Nagyjából egyetértek, de azért nem szabad elfelejteni, hogy a UL biztosításoknak van egy kockázati életbiztosítás része és nincs mindenkinek 10 évnyi tartaléka emellett. Tisztán befektetésként nyilvánvalóan sohasem lesz versenyképes az egyéb befektetési formákkal, de ha pontos értéket akarunk számolni, akkor figyelembe kellene venni egy hasonló paraméterekkel bíró kockázati életbiztosítás költségét is.
Egyre inkább így érzem én is. Neten nem is lehet megtalálni a szerződés függelékét mert az aegon oldal már nem működik, az alfa oldalára már csak az általános szerződési feltételek kerültek fel.
Hát ez csúnya. A világtörténelem legnagyobb bull piacán sikerült nekik ennyi hozamot összehozniuk? Mert az se szép, hogy sokba kerülnek (ha kilépsz, leszednek még 500 ezerrel), na de hogy 1 millió 2018-as pénzből és további 2,6M azóta pénzből ennyit tudtak, az annak a jele, hogy befektetni se nagyon értenek hozzá. Ha maradnál, mit csinálnak majd? Továbbra is ilyen remekül fektetik be a pénzed? Nem sok minden szól a maradás mellett, de te tudod.
Igen, pontosan ezt érzem, hogy az elején jól beetettek és most kezd kitisztulni a kép. A legelején az a szóösszetétel hogy Unit-Linked biztosítás el sem hagyta a száját az üzletkötőnek... Nagyjából így néz ki a kép jelenleg: 2018 elején befizettem 1MFt-t ( Ez ment egy rendkívüli díjjak pénzalapjába) , majd utána szépen havonta összesen kb 2.6MFt-t. Ezután állunk itt:
Pénzalap értéke:
4 113 922 Ft
Visszavásárlási összeg:
3 682 170 Ft
Max. részvisszavásárlási összeg:
3 627 170 Ft
Valami olyasmit mondtott annak idején az üzletkötő hogy a rendkívüli díjjak részt azt jobb feltételekkel ki tudom venni akármikor, de most ez sem látszik a honlapon. Micikét csak azzal hívom fel hogy mikor nő meg a visszavásárlási összeg, nem azzal hogy maradjak-vagy-ne, arra nyilván azt mondja hogy igen.
Számold fel szerintem. Legalább eggyel kevesebb hülyeséget kell észben tartanod. Diverzifikálok én is, de nem tartok százféle biztosítás, 5 helyen bankszámlát, meg mindenféle egzotikus instrumentumot. Nem terhelem ezekkel az elmémet. Ha leég a ház, akkor van biztosítás rá. Az ablaküvegre nincs, mert nem óhajtok vele foglalkozni, zsebből kifizetem. Életbiztosítás? Van 10 évnyi tartalék-befektetés, ha meghalok azokból bőven fel lehet nevelni a gyerekeket. Pár, jól megválasztott eszközzel "le tudom magam diverzifikálni", és nem hajolok le tízforintokért, mert nincs kedvem velük bajlódni. Az időm értékesebb.
Köszönöm a választ ( az előbb elfelejtettem írni) A legcsúnyább hogy visszavásárlási táblázatot nem találok hozzá ( AEGON SILVER PREMIUM amúgy, pláne hogy annakidején még AEGON volt , most ALFA). 6.5 évnél járok most, esetleg 7.5 évnél( ajánlott tartási idő fele) vagy 10 évnél ugrik. Megkérdezem hogy mikor nő a visszavásárlási érték, és mivan ha mostantól nem fizetek semmit. Ha azt mondja hogy nem nő a visszavásárlási érték fél éven belül, akkor azonnal kiveszek mindent.Még ha nő is valamennyivel akkor is sanszos hogy jobban járok ha azonnal kiveszem ugye?
Szerintem tíz évesen múlva ugrik a visszaváltás 5-10%ot, aztán addig még buksz vagy soktíz százalékot a nem létező hozamon. Ha a tőzsde is zuhan akkor bármennyit is bukhtsz, ki tudja hova tették, tőkegarancia meg nincs. Ha bonyolult kiszámolni hagyd is a havi befizetéseket, nézd meg évente hogy mennyitfizettél be, mennyi az adott év elején összesen mennyi, szorozd be az állampapír hozammal, aztán add hozzá, meg a következő beizetést is, következő év szintén. Öt perc kb hat évre kiszámolni. De nézhetsz bármi etf-et is, ők se tették máshova. Ezek erre vannak kitalálva, akkora a kezelési költség hogy a teljes hozamot elviszi. Le kell nyelni a békát.
