%-hoz. . Biztos meg van rá a válasz de félek valami technikai machináció inkább mint a valóság leképezése. Ugyanis nincs az az isten hogy 24%-al több terméket tudott valaki 2022-ben megvenni 2021-hez képest 19%-al agasabb bérből. ehhez árcsökkenésnek kellett volna bekövetkeznie.
A fő probléma, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer aránytalan, mivel nyugdíjak infláció követők, mig ugyanannyi munkabérrelbérrel és szolgálati idővel 5-10-15 évvel később nyugdíjba vonulóké, meg nettó átlagbér (valorizációs szorzóval növeltek) - követők. Tehát a nettó átlagbér mínusz infláció különbséggel rövidítik meg évről évre az idősebb korosztályú nyugdíjasokat.,Ezt látványosan bizonyítaná egy olyan statisztika, mely évente nyugdíjba vonulók átlag nyugdíját szemléltetné. Pl 2010, 2011, 2012 .....2021 évben nyugdíjba vonulók átlag nyugdíja. Amit nyilvánosságra hoznak átlagnyugdíjat ez egy nagy parasztvakítás. Ezt a a rendszert egy svájci indexálással (50% infáció + 50% nettó átlag bér) arányosabbá lehetne tenni. Tudom többe kerülne, de de meg lenne hozzá a fedezet. Amúgy a gdp arányos nyugdíjkifizetésben románok bulgárok is elöttünk járnak már, csak a baltikumi államokat előztük meg 2018-as statisztika alapján, de lehet, hogy 2022-ben már ők is előttünk járnak. https://tinyurl.hu/S7xm A másik pedig a szociális érzenységi része és most nem a TB befizetők elbliccelőire gondolok, hanem azokra az elesettekre, akik becsületesen dolgoztak, rokkantá, munkaképtelenné váltak és 40-60 e Ft ellátásból kell megélniük.
ORBÁN TAKARODJ !!!
- gazdasági barkácsolását
- a kormány / FIDESZ folyamatos hazugságait
- a magyarok, európaiak, EU, IMF, befektetők folyamatos lekezelő HÜLYÉNEK nézését
- gazdasági visszaesést
- korlátozott szólásszabadságát
- magyaroknak fél-ázsiainak minősítését
- az ellenség nélküli szabadságharcát
- Orbán Viktor magyarok nevében történő nyilatkozatait
- stb......
magyarul ma már nyíltan ki meri mondani, hogy
ORBÁN TAKARODJ!!!!!