Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
palotai4 2024. 08. 30. 17:22
Előzmény: #308  szieszta
Hát igen, szólj az ismerősödnek, hogy legközelebb ne olyan részvényt vegyen, amit nulláról már felhúztak a csillagos égbe! 🙂
A 2018-as választások előtt én is vettem maffiarészvényt, hozott is volna nagyon szépen, ha időben kiszállok. Így örültem, hogy sikerült nullában kiszállnom, soha többet bottal sem piszkálom, oda teszik a stróman emberei, ahova akarják, úgy és akkor lopják szét, ahogyan akarják. De eszembe nem jutott volna a választások után venni, amikor már beárazódott.
szieszta 2024. 08. 30. 17:05
Előzmény: #318  FR73
Azt azért ne feledjük, hogy ezek  a több 100 %-os nyerők még csak virtuálisak, ha sokan realizálni akarnának, gyorsan helyre billenne az ár -érték arány.
FR73 2024. 08. 30. 16:40
Előzmény: #317  short_circuit
Egyetértek, mindenkinél van egy ún kényelmes tranzakciós összeg. Normál esetben ez működik is, hiszen se a portfólió felépítésekor, se majdan a felélésekor nem kell egyszerre túl nagy összeget mozgatni.
A komfortzónából akkor esik ki az ember, ha eszközosztályok között hirtelen sok pénzt kell mozgatni. Pl. eladsz egy ingatlant, mit kezdj az árával?
Én sem értem ezt a mai világot, amikor lefitymálják a 10% hozamot (ami historikusan egy kimagasló lenne). Tényleg kellene már egy tisztítótűz év, amikor helyre kerülnek fejben a dolgok, mert nagy lett az elszállás.
short_circuit 2024. 08. 30. 15:43
Ezek a stabil 10-20% hozamok évente számomra hihetetlenek. Ilyen teljesítménnyel tényleg a legjobbak között lehet bárki már középtávon is (az általam is kedvelt Zsiday-nak tessék megnézni hány nulla közeli éve volt). Az alapkezelésben egyébként ahogy NOMAD is írta nem az a lényeg, hogy megverje a piacot - melyik piacot egyáltalán? 2008-2009 SP500 kb 50% bukó. Persze alapok is véreztek el szép számmal, de egy kiegyensúlyozott alapkezelőnél a stabil hozam a lényeg. Gondoljon bele amúgy bárki, jön a duma youtube-ról, hogy SP500 index fundba minden megtakarítást. Aki 2022 őszén dollárra váltott 450-en és megtette ezt a tétet most annyira nem mosolyog. Az egyetlen magyarázat, hogy kis pénzzel könnyebb stabil hasznot hozni talán, valahogy bátrabban pakolja az ember. Amikor tíz/száz millákat kell diverzifikálni ott már egyrészt megy a fejvakarás, másrészt tényleg kell ismerni az elérhető termékeket, hogy ne cash-ben pihenjen minden.
szieszta 2024. 08. 30. 13:34
Előzmény: #315  szieszta

Konzervatív befektető vagyok, mivel sokkal jobban megvisel, mikor azt veszítem el, ami megvolt, mint ha valamiből kimaradok.
Jó barátom 10 évig kacérkodott a tőzsdével, de rájött, ez nem való neki (sem). Amíg demo számlával játszadozott, soros megirigyelhette volna, de amint élesbe ment át, mintha figyelték volna, mibe fektet és máris zuhanni kezdett az árfolyam.
Ez olyan, mint a nyerőgép, amint felállsz tőle a következő máris elviszi a dzsekpotot. :-)
szieszta 2024. 08. 30. 13:17
Előzmény: #313  FR73

90% ra megegyezik a portfóliónk, nálam az ingatlan egy picit felül van súlyozva, de nem csak lakó, hanem termőföld. Ott élem ki a hobbim.
Harminc évig az agrárszektorból gyűjtöttem a vagyonom, üzletkötőként.
Kilencvenes években nagyon jól kerestem, igaz 3 helyen dolgoztam. Az az érdekes, hogy húsz évig ez nem változott, szó szerint, így én maradtam ugyanazon a szinten, a többiek meg felzárkóztak.A konkurencia megerősödése ezt hozta.
