Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ez jó hír, évek óta kerülöm azt a városrészt, még nappal is. Pedig a 90-es években rendszeresen volt arrafelé dolgom, főleg suli után a Kazinczyban a Wichmann-nál :) De akkor még jó hely volt...
Engem tulajdonképpen hidegen hagy, viszont van pár ismerős, aki felvett hitelt airbnb-s lakásra, de most realizálódik bennük, hogy gyorsan nem lesz talpraállás. Szóval nem a lakhatás céljából vásárlókra gondoltam, hanem azokra, akik túlvállalták magukat. Mondjuk ahogy nézem a hirdetéseket, úgy tűnik, hogy egyre többen próbálnak még az év vége előtt kiszállni ebből.
Attól még, hogy sokszor előadod ugyanazt, nem lesz igaz. Nem 2019 év eleje volt a csúcs.
https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Budapest
Lehet lakótelepi lakásoknál majdnem csúcs volt, de polgári
lakásoknál és családi házaknál egyértelműen mellé lőttel.
Annyira nem mellé beszélek, hogy én felújítottam és el is adtam
ezen időszak alatt. Viszont még mondok valamit, általánosan
ismétlitek minden túlértékelt és nem éri meg vásárolni. Mivel
lezárult már kettő vásárlás elárulom április elején
fillérekért lehetett vásárolni vendéglő és bolt bérleti
jogokat. Ha körülnéztek még most is találatok. Pl 5 millióért
volt a westendben étterem, amit 15-20 millió volt decemberben.
Sajnos arról lecsúsztam, gyorsan el is vitték, de találtam mást.
Igen, igen mondjátok, hogy hiába enyém a bérleti jog, nem tudni
mikor lehet megnyitni. Ez így is van, ezért raktárként működik
addig, többé kevésbe behozza a bérlet árát, így csekély
költség merül fel. Szeptembertől tervezem hirdetni őket ( 2 db )
majd beszámolok.
Ez az időszak remek
alkalom volt annak, aki kis pénzzel szállt volna be. Továbbra is
tartom azt, hogy még mindig jó lehetőségek vannak, ám a fórumon
csak a kis közepes lakások (30-160 m2 ) kádárkockák a téma
sajnos. Pl buyandhold próbálta föld vásárlásra elvinni régebben
a beszélgetést, de simán hülyének nézték ezért.
Ugyanazt a lakást hiteles vásárló várhatóan többért veszi meg, mint a nem hiteles. Ingatlanműhelyes csávó írta, még az is lehet, hogy igaz. Elvégre ha a bank pénzét költöm, akkor nagyvonalúbb vagyok, mintha a sajátomat. Ha a csok-ot költöm, akkor is. Ha a babavárót, akkor is. A gond, hogy ezek a más pénzét költöm eszközök már megemelték annyira az árat, amennyire tudták. A babaváró egyébként 3 éves találmány, tehát 2022-ben befejezik várhatóan. A csok-ot pedig szép lassan majd elinflálják, mint ahogy történik pl a családi pótlékkal is. Nem kell mást tenni, csak nem emelni egyáltalán. Ami 2015-ben 10 milliót jelentett az ma már csak 9 millió az inflációval korrigálva.
Törölt felhasználó2020. 06. 26. 15:22
0. ALAPTÉTEL: SZÉLESKÖRŰ MUNKANÉLKÜLISÉG ÁLTALÁNOSSÁ VÁLIK1. ALAPTÉTEL: A VIDÉK AZ ÚJ VÁROS ITT TEREM A BABÉR 2. ALAPTÉTEL: MEGSZORÍTÁSOK MINDEN TÉREN MEGSZORÍTÁSOK JÖNNEK DE NE VÁRD EL HOGY ANNAK NEVEZIK MAJD ŐKET DE MAJD ÉSZREVESZED ÚGYIS 3. ALAPTÉTEL: INGATLAN ÁRCSÖKKENÉS EGYRE FOKOZÓDÓ ÁRCSÖKKENÉS MÁR FOLYAMATBAN
De nem mindegy, hogy 25-30M-mel dobálóznak, vagy kevesebbel (annak is a fele ingyenpenz) vagy 50-60M otven eves csaladi hazak a XXII-ben. 25M-mel virgonckodik az ember, 50-nel mar nagyon hulyenek kell hozza lenni.
Igazad van, messze te vagy itt a legsikeresebb. Gondolom ezzel a témát le is lehet zárni, mert világbéke van (ilyenkor mindig Sandra Bullock jut eszembe, és akkor még az ilyen hozzászólásokat olvasva is megnyugszom).
Érdekességként: árfigyelőben nekem eddig mindig negatív árváltozások jöttek. Tegnap viszont két figyelt ingatlannál emelkedett a hirdetési ár. Jó kérdés, hogy miért, ha eddig nem ment el, akkor több pénzért el fog?! Lényeg a lényeg: két eladó most emelt.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link