Még pontosan azt sem tudjuk, hogy eladják-e az INA-t, s ha igen ki lesz a vevő. Rosnyeft vétel esetén sem gondolom, hogy maga a cég lenne képes kilobbizni a Szír termelés újraindítását. Valószínű egy ilyen forgatókönyv esetén is az orosz politikai hatalom teszi, ill. tehetné csak meg.
Sztem amik a horvát lapban megjelentek tegnap szimla spekulációk, min az árra, mind arra hogy mi látszik akár logikusnak a történetben. Ugye ezek a lapok az eladásból élnek.
Az egyértelmű, hogy a jelenlegi szír rezsimre a ruszkik tudnak egyedül hatást/nyomást gyakorolni.
Viszont ahogy írod, a PaksII mellett eltörpülne Putyin részéről egy olyan "szívesség", hogy támogassa, járjon közbe, hogy újrainduljon a MOL/INA szíriai upstream üzletága.
Feltételezhető, hogy maguknak majd megteszik, ha náluk az INA.
Persze így PaksII fű alatti megegyezések fényében már túlzottan azon sem lepődnék meg, ha nem (csak) az INA-ra, hanem a MOL többségi tulajdonára is ajánlatot (kérnének), adnának a ruszkik(tól). A MOL-nak ugyanis 35% körüli (saját rv + OTP vs Mol rv.csere,+ vételi opció) ráhatása van a Mol rv-re. Az állami közel 25%-os csomagról nem is szólva.
Lehetnek itt még érdekes fejlemények is akár. Bár szép volt anno az OMW 30k-s ajánlata, ami nemjöhetett létre, de valószínű még 1x nem fordul elő ilyen....
Az orosz cég elintézi az INA Szíriai termelésének folytatását ?
Miért nem kéri meg Viktor Putyint, hogy járjon kedvére, a Mol-nak legyen jó a Szíriai folytatás.
Már az olajcégek is közbenjárhatnak, mikor nem is az orosz elnök cége az.
Akkor talán a Mol is megtehetné.
Igen ezek is kérdéseket vetnek fel.
A gázüzletág szerződés sértéssel a Mol követelése 80-100 mrdhuf körül mozog. Ez sztem független az eladásól, mert a Mol szenvedte el, mivel konszolidált időszakban keletkezett.
-EU biztos nem fog tapsikolni egy esetleges orosz vételhez, de sokkal többet sztem nem fog, ill. tud tenni az ügyben.
-Hernádit sztem felmentik itthon, s azáltal a horvát vád és körözés is okafogyottá válhat.
Az is érdekes, hogy a horvát Jutarnji List sajtó milyen jól értesült, hogy a Mol kivel és miről tárgyal. A Rosnyeft mellett a másik két orosz olajcég is aspiráns lehet az INA-ra, mint pl. a Putyin által is tulajdonolt Surgetnyeft és a Gazprom egyaránt képbe kerülhet. Az OMW talán most kevésbé esélyes, az é-i tengeri beruházásai miatt, pedig korábban ők is hajtottak az INA-ra (persze most sem kizárt)
A 2,5 mrdusd-t nagyon diszkontosnak tartom, mert itt nem csak egy nemzeti olajcégről szól a történet, hanem az adriai térség olajmezőire is és nem utolsósorban a geopolitikai terület is igen nagy jelentőséget nyomhat a latba.
Ahogy számoltam a Surgutnyefttől visszavásárolt 1,88mrd€-os Mol pakk, kb. arányaiban az INA értéke 2,5mrd€-nak felelne meg + 0,5-1 mrd€ azaz területi érték, hogy az adriai térségbe gyökeret eresszenek.
Azé az se semmi, hogy 2 szomszédos EU tagállam nem tud közös nevezőre jutni és eladják a stratégiai céget a ruszkiknak. Egy nagyon nem egy jó üzenet az EU irányába sem, a két ország politikai/gazdasági kapcsolatáról már nem is beszélve:(
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.