Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
short_circuit 2024. 08. 29. 22:30
Előzmény: #293  Elektroman
Saját sztori röviden és intő példának: már kezdtem unni a melót és összeszedtem egy jelentősebb összeget (kb 70 millát), amit alapvetően állampapírba forgattam. 2016-ban eldöntöttem, hogy amit kamatként kapok azt bekockáztatom, úgyhogy felraktam 5 millát egy számlára. 16-17 jó év volt magyar tőzsdén, kis trade-ekkel elkezdtem pénzt csinálni. Akkor jött az elhatározás, hogy nekiállok ezt aktívan tanulni, beletettem minden időt és energiát (utólag túl sokat is néha). Közben képbe jött a forex, mínuszba mentem, rátettem még a számlámra, majdnem elégettem minden zsetont. Az mentett meg, hogy jött egy kis mázli a 18-as év elején (dollár beindult mint a gőzös), 2 hónap alatt plusz 60 milla. Utána volt minden, egy éjszaka 15 misi de 2 hét alatt COVID-pánikban sikerült mínusz 59-et csinálni. Teljesen őszintén: én imádom ezt, az adrenalint, az izgulást, a tanulást (ha komolyan veszi valaki muszáj egy széles tájékozottságot fenntartani gazdaságban és minden kapcsolódó területen) de teljes embert kíván (és saját tapasztalatból egy erős támasz feleséget ;) ) plusz elképesztően sok lelki öntréninget a mai napig (covid után én 2 évre le is tiltottam magam, a nagy bukók után nem ment a higgadt döntés). Az eredményről meg annyit, hogy ha odaadtam volna a pénzem egy normális alapkezelőnek, akkor valószínűleg most ugyan itt tartanék (kicsit több hajjal és kevesebb háborús sebbel) :) Más csoportban is írtam már, amikor ismerősök tanácsot kérnek az első amit elszoktam mondani nekik: "gyökér vagy! egy tuskó! összeszedtél végre nehéz munkával egy kis pénzt, és képes vagy bekockáztatni egy olyan játékban, amiről gőzöd sincs."  Mindenhonnan az jön, hogy bárki tőzsdézhet, de a vakbeled sem fogod megműteni ha begyullad miután visszaolvastál 3 hónapot egy orvosi blogon és megnéztél 2 youtube videót a férfi test anatómiájáról. Úgyhogy: ha vonz az adrenalin és nem bánod ha minden pénzed elmegy a második hónapban akkor hajrá, egyébként meg bízd profikra és dőlj hátra ;)
szieszta 2024. 08. 29. 22:30

Nagyon nehéz személyre szabni egy portfóliót, mert mindenkinek más a tűréshatára és a kockáztatási hajlandósága.
Azt tudni kell, hogy a legjobbak is veszítenek a tőzsdén, csak azt nem szívesen vallják be.
Régebben a 10%-os éves hozammal már  címlapra került egy egy guru, most naponta akarnak duplázni. Lehet is egy egy részvénnyel, de ezek általában pici tételek, lottó szintűek.
Én közel 5 évig nyugdíjaztam magam, igaz van egy hobbim, ami ezalatt is hozta  a pénzt. Most megint munkába álltam, mert olyan ajánlatot kaptam, ami nem esik a nehezemre és valójában már egy kicsit unatkoztam is.
Nem tudom, az összekuporgatott vagyonom meddig lennek elég, pontosan amiatt, amit a 20 éves biztosításnál leírtam. Akkora volt az infláció, hogy végül szinte semmit nem ér.
Ahogy többen leírták, sok mindent nem lehet előre látni, főleg a betegségeket és ahogy most kinéz az egészségügy, egy normális ellátás nagyon sokba fog kerülni.
Freszelés 2024. 08. 29. 22:29
Előzmény: #296  short_circuit
2) átérzem a félelmeidet, ezért is csak a jövő zenéje az ibkr. lehet az is marad... lehet nyitok egyet próba jelleggel és 1 évig barátkozom a gondolattal, mielőtt elkezdem a transzfereket. Ersténél az állományi díjat és a számlavezetési díjat a future-os programjukkal nullázom. A kiemeltügyfél/privátbankár dolgokkal kergettek egy darabig, de nem nyerte el a bizalmamat a hozzám kirendelt koma, így végül nem szerződtünk. Spórolhattam volna vele valamennyit, de úgy érzem hogy magukhoz is láncoltak volna jobban - azt meg nem szeretem.