A UL a feketeöves átvetrések között is a legrondább, mert fogalmad sincs, hogy mennyire vertek át, és fogalmad sincs, hogy érdemes-e tovább csinálni. 6 év után vagy, ami azért kellemetlen, mert - már egy csomó pénzt legomboltak rólad, - már csináltak hozamot is, amit ha kiveszel, akkor két súlyos büntid is lesz, az egyik, hogy legombolnak azonnal egy csomó pénzt az idő előtti kilépésért, a másik, hogyha maradt is belőle hasznod, az után még adóznod is kell, - a szerződés olyan bikfanyalven van megírva, hogy többszöri átolvasás után kezded majd megérteni, hogy mit is csinálnak a pénzeddel tulajdonképpen. Olyan csoda kifejezésekre számíts, mint kezdeti befizetés, elvonás, stb, ami valamikor valamiért egyszercsak megtörténik a pénzeddel. Pl befizeted a zsetont, de nem egyből szedik le róla a sápjukat, hanem vesznek belőle egységeket, amikből aztán valami csoda képlettel lesz kezdeti egység, aztán egy pillanatban huss, leszedik a kezdeti egységeket a számládról, de már egészen más árfolyamon, mint amikor befizetted, tehát egy kicsit csinálnak rajta nyereséget is neked, hogy lásd, még azt se kapod meg. Na ugye, hogy nem érted? Ez volt a cél, ha értenéd, nem fizetnél be újra és újra. De legalább az input adatokat be kellene szerezned, hogy dönthessél. Az ugyanis nem lesz jó, hogy bemégy Micikéhez, és megkérdezed, hogy mi lenne jobb, mert Micike szerint maradni lenne jobb, őt erre már beidomították. Tehát át kellene nyálaznod a szerződésed részleteit, aztán átnyálaznod az éves értesítőket, aztán megértened, hogy mit fizettél be, abból mikor miért és mi lett, és mit kellene még a jövőben befizetned, és abból kb mikor miért és mi lesz. Azt is, hogy ha nem fizetnél be, akkor miért és mit nem kapsz majd vissza. A gond ott lesz, ha esetleg nem fogsz érteni valamit, na ezzel kapcsolatban talán tud neked segíteni Micike, de ez az egyszerű kérdés - egyszerű válasz séma mentén kell, hogy történjen. Ha ezen túl vagy, akkor kb már el is döntheted, mi a nyerő, és csak lépned kell, maradsz vagy felmondod.
Azt már tudom és elfogadtam hogy átvertek, a kérdés az, hogy ebből hogyan lehet a legkisebb bukóval kiszállni. Szerinted akkor az a jó megoldás hogy most elhozok onnan mindent, kb nominális értéken? Vagy kérdezzem meg hogy mikor növekszik a visszavásárlási érték?
Gondlom forint elszámolású, akkor mondjuk nézd azt higy csak állampapírban vagy 35% hozamod lett volna januárig két ev alatt ha odateszed ehelyett, mint elmaradt alternatív hozam. Semmi extrémitás csak kockázatmentes állampapír. Gondolom belengetik hogy tíz év után jobb a visszavásárlas kicsivel. A befektetett tőkéd meg közben nominálisan marad, reálértéken meg elinflálódott ügyesen. Ügyesen átvertek, erre megkérdezed hogyan számold ki hogy mennyire, illetve hogy meg hagyd e ott a pénzed? Ilyen feltételekkel bármelyikünk elfogadja a pénzed szerintem.
Írtam korábban, hogy van egy UL biztosításom az Alfa-nál ( valamikor AEGON). Ezt hogyan tudnám kiszámolni hogy a) megéri-e folytatni, ( évenkénti indexszálással vagy anélkül) b) Ne fizessek oda többet, inkább máshova, de hagyjam ott ami már ott van c) Vegyek ki annyit amennyit lehet a biztosítás megsűnése nélkül d) Hozzak onnan minden pénzt minél előbb, annál jobb alapon. 2018-ban indítottam ( Alfa Premium Silver életbiztosítás) , azt tudom hogy összesen mennyit fizettem be ( volt az elején egyben 1MFt és utána indultunk havi 30.000-ről), és azt is látom a webes felületen hogy most mennyi van ott, de azt pl nem tudom hogyha most beutalok 42.883 forintot( jelenleg ennyi a havi összeg) akkor ebből mennyi lesz ténylegesen eszközvásárlásra fordítva. Írni kéne tényleg külön excelbe hogy mennyit változik, tényleg nincs erre jobb megoldás? Délután előtúrom a szerződést, hogy ott mik voltak írva. Azt mondta annakidején az üzletkötő, hogy az első 3 év amikor nagyobb elvonások történnek, ezen túl vagyunk de én most sem látom hogy nagyon szárnyalna és a jelenlegi visszavásárlási összeg jelenleg is kb annyi mint amit befizettem.
Szóval, visszatérve a topik szorosan vett témájához, ez a cikk nagyon szépen leírja, hogy miről van szó, konkrét számítás is van benne: https://nyugdijmaskeppen.hu/korai-nyugdij-fire-mozgalom/ Persze máshol is megtalálható, de talán itt a legösszeszedettebb.
Igen, ezért is kell diverzifikálni. Valamennyi HUF rész is lesz nálam mindig a portfólióban. De az állampapír 19%-os kamata megy majd más eszközbe, ez nálunk önmagában is úgy 8% átcsoportosítás lesz a teljes vagyonra nézve jövőre. Tehát állampapír arány csökkenni fog. Nem jó előjel, hogy kb ott lesz a pmáp kamat 2025 tavasztól, ahol 2021-ben volt, és rossz emlék, hogy akkor mi lett belőle 2022-ben.
Vannak igazságok abban amit írsz, de nem ilyen egyszerű a dolog. A befektetések jelentős része dollárba megy ha ETF-ben vagy és ilyenkor az euros befektető is futja az árfolyam kockázatot. Hosszútávú diverzifikált portfóliónál ez nem nagy probléma magyarként sem. Nyilván van egy állampapíros részed amiből kis veszteséggel lehet költeni az eurós meg a dolláros részből lehet visszatölteni mindig abból amiből érdemes.
Tatabányán-Környén nagyon nagy ipari park van. Ezzel együtt ezt a tatabányai lakásárak is lekövették már. Az ETF valóban nyújt egyfajta diverzifikációt, ha olyan ETF-et veszel. Nem mindegyik.
Az ETF nyújt egy diverzifikációt ami szerintem stabilabb tud lenni mint egy (kezdőként rosszul) összeállított portfólió, nem? A vidéki lakás nem rossz gondolat, de inkább a Bicske-Tatabánya-Győr vonalon keresnék, de ebből csak Győrről tudom hogy van ipara. Anyósoméknak volt miskolcon egy lakása kiadva, de ők már Gödöllőről is úgy érezték hogy messze van nekik, plusz nem is ment olyan jó áron.
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)