Persze van különbség, mert nem az állam kezében vannak hivatalosan a termelőeszközök (már ami), hanem egy érdekeltségi kör, klientúra kezében és ezáltal tesz szert Orbánod gazdasági és politikai hatalomra.
Persze, miért is lenne. Kapitalista országban éltem éveket, egyik egyetemen szerzett diplomám kapitalista, kapitalista cégnek dolgoztam, kitelepített rokonaim kapitalista országban élő kapitalisták már vagy hatvan éve .... honnan is tudnék valamit a kapitalizmusról, ugye! :-D
"A kapitalizmus alapvetően egy olyan gazdasági rendszer, ahol a termelőeszközök – minden ami jövedelmet termel: a föld, gyárak, szállítási eszközök, stb. – túlnyomó többsége magántulajdonban van. A magánvállalkozások és cégek a szabad piacon versenyeznek egymással. A megtermelt javak és szolgáltatások eloszlásáról a szabad piaci viszonyok döntenek." Szó sincs politikai, gazdasági hatalomról benne. Te kommunista vagy.
Olvass egy kis nyugati szakirodalmat arról, hogy a politika miről szól. Persze, elhiszem neked, hogy csak a kommunista elméleteket ismered, de az nem jelenti azt, hogy más nincs. Ilyeneket nem ismersz? Bocs, a kérdés már feltételez valamit, ami teljesen megalapozatlan. Britannica Dictionary definition of POLITICS
1
[noncount]
:
activities that relate to influencing the actions and policies of a government or getting and keeping power in a government." https://www.britannica.com/dictionary/politics
Egy háborúban, egy háború megítélésében nem igazán szabad moralizálni. Ha valaki háborús bűncselekményeket követ el, azt felelősségre kell vonni, de amint láttuk, Bush iraki háborúja után - ahol a minimális áldozatok száma 150 ezer volt - senkit nem vontak felelősségre, holott a háború kreált okok miatt indult (de nem találtak tömegpusztító fegyvereket) és a nemzetközi jogba is ütközött, mert nem volt BT határozat. De beszélhetnénk az afganisztáni háborúról, az Arab Tavaszról, stb. Ott is voltak háborús bűncselekmények (kórházakat, lakóépületeket lőttek szét), de nem találkoztam olyannal, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság agresszió, háborús vagy emberiség elleni bűncselekmények miatt bárkit is felelősségre vont volna. Most pedig amerikai fegyverekkel lövik a szaúdiak Jement, mert nem vahhabita szunnita az elnök, ami humanitárius katasztrófát okoz Jemenben. Persze, az "messze van", és ott nincs olaj, ritkaföldfémek és megszerezhető mezőgazdasági terület.
Azért elméletiek a hozzászólásaim, mert elmélet nélkül a gyakorlat, a tények értelmezhetetlenek, és mondjuk a kenyér árának változásából nem következik, hogy annyi a fogyasztói árindex változása, amennyivel a kenyér ára változik. Azért, ahogyan már korábban írtam, a gyakorlatot is ismerem, mivel a versenyszférából mentem nyugdíjba, egy multi gyáregységének magyar vezetőjeként. Ott is kellett az elméletet alkalmazni, igaz, nem az inflációs, és az itt előkerült elmélet. De az elméletet tanultam is, nem középiskolás fokon. Amit állítasz velem kapcsolatban, azt nyugodtan leírhatod még több fórumtagra is. Szerintem a vélemény - mint már többször leírtam - szabad, mint a madár, lehet vele vitatkozni, de tiszteletben kell tartani, és nem szidni a véleményalkotót. Igen, felépült egy jobboldali tőkésosztály, mint ahogyan 1990-1998 között a filléres privatizációból felépült a volt kommunista nomenklatúrából egy tőkésosztály, néha Apró kis segítséggel. Mindkettő vitatható morálisan, de jogilag nem, mert mindig volt és van olyan jogszabály, ami ezeket legitimálta és legitimálja. Gazdasági háttér nélkül pedig egyik oldalnak sincs esélye a hatalom megszerzésére és megtartására. A mezőgazdaság külön történet, semmi más nem történt, mint máshol Európában. Az "öntözésre" egy-két év alatt nem lehet "felkészülni" különösen akkor, ha az öntözést lehetővé tévő vízkészleteink sem nagyon vannak az aszály miatt. Tudom, hogy signal ezzel vitatkozik, de a GDP jelentős részét a multik magasabb hozzáadott értékű, exportképes termékei adják, működő-tőkebefektetés nélkül az 1990 előtt Albánia lennénk. Tudom, hogy a magyar kisvállalkozóknak ez nem mindig előnyös, de ilyen a kapitalizmus és az emberi természet, például nem a "kisboltokba" jár, hanem az olcsóbb multikhoz.
ORBÁN TAKARODJ !!!
- gazdasági barkácsolását
- a kormány / FIDESZ folyamatos hazugságait
- a magyarok, európaiak, EU, IMF, befektetők folyamatos lekezelő HÜLYÉNEK nézését
- gazdasági visszaesést
- korlátozott szólásszabadságát
- magyaroknak fél-ázsiainak minősítését
- az ellenség nélküli szabadságharcát
- Orbán Viktor magyarok nevében történő nyilatkozatait
- stb......
magyarul ma már nyíltan ki meri mondani, hogy
ORBÁN TAKARODJ!!!!!