Freszelés 2024. 08. 29. 22:19
Előzmény: #296  short_circuit
Sokat (rengeteget!) olvastam és foglalkoztam a témával és tök hülye se vagyok. :)
Kicsit sajnálom, hogy pl végigjártam a lépcsőfokokat (drága erstés bef-jegy lépcsőfok, ahelyett hogy ibkr-nél vettem volna meg a majdnem ugyanazt etf-ben), de ugye a tudás összecsipegetéséhez idő kell.
short_circuit 2024. 08. 29. 22:12
Előzmény: #294  Freszelés
hát ahhoz képest, hogy sosem volt téma azért ez kb. a legtudatosabb építkezés amit csinálni lehet :) Két megjegyzés: 
1) szerintem érdemes TBSZ-t és sima számlát is használni, én pl. a kockázatos dolgokat sima számlára pakolom adózási okokból. Ugye TBSZ-en nem adózod a nyereséget, de ami ott veszteség keletkezik azt sem tudod szembeállítani mással. Úgyhogy TBSZ-re mennek az osztalék részvények, illetve olyanok amiken lehet bukó de több-éves távra vettem (pl. Volkswagen). Sima számlán pedig az olyan termékek amiken akár full bukó is lehet (biotech, vagy akár lithium mostanság).
2) Biztos én vagyok régimódi de valahogy nem vinném külföldi szolgáltatóhoz a pénzem. Én is Erste-s vagyok, van amiben drága, van amiben nem olyan jó, de valahogy ad egy (lehet fals) biztonságérzetet + azért nem mindegy, hogy a magyar 100.000 eur vagy az ír 20.000 eur összegig vagy biztosítva ha beüt a baj (lehet persze védekezni azzal, hogy értékpapírban tartod és csak a limitig van kp de én a 20k-nál többet szoktam tartalékolni vételekre). Az is megnyugtató, hogy az MNB küldi szépen az összesítőt, hogy a tranzakcióim tényleg végre lettek hajtva. Amúgy ha gyakrabban kereskedsz fel kell őket hívni és kérni egy egyedi tranzakciós díjat, fél-1 évre adják meg a kedvezményest és ha tényleg aktívan tradeltél újra megkapod ;)
szieszta 2024. 08. 29. 22:11
Előzmény: #290  palotai4
Ha már a bukókat osztjuk meg, jó barátom belépett a budacashhez kerítőnek. Körbejárta barátait, keresve  az új befektetőket. Teljes meggyőződéssel, őszintén ajánlotta az eurós és forintos befektetési alapjukat, majdnem minden évben 15% felett hozott, ezért legtöbben a kamatot is visszaforgatták. Nem nagy örömmel, de ám legyen...... Szerencsémre a forintos 1 évre szólt, így két héttel a bedőlés előtt kivettem, 3% os nyerővel, de a 3 éves eurós (5000 Euró) beragadt.  Az 1 év után is már veszteséges volt, a betétvédelmi alap meg csak a 90%-áig  kártalanított. Voltak egyéb költségek is, szaladgálás, Budapestre többször is, nem beszélve arról, hogy az ügyintézés annyira lassú volt, hogy még a parkolásom is lejárt és jött a bünti.
Freszelés 2024. 08. 29. 21:55
Nálunk családban sose volt téma a pénz/befektetés. 0 ilyen irányú iskolai akármim van. A szüleim végiggürizték az életüket és most élnek a nyugdíjból, az egyikük összerakott egy panyelravalót és azt adja ki és egészíti ki a nyugdíját. Ismerősi, baráti körben is egészen pontosan 0 ember volt, akihez fordulhattam volna. A közelemben olyanok vannak, akik (továbbra is) az otp-s ügyfélszolgálatosra hallgatnak.
Az én utam:
1. saját lakás hitellel
2. lakáshitel kifizetve
3. 1 évnyi tartalék devizában
4. normál értékpapírszámlán bef. jegy
5. állampapír (államkincstárnál)
6. tbsz (leginkább etf, valamennyi részvény, pici játék certik/warrantok és bár kicsi befektetésekkel nagyon jó hozamokat értem el, de ez itt csak szerencse volt - szerencsére ráuntam/abbahagytam)
7. normál értékpapírszámla felszámolva -> tbsz-re átpakolva
jövő: erstétől átköltözök előbb-utóbb szerintem ibkr-re, állampapír egy része is felszámolásra kerül, tovább csökkentem a forint kitettségemet.
Elektroman 2024. 08. 29. 21:36
Üdv Mindenkinek!
