Saját sztori röviden és intő példának: már kezdtem unni a melót és összeszedtem egy jelentősebb összeget (kb 70 millát), amit alapvetően állampapírba forgattam. 2016-ban eldöntöttem, hogy amit kamatként kapok azt bekockáztatom, úgyhogy felraktam 5 millát egy számlára. 16-17 jó év volt magyar tőzsdén, kis trade-ekkel elkezdtem pénzt csinálni. Akkor jött az elhatározás, hogy nekiállok ezt aktívan tanulni, beletettem minden időt és energiát (utólag túl sokat is néha). Közben képbe jött a forex, mínuszba mentem, rátettem még a számlámra, majdnem elégettem minden zsetont. Az mentett meg, hogy jött egy kis mázli a 18-as év elején (dollár beindult mint a gőzös), 2 hónap alatt plusz 60 milla. Utána volt minden, egy éjszaka 15 misi de 2 hét alatt COVID-pánikban sikerült mínusz 59-et csinálni. Teljesen őszintén: én imádom ezt, az adrenalint, az izgulást, a tanulást (ha komolyan veszi valaki muszáj egy széles tájékozottságot fenntartani gazdaságban és minden kapcsolódó területen) de teljes embert kíván (és saját tapasztalatból egy erős támasz feleséget ;) ) plusz elképesztően sok lelki öntréninget a mai napig (covid után én 2 évre le is tiltottam magam, a nagy bukók után nem ment a higgadt döntés). Az eredményről meg annyit, hogy ha odaadtam volna a pénzem egy normális alapkezelőnek, akkor valószínűleg most ugyan itt tartanék (kicsit több hajjal és kevesebb háborús sebbel) :) Más csoportban is írtam már, amikor ismerősök tanácsot kérnek az első amit elszoktam mondani nekik: "gyökér vagy! egy tuskó! összeszedtél végre nehéz munkával egy kis pénzt, és képes vagy bekockáztatni egy olyan játékban, amiről gőzöd sincs." Mindenhonnan az jön, hogy bárki tőzsdézhet, de a vakbeled sem fogod megműteni ha begyullad miután visszaolvastál 3 hónapot egy orvosi blogon és megnéztél 2 youtube videót a férfi test anatómiájáról. Úgyhogy: ha vonz az adrenalin és nem bánod ha minden pénzed elmegy a második hónapban akkor hajrá, egyébként meg bízd profikra és dőlj hátra ;)
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)