Freszelés 2024. 08. 30. 09:16
Előzmény: #312  szieszta
A certizés az pár hétig tartott. Leginkább aranyra fogadtam és itt ilyen 3-400ezres befektetésről beszélünk és ugyanennyi hozamról (pár hét alatt). Szóval a szerencsejátékos profit bőven 1M alatt van.
Az élethez kell egy kis szerencse, most - és még valószínűleg egy darabig - a legjobban az hoz, hogy a tudásomat/munkaerőmet nagyon jó pénzért adom el és ez párosodik részmunkaidővel, teljes távmunkával és gyakorlatilag 0 felelősséggel. Ettől függetlenül megszabadulnék a rabigától - holott tényleg irigylésreméltó helyzetem van.
FR73 2024. 08. 30. 09:01
Naszóval saját szabályom, hogy egy bizonyos részvénybe max a töke 2%-a, egyedi részvényekbe ősszességében max 10%-a mehet. Tapasztalat, hogy pici pozitív nulla hoaszú távon, nem vagyok egy tőzsdeguru. De legalább megtudtam magamról, és nem játszom el az összes pénzem.
Állampapír min a tőke 30%-a, azon belül faék egyszerűséggel a legmagasabb kamat, ha kell váltani másikra. Ez a minden nap ath van rész, régebben bankbetét volt. Ez most magasabb arány a híres 19,1% miatt.
Valamennyi deviza biztonságnak tőke kb 1%-a (ha pl kitör a nembéke, és azonnal tiplizni kell).
Arany 0-5% között (ősi értékörző, de hosszú távon nagy ingadozással). Más nemesfém nem érdekel, az a spekák dolga, nem az enyém. 
Kripto szerintem együtt mozog a részvényekkel, de tartalom mögötte nulla, ezért nem veszem és nem is tervezem.
Ingatlan max 50%, szintén ősi értékörző, idehaza nagy nimbusza is van, ellopni elég nehéz, eladni időigényes, járulékos költségei vannak. Nem érezném jól.magam, ha csak ez lenne, de tőzsdei világösszeomlás esetre jól jöhet.
Többi pedig diverzifikált eszközbe. Egyik az ÖNYP nekünk még jó volt erre, adóvisszatérítés és mostanában a régi tőke és összes hozam 3 évente felvéve. Befektetik, ahogy tudják, kb azt hozza, mint a bef alapok, cserébe nagy része nem likvid, és megvéd a saját befektetési döntésem esetleges hülyeségétől is.
Másik most nekem 3 db ETF, core msci, sp500 és emerging market. Ez buy and holdra vásárolgatva, nix ugribugri.
szieszta 2024. 08. 30. 09:00
Előzmény: #307  Freszelés

Tudom, nem szabad a mások zsebében turkálni, de megkérdezhetem, hogy haladsz? Mennyi jött össze a szerencsejátékon? Milyen induló tőkével szálltál be és mennyit sikerült kihozni?
Nekem az ingatlanom most bruttó 10%-ot hoz, nem számolva az értéknövekedést. Szerencsém volt, mert amint megvettem, jelentkezett is a bérlő, így egy gyomlálás után beköltöztek azzal a feltétellel, hogy 3 havi bérleti díjért rendbe rakják (festetés, nagytakarítás, kisebb átalakítás) saját szájízük szerint.
Aki 2008 után lépett a tőzsdére, megszokhatta, hogy mindent csak ki kell ülni, nem lehet veszíteni. De a fák sem nőnek az égig, jöhet olyan medvepiac amit nem heverhetsz ki 1-2 hónap alatt.
N0MAD 2024. 08. 30. 08:48
Előzmény: #306  szieszta
“ akiket csodálva bámulunk a tudásukért, 17%-ot  nyertek”
Kérdés ez a tőzsdei visszaesesek évében, a minuszos euróhozamok vagy a huszonszázalékos infláció idején volt, nem mindegy :D
Illetve forintban vagy mondjuk euróban számolva.
Nem mindegy :D
N0MAD 2024. 08. 30. 08:45
Előzmény: #307  Freszelés
Zsidaytól hallottam egy interjúban hogy a gyerekeit meg az egyetemistákat arra biztatja hogy tőzsdézzenek, kockáztassanak.
Ügyis aprópénz később visszatekintve amit el tudnak bukni, és inkább korán mint később nagy tőkével, tanulják meg zsebpénzből. Nyerjenek, veszítsenek, játszanak.
