Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az egyik legjobb természetes klíma egy jó terebélyes fa. Ültettem türkiztáni szilt körbe a ház körül, amikor beköltöztem. Ez alapvetően bokor és piszok gyorsan nő, de fa szerűnek is lehet nyírni. 10 év alatt hatalmas lett, nagy és sűrű lombkoronával. Egyetlen hátránya van, hogy a vékony ágai elfagyhatnak meg fagyás nélkül is sokat hullat, amit össze kell szedni, de kétszer összegereblyézem évente, aztán ennyi. Nem akarok hazudni, nincs precíz mérésem, de 5 fokot legalább jelent, hogy nem tűzi a nap a ház falát direkt módon. Illetve kellemesebb aludni, mert a tégla fal nem sugároz annyit meleget éjszaka. Mondjuk ha tartósan meleg van, akkor mindenképpen felmelegszik a fal, de legalább elviselhetőbb valamivel ha árnyékolnak a fák. Vannak itt hülyék, akik meg kivágják a fákat. Pestről kiköltözött panelp.tkányok, merthogy unják a falevelet összeszedni meg volt olyan is, aki eltüzelte és mennyit spórolt így. Kivágatott egy hatalmas nagy fát és ott örömködött, hogy nem volt olcsó kivágatni, de még így is spórolt a fűtésen. Aztán vesznek a barkácsáruházban ilyen fedett kerti kiülőket és oda menekülnek a házból, mert meg lehet dögleni bent olyan meleg van. Mert ugye a fa már nem árnyékol többet, ha kivágják. Vagy felrakatják a klímát, aztán pofára esnek, hogy mennyit is fogyaszt egy klíma.
Annyi, hogy megneztem Obudat. 26M-ig 5 db hirdetes van, 28M-ig 25 db, 30M-ig meg 75 db panelbol. Ha 26M-om van, ami a felteves volt, akkor biztosan neznek 30M-es hirdetest, ha meg KP-ban van ennyim, akkor meg 32M-est is neznek. Igy mar azert boven van valasztek.
Van azert a tarsadalmi munkamegosztasnak olyan verzioja is, ami hatekony minden szereplo szempontjabol. Mondjuk a klima kitakaritasa a YT videok alapjan nem akkora nagy cucc.
Olyan nincs, amit soha nem kell szerelni :) Nem is érné meg ezeknek a zsiványoknak olyanokat feltenni. Itt egy emberke akinek a szomszédját ismerem már a harmadik sor napelemet rakatja fel, mert nem bírja üzemeltetni a klímáját vele, pedig a májszter azzal hitegette, hogy 1 sor is elég és felmaratta vele először a kamatmentes hitelt, hogy jókora felárért eladja neki a cuccot. A bővítés már kpra megy, szépen leszámolva a markába. Nem vagyok napelem szagértő, de aki jobban ért hozzá, azt mondja, hogy mocskosul átverték szerencsétlent. Merthogy valami régi, sz.r hatásfokút raktak fel neki, miközben ezért az árért lehetett volna modernebb is. Ahogy én látom ezt egyfajta hitvita is, hogy a dél koreai cella a jobb vagy kínai vagy a jappán. A sunyi szerelő most úgy tudom, hogy az okos klímára akarja rádumálni még több százezerért, amikor ez az ember szerintem 1 napot nincs távol a házától, mert van 2 lova és azokkal foglalkozik állandóan. A lovat naponta meg kell futtatni, mert igényli, meg szerintem a családjánál is jobban szereti a két lovát, de lehet, hogy ez csak az én benyomásom. Minek ennek okos klíma, hogy telefonról vezérelje? Pénze van, baleknek is elég nagy balek, a májszter szagott fogott, nem engedni.
"Budapesten egy jó állapotú, jól felszerelt egyszobás lakás havi átlagos
bérleti díja 800 euró, egy kétszobásé 1050 euró, míg egy háromszobásé
1550 euró." Ő, izé, ezek honnan veszik az adatokat? 1 szobás garzon 284e forint havontva? Még ha a rezsit is beleszámolom, ez akkor is egy annyire durva tévedés, hogy hihetetlen. Még az új csilli villi lakóparkokban is a fele a bérleti díj nagyjából és arra már köpködnek sokan, hogy milyen drága. Hihetetlen fércmunka ez a cikk vagy a forrása vagy inkább mindkettő, ha forráskritika nélkül simán csak átvették az eredetit.
Bocsánat, nem a kispénzűekre vonatkozó rész az érdekes nekem, hanem ez:" Keresztül-kasul vegigszántottam a budai oldalt megen. Jó helynek már csak az V. Kert látom ,ennek fényében." Az érdekelne, hogy mit láttál a budai oldalon, ami alapján erre jutottál.
Bián a helyben suli meg ovi, meg a 2x20 perc az életéből csak vicc, ugye? Három toldozott-foldozott konténeriskolában sem férnek el a gyerekek, óvoda nulla, bolt nulla. Középiskola? Egészségügyi szolgáltatás? Étterem? Tömegközlekedés a vasúton kívül? Ha kifogod, 20 perc alatt a budaörsi tescóig sem jutsz el befelé, és még onnan jön a java. Most még csak fel sem lehet hajtani egyből az M1-re, csak négy körforgalmon meg 3 lámpán át, mert le van zárva a felhajtó. Amin amúgy, ha nyitva van, a hanuka/ramadán/németországi szabadságolások alatt a vendégmunkásoktól/kamionoktól masszívan álló M0 felhajtóra kell(ene) valahogy felhajutnod. Ha hazafelé belefutsz egy balatoni csúcsba az M1-M7-en, ott töltöd az életed. Kerülni Budaörsön át lehet (sok sikert) vagy a hegyen/Budakeszin át (úgyszintén).
Nem tudom, még sose néztem telket Bp-en... eszement, hogy 40M ért sincs. Nem mernék ekkora projektbe belevágni, teljesen kiszámíthatatlan, mikor és hol fog megállni a vége.... Nekem tetszenek a külső dimbes-dombos részek, pl Budakeszi, Solymár, vagy Dunakanyar, de nem valószínű, hogy valaha eljutok oda, hogy házban gondolkodjak.
Külsősnek nem sok esélye van rá... Ha funkcióváltás van, akkor szerintem az alaprajzon is fel kell vezetni, ehhez pedig az önkormányzat építési osztályán is engedélyeztetni kell, aztán meg kell terveztetni. Valószínűleg nem fog átmenni hivatalosan, helyi kapcsolatok nélkül.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link