Nemcsak itt amúgy, hanem pl. a Deltánál vagy az Opusnál is szinte egyidőben "lehúzták a wc-t". Mi történhetett? Valaki megunta a tőzsdét és eladott mindent?
Jövő év második felére. Meg is indokolnám kis kitérővel. Ahol én dolgozom, nagyon jó eredményeink vannak, növekvő forgalom és nyereség, hurrá, ha tőzsdén lennénk, akkor biztosan szeretnének minket. Viszont azt is látjuk, hogy ezt a növekedést és a rekordokat kizárólag az infláció viszi, az értékesített mennyiség folyamatosan csökken már most is, és jövő évben már tudatosan készülünk a "recesszióra". Szerintem nagyon sok cég van így ezzel most. Viszont az energiánál fordított a helyzet: látjuk, mi van, gázár, áramár, stb, és nem látszik az alagút vége, szinte biztosan kijelenthető, hogy jövőre sem fogunk energiabőségben szenvedni. A NAP itt nagyot szakíthat, hiszen a kínálati oldalon van, egyre több naperőművel, és még bővíteni is akar, és nem hinném, hogy olyan helyzet állna elő, hogy ne lenne szükség az általa termelt energiára. Plusz még az EU is támogatja az iparágat... Ezzel szemben ott lesznek a csökkenő forgalmú és nyereségű cégek és a recessziós iparágak. Szerintem ebből a NAP csak jól jöhet ki.
Szerintem most kifejezetten megéri venni ezt a céget. Egyrészt van egy nagyon jó negyedéves jelentés, másrészt EU-s pénzek jönnek ebbe az iparágba. Harmadrészt - és ez nagyon fontos - az egyik konkurencia "barátilag kedves" kezekbe került, így a kormányzatnak végképp nem lesz érdeke keresztbetenni a napenergiás iparágnak, és ebből a NAP is profitálhat. Szerintem a tőkeemelés is ennek szól: új forrást vonnak be, lesz pár új naperőmű, mely majd termeli a pénzt. Ez majd valamikor megjelenik a részvényértékben is, mondjuk nem rövidtávon, most csak spekulatív mozgásokra számítok az árfolyamban.
Egyik volt osztálytársam (a NASAnál is dolgozott), mesélte nekem egyszer, hogy amikor a doktorokat vizsgáztatták Debrecenben a vizsgáztató társai az egyiket meg akarták buktatni. Neki kellett dönteni és azt mondta: ezt az illetőt át kell engedni. Miért? - Kérdezték tőle. Azért, mert nagyon okosakat kérdezett - válaszolta. Szóval üzenem Neked, hogy a problémák megoldásához közelebb visz, ha kérdéseket teszünk fel.
NAP Nyrt.
https://bet.hu/newkibdata/128599130/NAP_InfoDok_jovahagyas.pdf