A meglévő vagyon kezelése meg más liga, ha húszévesen elbukod a kis megtakarításod az csak egy döccenő. Ha ötven pluszosan akkor alighanem soha nem építed újra.
Ha munka mellett esik a részvénybefektetésed globális visszaesés hatalmasat miatt harminc évesen vonsz egyet a válladon majd ledolgozza.
Ha már abból élsz és a lefeleződött tőkédből meg fel is élsz pár évig az nem túl jó.
Szóval általános recept nincs, sokmindentől függő dolog.
Ishar
Ishar 2024. 08. 30. 08:37
"Annak idején tényleg mondott a masterplastos egy brutális célárat, ahogy a nutexes főtulaj is. De a futuraquát is hasonló kamuhírrel repítették az egekbe. Csak vissza kell olvasni a fórumot és meglátod az optimista felbeszélők csillagászati jóslataikat, amiknek a töredéke jött be." --- Aki meg éppen az OTT-ONE sztoriba hitt bele az egyik napról a másikra dobott egy nullázást, most meg a csoportos feljelentésnél tart a dolog. Az ilyen cégek részvényeinek vásárlása nem befektetés, hanem szerencsejáték.
szieszta 2024. 08. 30. 08:29

Az egyik ismerősöm úgy járt, hogy házat akartak venni, de ez nem ment volna saját erőből, a megtakarításukhoz kellett volna 20% hitel. Ekkor jött az ötlet, hogy a lölö sikerét megcsapolják. Az OPUS rakétázását látva a választásokkor belerakták a megtakarításukat, mert ha már úgyis szétlopják a kincstárat, ők is részesüljenek belőle.
Csak éppen nem az történt, mint amire gondoltak és 800 ról folyamatosan csökkent az ár. Itt a fórumon is nagyon sokan csak reménykedtek és mindig volt valami sztori, hogy miért fog hamarosan fordulni. Amikor a megtakarításuk a felére csökkent, most már azért sem adják, egészen addig, míg a feleség megelégelte az anyóssal közös háztartást. A 800-on vett részvényeket 298-ért adták el és volt ez még lejjebb is.
A hab a tortán, hogy a korábban kinézett ingatlan még mindig vevőre várt, csak dupla áron. Így már a hitelkeretük sem volt elég a ház megvételére. Az anyósék segítségükre siettek és ők is vettek fel hitelt, hogy a fiatal pár elköltözhessen.
Már régen nem beszélgettünk, de azt látom, hogy nagyon szenvednek, a felújítást teljesen maguk csinálják már 5 éve, amire összegyűlik egy pici pénzt, azt szépen beépítik. A hungarocellt tízesével szerzik be, már fél éve szigetelnek.
Persze volt, aki milliomos lett az opusnak köszönhetően. Lölö meg sokmilliárdos. :-)
Freszelés 2024. 08. 30. 08:23
Kényszerből tőzsdézek. Nem szeretném végigdolgozni az életemet. Ha végig kell, akkor "azt is túlélem", de hajlandó vagyok kockázatot vállalni. Az én gondolatmenetem:
Ha valami ~kockázatmentes dologba (állampapír) teszem minden pénzem, akkor az *nagyon* maximum reálértékmegőrzésre jó, de szerintem hosszú távon még erre se tenném rá a nyakam. Ha ezt a stratégiát választom, akkor mondjuk pár (3-5-10?) évvel hamarabb elmehetek nyugdíjba. Kicsi kockázat, kicsi profit.
Ha kockáztatok és elbukom a megtakarításomat teljesen, akkor mi történik? Dolgozok ugyanúgy tovább - a nyugdíjig (65?). Mit veszthetek? Kevesebb "élményem" lesz: nem vettem rolexet/omegát, nem cseréltem le 1-2 évente a telefonomat a legújabb ájfónra, nem utazgattam évente többször nyaralni, nem nyomtam a balatoni hosszúhétvégéket, nem hordtam flashy ruhákat, magam takarítottam a lakásomat (amit ingyen se hagynék másnék, de ez más kérdés :D), ilyesmik...
Nálam a kérdés ez: szeretnék kockázatmentesen pár évvel hamarabb nyugdíjba menni vagy valamilyen kockázat mellett 10-15 vagy akár 20 évvel korábban?