Nagyon örülök hogy megtaláltam ezt fórumot. A napokban találkoztam a F.I.R.E. kifejezéssel ami nagyon szimpatikus, régóta gondolkodom hogy valami ilyesmit szeretnék elérni de nem tudtam így megfogalmazni. A befektetésekhez MÉG nem túl sokat értek, nem vagyok teljesen analfabéta, de semmi, ilyen irányú végzettségem nincs ( műszaki vonalon mozgok inkább), csak ami interneten szembejött és átolvastam illetve pár youtuber videoit nézegettem ( Szendrei Ádám, Lakatos-Tóth Olivér,Pap Zsolt). Van egy teljesen amatőr módon összerakott portfólióm nem túl nagy összeggel( van benne állampapír, fundamenta, ingatlan, nagyon minimális részvény, illetve egy unit-linked biztosítás (Most már tudom hogy ez nem kellett volna )) , de most hozzájutok egy induló tőkéhez és azt már nem szeretném teljesen amatőr módon kezelni. Az lenne kérdésem hogy az itt hozzászólók hogyan indultak el? 36 éves, családos ember vagyok,úgy érzem hogy már nagyon ideje ezzel elkezdenem foglalkozni. Olvastam hogy van aki bankos múlttal ( Úgy könnyű... :D ), van aki huszonX éve ezt csinálja. Nagyon örülnék egy kis segítségnek, akár itt a fórumon, akár másik fórumon hogy ne ezt spammeljem tele, akár privát üzenetben, de élőszóban is nagyon szívesen leülnék beszélgetni olyannal, aki tényleg foglalkozik ezzel.
FR73 2024. 08. 29. 19:59
Előzmény: #291  Zanza2
Idehaza nincs kultúrája a 4 órás munkának. A tb rendszer bünteti, ha nem dolgozol 36 óràt. Ha találsz is céget, aki 4 órásban felvenne, valójában több munkát próbál rád bízni, mint ami 4 órába belefér. Részben érthető, de így van.
Tehát a lassú kiszállás nem mindig opció.
Zanza2 2024. 08. 29. 19:54
Előzmény: #284  N0MAD
"Meg nem is utálom a munkám és ami vele jár."
Ez egy lényeges momentum. A FIRE-nél erős motiváció a szabadulás vágya a munkától/munkahelytől. Minek olyasmitől szabadulni, amit szeretsz? Esetleg azért, hogy ne a megélhetésért kényszerülj rá, csak azt tedd, amit szeretnél, és annyit, amennyi jóleseik, kimaxolva az egyéni szabságod.
palotai4 2024. 08. 29. 19:04
Előzmény: #286  szieszta
Én majdnem beleugrottam egy svájci frankos lakáshitelbe 2008 nyarán. Osztottam-szoroztam, és az jött ki, hogy jó lehet, de eléggé kifeszített, inkább nem. Aztán jött 2008 ősze...
palotai4 2024. 08. 29. 19:02
Előzmény: #288  FR73
Persze, úgy értem, hogy csak a felhalmozás időszakában lehet jó ez a taktika.
FR73 2024. 08. 29. 18:16
Előzmény: #283  palotai4
Te pénzed, te tudod, hogy alszol a portfólióddal. A diverzifikálás szerintem a korai nyugdíjhoz egy kötelező elem. 
Aktív években elbukod a pénzed 90%-át egy rossz döntéssel? Sebaj, dolgozol, aztán újrakezded.
Ha ugyanez 58 évesen, már 7 inaktív évvel a hátad mögött? Hát, jó esetben csak szegénység, rossz esetben híd alja.
N0MAD 2024. 08. 29. 18:05
Előzmény: #285  szieszta
Amikor pályakezdő voltam a múlt évezredben a rendszerváltás után jöttek a nyugdíjpénztárak, otp jött a céghez, mutogatták a garfikonokat hogy vagy tízmillió lesz a számlán mire nyugdíjba megyek. Tízezer volt a havi fizetésem asszem.
Még van vissza nyugdíjig vagy húsz év, biztos seggem a földhöz verném majd tíz millától ötven év befizetés után.
szieszta 2024. 08. 29. 17:53

A 2008-at ne is említsd! Engem 2007-ben győztek meg, hogy ne a lekötött betétben kamatoztassam a pénzem, hanem fektessem ingatlanalapokba, hiszen az többszörösét hozza. Naponta néztem az állást és örültem a szárnyalásnak. Annyira jól ment, hogy 2008 közepén már a megtakarításom felét kockáztattam, aztán jött az ősz. Én 17%-ot buktam, de a kitartókat -87%-nál fizették ki és megszüntették az alapot.
Azt mindenki tudja, hogy csak azért nem zuhant össze minden, mert a FED nekiállt szórni  a pénzt, aztán az összes jegybank követni kezdte. Ezzel hihetetlen inflációt generáltak, ami leginkább a részvénypiacon mutatkozott meg.
