Megnéztem, az egész Xted piacon a legnagyobb likviditás az a Nap nyrt-ben van, ha ez kevés (amúgy valóban nem sok) nem biztos, hogy ez a te kereskedési platformod.
"Arról meg nem tehetnek, hogy ezen bizalom- és pénzhiányos tőzsdén alulértékelt a cég" Nem modod! Ki tiltja meg a vezetésnek, hogy vegyenek részvényt a tőzsdei kereskedés során? Nem gondolod, hogy bizalom erősítő lenne, ha néha napján olvashatnánk a bejelentést a tőzsde honlapján arról, hogy XY NAP Nyrt. vezető beosztású személy ekkor és ekkor ennyi meg annyi NAP részvényt vásárolt. Így megy ez a prémium kategóriás cégeknél is. Miért csak jegyezgetnek minket kicsiket megkerülve?
Na, ez is érdekes, köszönöm! Közös nevező mindkettőnk próbálkozásában, hogy a NAP most mintha jobbnak nézne ki, de az Astrasun (majdnem AstraZenecát írtam :-) is érdekes lehet, ha megnyugszik az árfolyama egy reálisabb szinten. De ezt majd mindenki eldönti maga.
Az erőműves összehasonlítás alapján úgy néz ki, hogy az Astrasun esetében is egy speki "felhúzás" van folyamatban (mondjuk a kínálat eléggé limitált)A NAP esetében 55 db erőmű (az utolsó tőkeemelés figyelmen kívül hagyásával, mivel nem történt akvizíció még) 7,14 mrd Ft-ot ér (5947 ezer db, 1200 Ft-os árfolyammal)Az Astrasun esetében 37 db erőmű 14,19 mrd-ra (23.644 ezer db 600 Ft-os árfolyammal) látványos a különbség, a piaci érték erőműre lebontva: A NAP esetében 1 erőmű 130 millió Ft, az Astrasun esetében 383 M.Az Astrasun esetében 29 db erőművet apportáltak 65-91 M Ft/db értékben, míg kétszer (aug és okt) történt tulajdonosi tőkeemelés 258 Ft-on.A tulajdonosi 258 Ft-os értékeléssel az Astrasun egyébként 165 M/ erőmű értéket ad (6,1 mrd), ami már közelebb van a NAP értékeléséhez. Vagyis a 600 Ft-os árfolyam 2,3x-a az utolsó tulajdonosi tőkeemelés értékének.Relatív értelemben (600 Ft esetében)pedig már majdnem háromszor drágább a NAP-nál. A NAP-hoz hasonló értékeltség esetén 203 Ft lenne az árfolyam.Értelemszerűen ez egyelőre csak egy mennyiségi összehasonlítás, de elgondolkodtató lehet. Megjegyzendő, hogy az Astrasun nem tisztán napenergia termelő cég, 2021-ben még jelentős volt a naperőmű projektfejlesztés (részben a saját leányoké), de ez a tevékenység jelentősen csökkent, 2022 I félévben (183 millió bevétel). A tulajdonosi tőkeemelés értéke mindenképpen iránymutató az értékeléshez.
2021-es adatokból próbáltam összekínlódni, pedig akkor nem is volt részvény, szóval ezek az Astrasunos adatok max. becslések. Plusz mondjon valaki egy Astrasun részvényértéket, amikor 200 forintokat is tud ugrálni... Majd csináljuk meg ezt az összehasonlítást jövőre. Viszont a NAP-os adatok pontosak és szerintem igen bizalomgerjesztőek, és míg ilyen számok lesznek, semmi bajom a vezetőséggel. Arról meg nem tehetnek, hogy ezen bizalom- és pénzhiányos tőzsdén alulértékelt a cég - nemcsak ez amúgy, sok ilyen cég van még.
Hozzáteszem, ezek csak az én számításaim... mindenesetre sokkal okosabbak leszünk majd, ha meglesznek mindkét cégtől a 2022-es adatok, melyek már összehasonlíthatóak lesznek.
Ezeket már próbáltam végigszámolni, de nehezíti a dolgot, hogy az Astrasuntól csak 2021-es adatok vannak, és azt nem korrekt összehasonlítani a NAP 2022 harmadik negyedéves adataival. A NAP-nál 2022 Q3-ban az EPS 194 Ft, ami az 1150-es részvényárhoz hasonlítva 16,8%, ami brutál jó (az ebitda pedig kb. négyszerezett 2021-hez képest). Az Astrasunnál az EPS 49,6 Ft 2021-ben, ami mondjuk egy 600 Ft-os részvényárhoz viszonyítva 8,2% (ez is jó), de azóta náluk is sokat nőtt ez az érték valószínűleg, tehát összehasonlításra nem alkalmas, és erősen elméleti. A P/BV, azaz a részvényár/ könyv szerinti érték arány a NAP-nál 1,2, az Astrasunnál 4,1, azaz az Astrasunnál sokkal több pénzt kell fizetni egységnyi könyv szerinti értékért (forrás: BÉT honlapja). 10-es P/E elvárással számolva a részvényérték a NAP-nál majdnem 2000 Ft (hol kell aláírni? :-), az Astrasunnál meg adatok híján kínunkban mondjuk azt, hogy dupláztak tavalyhoz képest, így olyan 1000 Ft-ra jön ki a részvényérték. Konklúzió? Mindkét cég jól teljesít, a NAP alulértékeltebbnek tűnik, de az Astrasun is jó vételnek tűnik. Az Astrasunt húzza az újdonság okozta hype, mivel még nem égette meg senki magát vele, mint a NAP-pal, de hát tudjuk, hogy a nap veszélyes tud lenni, be kell magunkat kenni nagy faktorszámú stoppal a leégés ellen :-)
NAP Nyrt.
https://bet.hu/newkibdata/128599130/NAP_InfoDok_jovahagyas.pdf