1 évnyi likvid deviza, 5 évnyi nagyon biztonságos álompapír, minden más pedig tőzsde.
szieszta 2024. 08. 30. 08:00

Én senkit nem akarok a tőzsdéről lebeszélni, de a financial forecasts-ban korábban egyesek beírogatták az év végi eredményeiket. Óriási meglepetésemre, akiket csodálva bámulunk a tudásukért, 17%-ot  nyertek. Olyanok, akik aktívan, több évtizede ezzel foglalkoznak.
Volt, aki 10 évet feltett, egy kis magyarázattal, 6 év veszteség, 4 év plusszos.Mindig volt valami, amire nem számított, vagy szerencséjére éppen beletenyerelt.
Ilyen sztorik voltak a magyar tőzsdén, mikor a NER tagjai beköltöztek.
Annak idején tényleg mondott a masterplastos egy brutális célárat, ahogy a nutexes főtulaj is. De a futuraquát is hasonló kamuhírrel repítették az egekbe.
Csak vissza kell olvasni a fórumot és meglátod az optimista felbeszélők csillagászati jóslataikat, amiknek a töredéke jött be.
A tőzsde nem termelő ágazat, ott az egyik veszi el a másik pénzét. Soha nem lehet tudni, ki milyen infó alapján vesz, de lehet az tud valamit, aki ezt éppen eladja.
Vannak grafikonelemzések, amik állítólag jól működnek, de csak azért, mert sokan hisznek benne és valójában ezek teljesítik be a jóslatot. ( Általában a robtokat is ez alapján programozzák, legyen valami kapaszkodó). Azt tudni kell, hogy például az elliott -nál is szinte bármilyen eredményt meg lehet magyarázni, csak helyesen kell a hullámokat összekötni.Ugyanabból a grafikonból  teljesen eltérő eredményt is lehet produkálni.
N0MAD 2024. 08. 30. 07:31
Előzmény: #304  palotai4
Te aktívan kereskedni akarsz, szóval talán nem neked való de azért leírom, én holdhoz mentem privátbanki szolgáltatásra. Tökre más a hozzállás, kezelik aztán nézd az eredmnyeket, lehetőség szerint ne ötletelj. Ott már kezelési díj nincs, sikerdíj van, bizonyos eredmeny felerri hozam százaléka. Szerintem korrekt.
“Békeidőben” nagy csoda nincs, állampapírokat azért verik euróban és forintban is, viszont bukta években se volt minusz. Más műfaj mint a sajat trade, azt vagyon töredékével üzném ha a tőke a megélhetés forrása.
Illetve én nem tartanám csak magyar részvényekben, azért földrajzi diverzifikació mindenképp, nem tenném minden pénzem az aktuális magyar kormanyra.
De ez csak ötleteles persze.
palotai4 2024. 08. 30. 06:45
Előzmény: #303  short_circuit
Persze, vannak számlavezetési és kereskedési díjak, amiket akkor is fizetsz, ha egy hivatásosra bízod a pénzed. Itt szándékosan nem profit írtam, nem szeretnék ezzel megbántani senkit, de sok helyen szó van róla, úgy mondanám, hogy tény, hogy a hivatásosak nem teljesítik felül a piacot. Tényszerűen alulteljesítik.
Ezt én is látom, ha az ÖNYP-met nézem. A szakértői portfólió simán alulteljesíti a részvény túlsúlyosat.
És az a gond ezzel az 1%-kal (elhiszem neked, hogy annyi, én nem néztem utána), hogy ez csak az első évben 1%. Nominálisan persze a következő években is 1%, csak ahogyan az idő múlásával a profit elvileg exponenciálisan nő, úgy nő exponenciálisan az a veszteség is, amit évről évre odaadsz az alapkezelőnek.
Hogy a tőzsdézők többsége veszít: hát igen, ezért kellene százszor tudatosabbnak és tájékozottabbnak lenniük az embereknek. A magyar állapotok jól látszanak a csökkenő öngondoskodáson, a bónuszok eltapsolásán megtakarítás helyett, azon, hogy viszik a fogyasztási hiteleket, mint a cukrot. Nem pont ezekben a hónapokban, hanem úgy általában.