Ki garantálja, hogy a következőnél a beavatkozás sikeres lesz? Elvégre  a fák sem nőnek az égig.
szieszta 2024. 08. 29. 17:29

Az a baj, hogy senki nem látja   a jövőt és így nagyon nehéz hosszúra tervezni.
Anno 2002-ben nem sok tapasztalatom volt a befektetésekkel, elég magas kamatot fizettek a lekötött betétekre, így az alapján számoltam ki, mennyit kellene összerakni, hogy azután a bank a pénzem után fizetett kamatokkal tartson el.
Csemetém akkor született és rögtön másnap már kaptuk is a biztosító ajánlatát, élet+ baleset biztosítás, amivel spórolhatunk is neki. Húsz év futamidő, ahol én mondtam meg a célösszeget, mennyit kapjon, ha betölti a huszadikat.
El kezdtünk kalkulálni és arra jutottunk, hogy legyen a célösszeg 5 millió,  mivel akkor nálunk 3 millió volt egy lakás, 1,5 millió egy kocsi és  500 ezer meg landoljon a zsebében költőpénznek.  Majd eltelt a 20 év és 2022-ben megkaptuk az 5 milliót. HAHAHA. Egy normális használt kocsira nem volt elég.
N0MAD 2024. 08. 29. 17:21
Aztán van olyan hogy tökre igazad van, csak a valóság lesz irracionális.
Mindkét irányban persze, vagy bejön egy előre nem láthatő faktor. Ami viselhető ha amúgy dolgozol és nem az életed múlik rajta, meg megint más ha igen. 
De meggyőztetek, én aggódom túl, de sebaj. Túl is fogom :D
Rádobok még pár évet a gyarapításra és munkára, nekem kell a biztonsági puffer.
Meg nem is utálom a munkám és ami vele jár. 
Meglátjuk. Azt is az ország merre megy.
palotai4 2024. 08. 29. 17:07
Előzmény: #278  riskmanagementisnice
Köszönöm a hozzászólásokat, komolyan értékesek.
Diverzifikálás: én úgy gondolom, hogy nem mindegy, hogy felhalmozásról, vagy már az óvatosan haladásról van szó. Ha a felhalmozási időszakban az ember jókor és masszívan belevesz a megfelelő részvényekbe, akkor sokkal nagyobb lépés(ek)ben tud haladni. Igen, ez kockázatosabb. Kérdés, hogy ki honnan indul. Minél rosszabb anyagi körülmények közül, annál inkább kénytelen kockáztatni ahhoz, hogy kitörjön.
És függ a kockázatvállalási hajlandóságtól is. Engem 2008-2009 megedzett. Aki azt végigülte részvényben, és nem kapott szívinfarktust, az bátrabban mer kockáztatni.
És a végigtőzsdézett évek is számítanak. Eleinte adtam-vettem mindent ész nélkül, gondolom, mások is.
Szóval, röviden, a diverzifikálás nemcsak nagyobb biztonságot jelent, hanem a tőke elaprózását is. Ha azt vesszük, hogy a tőzsdei árazások jellemzően nőnek, akkor minek van nagyobb valószínűsége: annak, hogy egy fölfelé tartó részvénybe tenyerelsz bele, vagy annak, hogy egy lefelé tartóba? (Költői kérdés.)
Véleményem szerint azzal a taktikával, amit eddig követtem, annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy egy piaci átlagot futó VAGY azt túlteljesítő részvénybe veszek bele.
riskmanagementisnice 2024. 08. 29. 15:32
Előzmény: #281  Zanza2
"A 4% reálhozam egy elméleti szám"
Pontosan, szerintem is :)
Zanza2 2024. 08. 29. 11:17
Előzmény: #279  riskmanagementisnice
A 4% reálhozam egy elméleti szám, a FIRE elméletek alaptétele, így jön ki a matek 25x éves költség indulótőkével, úgy, hogy reálértékben megmaradjon az alaptőke. Én sem állítottam, hogy ez folyamatosan megvalósítható.
A konkrét esetben viszont az örökölt lakással együtt elegendő a tôke. Ami nagyon fontos, hogy itt felélés(!!!) az életstratégia, azaz teljes elköltés. Ez óriási különbség, idővel az alaptőkét is lehet költeni, jóval kedvezőbb helyzet, nem kell gondoskodni örökösökről. Erre is vannak elméletek, pár hónapja említettem a "Halj meg nullával" c. könyvet, ami ezt fejtegeti. A klasszikus FIRE elméletek nem felélésre, hanem öröklésre vannak kidolgozva.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek