Tájékoztatás
új hitelszerződés megkötéséről
A Graphisoft Park SE ezúton tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy
leányvállalata, a Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Kft. 2015. december 28-án 10 éves futamidejű, 16,5 millió euró keretösszegű hitelszerződést kötött az Erste
Bank Hungary Zrt-vel a folyamatban lévő, mintegy 8.000 m2 új iroda és 300 gépkocsi befogadására alkalmas három szintes mélygarázs megépítését eredményező fejlesztés (részletesen lásd a legutóbbi negyedéves jelentésünkben) finanszírozására.
A hitelszerződés alapján az Erste Bank a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja 2. szakaszának I. pillére keretében 4 milliárd forint hitelkeretet
és további 5 millió euró piaci hitelkeretet (összesen maximum 16,5 millió euró összegnek megfelelő hitelkeretet) biztosít a Graphisoft Park számára. A szerződés kiegészül az árfolyam- és kamatkockázatok kezelésére szolgáló fedezeti megállapodásokkal (kétdevizás kamatcsere ügylet (CCIRS) a forint alapú hitelre, valamint kamatcsere ügylet (IRS) az euró alapú hitelre vonatkozóan). A hitelszerződés értelmében a szükséges kiegészítő szerződések megkötésének, a lehívási feltételek maradéktalan teljesítésének és a hitelkeretből történő első lehívás megtörténtének határideje 2016. január 20.
Budapest, 2015. december 28.
Graphisoft Park SE link
Én máshogy vettem figyelembe a mérlegben található tételeket a cégérték kiszámításához, teljes kötelezettséggel számoltam: link
Közeli az eredmény.
Biztosan oka volt arra, hogy így számoljon a nettó hitelállománnyal, és szerintem az ő megközelítésénél nem szabad belevonni az általad említett sort.
A beépíthető terület azért még jó sokáig nem fog elfogyni, ahhoz minimum duplázni kellene az irodaterületet.
:-)
Ez igaz. Ezért is írtam (ezzel a két scenárióval számolok).
1. Nem adom el, (majd a gyerekeim azt csinálnak a GS részvényekkel, amit akarnak.)
2. Felvásárlási célpont lehet. Mivel Bojár a legnagyobb tulaj, ez kellemes kiszállót jelentene.
Nekem a közgyűlésen az jött le, hogy a déli fejlesztési területen változatlanul tervben van az, hogy igény esetén további fejlesztések jönnek. Szerintem egy ingatlanos cég csinálja azt, amihez a legjobban ért, amiben bizonyított. (ezért is egy vicc, hogy a megindult építkezés hatására nem volt árfolyam reakció) Ne fizesse ki a teljes eredményt a tulajdonosoknak! Hülye volna nem hitelből fejleszteni ez tény, (adóhatások miatt) de az előkészítési fázisokra nem baj, ha tele a kassza.
A beépíthető terület azért még jó sokáig nem fog elfogyni, ahhoz minimum duplázni kellene az irodaterületet.
:-)
Az előző hozzászólásoddal maximálisan egyetértek, ezzel nem.
Miért nem tudsz elképzelni magasabb oszatlékot?
Már többször leírtam itt az elmúlt 2-3 évben: egyszer elfogynak a beépítendő területek. Egyszer ki lesz fizetve az összes hitel. Mire költik a pénzt? W. Buffet is azt mondta, hogy nem részvényt, hanem céget veszünk. A GS részvényeimet nem szándékozom eladni. Egyszer egy pénzgyár lesz.
Bár szerintem előbb lesz felvásárlási célpont.
felveszel 100 egység pénzt 4% kamatra.
fizetett kamat: Évente fizetsz kamatot ez a tartozásod 4% a, ha csak ezt fizetnéd a tartozásod sose csökkene
Hiteltörlesztés: Visszafizetsz a 100 egység hitelből x egységet, tartozásod 100-x re csökken, és jövőre már ez után kell csak kamatot fizetned.
Köszönöm, így érthető a dolog, átnéztem mégegyszer a cashflow kimutatást a 2015 Q3 jelentésben:
PÉNZÜGYI TEVÉKENYSÉG
Hiteltörlesztés (2.198)
Fizetett kamat (978)
így kijön a matek a 3.5 M FCF-re 2015-re. Annál is inkább növelhető lehet az osztalék, mert a cégben van vagy 6 M Eur cash, amiből lehet fedezni a beruházásokat.
Már elnézést a kérdésért, de valaki lenne olyan szíves a fizetett kamat és hiteltörlesztés közötti különbséget megvilágítani? :) köszöntem!
"Véleményem szerint, aki befektethető tőkéjének maximum 1-2%-át Graphisoft Park részvénybe fekteti, darabonként 2280 Ft-os áron, 10 évre, az egy magas presztízsű vállalat tulajdonosává válik ésszerű áron."
A maximum 1-2%-ot a befektethető tőkéből én nem nevezném még diverzifikációnak sem. Egyszerűen ha van is benne felértékelődés a teljes portfolióra gyakorolt hatása akkor is jelentéktelen.
"Tedd vagy ne tedd, de próbáld."
A bagatellizálás helyett véleményem szerint 5-10% erejéig helye van minden értékalapú befektető portfoliójában.
javítsatok ki, ha tévedek, de a legfrissebb Q3 jelentés szerint 2015-re:
EBITDA 8,8
Értékcsökkenés -4,2
Üzemi eredmény 4,6
Nettó kamatköltség -1,3
Nyereségadó -0,6
ebből nekem ~ 7M free cash jön ki, ha ezt mind kifizetné a cég, az 7M/10M = 0.7 EUR, azaz 200 Ft körüli osztalék lenne, tavaly ez volt 45 Ft, úgyhogy van benne tér bőven, pláne a bővítéssel.
8,8 millió Eur-t termel egy évben a cég (jelenleg, a bővítés nélkül)
Ebből elmegy kamatra 1,3 millió, kb. 3 millió hiteltörlesztésre, max. 1 millió fenntartó beruházásokra.
Marad 3,5 millió Eur pl. az osztalékra, ebből jelenleg 2 millió kerül kifizetésre, vagyis akár duplázódhatna is.
Valszeg fog is az idő folyamán.
Az osztalékalapot nem veszélyezteti a beruházás, ugyanis a 18 millió Eur-ból 16-ot bankhitellel finanszíroznák.(1-et pedig 2015-ben már elköltöttek rá)
A beruházás elkészültével nőni fog a kiadható terület nagysága, aminek kiadásával 10-10,5 millió Eur-ra nőhet a megtermelt pénzösszeg (EBITDA).
GSPARK
MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.
Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.
Vélemény?