short_circuit 2024. 08. 29. 22:51
Előzmény: #302  palotai4
Persze, én is láttam, hogy a mocskos gyíkemberek, a berakott pénzed 1%-át szedik le évente, micsoda dolog ez, inkább fektess be magadnak és spórold meg ezt az 1%-ot. Tök jól hangzik, ahogy azok a dumák is, hogy csak SP500 indexkövető alap kell meg ETF kell és kész is vagy - főleg annak aki árfolyamot csak az elmúlt 1-2-3 évre néz és ezt a brutális rally-t látja. Csak valahogy mindig lemaradnak az olyan infók, hogy az indexkövető alapnak meg az etf-nek is van kereskedési díja, meg éves tartási díja akár, plusz számlavezetés, plusz állományi díj, plusz magyarként devizakockázat - tessék csak ránézni a lengyelekre, leváltották az ottani Fidesz-t és majdnem 15%-ot erősödött a zloty (a 390-en átváltott euro nem lenne olyan szép megtakarításnak 330-on). És akkor ne is beszéljünk arról, hogy minden adat szerint a kereskedő magánszemélyek 70-85%-a csak veszít. Nem mondom, hogy játhatatlan saját kútfőből, csak jobb lenne ha az IB meg XM által fizetett youtube celebek a másik oldalra is felhívnák a figyelmet :)
palotai4 2024. 08. 29. 22:43
Előzmény: #300  short_circuit
Az alapkezelők elég durván megcsapolják a profitot, erről is láttam egy videót a YouTube-on. Az volt a következetetés, hogy százszor jobb, ha maga csinálja az ember. Persze csak ha jól csinálja.
palotai4 2024. 08. 29. 22:35
Előzmény: #293  Elektroman
Szia,
Szerintem mindenekelőtt kell egy erős érdeklődés a tőzsde iránt. Az ember azt csinálhatja jól, amit szeret. Azt sem mindig. Közgazdaságtani ismeretek. Nem feltétlenül közgazdasági végzettség, hanem ismeretek.
Gyerekkoromban mi sohasem voltunk eleresztve anyagilag, nagyon nem, ezért igyekeztem odafigyelni ezekre a dolgokra.
Kell egy érzék is. Én 1995-ben 22 éves voltam. A család összes megtakarítását 1995 márciusára átváltottam dollárra és német márkára. A szüleim csak néztek, hogy minek, de megbíztak bennem, odaadták a megtakarításukat. Mire az utolsó fillért is átváltottam, jött a március, a Bokros-csomag, az egyszeri és a csúszó leértékelés. Ezt csak példaképp írom. Meg persze szerencse is kell.
Matáv részvényt még az OTC-n vettem, már nem is emlékszem, mikor, de a rendszerváltás környékén, amikor még be sem volt vezetve a tőzsdére. Semmit nem nyertem rajta, nem is buktam, ha jól emlékszem. Ezt is csak példaképp írom, akkor nem lehettem több 18 évesnél.
Soha nem éltem nagy lábon. Ami megtakarításom volt, azt vittem a tőzsdére. 2016-ban vettem egy vidéki lakást, 2019-ben eladtam a megörökölt budapestit. Az ára ment a tőzsdére.
Én azért nem foglalkoztam soha külföldi részvényekkel, mert nincs elegendő ismeretem azokról, és hiába tudok idegen nyelvet, azt gondolom, hogy soha nem lesz annyi információm egy nyugati cégről, ami alapján felelős döntést hozhatnék a részvényvásárlásról.
Erről jut eszembe, hogy nagyon érdekelnek a hírek, így a gazdasági hírek is. Példa: jópár éve lehozott egy riportot a Portfolio a Masterplast vezérrel, aki bemondott egy elég brutális árat, hogy szerinte mennyit ér a részvény. Én ezt azonnal olvastam, és tudtam, hogy nagyot fog szólni, és azonnal elkezdtem venni. Ezen az egyetlen híren kb. 5 millát kerestem úgy 1-2 hét alatt. Szóval kell, hogy ezek a dolgok érdekeljenek, és figyeld a híreket.
Ha tényleg örülnél egy kis segítségnek, én azt mondanám, hogy amiket felsoroltál, azokat add el, és vidd a tőzsdére, a részvényeken kívül, mert azok már ott vannak. :)
Az ingatlan szerintem nem nagy buli, most nem írnék regényt arról, hogy miért. A kripto rövid távon szerencsejáték. De lehet, hogy hosszú távon is.
De előbb gondold végig, hogy érdekel-e annyira, hogy belevágj! Ha 36 évesen még nem vágtál bele, azt feltételezem, hogy nem érdekel a tőzsde, remélhetőleg tévedek. :)

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek